Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Araştırmalar (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=263)
-   -   SİVİL ANAYASA (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=15545)

Meftun 12-06-2007 23:07

SİVİL ANAYASA

Evet arkadaşlar hükümetimizin, muhalefetin,üniversitelerin kısacası tüm Türkiye'nin gündeminde yeni sivil anayasa konusu var.Hepimiz sivilleşmekten özgürlüklerden bahsediyoruz ama dürüst davranmak gerekirse hiç birimiz bilmiyoruz.Ya araştırmıyoruz ya da edinilen bilgiler çok uzun okumuyoruz.Bu çerçevede vatana millete hayrımız dokunsun dedik;Gençlik Kolları Çankaya İlçe Başkanlığı AR-GE Biriminin bir araştırması olan sivil anayasa ile ilgili bazı bilgileri size burada zaman zaman aktaracağım....Hayırlı olsun.... :)

erenon 12-06-2007 23:10

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

ak_saliha Nickli Üyeden Alıntı
Evet arkadaşlar hülümetimizin, muhalefetin,üniversitelerin kısacası tüm Türkiye'nin gündeminde yeni sivil anayasa konusu var.Hepimiz sivilleşmekten özgürlüklerden bahsediyoruz ama dürüst davranmak gerekirse hiç birimiz bilmiyoruz.Ya araştırmıyoruz ya da edinilen bilgiler çok uzun okumuyoruz.Bu çerçevede vatana millete hayrımız dokunsun dedik;Gençlik Kolları Çankaya Başkanlığı AR-GE Biriminin bir araştırması olan sivil anayasa ile ilgili bazı bilgileri size burada zaman zaman aktaracağım....Hayırlı olsun.... :)

heycanla bekliyoruz saliha çok önemli bir konu ....kısa zamanda anayasamızı değiştiremezsek 21. yy da bu anayasa ile lider olmamız hayal >:(

Meftun 12-06-2007 23:12

SİVİL ANAYASA

NEDEN YENİ BİR ANYASAYA İHTİYAÇ DUYDUK?

1982 Anayasası askeri bir darbe sonucu ortaya çıkması hasebiyle otoriter, vesayetçi ve devletçi bir zihniyeti yansıtmıştır. Anayasanın asıl görevi, bireyleri devlet otoritesine karşı korumak ve bu amaçla devlet iktidarını sınırlandırmak olduğu halde 1982 Anayasasında bunun tam tersi güdülmüş ve devlet bireye karşı korunur hale gelmiştir.
-------------------------------------------------

82 Anayasası kabul edildiği zamandan itibaren birçok eleştiriye maruz kalmış, 13 defa kapsamlı olmak üzere değişikliklere uğramış hatta birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti, anayasanın radikal olarak tamamen değişmesi için yeni anaysa taslakları hazırlamış ve bunları kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu kapsamlı değişikliklerde gelinen nokta yine de 82 Anayasasının otoriter ve vesayetçi ruhunu tasfiye edememiştir. Bu değişiklikler kısmi nitelik taşıdığı için her zaman anayasanın bir yönü eksik kalmış ve güncellik sağlanamamıştır. Ayrıca anlaşılırlık ve dil itibariyle yetersiz olan 82 anayasasına da hazırlanan anayasa taslağında çözüm getirilmiştir.
--------------------------------------------------
Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak AK Parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinden önce, halka, daha yenilikçi ve birey eksenli bir anayasa taahhüdünde bulunmuştur. Seçim sonuçlarının AK Parti lehine sonuçlanmasıyla yeterli çoğunluğu bünyesinde barındıran AK Parti, Temmuz seçimleri öncesinde başlatmış olduğu çalışmalara hız vermiştir.
---------------------------------------------------
Başbakanımız ve genel başkanımız Recep Tayip Erdoğan 8 Haziran 2007 tarihinde Ergün Özbudun başkanlığında kurulacak bilim heyetinden istediği anayasanın çerçevesini şu cümlelerle belirtmiştir:
“Yeni anayasa, Cumhuriyetimizin değiştirilemez temel nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini tam olarak hayata geçirmeli, bireylerin haklarını en etkili şekilde korumalı, temel hak ve özgürlükleri 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ve 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin getirdiği ilke ve standartlarda güvence altına almalıdır. Hazırlanacak yeni anayasa, kısa, öz ve açık olmalı; yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler parlamenter sistem esas alınarak açık, net ve anlaşılabilir bir şekilde belirlenmeli; bu çerçevede cumhurbaşkanının konumu ve yetkileri yeniden tanımlanmalı; temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiş sağlanmalıdır. Yeni anayasa en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalıdır.”
----------------------------------------------------
İfade edilen bu çerçeve Ergün Özbudun ve heyetinin kafasındaki hukuk kuralları, yaşam biçimi ve zihinlerinde oluşan ideal anayasa biçimiyle örtüştüğü için bu görevi memnuniyetle kabul ettiğini Ergün Özbudun’un yorum ve röportajlarından yola çıkarak gözlemlemekteyiz.
-----------------------------------------------------
Anayasa taslağı haline gelinceye kadarki sürece baktığımızda AK Partiyle zihniyet bazında örtüşmeyen birçok sivil toplum kuruluşu ve parti daha taslak oluşmadan eleştirilere başlamış, AK Partinin taslak haline geldikten sonra her kesimin eleştiri ve düşüncelerini alacağız sözüne rağmen rektörler, YÖK, Barolar Birliği gibi oluşumların eleştirileri devam etmiştir. Taslak haline geldikten sonra bu kesimlerin düşüncelerinin samimi bir şekilde alınması ise tüm bu eleştirileri yersiz bırakmıştır. Zaten meclisin %65ini temsil eden bir parti için bu iddialar yersiz birer eleştiri olmaktan öteye geçememiştir.
----------------------------------------------------------
Barolar birliği, TÜSİAD gibi eleştiri oklarını AK Partiye yönlendiren kuruluşların hazırlamış oldukları anayasa taslakları ile bilim heyetinin hazırlamış olduğu anayasa taslağını karşılaştırdığımızda aslında onların hazırladığı taslakların daha radikal değişiklikler getirdiği ve genellikle de insan hakları konusunda taslakların birbiriyle örtüştüğü gerçeği göze çarpmaktadır.
------------------------------------------------------------

1982 Anayasasının geçirdiği süreç ve yeni anayasanın hazırlanma aşaması özetle bu şekilde cereyan etmiştir.

-------------------------------------------------------------
Maddelerle ilgili bilgileri de ilerleyen zamanlarda paylaşacağız arkadaşlar.İstiyoruz ki ilk önce bu süreç tartışılsın yarın ya da öbür gün de başlıklar halinde paylaşımlarımız sürecek;DURMAK YOK; YOLA DEVAM!! ;)

mavera 12-06-2007 23:12

SİVİL ANAYASA

merakla bekliyoruz kardes..bende bu sivil(uygar) anayasa üzerine arastirma yaptim bu anayasayi ab ülkelerindeki anayasayla karsilastirdim..
daha dogrusu taslagi karsilastirdim, abant platformunda degerli hocalarin anlatimlarini saatlerce dinledim bu forumda da tartismamiz cok güzel olacak..
bizlerde anayasa da neler olmali, kapsami nasil olmali acizane fikir beyan etmeliyiz..unutmayin bu anayasa bizler icin hazirlaniyor o halde bizde fikirlerimizi beyan edelim..
anayasa taslaginda ilk dikkatimi ceken özgürlüklerin olabildigince genis tutulmasi bazi aksakliklar var ama bunlar zamanla asilacak..

ak_mavish 12-06-2007 23:12

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

erenon Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

Evet arkadaşlar hülümetimizin, muhalefetin,üniversitelerin kısacası tüm Türkiye'nin gündeminde yeni sivil anayasa konusu var.Hepimiz sivilleşmekten özgürlüklerden bahsediyoruz ama dürüst davranmak gerekirse hiç birimiz bilmiyoruz.Ya araştırmıyoruz ya da edinilen bilgiler çok uzun okumuyoruz.Bu çerçevede vatana millete hayrımız dokunsun dedik;Gençlik Kolları Çankaya Başkanlığı AR-GE Biriminin bir araştırması olan sivil anayasa ile ilgili bazı bilgileri size burada zaman zaman aktaracağım....Hayırlı olsun.... :)

heycanla bekliyoruz saliha çok önemli bir konu ....kısa zamanda anayasamızı değiştiremezsek 21. yy da bu anayasa ile lider olmamız hayal >:(

bugün gençlikte saliha anayasayla ilgili sunum yaptı çok güzeldi bence özgürlükçü bir anayasa geliyor..bu bölümde anayasayı tartışabiliriz..

mavera 12-06-2007 23:15

SİVİL ANAYASA

arkadaslar bu sivil ne anlama geliyor onu acalim..aslinda sivil degisik anlamlarda kullaniliyor birincisi uygar anlaminda kullaniliyor ve sayin mehmet mir dengir firat bu söylemi cok kullaniyor, diger anlami ise halkin yani askeri etkinin az olmasi olarak kabul edilebilir..
simdi suradan baslamak isterim neden sivil bir anayasaya gerek duyuldu 82 anayasasi yeterince sivil degilmiydi peki nasil oluyorda o anayasa yüzde 93 le kabul ediliyordu..

Meftun 12-06-2007 23:15

SİVİL ANAYASA

ayy çok teşekkür ederim hepinize erenon,mavera,zeynep....bu arada zeynep beni utandırdın :-[
inşallah ilgilenelim ,araştıralım bilelim ki etrafımızı da bilgilendirelim...AK Gençliğin dünyaya kapalı umursamaz bir gençlik olmadığını gösterelim.... :)

Meftun 12-06-2007 23:21

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

mavera Nickli Üyeden Alıntı
arkadaslar bu sivil ne anlama geliyor onu acalim..aslinda sivil degisik anlamlarda kullaniliyor birincisi uygar anlaminda kullaniliyor ve sayin mehmet mir dengir firat bu söylemi cok kullaniyor, diger anlami ise halkin yani askeri etkinin az olmasi olarak kabul edilebilir..
simdi suradan baslamak isterim neden sivil bir anayasaya gerek duyuldu 82 anayasasi yeterince sivil degilmiydi peki nasil oluyorda o anayasa yüzde 93 le kabul ediliyordu..

aslında partimiz sivil kelimesin büyük oranda askeri vesayette yapılmadığı için kullanıyor...tabii yeni anayasamızın insan hakları ve evrensellik konusunda da o kadar çok açılımı var ki maddeleri paylaşınca daha iyi anlarız bu kelimeyi hakediyor ;)

mavera 12-06-2007 23:24

SİVİL ANAYASA

peki neden yeni bir anayasaya gereksinim duyuldu?

erenon 12-06-2007 23:25

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

ak_mavish Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

Alıntı:

bugün gençlikte saliha anayasayla ilgili sunum yaptı çok güzeldi bence özgürlükçü bir anayasa geliyor..bu bölümde anayasayı tartışabiliriz..

tuhhh kaçırdık sunumu :)

mavera 12-06-2007 23:27

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

ak_mavish Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

Alıntı:

tuhhh kaçırdık sunumu :)

niyeki daha yeni basliyor :)

erenon 12-06-2007 23:32

SİVİL ANAYASA

gençlik kollarında bugün canlı sunum yapmış saliha oyüzden kaçıdık dedim:) dinlemek isterdim ve kalkıp gıcık bir soru sorup oturmak :D

ak_mavish 12-06-2007 23:33

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

gençlik kollarında bugün canlı sunum yapmış saliha oyüzden kaçıdık dedim:) dinlemek isterdim ve kalkıp gıcık bir soru sorup oturmak :D

:D :D

Meftun 12-06-2007 23:33

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

peki neden yeni bir anayasaya gereksinim duyuldu?

afedersin abi düştüm gelene kadar neyse hallettim buradayım....

abi yukarıda da değindik çok otoriter ve evsayetçi bir anayasa 82 anayasası...daha önce birçok yeri birçok kez değiştirilmiş ama halen bu ruhu üzerinden atamamşı....AK Parti,TOBB;TBB,TÜSİAD gibi çoğunlukla karşı karşıya gelen sivil toplum kuruluşları ve partiler de yeni bir anayasada hem fikirler..hatta mhp ve dyp nin de seçim beyannamelerinde bulunmuş...yani abi hiçbir konuda olmadığı kadar bu konuda toplumsal mutabakata haiziz :)

Meftun 12-06-2007 23:35

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

aaa korkmak lazım senden yani :D
merak etme biri yaptı...tüzükle ilgili birşey sordu ve bana sorsan tüzükü doğru düzgün açıklayamam...zaten o maddeyi anlatırken de geçiştirmiştim tuttu onu sordu ::)

mavera 12-06-2007 23:37

SİVİL ANAYASA

anayasa ne demektir aslinda oradan baslamak gerekiyor..
eronon ben sunum yapacaktim sende bana gicik bir soru soracaktin ayni giciklikla cevap verirdim :)

Meftun 12-06-2007 23:39

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

eronon ben sunum yapacaktim sende bana gicik bir soru soracaktin ayni giciklikla cevap verirdim :)

ben de o arkadaşa sana ev ödevi araştır gel dedim ;D

abi erenon engin bilgilerinden bizi mahrum bırakmasın....erenon nedir anayasa sen daha güzel açıklarsın ;)

mavera 12-06-2007 23:41

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

abi erenon engin bilgilerinden bizi mahrum bırakmasın....erenon nedir anayasa sen daha güzel açıklarsın ;)

saliha sende isi biliyorsun, benim taktigi kullaniyorsun önde bir yaglama arkadan topu eronona atip isin icinden cikiyorsun :D :D

Meftun 12-06-2007 23:44

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

saliha sende isi biliyorsun, benim taktigi kullaniyorsun önde bir yaglama arkadan topu eronona atip isin icinden cikiyorsun :D :D

abi çaktırma 8)

erenon 12-06-2007 23:46

SİVİL ANAYASA

bugünler bu net niçin bukadar yavaş ;telekom grevdeyken daha hızlı bağlanıyorduk
anayasa ;devlet ile bireyin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını belirleyen bir belgedir,diye düşünüyorum, ama bizde ,sürekli, devletin, vatandaştan beklediği görevleri belirleyen bir belge olmuştur :D biz devletten bir şey istiyememişiz isteyincede bölücü ,komünist,şeriatçı ,hain olmuşuz >:(

mavera 12-06-2007 23:50

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

bugünler bu net niçin bukadar yavaş ;telekom grevdeyken daha hızlı bağlanıyorduk
anayasa ;devlet ile bireyin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını belirleyen bir belgedir,diye düşünüyorum, ama bizde ,sürekli, devletin, vatandaştan beklediği görevleri belirleyen bir belge olmuştur :D biz devletten bir şey istiyememişiz isteyincede bölücü ,komünist,şeriatçı ,hain olmuşuz >:(

peki neden bir birey kendiyle, devlet arasindaki sorumluluklari belirleyen anayasada olusan ihlalleri bu isin mahkemesi olan anayasa mahkemesine sikayet edemiyorda gidiyor aihm ye sikayet ediyor!

Meftun 12-06-2007 23:52

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

tebrikler beni bu tanımdan kurtardın :D
şaka bir yana dediğin gibi anayasaların devletle bireylerin hakları arasında bir denge oluşturması gerekirken bizim ülkemizde bu denge hep devlet tarafına bozulmuş,halk ezilmiştir..

Meftun 12-06-2007 23:53

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

peki neden bir birey kendiyle, devlet arasindaki sorumluluklari belirleyen anayasada olusan ihlalleri bu isin mahkemesi olan anayasa mahkemesine sikayet edemiyorda gidiyor aihm ye sikayet ediyor!

anayasa mahkemesine her isteyen gidemez ki en azından yeni anayasa bunun önünü açmıyor..ama sanırım senin dediğin halkımızın bilinçsiz olmasında kaynaklanıyor...iç hukuk yollarını tüketmeden aihm e gidemez ki

erenon 12-06-2007 23:57

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

şaka bir yana dediğin gibi anayasaların devletle bireylerin hakları arasında bir denge oluşturması gerekirken bizim ülkemizde bu denge hep devlet tarafına bozulmuş,halk ezilmiştir..

O YÜZDEN SON GÜCÜMÜZLE BAĞIRALIM

HALKIN ADALETİNİ, HALKIN ANAYASASINI ;AK PARTİNİN GÜÇLÜ KOLLARI İLE YENİDEN YARATACAĞIZ ;) :D

mavera 12-06-2007 23:57

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

anayasa mahkemesine her isteyen gidemez ki en azından yeni anayasa bunun önünü açmıyor..ama sanırım senin dediğin halkımızın bilinçsiz olmasında kaynaklanıyor...iç hukuk yollarını tüketmeden aihm e gidemez ki

kardes bilincsizlikten degil, güvensizlikten kaynaklaniyor..acikca söylemek gerekirse bizim ülkemizdeki yargiya güvenilmiyor..
sebebi ise cok yavas olmasi, adaleti tam olarak dagitamamasi iste yeni anayasada bu yönde düzenlemeler var ama bireyin anayasaya mahkemesine sahsen basvuruda bulunulmasi mevcut ve yeni anayasayla mümkün degil..
tabiki bunda anayasa mahkemesinin tikatilmamasi faktörüde etkili ama bireyin anayasadan dogan haklarini arayabilecegi aihm disinda ic bir yol olmalidir..

mavera 12-06-2007 23:59

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

HALKIN ADALETİNİ, HALKIN ANAYASASINI ;AK PARTİNİN GÜÇLÜ KOLLARI İLE YENİDEN YARATACAĞIZ ;) :D

yaratmak, yaradana mahsus biz en fazla ortaya birseyler koyariz...nasil ufak seylere takilan, muhabbete limon tiplere benzedim mi 8)

Meftun 12-07-2007 00:01

SİVİL ANAYASA

ahmet abi sen demesen o limonu sıkan kişi ben olacaktım ;D

hakim alınacak mahkemeler artırılacak hatta arabuluculuk sisitemi getirelim deniyor herkes irtica çığlıkları atmaya başlıyor...işte yavaş yavaş o hantal yargı sistemini değiştireceğiz inşallah

erenon 12-07-2007 00:04

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

yaratmak, yaradana mahsus biz en fazla ortaya birseyler koyariz...nasil ufak seylere takilan, muhabbete limon tiplere benzedim mi 8)

seni anayasa mahkemesine şikayet edicem olmadı hakkımı aihm de arıycam oda olmadı halkın mahkemelerinde yargılatacam seni:) bu halkın mahkemlerini bizim okulda komünler çok söylerler bütün burjuvayı devrim olunca orada yargılayacaklarmış ;)

mavera 12-07-2007 00:07

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

seni anayasa mahkemesine şikayet edicem olmadı hakkımı aihm de arıycam oda olmadı halkın mahkemelerinde yargılatacam seni:) bu halkın mahkemlerini bizim okulda komünler çok söylerler bütün burjuvayı devrim olunca orada yargılayacaklarmış ;)

madem öyle bende damardan gireyim..bu mahkemelerin hic biri mahser gününe bedel degildir degerli kardesim ;)..
yani asil mahkeme orada acaba biz oraya hazirliklimiyiz orasi tartisilir..
neyse konuyu saptirmadan bir u dönüsü yapayim..
82 anayasasindan dem vuran sol kesim ne olduda bir anda sivil anayasanin karsisinda yer aldi, onlar degil miydi 82 anayasasina darbeci diye, bu anayasayi anlatmak icin nice filmler yapilmadi mi ne olduda bir anda saflar degisti..
cevabi aslinda cok basit ama neyse..

mavera 12-07-2007 00:13

SİVİL ANAYASA

eronon biraz kisa yaz gec kaldim eve senin cevabi bekliyorum 8)

erenon 12-07-2007 00:16

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

madem öyle bende damardan gireyim..bu mahkemelerin hic biri mahser gününe bedel degildir degerli kardesim ;)..
yani asil mahkeme orada acaba biz oraya hazirliklimiyiz orasi tartisilir..
neyse konuyu saptirmadan bir u dönüsü yapayim..
82 anayasasindan dem vuran sol kesim ne olduda bir anda sivil anayasanin karsisinda yer aldi, onlar degil miydi 82 anayasasina darbeci diye, bu anayasayi anlatmak icin nice filmler yapilmadi mi ne olduda bir anda saflar degisti..
cevabi aslinda cok basit ama neyse..

şimdi bu adamların görüşünü ele veren;kişi emre kongar azılı bir 82 anayasası düşmanı idi ama şimdi onu savunur hale geldi ;açıklaması basit ak parti nin getireceği anayasa 82 mumla aratır diyor ve bunu bir çok kişi destekliyor fakat bunlar solcu değil,bunlar kemalist ideolojinin kalemşörleri,82 anayasınada karşı çıkış nedenleri bireysel özgürlük için değil bu 82 anayasası türk -islam örgütlenmesinin önünü açtığı içindi.

oysa markisist ideolojinin gerçek savunucuları;disk,kesk,ufuk uras,baskın oran gibi kesimler akp anayasa taslağına karşıda çıksalar eğer daha iyisi yoksa destekleyeceklerini üstü kapalıda olsa belirttiler özellikle keskin taslağınıda bakarsanız oda çok özgürlükçü hatta akp yide solladı atatürk milliyetçiliği tabirini bile madden çıkarıyor durun bakalim ortalık karışacak :)

loneliness 12-07-2007 00:24

SİVİL ANAYASA

Ama ben o gerçek solcularında görüşlerini dinledim.. Mesela ikisi Oran ile Uras özgürlükleri savunduklarını söylüyor ama çıkıpta iş başörtüsüne gelince Memurlar başörtü takamaz diyorlar.. ??? ??? ???

erenon 12-07-2007 00:31

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

loneliness Nickli Üyeden Alıntı
Ama ben o gerçek solcularında görüşlerini dinledim.. Mesela ikisi Oran ile Uras özgürlükleri savunduklarını söylüyor ama çıkıpta iş başörtüsüne gelince Memurlar başörtü takamaz diyorlar.. ??? ??? ???

bak o konuda sorun büyük şimdi kamu hizmeti alan mı veren mi bu özgürlük kimi kapsıyacak kızların başörtülü okula gitmesi devletten bir kurumda işini yaptırması hizmet alma hakkına giriyor burada insan hakkı ihlali var ama kamu hizmeti, verecek pozisyonda bu konum yok diyorlar.

sonuçta bunlar da dine karşı mesafeli ama ;en azından ,kemalistlere nazaran, ak partiye çok yakınlar özgürlükler konusunda özellikle.burada en önemli şey akp nin cesaretle özgürleşme sürecine devam etmesi lazım, 301. maddeninde üzerine gidecek,işkence davalarının da üzerine gidecek,vicdan-i red hakkını arayanlara da en az başörütlülere verdiği destek kadar destek vermeli.zaten bunuda şimdilik yapıyor umarım kesilmez bu süreç

Meftun 12-07-2007 13:32

SİVİL ANAYASA

ismihan ilgin için teşekkürler biz zaten burada maddeleri değil içeriği paylaşacağız...inşallah faydalı olur....

Meftun 12-07-2007 13:34

SİVİL ANAYASA

A. SİSTEMATİK BAKIMDAN

1) Yeni Anayasanın sistematiğinde KISIM, BÖLÜM ve ALT BÖLÜM ayırımlaması kabul edilmiş ve 1982 Anayasasının anlaşılma güçlüğü gösteren Romen rakamı, harf ve numaralarla yapılan ayırımı da terkedilmiştir.

2) atıf yapma kolaylığı getirerek, Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan bir sistemle de uyum sağlanmıştır.

3)Kişisel haklar kısmı yeniden düzenlenmiştir.

4) “Çevrenin Korunması ve Milli Servetlere İlişkin Hükümler” şeklinde özel bir kısım olarak yeniden düzenlenmiştir. Böylece, çağımızın büyük felâketi olarak görülen ve ülkemizi ciddî şekilde etkileyen küresel ısınmanın önlenmesi çabalarının hayatî önem kazandığı bir dönemde, çevrenin etkili bir şekilde korunması yönünde Anayasaya Devlete yönelik direktif bir hüküm konulmuştur. Aynı yaklaşım, koruma kapsamındaki millî servetler için de korunmuştur.

B.Gereksiz birçok koruma maddesi yeni anayasaya alınmamıştır.

C. BAŞLANGIÇ
Başlangıç kısmı, çok kısa ve özlü bir anlatıma kavuşturulmuştur. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi, laiklik ve çoğulculuk gibi evrensel değerlere vurgu yapılmış; Atatürk’ün çağdaş uygarlık hedefi ile ebedî barış ideâline olan bağlılık ifade edilmiştir.

D. GENEL ESASLAR
1) Cumhuriyetin nitelikleri arasında yer almayan, sübjektif yorumlara elverişli bulunan ve insan hakları üzerindeki vurguyu zayıflatan “toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde” ibareleri çıkarılmış; insan hakları vurgusunun güçlendirilmesi amacıyla, “saygılı” kelimesi yerine, “dayanan” kelimesi benimsenmiştir (m. 2).

2) “Dili Türkçedir” cümlesinin yerine, aynı anlamı daha doğru ifade etmek üzere, “Resmî dili Türkçedir” cümlesi kabul edilmiştir (m. 3/2).Bu değişiklik salt biçimsel bir değişikliktir.

3) Devletin temel amaç ve görevi, insan odaklı olarak tanımlanmış; insan ve onun haysiyeti merkezi bir öneme sahip kılınmıştır (m. 4).

4) Anayasada düzenlenen her kurul veya kurumun, kendisini, egemenliği kullanan yetkili organ olarak görmesini engellemek amacıyla, Türk milleti adına egemenliği kullanacak olan organlar tadadi olarak belirtilmiştir (m. 5/2). Ayrıca, Türkiye’nin milletlerarası ve milletler üstü kuruluşlara üyeliğinden doğabilecek muhtemel sorunları önlemek için, “milletlerarası ve milletler üstü kuruluşlara üyelikten kaynaklanan sınırlamalar saklıdır” hükmü eklenmiştir (m. 5/4).

5)yasama yetkisinin devredilmezliğine ilişkin ilkeye “kanun hükmünde kararnamelere ilişkin hükümler saklıdır” hükmü getirilmiştir (m. 6).

6) Yargılama bir yetki olduğu kadar, aynı zamanda bir görev olduğu için, yargı yetkisi ve görevinden söz edilmiş; bağımsızlık prensibinin yanı sıra, onun yönelik bulunduğu temel amaç olan tarafsızlık prensibine yer verilmiştir (m. 8 ).

7) Eşitlik ilkesini güçlendirmek amacıyla sadece kadınlar lehine değil, aynı zamanda toplumun özel olarak korunması gereken başka kesimleri için de pozitif ayrımcılık kuralı benimsenmiştir (m. 9/3).

Meftun 12-07-2007 13:36

SİVİL ANAYASA

arkadaşlar anlayamadığınız maddeler olursa buraya yazın ben de hukukçu olduğumdan değil de araştırdığımız kadarıyla yardımcı olmaya çalışırız....

mavera 12-07-2007 13:37

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

arkadaşlar anlayamadığınız maddeler olursa buraya yazın ben de hukukçu olduğumdan değil de araştırdığımız kadarıyla yardımcı olmaya çalışırız....

bence sen taslagin ana maddelerini buraya eklersen nasil olur saliha..
bu arada arge bölümüne yakinda cok güzel arastirmalar gelecek..;)

Meftun 12-07-2007 13:40

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

abi bölüm bölüm yasama yargı yürütme felan var...hepsini birden paylaşırsak eğer okunmaz parça parça yapalım dedik...maddeleri zaten herkes anlayamaz hukuk diliyle yazılmış.....burada özetin de özeti bu....

Meftun 12-07-2007 13:41

SİVİL ANAYASA

bu arada evet ar-geye yenilik geliyormuş neler bilmiyorum ama zaten artık ar-ge değiliz ya biz ;)

mavera 12-07-2007 13:44

SİVİL ANAYASA

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

abi bölüm bölüm yasama yargı yürütme felan var...hepsini birden paylaşırsak eğer okunmaz parça parça yapalım dedik...maddeleri zaten herkes anlayamaz hukuk diliyle yazılmış.....burada özetin de özeti bu....

hukuk dilini cok seviyorum ama dedigin gibi anlasilmayabilir..aslinda maddelerin üzerinde teker teker durmak gerekiyor..

All times are GMT +3. The time now is 09:41.