Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Tartışıyorum (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=121)
-   -   İkinci Eş Yasal Olmalımı? Tartışmasına Dair.. (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=156420)

Yıldırım 10-16-2011 00:48

İkinci Eş Yasal Olmalımı? Tartışmasına Dair..

Son zamanlar bu tartışma nedense el üstünde tutulmaya çalışılıyor...
Emin olun sabah programlarının hemen hemen hepsinde bu konu tartışılıyor...
Bu konunun önümüzdeki günlerde iyice hararetleneceğini düşünüyorum..
Ama bu başlıkta yasal olmalımı veya olmamalımı konusunu değilde bu konunun neden bu aralar dillendirildiğini konuşalım diyorum.

Bu konu 2012'nin aczimendisi olabilirmi diye aklımada gelmiyor değil?

TYH 10-16-2011 00:51

cahil kocalar karılarını öldürürken kombo yapsın diye mi

Hüdaverdi 10-16-2011 00:58

Kış geldi,millet tv lere daha da yoğunlaşacak,böyle konularla reyting yükseltmeye çalışıyorlar.
Bunu da özellikle din boyutuna çekiyorlar,zengin puştlara bakılsa değil eş,hergün tek hatunlarla geçiriyorlar,veya 'hergün tulumba yenmez' diye başkalarıyla birlikte oluyorlar,yiyorsa bunları dillendirsinler.
RTÜK engel koymalı hemen.

BeldeiTAYYIBe 10-16-2011 02:44

Dört'e kadar yolu var... diyorlar.:)

Eşref 10-16-2011 03:18

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962888)
Dört'e kadar yolu var... diyorlar.:)

Kur'an-ı Kerim'de bize emredilen, üzerimize farz kılınan onca şey varken, bazıları gidip işine geleni işine geldiği şekilde yorumluyor. Çok kızdığım bir konu, televizyonda izliyoruz, sanki Kur'an 4 kadına kadar evlenebilirsiniz diyor. Kur'an gelmeden önce erkekler kaç kadınla evleniyordu, bu sorulmuyor. 4 hanım için adaletli olma şartı var. Adam çıkıyor;

"Benim iki eşim var. İkisi de mutlu"

diyor. İç dünyası, duyguları erkeklerden çok daha hassas, çok daha narin olan bayanların bu konuda mutlu olmalarına imkan var mı? Dışı gülerken o hanımların içi ne alemdedir acaba? Ayrıca birden fazla hanım için adaletli olma şartı koyan Kur'an'daki şu ayeti neden hiç televizyonlarda duymayız?

“Üzerine düşüp uğraşsanız da kadınlar arasında âdil davranmaya güç yetiremezsiniz.” (Nisa 129)

Peygamber Efendimiz bile bu konuda çok büyük sıkıntılar çekmiş, çok fazla göz yaşı dökmüştür. Acaba kaç erkek hanımıma karşı adil olamıyorum diye göz yaşı döküyor?

Sapmış televizyon kanalları sapkın sözlerle milletin beynini yıkıyor. Ama suç yine bizde. Okumuyoruz arkadaş. Okusak zaten birden fazla hanımla evliliğin olamayacağını göreceğiz.

BeldeiTAYYIBe 10-16-2011 03:23

Biraz latife yapmak istedim esref kardesim.
Lakin istisnai durumlarda dörde kadar nikah yapilabilecegi bilinen bir gercektir...fakat bu durum, dört hanim alin anlaminda da degildir....aslolan tek evliliktir. Hayirli ve mutlu bir yuva kurmaktir.
Cenabi Allah herkese nasip etsin.

İntifada 10-16-2011 03:26

Esasında Kur'an'ın tavsiyesi de tek eşliliktir: Zalike edna en la teulu: cevretmemeniz için en az olanı daha makbûldür. Nisa üç böyle bitiyor. Yetmez mi? Efendimiz gençliğinin en hızlı yıllarında 40 yaşına kadar tek eşli kaldı. Efendimiz Hz. Ali'nin Hz. Fatıma üzerine evlenme isteği üzerine onu azarladı. Hz. Ali'ye verdiği cevaptan kızlarıyla everirken Hz. Osman'dan da böyle bir söz aldığı zımnen anlaşılıyor. Peki, efendimiz de mi modern akıldan etkilendi?
Hayır, işin esası bu... Diğeri ruhsat. Ruhsat'lar aslın yerini almamalıdırlar.

mustafa islamoğlu...

Eşref 10-16-2011 03:34

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962907)
Biraz latife yapmak istedim esref kardesim.
Lakin istisnai durumlarda dörde kadar nikah yapilabilecegi bilinen bir gercektir...fakat bu durum, dört hanim alin anlaminda da degildir....aslolan tek evliliktir. Hayirli ve mutlu bir yuva kurmaktir.
Cenabi Allah herkese nasip etsin.

Senin latife amaçlı söylediğini biliyorum kardeşim. Latife yapıp hatırlattığın konu üzerinden söyledim. Ben tesadüflere inanmam. Tesadüf sözünü de pek sevmem. Hemen her olay veya durum karşısında mutlaka düşünülmesi gerektiğine inanırım.

Peki şimdi dönüp bir bakalım ülke nüfusuna. %1-2'lik bir oynamayı, milyonlarca insanın varlığını düşünerek normal karşılamak gerekirse nüfusun yarısı erkek yarısı bayan. Dünyaya bakıyorsun durum yine aynı; yarısı erkek yarısı bayan.

Bu durumu "tesadüf" kelimesiyle mi açıklamak gerekir? Başkasını bilmem ama bence bu, Yaratan'ın bize vermiş olduğu bir mesajdır.

Ruh-i zar 10-16-2011 03:34

Gereksiz tartışmaları pek seviyoruz.

depare 10-16-2011 03:42

En hayırlı olanın tek eş olduğunu Kuranı Kerim de beyan ediyor ama müsaadesi olduğu için 2. eşi alana da kötü gözle bakılamaz..

Burada Şamil Basayevin sözü iyi gider "Allahın helal kıldığını bana kimse yasaklayamaz" :)

Yıldırım 10-16-2011 03:46

Ya ben aslında farklı bir noktaya yani bu konuların şuan dillendirilmesi ile alakalı açmıştım ama konu baya sapmış.

Eşref 10-16-2011 03:55

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962920)
En hayırlı olanın tek eş olduğunu Kuranı Kerim de beyan ediyor ama müsaadesi olduğu için 2. eşi alana da kötü gözle bakılamaz..

Burada Şamil Basayevin sözü iyi gider "Allahın helal kıldığını bana kimse yasaklayamaz" :)

"4 bayanla evlenmek size helaldir" denseydi haklı olabilirdin. Verilen sadece bir ruhsattır. Ruhsatlar ise gerektiğinde kullanılır. Atıyorum, ülkede bir savaş çıkar, erkeklerin önemli bir kısmı savaşta hayatını kaybeder, ortalık az sayıda erkek ile bekar veya dul kalmış bayanlarla dolar, o zaman sahip olduğun ruhsatı kullanırsın.

Günümüz şartlarında ruhsatım var diye herkes birden fazla bayanla evlenirse veya evlenmek isterse ne olur? Hiç düşündün mü? Ruhsatı doğru zamanda kullanmazsan, düzeni bozarsın.

depare 10-16-2011 04:37

Nasıl yani helal kılındı denmesi gerekmiyor ki elma yiyiyorsun,su içiyorsun bunların hiç biri için helal kılındı denmemiş o zaman bunlar da gerektiğin de kullanmamız gereken ruhsatlar olmalı aslın da tam tersini söylemişin evet bir ruhsat olur mesela elma kıtlığı yaşanıyorsa o ruhsatı kullanıp elma yemezsin :)

Kadın nüfusu da erkeklere oranla çok düşükse burda da o dediğin ruhsatı kullanırsın..

Yasaklanmayan,mekruhta olmayan ve şartları dairesin de yapılan her şey helaldir illaki helal denmesi gerekmez..

Adaleti sağlayabileceğine inanan herkes müsadesi olan bu evliliği yapabilir savaş çıkmasını erkeklerin ölmesini beklemesine de gerek yoktur..

Herkes evlenmek isterse o zaman kadı yahut savcı vesaire düzen bozulmasın diye sınırı belirler :)

Eşref 10-16-2011 04:46

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962938)
Nasıl yani helal kılındı denmesi gerekmiyor ki elma yiyiyorsun,su içiyorsun bunların hiç biri için helal kılındı denmemiş o zaman bunlar da gerektiğin de kullanmamız gereken ruhsatlar olmalı aslın da tam tersini söylemişin evet bir ruhsat olur mesela elma kıtlığı yaşanıyorsa o ruhsatı kullanıp elma yemezsin :)

Kadın nüfusu da erkeklere oranla çok düşükse burda da o dediğin ruhsatı kullanırsın..

Yasaklanmayan,mekruhta olmayan ve şartları dairesin de yapılan her şey helaldir illaki helal denmesi gerekmez..

Adaleti sağlayabileceğine inanan herkes müsadesi olan bu evliliği yapabilir savaş çıkmasını erkeklerin ölmesini beklemesine de gerek yoktur..

Vallahi Depare kardeşim ne dediğini tam anlayamadım. Hanım nüfusu erkek nüfusa göre az olsun. Atıyorum ülkede 4 hanım 10 erkek olsun. Hal böyleyken sen 1 erkeği 4 bayanla evlendirip 9 erkeği bekar bırakırsan bu doğru mu olur?

TYH 10-16-2011 05:00

Müslüman ülkeler neden geri kalmış,sefalet içerisinde yaşıyorlar diye soracağımıza bunları halletmişiz gibi tartışılan konulara bak yahu

depare 10-16-2011 05:08

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962943)
Vallahi Depare kardeşim ne dediğini tam anlayamadım. Hanım nüfusu erkek nüfusa göre az olsun. Atıyorum ülkede 4 hanım 10 erkek olsun. Hal böyleyken sen 1 erkeği 4 bayanla evlendirip 9 erkeği bekar bırakırsan bu doğru mu olur?

Hayır olmaz ama 100 bin olup bunların 500 tanesi çok eşlilik yapıyorsa buna da kimse bir şey diyemez anlatabildim herhalde :)

Benim söylemek istediğim müsade varsa helaldir ama farz olmadığı için görevli kadı yahut savcı kardeşim nüfusu tehdit ediyor 4 kadınla evlenemezsin yahut 2 kadınla evlenemezsin tek kadınla evlenebilirsin diye hüküm verebilir..

Önümüz de koca tarih var hemde nüfus oranı bizim zamanımıza göre çok daha az hal böyle olduğu halde isteyen çok eşlilik yapmış kimse de ortada bekar kalma mış üstüne üstlük o zamanlar birde cariye olayı var..

Böyle bir şey zaten olmaz atıyorum 1 milyon insan varsa bu sene 200 bin kişi tek eşli 5 bin kişide çok eşli evlilik yaptıysa e her sene reşit sayısı nüfus oranı artıyor böyle bir açık olmaz..

Matematiksel hesap yapmaya çalışıyorsan Türkiye'de Erkek nüfusu yaklaşık 100 ile 200 bin civarı fazla o zaman otomatikman bu kadar erkeğin açıkta kalıp bekar kalma tehlikesi yaşadığını söylemeliyiz :)

Hüdaverdi 10-16-2011 05:28

Değil 4-3-2, tek eşliliğe bile karşıyım la ;D
Ula 2 eşin olsa 2 sindende çocuğun olsa hangisini doyuracaksın ?
Kuşumun bile tek eşi var ;D
Takılın bekar bekar :karizmatik:
Evlatlık alcam ben ;D

depare 10-16-2011 05:43

Bunu savunuyorum diye gören de benim için farklı düşünecek ne işim olur abicim evlilik düşüncesi bile daraltıyor beni :)

Hüdaverdi 10-16-2011 05:48

Alıntı:

depare Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962952)
Bunu savunuyorum diye gören de benim için farklı düşünecek ne işim olur abicim evlilik düşüncesi bile daraltıyor beni :)

La askerliğinde yok taş gibi elamansın evlen işte evlenmeyip ne yapıcan ;DBulalım sana en helalinden üj bej tane ;D

depare 10-16-2011 06:08

Oldu kendini taça at bizim başımızı yak :)

Beylerbeyi 10-16-2011 10:29

hep hayalini kurmuşumdur 4 eş 44 çocuk 444 torun :)

Sevban 10-16-2011 11:59

Bekarlar ne de güzel konuşuyor... :)
Bir hanım alın bakalım ikinciyi alacakmısınız... :)

Ebuzer 10-16-2011 12:14

Alıntı:

Sevban Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962966)
Bekarlar ne de güzel konuşuyor... :)
Bir hanım alın bakalım ikinciyi alacakmısınız... :)

Nokta :)

Feride 10-17-2011 01:03

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 962900)
Kur'an-ı Kerim'de bize emredilen, üzerimize farz kılınan onca şey varken, bazıları gidip işine geleni işine geldiği şekilde yorumluyor. Çok kızdığım bir konu, televizyonda izliyoruz, sanki Kur'an 4 kadına kadar evlenebilirsiniz diyor. Kur'an gelmeden önce erkekler kaç kadınla evleniyordu, bu sorulmuyor. 4 hanım için adaletli olma şartı var. Adam çıkıyor;

"Benim iki eşim var. İkisi de mutlu"

diyor. İç dünyası, duyguları erkeklerden çok daha hassas, çok daha narin olan bayanların bu konuda mutlu olmalarına imkan var mı? Dışı gülerken o hanımların içi ne alemdedir acaba? Ayrıca birden fazla hanım için adaletli olma şartı koyan Kur'an'daki şu ayeti neden hiç televizyonlarda duymayız?

“Üzerine düşüp uğraşsanız da kadınlar arasında âdil davranmaya güç yetiremezsiniz.” (Nisa 129)

Peygamber Efendimiz bile bu konuda çok büyük sıkıntılar çekmiş, çok fazla göz yaşı dökmüştür. Acaba kaç erkek hanımıma karşı adil olamıyorum diye göz yaşı döküyor?

Sapmış televizyon kanalları sapkın sözlerle milletin beynini yıkıyor. Ama suç yine bizde. Okumuyoruz arkadaş. Okusak zaten birden fazla hanımla evliliğin olamayacağını göreceğiz.

Dörde kadar yolu var tamam anladık da, hepsine eşit muamelede bulunabilecek misin bakalım. Bu kriter nedense hep gözardı edilir.

Gayet güzel bir yorumdu Eşref bey.
Teşekkürler..

Mavera 10-17-2011 01:20

millet uzaya nasil gidilir, atom bombasini, teknolojiyi konusuyor biz sac, sakal, ikinci evliligi konusuyoruz..
ne desek bos..

Yıldırım 10-17-2011 01:21

Bence çok eşilik yasallaştırılmalı.
Bir çok erkek ikinciye dini nikah kıyıyor canı sıkılıncada anında başından atıyor.
Atılan kadın tabi hiçbir hak iddia edemiyor ve duruma göre ortada kalıyor.
Şimdi ikinci kişiye izin verilirse
  • İkinci eşe resmi nikah kıyma zorunluluğu getirilecek.
  • İkinci eşler boşandıklarında hak talep edebilecekler
  • Zaten iş resmiyete bindiğinde malım mülküm dağılacak diye kimse evlenmeyecektir.
  • Osmlıda çok eşli erklerin oranı hiçbir zaman %5'i geçmemiştir.
Şimdi bu iş resmiyete binsede binmesede dinimizin ve ülkemizin bir gerçeğidir.Bu konuları halletmemiz gerektiğine inanıyorum.
Bütün samimiyetimle söylüyorum ki bu konudaki görüşüm erkek egemen bir toplum oluşturmak değil tamamen kadınlarımıza yapılan zulümü ortadan kaldırmak.
Adam gidiyor iki tane kadınla dini nikah kıyıyor iki kadınında birbirinden haberi yok.
İşte bu tür vakaları ortadan kaldırmak için diyorum.....

Fakat, lakin, ama
Ülkemizin böyle bir şeye asla hazır olmadığını düşünüyorum.
Bunun sadece içeride ki yankılarını değil dışarıdaki yankılarıda olacaktır bu yüzden önümüzdeki 10 yıl içinde böyle bir şey olabileceğini ön görmüyorum...

Bu konuyu açmamdaki sebep konuyu tartışmak değildi aslında.
Bu konu 2012 nin aczimendisi olabilirmi sorusunu tekrar sormak istiyorum

TYH 10-17-2011 01:34

Alıntı:

Bir çok erkek ikinciye dini nikah kıyıyor canı sıkılıncada anında başından atıyor.
hiç olmasın o zaman,yapılan bir yanlışın devlet tarafından kontrollü şekilde yapılası teklif edilmiş resmen..

rikopasa 10-18-2011 18:16

Bekarlık sultanlık ... gerisi boş

Sevban 10-18-2011 19:14

Alıntı:

rikopasa Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 963590)
Bekarlık sultanlık ... gerisi boş

Çok doğru ama ayıkamadık... :)

Cihan_ŞümuL 10-18-2011 22:19

yasallşsın ak kara ortaya çıksın...

unnamed 10-18-2011 22:20

la bz bitanesini bulamadık..
adamlar 2., 3. yü tartışıyor;D

Tarantula_ 10-18-2011 22:47

Tabi başka derdimiz kalmadı,

Filistinde kardeşlerimiz ölmüyor,
Çeçenyada davamıza ihanet edilmedi,
Somalili kardeşim tıkabasa doyuyor,
Mısır süt liman,
Libyada şeriatı hakim kıldılar,
Tunus güllük gülüstanlık,
Suriyede katliamlar sona erdi,
Pkkyı tasviye ettik,
İşsizlik sorunumuz yok,
Zamın adını unuttuk,
Nam-ı Celil-i Muhammediye'yi güneşin doğup battığı heryere götürdük,
Hristiyanlar, putperesler, satanistler, yahudiler akın akın İslam'a koşuyor,
Gizli örgütleri tasviye ettik,
Kızlarımız okullara başörtüleriyle gidebiliyorlar,
Her okulda ya mescit ya camii var,
Cuma namazına gelen cemaat sabah namazınada geliyor,
...

Tabi, artık konuşcak yapacak birşey kalmadı sizde haklısınız...

Özgür Çağrı 10-19-2011 00:07

la abazamısınız ya paranız varsa gidin bekar 2-3 müslüman genci baş göz edin .

tek eşlilikte hayır vardır
çok eşlilikte adil olamazsınız diyor Allah

bizimkiler hala karı kız derdinde.

tabi cennette sınırsız hatun sınırsız hayalleri kuran sapık zihniyetten ne beklenebilir ki ?

Hasan ERBEK 10-19-2011 22:56

biz biri istemez ,yarim ararken kimmus bu iki ve fazlasunu isteyen :)

All times are GMT +3. The time now is 12:40.