Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   'Vicdani ret' gündeme geliyor (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=157185)

İntifada 11-14-2011 23:30

'Vicdani ret' gündeme geliyor

Savunma Bakanlığı vicdani ret konusunda çalışmasını haftaya tamamlıyor.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Vicdani Ret'le ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırlık yaptığını açıkladı. Ergin'e göre çalışma kısa sürede Bakanlar Kurulu'nda olacak.

sabah

İntifada 11-14-2011 23:30

vallah benim aklıma gelmişti ;D

Hüdaverdi 11-14-2011 23:32

Boşuna beklemeyin böyle bir şeyin olması mümkün değil ;D

İntifada 11-14-2011 23:35

valla bilmem...
ama inşallah olur

Mavera 11-14-2011 23:46

ben vicdani ret olayina karsi degilim ama su andaki konjoktörde türkiye de uygulanmasi imkansiz cünkü suistimallere neden olur!..

serdary 11-14-2011 23:51

TSK'nın asker ihtiyacını karşılayamamasına yol açmaz mı?

İntifada 11-14-2011 23:56

tsknın garson ihtiyacını karşılayamamasına yol açar

Mavera 11-14-2011 23:57

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969592)
tsknın garson ihtiyacını karşılayamamasına yol açar

peki su andaki bir vicdani ret askeri anlamda suistimal ve zaafiyete yol acmaz mi ?

Hüdaverdi 11-15-2011 00:01

La babayı gelir boşa beklemesin kimse ;D
Bedelli bir sorun çıkarıyor zaman zaman,vicdani redmi gelecek ? Kimse beklemesin ;D
Yanılmıyorsam bunu dile getirmek bile suç kabul ediliyor,suç kabul edilen birşeyin getirilmesi zaten saçmalık olur ;D
Olum verecekler elinize silahı çıkacaksınız dağa puahhaha ;D
Reyiz rahat :karizmatik:
Askerlik neydi la ???

İntifada 11-15-2011 00:05

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969593)

peki su andaki bir vicdani ret askeri anlamda suistimal ve zaafiyete yol acmaz mi ?

açmaz açmaz bişey olmaz...

İntifada 11-15-2011 00:07

http://www.stargazete.com/yazar/mehm...ber-387498.htm

1 aylık falan bir yazı

Mavera 11-15-2011 00:09

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969595)
açmaz açmaz bişey olmaz...

iste öyle acmazla olmuyor.. türkiye daha bunu kaldiracak olgunlukta degil ve malesef ülkemizde terör sorunu var yani su asamada vicdani ret birilerinin ekmegine yag sürer!

serdary 11-15-2011 00:11

Abi şu an vicdani ret çıksa kaç kişi askere gider :)

İntifada 11-15-2011 00:11

zorunlu askerlik terörün ekmeğine yağ sürmüyor mu ?

İntifada 11-15-2011 00:12

Alıntı:

serdary Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969598)
Abi şu an vicdani ret çıksa kaç kişi askere gider :)

askerlik yapmak isteyen gider yapmak istemeyen gitmez...

Mavera 11-15-2011 00:17

ben zorunlu askerlik yapilsin demiyorum ki askerligi sivil olarak yapilma imkani sunulmali.. yani bir kisi askerligini kamu yararina bir iste calisarakta yapabilir ki avrupada bu isler böyle..
malesef ülkemizin konumu su anda ortada terör bir yana komsulardaki sorunlar basimizi agritiyor o acidan su sürecte cikacak bir vicdani ret toplumda tepkisizlesmeye neden olur ve terör örgütünün ekmegine yag sürer..
ama ne zamanki sürec normallesir, ülkedeki olaganüstü sartlar olaganlasir oturur, tartisiririz..
sunu unutmayalim bireyin devlete, devletinde bireye karsi sorumluluklari vardir devlet, bireyin saglik, güvenlik, egitim, ulasim gibi giderlerini karsilamak zorunda bireyde devlete karsi yükümlülüklerini yapmak zorundadir ve su anda bireyin sorumlulugu askerlik olarak ortaya cikiyor..
türkyiye de askerligin amacinin disina cikmasi, kötü örneklerin olmasi askerligi tamamen gözardi etmemize neden olmamalidir..
evet mitilarist bir devlet olmayalim ama stretajik konumumuz geregi cok güvenli ve normal bir durumumuzda oldugu söylenemez!

Mavera 11-15-2011 00:18

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969601)

o zaman egitimide vicdani tercihe birakalim hangi cocuk okula gider?..

İntifada 11-15-2011 00:21

yav 1 ay acemilik 5 ay yatlamı stratejik önemi koruyacağız...
askerlerin ne kadar eğitildikleri ortada...
sabaha kadar çatışmada 1 tane pkklı vuramadılar 24 askerimiz şehit olduğunda...
vicdani ret zaten kamu görevi yaptırır...
askerliği rededip kamu yararına çalışırsın...

düzeni orduya geçersin isteyen asker olur istemeyen asker olmaz bu kadar basit...
terörü 30 senedir bitirememişsin,şehit üstüne şehit veriyorsun...
biraz akledelim bence...

İntifada 11-15-2011 00:23

Alıntı:

Mavera Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969605)
o zaman egitimide vicdani tercihe birakalim hangi cocuk okula gider?..

eğitim zaten vicdani tercihe bağlı...
reşit olduktan sonra ister üniversiteye gidersin ister gitmezsin...
hatta lise...

BeldeiTAYYIBe 11-15-2011 00:23

Almanyadakilerden 5000 euro istiyorlar...
Vicdani red yapilsa yinede ödeme zorunlulugu olurmuki?

Özgür Çağrı 11-15-2011 00:24

vicdani ret olmazsa imani ret oda olmazsa bedelli :)

hadi reyiz yırtacan şu angaryadan ha gayret :)

Mavera 11-15-2011 00:27

su andaki askerligin durumunu tartisalim, yanlislari konusalim ama askeriyenin zayiflatilmasi gibi ihtimalleri tartismanin anlami yok..
öyle güclü ordu, güclü türkiye gibi bir düsüncemde yok ama güclü türkiye, güclü orduyu gerektirir cünkü cevremizdeki durum ortadadir..
kamu yararina calisma bencede düsünülmesi gereken bir secenekdir sonucta bireyinde, devlete karsi sorumluluklari vardir madem askerlik yapmiyorsun o halde bir sekilde devlete karsi sorumluluklarini yerine getirmesi gerekir..
vicdani ret konusulmamali, tartisilmamali demiyorum ama sürec cok hassas ve su anda bedelli gibi bir durum varken su anda vicdani reti tartismak bana göre sacmalik geliyor..
ben bireyin özgür iradesinin önemli olduguna inaniyorum ama bireylerin birlesmesinden ortaya cikan devletlerinde kanunlari, nizamlari olmazsa o toplumda isleyis kolay olmaz..

Mavera 11-15-2011 00:30

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969611)
eğitim zaten vicdani tercihe bağlı...
reşit olduktan sonra ister üniversiteye gidersin ister gitmezsin...
hatta lise...

niyeki yakin zamanda zorunlu egitimi 12 yila cikarmayi düsünüyorlar.. kardesim sorun nedir biliyormusun biz asker bir milletiz yani istege, tercihe biraktigimiz zaman isin icinden cikamiyoruz..
cünkü ne demokrasimiz, ne anlayisimiz modern normlarda degil o yüzdende malesef biz yasakla, yasayla birseyleri yapmak zorunda kaliyoruz..
ingilterede yazili bir anayasa yokken, bireyler haklarina saygida azami gayret gösteriyorlar..
oysaki bizde futbol gibi zevk aracinda siddeti önlemek icin bile agir yasalar cikartmak zorundayiz, sigara gibi insan sagligina zararli bir mereti yasaklamak icin bile yüksek para cezalari kesmek zorunda kaliyoruz..
gerci bizde yasaklarda cignenmek icindir kanunu cogu zaman gecerli oluyor ki oda ayri tartisilacak bir konu..

İntifada 11-15-2011 00:35

askerlik kalksın diyen yok ki zorunlu askerlik kalksın isteyen gitsin diyor insanlar...
231 bin insanın garsonluk vb.angarya işlerde çalıştığı haberleri çıkmıştı...
yazıktır

Eşref 11-15-2011 00:37

Alıntı:

Hüdaverdi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969583)
Boşuna beklemeyin böyle bir şeyin olması mümkün değil ;D

Aklına uyup askere gidiyorum. Eğer vicdani ret çıkarsa hiç gözüme görünme Hüdaverdi. (:

İntifada 11-15-2011 00:38

sen memur değilmisin agacan...
bekle bedelli geliyo hiç yoktan bedelli yaparsın...

Özgür Çağrı 11-15-2011 00:38

Zorunlu askerlik insanlık onuruna vurulmuş bir darbedir.
Zorunlu askerlik ülke demokrasisi için en büyük tehdittir.
Asker demokrasiye müdahale ederken en büyük gücünü asker sayısından alır. 800 bin askerin özerk bir kuruma bağlı olması memleket için vatandaşlar için muaazzam tehdittir. 800 bin askerle dağdaki terör bitirilemez ama bir sürü darbe yapılabilir hükümetler devrilebilir gazeteler basılabilir insanlar öldürülebilir köyler yakılabilir.

Tsk lağvedilmeli adam akıllı modern bir ordu kurulmalıdır. Bu ordunun bu zihniyetle ıslah edilebileceğini düşünmüyorum.

Eşref 11-15-2011 00:45

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969624)
sen memur değilmisin agacan...
bekle bedelli geliyo hiç yoktan bedelli yaparsın...

İşin şakası. Mecbur gidiyorum Akıncı. Ağustos'ta gidecektim. O dönemde paralı dendi vazgeçtim. Şimdi sülüsü aldım. Yine paralı meselesi çıktı. Bugün de vicdani ret. :) Sülüsü aldığım için geri dönüşüm yok. (sanırım) Mecbur gidiyorum.

İntifada 11-15-2011 00:49

Alıntı:

Eşref Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969629)
İşin şakası. Mecbur gidiyorum Akıncı. Ağustos'ta gidecektim. O dönemde paralı dendi vazgeçtim. Şimdi sülüsü aldım. Yine paralı meselesi çıktı. Bugün de vicdani ret. :) Sülüsü aldığım için geri dönüşüm yok. (sanırım) Mecbur gidiyorum.

aralıktamı gidiyon...
git bi konuş askerlik şubesiyle...

onurcan 11-15-2011 00:49

Vicdani reddini açıklayan kişiler hangi suçlarla yargılanıyorlar?
155. madde :
"Geçen maddelerde yazılı olan ahval haricinde kanunlara karşı gelmeye halkı teşvik ile memleketin emniyetine tehlike ivas edecek surette makale nesir edenler ve halkı askerlikten soğutmak yolunda neşriyatta veya telkinatta bulunanlar yahut umumi bir içtimada veya nasın toplandığı yerlerde bu suretle nutuk irat edenler iki aydan iki seneye kadar hapis olunur ve bunlardan 4500 liradan 36.000 liraya kadar ağır cezayı nakdi alınır."1993 yılına dek "halkı askerlikten soğutmak" bir terör suçu olarak fiilen Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) görev alanında kabul ediliyordu. 1993'ten bu yana ise bu suç Türk Askeri Ceza Kanunu'nun (TACK) 58. maddesi ile ilişkilendirilmekte ve "vatana ihanet" kapsamında ele alınarak görevli mahkeme olarak askeri mahkemeler kabul edilmektedir.

TACK Madde 58:
"Her kim Türk Ceza Kanunu'nun 153 ve 161. maddelerinde yazılı suçlardan birisini ve 155. maddede yazılı halkı askerlikten soğutmak yolunda neşriyatta ve telkinatta bulunmak ve nutuk iradetmek fiillerini işleyecek olursa, milli mukavemeti kırmak cürmünden dolayı mezkur maddelerde gösterilen cezalarla cezalandırılır."

Eşref 11-15-2011 00:51

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969632)
aralıktamı gidiyon...
git bi konuş askerlik şubesiyle...

Paralı askerlik sonuca bağlanmadı ki. Askere gitmek zorundayım. Sülüsü aldığım için ondan dönüşü yok. Ama 1 Aralık öncesi paralı askerlik çıkarsa belki faydalanabilirim.

onurcan 11-15-2011 00:52

Avrupa'da vicdani reddin politik ve hukuki durumu nedir?
* Almanya :
Alman Anayasası'nın 4. maddesi, 3. paragrafı: "Hiç kimse, vicdanı ile bağdaştıramayacağı silahlı bir savaş hizmeti olan askerliğe zorlanamaz." der. Ülkede sivil hizmet hakkı tanınmaktadır.

* İsviçre:
17 Mayıs 1992 yılından beri İsviçre Anayasası' nda sivil hizmet hakkı bulunmaktadır. Fakat henüz bir kanun bulunmadığından, vicdani retçiler askeri mahkemelerle yüzyüze gelme zorundalar.

* Norveç:
Her yıl yaklaşık 2500 vicdani retçi çıkmaktadır. Bunlar kaydedilenlerin %8' ini temsil eder. Sivil Hizmet hakkı tanınmaktadır. Yürürlükteki vicdani retçilik yasası 1965' ten beri vardır.

*Hırvatistan:
1990 yılından beri Anayasasında Vicdani Red hakkı tanınmakta.

*İspanya:
1989' da sayıları 20.000' i bulan vicdani retçiler yüzünden hükümet Vicdani Red Yasası ile birlikte bir de af çıkardı.

*Belçika:
Vicdani red hakkı herkese yasal düzenlemeyle tanınmış durumda.

*Hollanda:
Bu ülkede de yasal olarak bu hak tanınmaktadır.

*Kanada:
İngiltere ve ABD'de profesyonel orduya geçilmiş durumda. Yunanistan hariç bütün Avrupa Birliği üyesi vicdani red hakkını tanımıştır. Yunanlı yetkililer de yakında bu yönde adımlar atılacağını bildirmişlerdir.

İntifada 11-15-2011 00:52

hadi hayırlı tezkereler o zaman...

onurcan 11-15-2011 00:53

Türkiye'de vicdani reddin politik ve hukuki durumu nedir?
Türkiye' de 1982 Anayasası' na göre askerlik vatan hizmeti içinde görülmektedir. 1982 Anayasası' nın vatan hizmeti başlıklı 72. Maddesi ise şöyledir:

"Vatan hizmeti her Türk' ün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin silahlı kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir."

Buradan çok açık anlaşılacağı gibi, anayasa askerliği zorunlu kılmamaktadır. Askerlikle ilgili düzenlemeleri kanuna bırakmıştır. Bu konuyla ilgili kanunlar ise askerliği zorunlu kılmaktadır. Bu kanunlar 1927 yılında yürürlüğe giren 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu' dur. Vatan hizmetinin silhlı askeri eğitimle bir tutularak zorunlu düzenlemeye tabi tutulması, hukuka uygunluğu tartışılan bugünkü (1982) anti-demokratik anayasaya bile aykırıdır.

Eşref 11-15-2011 00:54

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969638)
hadi hayırlı tezkereler o zaman...

EyvAllah. Darısı başına desem mi bilmiyorum. Belki paralıdan, vicdani retten filan faydalanmak nasip olur sana. Gönlünden geçen neyse o olur inşAllah.

onurcan 11-15-2011 00:54

bu sorun yeni anayasada ele alınmalıdır...

EZEL 11-15-2011 09:30

Hükümetin derdi bitmiş de dersiz başa dert açıyor ..

muh_ince 11-15-2011 13:21

Alıntı:

AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 969601)

Kimse gitmek istemezse ne olacak. Teröristlerle kamu hizmeti yaparak mı savaşacağız?

Zorunlu askerlik şarttır. Hem cihat cihat deyin hem de zorunlu askerliğe hayır.

İntifada 11-15-2011 13:42

kimse askerlik yapmak istemiyorsa donup bir sorarsiniz niye millet istemiyor diye...
cihatmis namaz kilanin atildigi ordudan bahsediyoruz
231 bin insan angaryada calisiyormus...
komutana hizmet edene kadar millete hizmet ederiz...

rikopasa 11-15-2011 13:48

Ya birde kalkmışlar gelişmiş ülkelerdeki askeri durumu yazıyorlar.
Kardeşim adamların teknolojisini yakalarsın, sende üretirsin savaş uçağını, sistemlerini, yedek parçasını veya sende de olur adamlardaki lojistik manevra yetenekleri işte o zaman tamam artık sayıca fazla olmaya gerek yok, nitelikli ama uzman askerlere ihtiyaç var denilebilir.
Uçak gemimiz yok, adam sen havadayken uçak yazılımını yönetiyor vurma dedimi vuramıyorsun. İnsansız hava aracımız yok. Adamlar uzay teknolojileri ile senlerdir haşır neşir olmuş, buradan bir koyuyor uzaydaki bilmemne sistemindeki bilmemne yıldızındaki mineral miktarını ölçmeye makina gönderiyor.
Allah aşkına ortadoğudaki durumu görüyorsunuz, Libya petrolleri için Kaddafi'ye yalakalık yapan onun için askeri jet gösterileri düzenleyen fransa aynı jetlerle Kaddafi'yi vurdu, ingilizler keza öyle.
Masada veya müzakere ile istediğini alamayan masaya silahı vurur, bu kadar basit. Kimse kalkıp amerika şöyle barışçıl, avrupa böyle demokrat demesin.
Sen Türkiye olarak gerekli altyapıyı sağlamadan ordunu hafifletemezsin. Kimsede buna çanak tutmamalı.

All times are GMT +3. The time now is 22:39.