Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Dış Gündem (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=125)
-   -   Kaddafi Öldürüldü (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=156527)

Beylerbeyi 10-20-2011 18:01

Kaddafi Öldürüldü

http://image.haber7.com/haber/haber7...0023251685.jpg

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi, doğum yeri Sirte'nin Ulusal Geçiş Konseyi'nin eline geçtiği operasyon sırasında öldürüldü.

Ulusal Geçiş Konseyi, Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin öldürüldüğünü bildirdi. El Cezire televizyonu, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin Sirte'de öldürüldüğünü duyurdu.
Ulusal Geçiş Konseyi'nin bir yetkilisi, Muammer Kaddafi'nin iki bacağından yaralı vaziyette doğum yeri Sirte'de ele geçirildiğini söylemişti.
Ulusal Geçiş Konseyi komutanlarından Muhammed Leyd, Kaddafi'nin Sirte'de yakalandığını, ağır yaralı olduğunu, ancak nefes alabildiğini belirtmişti.
UGK yetkilileri, Kaddafi'nin Sirte yakınlarında NATO saldırısından kaçmaya çalıştığı sırada vurulduğunu ve yakalandığını ifade etmişti. Yetkililer, Sirte'de bir delikte saklanan Kaddafi'nin "Vurmayın, vurmayın" diye bağırdığı da kaydedilmişti.

Öte yandan ABD, Kaddafi'nin ele geçirildiğini henüz doğrulamadı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Beth Gosselin, Kaddafi'nin yakalanmasıyla ilgili haberleri gördüklerini, ancak henüz bunu doğrulayamayacaklarını ifade etti.

Üst düzey UGK askeri yetkilisi Belhac: Sirte'nin düşüşü çok güzel bir haber
Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) üst düzey askeri yetkilisi, Kaddafi'nin doğum yeri Sirte'nin düştüğü yönündeki haberlerin kendisine de ulaştığını, "bunun, çok güzel bir haber olduğunu" söyledi.
AA muhabirine konuşan Trablus Askeri Komitesi Başkanı Abdulhakim Belhac, UGK kuvvetlerinin Sirte'nin tümüne hakim olduğu haberlerini kendilerinin de aldığını belirtti.
Şu aşamada konu hakkında çok fazla bilgisi bulunmadığını ifade eden Belhac, Sirte'nin kendileri için çok önemli olduğuna işaret ederek, şehrin ele geçirildiği bilgisini "çok güzel bir haber" olarak niteledi.

Libya'daki olayların gelişimi
Libya'da Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin başladığı şubat ayından bu yana olayların gelişimi şöyle oldu:

15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel'in tutuklanması Bingazi'de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi'nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata'nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi'ye karşı yaptırım kararı aldı.

5 Mart: Bingazi'de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya'nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve sivillerin Kaddafi'nin ordusundan korunması amacıyla askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi'ye bağlı askerlerin Bingazi'ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya'nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO'nun Trablus'taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi'nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah El Senusse için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus'a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi'nin Trablus'taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi'nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir'e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

1 Eylül: Libya'daki geçiş yönetimi, Paris'te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu. İktidara gelişinin 42. yıl dönümünde Kaddafi, kendisini destekleyenlerden mücadeleye devam etmelerini istedi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendilerine bağlı güçler tarafından ele geçirlmesinin ardından ilk kez başkent Trablus'a gitti.

11 Eylül: Libya, yeniden petrol üretmeye başladı. Nijerli yetkililer, Kaddafi'nin oğlu Sadi'nin ülkelerine geldiğini açıkladı.

13 Eylül: Geçiş yönetiminin başında bulunan Mustafa Abdülcelil, başkent Trablus'ta yaklaşık 10 bin kişilik bir kalabalığa ilk kez hitap etti.
15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya'yı ziyaret etti.
16 Eylül: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya'da Trablus ve Bingazi'yi zeyaret ederek, Libya'nın yeni yönetiminin temsilcileriyle görüştü. BM Güvenlik Konseyi, Libya'ya yönelik yaptırımları yumuşattı. BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya'nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.
20 Eylül: ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Libya Büyükelçisinin Libya'ya döneceğini açıkladı.
21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi'ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha'nın ele geçirildiğini duyurdu. Sirte ve Beni Velid'deki direniş devam etti.
25 Eylül: Libya, aylar sonra ilk kez petrol sevkıyatına başladı.
27 Eylül: NATO, UGK'nın ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.
12 Ekim: Kaddafi'nin oğlu Mutasım, Sirte'den kaçmaya çalışırken yakalandı.
13 Ekim: UGK güçleri, Sirte'nin "iki numara" denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.
14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus'ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus'un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.
17 Ekim: Kaddafi'nin son kalelerinden biri olan Beni Velid'in de düştüğü ilan edildi. Suriye'deki bir televizyon kanalı, Kaddafi'nin oğlu Hamis'in 29 Ağustos'ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.
18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.
20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi'nin memleketi ve son kalesi olan Sirte'ye iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi.

AA

İntifada 10-20-2011 18:07

ne güzel...
sevindim...

Hasan ERBEK 10-20-2011 18:13

Allah rahmet eylesin.Hesap gunu dokulur defterler adalet terazisine.insallah kaybedenlerden olmaz

serdary 10-20-2011 19:19

Umarım cidden öldürülmüştür...

Aşağıdaki linkten fotosuna ulaşabilirsiniz...

http://www.internethaber.com/muammer...di-378990h.htm

depare 10-20-2011 20:51

Sonun'un böyle olacağı belliydi inadın dan ve zulmün den vazgeçmezse Esad'ın da sonu böyle olacak..

Tarantula_ 10-20-2011 20:55

Allah tüm kafirlerin belasını versin...

Sevban 10-20-2011 21:38

Alıntı:

Tarantula_ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964248)
Allah tüm kafirlerin belasını versin...

Kafir olduğunu bilmiyoruz kardeşim. Aman diyeyim , zahirde müslüman ve biz zahire yani görünene bakarız, içini Allah bilir....

Feride 10-20-2011 21:41

Alıntı:

Sevban Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964257)
Kafir olduğunu bilmiyoruz kardeşim. Aman diyeyim , zahirde müslüman ve biz zahire yani görünene bakarız, içini Allah bilir....

Aynen öyle, katılıyorum bu yoruma..

Ayrıca geberdiğine de sevindim. Saltanatı için, o kadar kan döküldü, kendi de gitti işte..

mehmetakif24 10-20-2011 22:02

Natoyla işbirliği yapan halktansa Kaddafi daha sevimli geliyor. Libya halkı bu denli refah düzeyinden sıkılmış demekki, Libya yakında kafasını duvara vurmaya başlayınca iş işten geçmiş olacak. Allah rahmet eylesin.

Cihan_ŞümuL 10-20-2011 22:35

LİBYA KADDAFİYİ MUMLA ARAYACAK.

İntifada 10-20-2011 22:38

Yaşasın ortadoğu devrimleri !
zulm ile abad olmaya kalkmayacaktın...

TYH 10-20-2011 22:43

Alıntı:

Cihan_ŞümuL Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964265)
LİBYA KADDAFİYİ MUMLA ARAYACAK.

üzülmedim ölmesine.ama maalesef üstteki yorum doğru

Cihan_ŞümuL 10-20-2011 22:45

ben de üzülmedim elbette.

Bir ömür bitti.Allah rahmet eylsin...

Yıldırım 10-20-2011 23:36

Bu konu daha çok tartışılacak.

İntifada 10-20-2011 23:40

görüntüleri izledim ve çok kızdım...
ne yapıyor bu insanlar...
ölü birini tekmelemek,yerlerde sürüklemek en az onun yaptığı kadar zalimliktir...

Yıldırım 10-20-2011 23:54

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964281)
ölü birini tekmelemek,yerlerde sürüklemek en az onun yaptığı kadar zalimliktir...

Çok haklısın.

Hüdaverdi 10-21-2011 00:27

Hem üzüldüm hem sevindim.
Ama şu varki adam kaçmadı,savaşarak öldü,bu da davasına ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor.

EpiVaTeS 10-21-2011 01:00

Bize barış dini İslâm'ı getiren kutlu peygamberin hürmetine, onun mecbur kalıp savaştığı zaman, titizlikle sadık kaldığı vuruşma hukuk ve ahlâkından ayırma Yarabbi...!

Kaddafi'ye o muameleyi yapanların Kaddafi'den aşağı kalır yanları yok...
Kusura bakmayın...

onurcan 10-21-2011 01:12

Zulümle abad olunmaz...

TYH 10-21-2011 01:12

Allah müslümanlara akıl fikir nasip etsin vallaha bi . olmaz bu cahil müslüman coğrafyamızdan bu kafayla

manifesto 10-21-2011 01:30

Çok karmaşık bir durum,hazin bir son.İktidarı demokratik yollarla bırakıp ülkede özgür seçimlerin yapılmasına müsade etmeyip iç savaşa razı olan Kaddafi bu sonu belki de haketti.

Hasan ERBEK 10-21-2011 01:40

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964281)

Terennum lakapli arkadasimizin guzel bir sozu vardi kendi acmis oldugu bolumde.Affina siginarak paylasiyorum.Yerinde dogru bir tebit olmus.

"Mazlumun nasıl zalime dönüştüğünü kaddafinin cesedini çekiştirenlerde gördüm!!!

Allah bizi ne mazlum nede zalimlerden eylesin"(Terennum)

EpiVaTeS 10-21-2011 01:50

Hiç bir kötü bu sonu haketmez...
Nasıl Müslümansınız...
Nasıl bir ciğer var sizde yahu...

EpiVaTeS 10-21-2011 02:00

Alıntı:

ABD'li Cumhuriyetçi lider McCain CNN'de: Libyalılar artık bize ve NATO'ya operasyon icin harcadığımız paraları geri ödeyebilir" dedi.

Yaa el oğlu ister parasını...
Herkes Türkiye'mi...

Kaddafi'ye üzüldüm...
Saddam'a üzüldüğüm gibi...
Vicdansızda olsalar...
Müslüman'dılar...
Ayrıca Kafir diyeni görür gibi oldum...
İmanı sen mi verdinde aldın bakim...???
Sen kimsin ki başkasına kafir deme cürretini kendinde buluyorsun...

TYH 10-21-2011 02:03

Alıntı:

EpiVaTeS Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964312)
Yaa el oğlu ister parasını...
Herkes Türkiye'mi...

Kaddafi'ye üzüldüm...
Saddam'a üzüldüğüm gibi...
Vicdansızda olsalar...
Müslüman'dılar...
Ayrıca Kafir diyeni görür gibi oldum...
İmanı sen mi verdinde aldın bakim...???
Sen kimsin ki başkasına kafir deme cürretini kendinde buluyorsun...

yarın bi gün libyada insanlar birbirini doğramaya başlar ,üzülmeyecem..hep aynı hikaye çünkü.

Hasan ERBEK 10-21-2011 02:29

Alıntı:

TYH Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964313)
yarın bi gün libyada insanlar birbirini doğramaya başlar ,üzülmeyecem..hep aynı hikaye çünkü.

Anlayacaklar ama cok gec olacak.Bugunki Iraklilar nasil Saddami ariyorsa onlarda Kaddafiyi arayacaklar.Despotta olsa,zalimde olsa.
Ayrica bu insanlar dusunmuyormu ki neden bunlar bizi dusunur oldular birden?1 haftada karar cikarttilar BM den,Nato dan,surdan buradan.
Madem bati o kadar hassas idi ozgur,bagimsiz ,demokratik ulkelere, neden ellemedi ,neden 1 haftada karar cikartamadi Cecenya'ya,Bosna'ya,Kosova'ya,Afrikadaki musluman ulkelere(etiyopyasindan tut,sudana kadar ) taki son muslumanin kanini akana kadar?
Ama bak Ruslar Gurcistani ilhak etti 1 haftada bitirdiler.Ne yaman celiski ama???
.

Eşref 10-21-2011 03:04

Kaddafi bir halk devrimi sonucunda öldürülseydi sevinirdim. Ama Nato desteğiyle öldürülmesine sevindiğimi söyleyemem. Eğer Nato gerçekten iyi niyetli olsa, önce gitsin Somali'ye yardım etsin. Neden söz konusu Libya olunca sözde melek oluyorlar?

Şu da bilinmeli ki Libya'yı Nato çatısı altında emperyalist devletler mi yönetsin, yoksa Kaddafi mi sorusuna ben Kaddafi cevabını verirdim.

İntifada 10-21-2011 03:07

ne kaddafi ne nato derim...
ehveni şer seçme gibi bir durum olamaz...
natonun işi yok eğer süreci takip ettiyseniz büyük mücadeleyi hep ulusal direniş verdi...
nato çekip gidicek...
kaddafinin devrilmesine,ölmesine çok sevindim...
ama ölüye zulm edenler bana mazlumuz demesinler...

TYH 10-21-2011 03:08

Alıntı:

Hasan ERBEK Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964323)
Anlayacaklar ama cok gec olacak.Bugunki Iraklilar nasil Saddami ariyorsa onlarda Kaddafiyi arayacaklar.Despotta olsa,zalimde olsa.
Ayrica bu insanlar dusunmuyormu ki neden bunlar bizi dusunur oldular birden?1 haftada karar cikarttilar BM den,Nato dan,surdan buradan.
Madem bati o kadar hassas idi ozgur,bagimsiz ,demokratik ulkelere, neden ellemedi ,neden 1 haftada karar cikartamadi Cecenya'ya,Bosna'ya,Kosova'ya,Afrikadaki musluman ulkelere(etiyopyasindan tut,sudana kadar ) taki son muslumanin kanini akana kadar?
Ama bak Ruslar Gurcistani ilhak etti 1 haftada bitirdiler.Ne yaman celiski ama???
.

haklısın işte..1 yıldır oh iyi oldu diyenler 2-3 yıl sonra neye şakşakçılık ettiklerini gördüğünde pişman olacak

Eşref 10-21-2011 03:09

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964342)
natonun işi yok eğer süreci takip ettiyseniz büyük mücadeleyi hep ulusal direniş verdi...
nato çekip gidicek...

İnşAllah dediğin gibi olur ve nato çekip gider. Ama ben özellikle Fransa'ya baktığımda, iştahının oldukça kabardığını görüyorum.

TYH 10-21-2011 03:11

Alıntı:

nato çekip gidicek...

sen böyle birşeyin olacağına inanıyormusun :)?

İntifada 10-21-2011 03:14

fransa en başta artistliğine saldırmak istedi avrupada bizde varız dedi ama onu bu olayın dışında bıraktılar...
sarkozy sıradaki seçimde yıkıalcağını çok iyi biliyor ve rant arıyor güç gösterisi arıyor...
zaten kaddafi varkende petrolün tamamını yabancılar çıkarıyordu libyada...
libyada 50 tane yabancı petrol şirketi faaliyet gösteriyordu kaddafi döneminde biliyormusunuz...
petrole ulaşma gibi bir sorun yüzünden saldırmadı fransa...
sarkozyinin ihtirasları ve korkuları diyelim...

Hasan ERBEK 10-21-2011 03:15

Alıntı:

nato çekip gidicek...

Bizde kendi kendilerini hur ve ozgurce yonetsin isteriz ama durum ortada.Gecenlerde buradaki ulusal gazetelerde(Le monde ve Figaro'da) haber cikmisti "Total ve Bouygues olmak uzere Fransa'nin buyuk sirketlerinin ceolari heyet halinde direnis hareketi baskanini iliskileri gelistirmek uzere gorusmeye gitti" diye.
Ayrica Ingiltere destek icin harcadigi bilmem kac milyon dolari dolayli yolsan ima etmis(ulusal basinda ilgili haberler hala var).Daha ne denilebilirki amacin ne olduguna dair.
Ulusal direnis verdi mucadaleyi dogru ,ama bugune kadarki isgallerde Batili ve Birlesik Devletler hangisinde mucadele ettiki.Onlarin isi bu;kardesi kardese kirdirmak.Kolayi varken neden fertlerini atesin icine sursun.

Hasan ERBEK 10-21-2011 03:17

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964349)
fransa en başta artistliğine saldırmak istedi avrupada bizde varız dedi ama onu bu olayın dışında bıraktılar...
sarkozy sıradaki seçimde yıkıalcağını çok iyi biliyor ve rant arıyor güç gösterisi arıyor...
libyada 50 tane yabancı petrol şirketi faaliyet gösteriyordu kaddafi döneminde biliyormusunuz...

Haci,yegenimiz oldu,adam 56 sinda baba oldu:) Cok mutluyuz,Bir ceyrek takmaya giderim artik ,Gitmezsek ayip olur:)

İntifada 10-21-2011 03:18

Alıntı:

TYH Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964347)
sen böyle birşeyin olacağına inanıyormusun :)?

amerika füze ve uçaklarını ta geçen yaz çekti...
zaten amerikasız nato çok barınmaz...
zira rasmussen bugün yaptığı açıklamada ulusal konsey yönetimi devraldığı an çıkacağız dedi...

Eşref 10-21-2011 03:21

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964349)

Saddam döneminde Irak petrolünün kaçta kaçını Amerika'ya veriyordu? Buna rağmen gidip Irak'ı vurdular. Hala da Irak'tan çıkmış değiller.

Fransa gibi emperyalist ülkeler boşa kürek çekmez. Hele Libya halkı için 1 kuruş para harcamazlar. Oysa bu harekat için ne kadar para harcadılar? O atılan bombaların, uçan uçakların, yapılan yardımların maliyeti nedir? Hiç bunu boşa yaparlar mı?

Göreceksiniz, yarın Libya'dan çıksalar bile, bunun faturasını en ağır şekilde Lİbya'ya kesecekler ve Libya ağır şekilde borçlandırılacaktır. Bu bence en iyimser ihtimal.

Hasan ERBEK 10-21-2011 03:22

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964352)
amerika füze ve uçaklarını ta geçen yaz çekti...
zaten amerikasız nato çok barınmaz...
zira rasmussen bugün yaptığı açıklamada ulusal konsey yönetimi devraldığı an çıkacağız dedi...

Esas mesele orada ustad.Yonetimi ne zaman ve nasil devredecekler.Ne sartlar altinda veya hangi istekleri karsiliginda?Irdelemek lazim.

BeldeiTAYYIBe 10-21-2011 03:23

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964346)
İnşAllah dediğin gibi olur ve nato çekip gider. Ama ben özellikle Fransa'ya baktığımda, iştahının oldukça kabardığını görüyorum.

Nato cekip gidecek...
geriyde petrol baronlarinin kuklalari kalacak.

Bu kadar batili ülkenin Libyayla alakadar olmasinin tek sebebi petrol paylasiminin yeniden dengelenmesi icindir...
Zaten sayin basbakanimiz da olaylar basladiginda Petrole vurgu yapmamismiydi?

Hasan ERBEK 10-21-2011 03:25

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 964354)
Saddam döneminde Irak petrolünün kaçta kaçını Amerika'ya veriyordu? Buna rağmen gidip Irak'ı vurdular. Hala da Irak'tan çıkmış değiller.

Fransa gibi emperyalist ülkeler boşa kürek çekmez. Hele Libya halkı için 1 kuruş para harcamazlar. Oysa bu harekat için ne kadar para harcadılar? O atılan bombaların, uçan uçakların, yapılan yardımların maliyeti nedir? Hiç bunu boşa yaparlar mı?

Göreceksiniz, yarın Libya'dan çıksalar bile, bunun faturasını en ağır şekilde Lİbya'ya kesecekler ve Libya ağır şekilde borçlandırılacaktır. Bu bence en iyimser ihtimal.

Aynen oyle.cok haklisinUstad demis 50 tane sirket vardi diye ama bir ayrintiyi gozden kaciriyor.Devrimden sonra petrol kaynaklarini ulusallastirmisti.Onceden kendi cikartip onlara satiyordu,simdi onlarin verecegi paya razi olacak.

İntifada 10-21-2011 03:35

ırakla libyanın emperyalist işgal açısından benzediğini düşünmüyorum üstadlar...
bildiğim kadarıyla kara hareketı yapılmadı nato tarafından...
sadece hava...
ve amerika uçak ve füzelerini çekti bile çoktan...
amerikanın olmadığı yerde nato hiçtir beni için...
petrol konusunda katılıyorum epey yerler...
şimdiden fransanın ciddi bir pay konusunda anlaştığı bile söyleniyor...

All times are GMT +3. The time now is 19:09.