Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Tartışıyorum (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=121)
-   -   Kurtuluş'u Batı'da görerek,90 senedir ne kazandık? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=148816)

Seyyah 05-10-2011 00:21

Kurtuluş'u Batı'da görerek,90 senedir ne kazandık?

Biz Cumhuriyet'i gökden indiği sanılan kitaplara göre kurmadık Batı'yı baz alarak kurduk, kurtuluşu onda gördük..
Peki ne kazandık?
Foter giydik de ne oldu?
500.000 insanımızı Batı'ya uymayı kabul etmedi diye katlettikde elimize ne geçti?
Bu kadar fedakarlığı yaptığımız batı neymiş, hangi durumdaymış bir inceleyelim.

İngiltere’de intiharla Norveç’de uyuşturucu ile meydana gelen ölümler trafik kazalarından fazla.

Her yüz ABD’liden 3’ü şiddet içeren bir suçun kurbanı.

ABD’de kadınların %65’i, erkeklerin %85’i aşırı denecek derecede alkol kullanıyor.

1999’da boşanma oranı %75’e çıktı.

Çocuk suç çetelerinin 750 bin üyesi var.

SAMSHA raporunda 3 milyon gencin ölümü düşündüğü belirtiliyor.

ABD’de son 10 yılda ölüm cezasına çarptırılan mahkum sayısı %57 arttı. ( Psychology Today, Haziran 2002 )

New York Times’in haberlerine göre Norveç’de 1999’da dünyaya gelen çocukların %49’u evlilik dışı doğumlardan.

Bu oran İzlanda’da %62, İngiltere’de %39, Fransa’da %41 seviyelerinde.

En dindar olarak bilinen İrlanda’da ise 1999’da doğan 100 çocukdan 31’i evlilik dışı.

Cinsel suçların kurbanlarının %71’i 17 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor.

(Psikolojik Savaş – Nevzat TARHAN Sf- 95)

Eşref 05-10-2011 00:44

90 senedir mi Batı'yı örnek alıyoruz? Alafranga sözünün köklerini iyi araştırmak lazım. Batılılaşma konusuna gelince. Haçlı zihniyeti, nasıl kendinden daha üstün ve modern olana yöneldiyse yani doğululaştıysa, bizim de o şekilde batılılaşmamız gerekir.

EpiVaTeS 05-10-2011 00:47

kazanmayı bırak kaybettik...

Seyyah 05-10-2011 00:47

Yönetim olarak dönem dönem özenmiş olsakda,
Devrimler çapında büyük yaptırım lar ilk defa 1920 lerde başlamıştır.
Şimdi tekrar yazdırma bana üstâdım hangi tarihte neler yapılmış sonuçlarını tartısalım.

İntifada 05-10-2011 00:54

1000 sene dünyaya hükmetmiş selçuklu ve osmanlı devletleri...
85 yılda yıpranmış türkiye cumuriyeti...
çok söze gerek yok...

Eşref 05-10-2011 01:06

Alıntı:

Seyyah Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894447)
Yönetim olarak dönem dönem özenmiş olsakda,
Devrimler çapında büyük yaptırım lar ilk defa 1920 lerde başlamıştır.
Şimdi tekrar yazdırma bana üstâdım hangi tarihte neler yapılmış sonuçlarını tartısalım.

1860'larda Fransız ve onlarca yabancı okul bu topraklarda eğitim-öğretime başlarsa, bu okulların 1920'lerde daha vahim sonuçlar doğurmamış olmasına şükretmemiz gerekir.

Avrupa geri kalmışlığından sıyrılmak için doğululaştı. Onlar bu sayede modernleşti, ilimde ileriye gidip güçlendi. Biz ise yanlış batılılaşma ile 150 senede, Namık Kemal'in züppe tipi dediği insanlar haline geldik. Yapmamız gereken, yine Namık Kemal'in deyimiyle, bize lazım olanın peşinde koşmak olmalıydı.

Mavera 05-10-2011 01:14

bakiniz ilim cindede olsa aliniz diye buyurun bir dine mensubuz o halde biz batidan ilmi, bilmi, teknolojiyi, gelismis demokrasiyi, daha katilmci anayasayi, adil insan haklarini örnek alacaksak eyvallah ama biz batinin yasam tarzini, sosyal yapisini, kötü yanlarini örnek aliyoruz ve medeniyet diye sunuyoruz..
o acidan sorun batili olmak yada olmamak degil sorun kendi kirmizi cizgilerini tam anlamiyla cizememekdir..
yoksa ab, islam birligi, türk birligi adini ne koyarsaniz koyun bize ne getirir, ne götürür tartisir durur ve ütopik bir hayal olarak kalir, gider!..

Seyyah 05-10-2011 01:16

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894477)
bakiniz ilim cindede olsa aliniz diye buyurun bir dine mensubuz o halde biz batidan ilmi, bilmi, teknolojiyi, gelismis demokrasiyi, daha katilmci anayasayi, adil insan haklarini örnek alacaksak eyvallah ama biz batinin yasam tarzini, sosyal yapisini, kötü yanlarini örnek aliyoruz ve medeniyet diye sunuyoruz..
o acidan sorun batili olmak yada olmamak degil sorun kendi kirmizi cizgilerini tam anlamiyla cizememekdir..
yoksa ab, islam birligi, türk birligi adini ne koyarsaniz koyun bize ne getirir, ne götürür tartisir durur ve ütopik bir hayal olarak kalir, gider!..

Avrupadan teknoloji, bilim aldık diyen çıkmaz heralde :)

Mavera 05-10-2011 01:20

Alıntı:

Seyyah Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894478)
Avrupadan teknoloji, bilim aldık diyen çıkmaz heralde :)

niyeki kullandigin telefon, izledigin tv, bindigin araba nereden geliyor?.. aslinda sorun nedir biliyormusun biz avrupadan balik aliyoruz oysaki balik tutmasini ögrensek, kendi baligimizi kendimiz tutacagiz :)

İntifada 05-10-2011 01:24

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894481)
niyeki kullandigin telefon, izledigin tv, bindigin araba nereden geliyor?.. aslinda sorun nedir biliyormusun biz avrupadan balik aliyoruz oysaki balik tutmasini ögrensek, kendi baligimizi kendimiz tutacagiz :)

sen avrupadan balık tutmasını öğrendiğinde avrupa sana balığı daha ucuza satıyor...
hatta balık tutmanın maliyetinden çok daha az...
bknz devrim arabaları...
herhalde benzini bitti diye piyasadan kaldırıldı yalanlarına inanmıyoruz...
biz batıdan ne aldık biliyormusun ?
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1398647085255

işte bunu aldık...
bir şapka bir eldiven bir maymun ve inkılap diyorya üstad...

Mavera 05-10-2011 01:26

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894485)

sen avrupadan balık tutmasını öğrendiğinde avrupa sana balığı daha ucuza satıyor...
hatta balık tutmanın maliyetinden çok daha az...
bknz devrim arabaları...
herhalde benzini bitti diye piyasadan kaldırıldı yalanlarına inanmıyoruz...
biz batıdan ne aldık biliyormusun ?
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1398647085255

işte bunu aldık...
bir şapka bir eldiven bir maymun ve inkılap diyorya üstad...

afedersin ama oda bizim becereksizligimiz.. hani her konuda milliyetciyiz ve vatan, millet, sakarya naralari atariz ya ama yurdum malini 3 kurusluk cin malina iki dakikada satariz sonrada vay efendim niye bizde endüstri yok, niye fabrikalar acilmiyor..
bu arada aldigimiz sapkanin icinden ne hikmetse tavsan cikti..

Eşref 05-10-2011 01:30

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894477)

1700'lü yıllarda Nizam-ı Cedid adında yeni bir ordu kurduk. Fransız subay ordumuzu şu hale getirdi;

http://www.timeturk.com/resim/tr/200...did-ordusu.jpg

Eğer batılılaşmak buysa, sonuna kadar karşıyım.

(Bunu sadece Osmanlı diye düşünmemek gerekir. Benzer hatayı cumhuriyet döneminde ve bugün de yapmaktayız. Çatalı açıkta bırakan düşük belli, yırtık kot pantolonlarını popolarından eksik etmeyen gençlerimize bakınca, bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.)

Seyyah 05-10-2011 01:31

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894481)

Üstâdım parasını verip nihai ürün almayı teknoloji, ilim, bilim diye tanımlayamayız.
Avrupa'dan bize gelen tek şey,
Onlar için hayat seyrini tüketmiş sektörlerdeki endrüsriel teknoloji.

unnamed 05-10-2011 01:33

herşeyi anlatmaya yeter benim için;

Bir buçuk asırdır türlü buhranlar içinde yanıp kavrulan ve bunca keşfine rağmen başını yarasalar gibi taştan taşa çalarak kurtuluşunu arayan batı adamının bulamadığı, türk'ün de yine bir buçuk asırdır işte bu hasta batı adamında bulduğunu sandığı şeyi, o mübarek oluş sırrını, her sistem ve mezheb, ortada ne kadar illet varsa devasının ve ne kadar cennet hayâli varsa hakikatinin İslâmda olduğunu gösterecek ve bu tavırla yurduna, İslâm âlemine ve bütün insanlığa model teşkil edecek bir gençlik...

Mavera 05-10-2011 01:33

bati, dogu bunlar görecelidir yani tarihe bakacak olursak batida engizasyon mahkemeleri varken dogu ilimde almis, basini gidiyordu..
endülüsün dili olsada konussa orada harap edilen tarihi, birikimi, tecrübeyi anlatsa..
ama biz bati deyince özentiyi baz aliyoruz ve bunuda medeniyet diye yutturuyoruz..
medeniyetin tek disi kalmisti simdilerde oda gitti artik disi kalmamis bir canavar!..

Mavera 05-10-2011 01:37

Alıntı:

Seyyah Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894494)
Üstâdım parasını verip nihai ürün almayı teknoloji, ilim, bilim diye tanımlayamayız.
Avrupa'dan bize gelen tek şey,
Onlar için hayat seyrini tüketmiş sektörlerdeki endrüsriel teknoloji.

parasini veriyorsunda.. o verdigin para nereye gidiyor neden benim ülkemde yapilamiyor..
bu cok mu zor.. sana birsey söyleyim su anda o büyük firmalarin cogu üst yönetiminde, tasarim bölümünde türkler calisiyor ki bizim en büyük sorunlarimizdan biride malesef beyin göcüdür..
biz kendimize güvenemiyoruz.. vay gavur icadi diyoruz, yapiyor gavurun oglu diyoruz...
Allah calisana veriyor ve verirkende yahudi, hristiyan, Müslüman diye gözetmiyor oysaki biz ilk emri "oku" olan dine mensub insanlariz biz okumasina okuyoruzda nedense masal kitaplari okuyor ve kendi kendimize böbürleniyoruz..
ne diyorduk "Her Türk Asker dogar!"

Seyyah 05-10-2011 01:41

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894493)
1700'lü yıllarda Nizam-ı Cedid adında yeni bir ordu kurduk. Fransız subay ordumuzu şu hale getirdi;

http://www.timeturk.com/resim/tr/200...did-ordusu.jpg

Eğer batılılaşmak buysa, sonuna kadar karşıyım.

(Bunu sadece Osmanlı diye düşünmemek gerekir. Benzer hatayı cumhuriyet döneminde ve bugün de yapmaktayız. Çatalı açıkta bırakan düşük belli, yırtık kot pantolonlarını popolarından eksik etmeyen gençlerimize bakınca, bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.)

Nizamı cedit zamanında yeniçeriler şimdiki darbeciler gibi devletin kanayan yarası idi, Nizamı cedit birazda yeniçerilere gözdağı vermek için alternatif güç olusturmaktı,
Yeniçeri belasından kurtulmak için denenen yollardan biriydi ki,
Her ne kadar yeni çeriler kaldırdı densede aslında içeridende pek yerleşmemişti, fransız usulu yüzünden ama konumuzun bunla pek alakası yok, benim söylediğim daha cok halk nezdinde yaşayış tarzındaki zorunlu uyum kanunları neler oldugunu biliyorsun işde üstadım şimdi gelipde Osmanlıda Atatürkün İnönünün yaptıgını yaptı deme Allahını seversen.
Osmanlı sadece saray nezdinde özentilik yaptı devrim yapmadı, oda tutmadı halk dışladı o kültürü.
Lakin Cumhuriyet döneminde ne vakalar vucut buldu, bir âtıf hoca, bir istiklal mahkemeleri neler var neler. Biz yinede sonuçlarını tartısalım kim ne yaptı değil, sonucda ne kazandık 90 senedir?

Seyyah 05-10-2011 01:44

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894500)
parasini veriyorsunda.. o verdigin para nereye gidiyor neden benim ülkemde yapilamiyor..
bu cok mu zor.. sana birsey söyleyim su anda o büyük firmalarin cogu üst yönetiminde, tasarim bölümünde türkler calisiyor ki bizim en büyük sorunlarimizdan biride malesef beyin göcüdür..
biz kendimize güvenemiyoruz.. vay gavur icadi diyoruz, yapiyor gavurun oglu diyoruz...
Allah calisana veriyor ve verirkende yahudi, hristiyan, Müslüman diye gözetmiyor oysaki biz ilk emri "oku" olan dine mensub insanlariz biz okumasina okuyoruzda nedense masal kitaplari okuyor ve kendi kendimize böbürleniyoruz..
ne diyorduk "Her Türk Asker dogar!"

Tamamda üstadım ben farklı birşey demedim ki..
Sonuç olarak gavur icadı diye ilahlaştırdığımız görüş olmasaydı da kendimize güvenip biz üretseydik biz gelişseydik ne olurdu diyorum...

Mavera 05-10-2011 01:46

Alıntı:

Seyyah Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894510)
Tamamda üstadım ben farklı birşey demedim ki..
Sonuç olarak gavur icadı diye ilahlaştırdığımız görüş olmasaydı da kendimize güvenip biz üretseydik biz gelişseydik ne olurdu diyorum...

yapamiyoruz o halde batidan almamizda bir masur yok!.. yani küba gibi komunist takilamayacagimiza göre batida üretilen teknolojiyide almakta bir mahsur yok..
acik konusayim yerli mali olsun, ayni kalitede olsun 2 lira fazla vereyim ama ya kalitesi düsük oluyor yada ucuk fiyatlar biciyorlar böyle olunca zaten alim gücü belli olan vatandas ithal ürüne yöneliyor ;)

Seyyah 05-10-2011 01:50

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894515)

yapamiyoruz o halde batidan almamizda bir masur yok!.. yani küba gibi komunist takilamayacagimiza göre batida üretilen teknolojiyide almakta bir mahsur yok..
acik konusayim yerli mali olsun, ayni kalitede olsun 2 lira fazla vereyim ama ya kalitesi düsük oluyor yada ucuk fiyatlar biciyorlar böyle olunca zaten alim gücü belli olan vatandas ithal ürüne yöneliyor ;)

Üstâdım sen konuyu çok yanlış anladın :)

Eşref 05-10-2011 01:51

Taklit ederek yol almak mümkün olsaydı, doğadaki en medeni canlı papağanlar olurdu.

Mavera 05-10-2011 01:52

Alıntı:

Seyyah Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894518)
Üstâdım sen konuyu çok yanlış anladın :)

ama anladim :)

sudaduran 05-10-2011 01:55

Bence Osmanlı'nın en büyük hatası 1492'de İspanya'dan kovulan yahudileri topraklarımızda misafir etmesi oldu.İsrail yıkılmalı.

Seyyah 05-10-2011 01:57

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894519)
Taklit ederek yol almak mümkün olsaydı, doğadaki en medeni canlı papağanlar olurdu.

Her hayvan'ı insan davranışları ile mukayese etmek sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir hemşehrim,
Yeşillik yemek zayıflatsaydı İnekler tığ gibi olurdu, hadi gel çık işin içinden :)

depare 05-10-2011 13:42

Dinimizle manevi anlam da gelişebiliriz teknolojik olarak tabiki bilim ile gelişilir ama sadece batı dan yahut bir başkasın dan özenti ile değil yerli olmalı :)

Şuda var ilim neredeyse gidip alınmalı Dini anlam da bakarsak Din bunu emrediyor..

Ama biz önce Dinimizi sattık ondan sonra Batın'ın kuyruğuna yapışıp teknolojisinden de faydalanmaya çalıştık,çalışıyoruz..

Dini düzen korunabilseydi şimdi Batın'ın ilminden faydalanmak kimseyi gocundurmazdı :)

Hiç değilse bazı kendini bilmez batı özentisi ahmaklar Hem Amerikaya karşıyım diyorsun hemde onun ürettiği araçları kullanıyorsun git deveye bin diyemezdi :)

HaArP 05-10-2011 13:50

Mesele derin mesele tafsilatına girmeye kalksak sayfalar yetmez... Lakin bir kaç cümle ile ;

Doğrusal ilerlemeci anlayış 'İleri' yahutta 'Geri' kavramını fitne olarak ortaya atmakla ve insanları buna hapsetmektedir... Oysa üçüncü bir görüş olamaz'ı dayatmaktadır...

İlerleme yahut gerileme'den bakılamaz eğer onunla bakılsa idi ;

Adalet mi istersiniz yoksa ilerleme mi ? sorusuna yanıtınız ne olurdu ?

İmtihan Alanı dünyada Adaleti getirebilmek adına 'Modern' olunamaz ama 'Medeni' olmak zarurettir...

İlim hakikattir... Lakin hangi İlim ? Darvanizm mi ? Haşa 'Tanrı' yok 'Toplum' vardan çıkan insanların nefsine yahutta 'İnsan elleriyle' hazırlanmış yasalarda bulunan zaafiyetler mi İlim ?

İnsan elbet kusurludur ! Kendisini kemale erdirecek şu üç günlük dünyada yaptığı Amel'den başka neyi önemser... Lakin Dünyanın fitneleriyle gelmiş olduğu bu durumdan kurtarabilmek için yapacağı Aslına rücu etmek, Deccali fitneleri söndürmek, Hakikatlere ulaşmak adına 'İlerlemesi' bile araçtan başka bir şey olamaz...!

Tarantula_ 05-10-2011 14:58

Kendi dinimiz ve kültürümüz ile daha temiz ve gelişmiş bir ülke olurduk.

Boş duranı Allah sevmez ve çalışmanında ibadet olduğu gerçeklerini bu ülkede sağlamlaştırabileseydik. Kimseye ihtiyacamızı olmayacaktı hamd olsun. Örnek alınan olmaya devam edecektik fakat Osmanlıda ki düzeni uygulayanlar bozulunca, halimiz bu...

Fihi Ma-Fih 05-10-2011 15:16

Sadece batıda değil dünyanın neresi olursa olsun gördüğümüz güzel gelişmeleri kendimiz yorumlayıp ülkemizin gelişmesinde kullanmak mantıklıdır ancak bizde dinimizi kültürümüzü geleneklerimizi ahlakımızı saf dışı bırakıp modernleşmeyi gelişmeyi düşünüsek başarılı olamayız.
İyi şeyleri görüp almak gerek yalnız dünyada yaşanan kötü politik olayların sonuclarındanda bizimde ders çıkarmamız gerek..
Cumhuriyet halkın yönetimini içerir.Biz Halkın İradesiyiz.Bu Böyle devam eder inşaallah.. :)

akobalı-akkurt 05-11-2011 02:05

laik liğin sonu yaklaşıyor galiba...

yalan yakın tarih ne kadar karıştırılırsa o kadar kokusu çıkacakdır...

sonundada batı değil tüm dünya bizleri örnek alacakdır...

İntifada 05-12-2011 01:45

Anadolu'da 270 yıllık bir serüveni olan ve Kemalizmle kemaline ulaşan 'batılılaşma' adlı taklit, aslında bir 'maymunlaşma'ydı.
Tam da şairin dediği gibi:
'Ah küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap
Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılap.'

—Mustafa İslamoğlu

debernus 10-09-2014 14:09

Alıntı:

İntifada Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 894454)
1000 sene dünyaya hükmetmiş selçuklu ve osmanlı devletleri...
85 yılda yıpranmış türkiye cumuriyeti...
çok söze gerek yok...

Doğru söze ne denir?

All times are GMT +3. The time now is 18:43.