Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Ekonomi (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=261)
-   -   Doğalgaza Mecburi Fiyat Ayarlaması (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=161836)

muh_ince 03-31-2012 23:54

Doğalgaza Mecburi Fiyat Ayarlaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 18.72 oranında zam yapıldığını açıkladı.

http://www.habervaktim.com/resim/resim234817_2.jpg

Kayseri'de beş ayrı yerel televizyonun ortak canlı yayına katılan Bakan Taner Yıldız, yarından itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz ücretlerine yüzde 18.72 oranında zam yapıldığını açıkladı. Yıldız, zam yapmaktan hoşlanmadıklarını ve bir siyasetçi olarak zam haberini vermeyi sevmediğini ama uzun süredir dövizde yaşanan dalgalanmalar ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar sebebiyle mecbur kaldıklarını kaydetti. Yıldız, "Ham petrol ve döviz fiyatlarının artması bize bu zamları zorunlu hale getirdi. Yoğun kış aylarında bu süreci yönetmek daha güçtü. Bunu da düşündük. Türkiye, ham petrolü dolar olarak alıyor, TL olarak tahsil ediyor" dedi.

iha

Hakan Özkan 04-01-2012 00:42

Bu son zamlar anamızı ağlatacak.

manifesto 04-01-2012 01:13

%18 de fena haaa
Mazot ve Doğalgaz hak getire

Supraliminal 04-01-2012 01:20

Enerji ülkesinde enerjilere yapılan zamlar hiçte sosyalist bir anlayış değil.

Hakan Özkan 04-01-2012 09:31

Hazır gündem de Enerji yatırımları vardı. Nükleer enerjiyi cazip hale getirmek mi istiyorlar.

akparti_ 04-01-2012 10:39

Kışın sonuna denk gelmesi iyi oldu, ama seneye işimiz zor,bir şekilde hükümetin bu işe bir çözüm bulması zorunlu hale gelmiştir.

mustafakamer 04-01-2012 13:13

Mazot, benzin, elektrik derken şimdi de doğalgaza yüklü zam yaptınız. Artık AKP denilince aklıma sadece zam geliyor

Ukbâ 04-02-2012 10:41

Hükümet pek fazla bir şey yapamaz. Bütçe ile dengelemeye çalışşa açıklar oluşucak ondan sonrada yine hasar milletin sırtına yüklenecektir. Bulunduğumuz çoğrafya dövizin hareketliliği Arap baharı bunlar hep etken.

Terennüm 04-02-2012 12:43

bakan doların ve hammedenin yüksekliğinden dem vuruyor..biz doların ve hammadddedin düşük olduğu dönemleride biliyoruz..bunun savunulacak bir tarafı yok..yükselen bir ekonomisiniz ve ona göre anlaşmalar yaparsınız..bu nasıl bir yönetim...almadığımız gazın parasını fazlasıyla ödetirler..gaz aldığımız ülkelerle aramız bozulsa vanayı kapatma tehdini savurular..ülkenin yeni bir anlayışa ihtiyacı var..bu kesinlikle zam yapmak olmamalı...

Ammar 04-02-2012 13:37

Allah aşkına bide bütün zamlar orta ve alt kesimi ilgilendiren cinslerdir.

enflasyon yüzde 10 larda asgari ücret zamları yüzde 6 larda diğer zamlar yüzde 8 ile 18 lerde

onurcan 04-02-2012 13:39

zamlar dış etkenleden dolayı yapılmıştır,

_SoN_ 04-02-2012 13:39

Alıntı:

Terennüm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1003944)
bakan doların ve hammedenin yüksekliğinden dem vuruyor..biz doların ve hammadddedin düşük olduğu dönemleride biliyoruz..bunun savunulacak bir tarafı yok..yükselen bir ekonomisiniz ve ona göre anlaşmalar yaparsınız..bu nasıl bir yönetim...almadığımız gazın parasını fazlasıyla ödetirler..gaz aldığımız ülkelerle aramız bozulsa vanayı kapatma tehdini savurular..ülkenin yeni bir anlayışa ihtiyacı var..bu kesinlikle zam yapmak olmamalı...

Katılmamak mümkün değil,bu oranda zam yapmanın hiçbir açıklaması olamaz,hükümet bu şekilde hem kendini hemde alt kademede teşkilatlarda bizleri zor durumda bırakıyor,bu işin çaresi zamn yaparak aranmamalıdır.Hemde bu oranlarda.

Ammar 04-02-2012 13:48

Alıntı:

onurcan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1003960)
zamlar dış etkenleden dolayı yapılmıştır,

budünyada bi biz mi ? düştan etkileniyoruz ! ?

Cihannur 04-02-2012 13:48

Alıntı:

Sevgili kardeşim, hatırladığım kadarıyla epey bir zamandır doğalgaza zam yapılmadı; şartlar zorlamasa yine de zam yapılmayacaktı muhtemelen. Enerji Bakanlığı'nın İran'dan gelen doğalgazın fiyatının yüksekliğinden dolayı İran'la anlaşmazlık içinde olduğunu ve uluslararası tahkime gidiyor veya gidecek olduğunu duymuşsunuzdur. Hem şunu da hatırda tutmak lazım ki, doğalgaza, elektriğe zam yapıldığı gibi maaşlara da zam yapılmaktadır.

Ammar 04-02-2012 13:50

Alıntı:

Cihannur Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1003964)
Sevgili kardeşim, hatırladığım kadarıyla epey bir zamandır doğalgaza zam yapılmadı; şartlar zorlamasa yine de zam yapılmayacaktı muhtemelen. Enerji Bakanlığı'nın İran'dan gelen doğalgazın fiyatının yüksekliğinden dolayı İran'la anlaşmazlık içinde olduğunu ve uluslararası tahkime gidiyor veya gidecek olduğunu duymuşsunuzdur. Hem şunu da hatırda tutmak lazım ki, doğalgaza, elektriğe zam yapıldığı gibi maaşlara da zam yapılmaktadır.

maaşlara yüzde kaç yapıldı ?

peki elektrikteki yüzde 8 hatta 9 zam neyin nesi !

Cihannur 04-02-2012 13:57

Alıntı:

Ammar Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1003965)
maaşlara yüzde kaç yapıldı ?

peki elektrikteki yüzde 8 hatta 9 zam neyin nesi !

Maaşlara her 6 ayda bir, bazı durumlarda da her yıl zam yapılıyor. Elektrik zammı ise maaş zamlarına göre daha uzun bir zaman dilimi sonrasında yapıldı zannedersem.

Ammar 04-02-2012 14:35

Alıntı:

Cihannur Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1003968)

Maaşlara her 6 ayda bir, bazı durumlarda da her yıl zam yapılıyor. Elektrik zammı ise maaş zamlarına göre daha uzun bir zaman dilimi sonrasında yapıldı zannedersem.

ne yazık ki daha uzun değil ilk yıllarda evet uzundu ama şuan zamların zmanı bile belli değil

Versus 04-02-2012 16:33

Alıntı:

hem yatırım yapılacak hemde dışdan gelenlere ayar çekilecek, zor

Terennüm 04-02-2012 17:49

kardeşim akpartiyi ve bakanı savunmak için bu kadar zorlamayın ..kraldan çok kralcı olmayı bırakın yanlışa yanlış deyin..bırakın savunma refleksini..akpartinin hangi icratalarını destekleyip hangisini eleştirceğimizi bilemezsek bu sadece akpartiye zarar veriri..

Supraliminal 04-02-2012 17:50

Zam yapılır ama aşırı zamlar sosyalist devlet anlayışına aykırı.Kapitalizmin ekmeğine yağ sürer sadece.

Ammar 04-02-2012 17:53

Doğal Gaz Zammında Hükümeti Zorda Bırakacak İdda

Enerji Bakanı doğalgaz zamını açıklarken "zam yapmak zorunda kaldık" diyor ama dünyadaki doğalgaz fiyatları 3115 dolardan 2117 dolara gerilemiş...
02 Nisan 2012 Pazartesi 12:58:00http://www.dogruhaber.com.tr/image/h...1333360805.jpg

Dünyada doğalgaz fiyatları düşerken Türkiye`de doğalgaza neden zam yapıldı?

Türkiye zam bombardımanın yaşandığı bir haftasonu geçirdi. Önce elektriğe yüzde 8,1 oranında zam yapıldı, hemen bir gün sonra da doğalgaz fiyatları yüzde 18,72 oranında zamlandı.

Mart ayı içinde de benzine 3 defa zam yapılmıştı. Peki bu zamlar cebimize nasıl yansıyacak?

Benzin, elektrik ve doğalgaz sanayinin ana kullanım araçları olduğu için önümüzdeki günlerde iğneden ipliğe herşey zamlanacak.

ENERJİ BAKANI`DAN ZAM AÇIKLAMASI

En yüksek zam doğalgaza yapıldı. Yüzde 18,72. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ham petrol ve döviz fiyatlarındaki artıştan dolayı doğalgaza zam yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

DÖVİZ FİYATLARI DÜŞTÜ, DOĞALGAZ FİYATLARI DİP YAPTI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz zammı için artan döviz fiyatlarını gösteriyor ama Ocak ayında 1,87 civarında olan dolar, bugün 1,78 seviyelerinde. Dünyadaki doğalgaz fiyatları ise dip yapmış durumda. 3115 dolar olan doğalgaz fiyatları 2117 dolara gerilemiş...

GÜNGÖR URAS`DAN HÜKÜMETİ SALLAYACAK İSTATİSTİKLER

NTV canlı yayınında ekonomi gündemini değerlendiren Ekonomist Güngör Uras, elektrik ve doğalgaz zamlarını değerlendirdi.

Göngör Uras, "Dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken bizde neden artıyor. Burada bir tereddüt var. Bizim bildiğimiz, gazetelerden okuduğumuz ve dünya endekslerinden takip ettiğimiz kadarıyla doğalgaz fiyatlarında gerileme var. Mesela dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3115 dolarken şimdilerde 2117 dolara düşmüş. Dip sevilere inmiş ama bizde neden artıyor?" diye sordu.

İşte Güngör Uras`ın çok konuşulacak açıklaması;

"Sanayi hem elektrikle dönüyor hem de Türk sanayinde doğalgaz kullanımı çok fazla. Burada şaşırtan şeyler var. Dünyayı izliyoruz. Dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken bizde neden artıyor. Burada bir tereddüt var. Bizim bildiğimiz, gazetelerden okuduğumuz ve dünya endekslerinden takip ettiğimiz kadarıyla doğalgaz fiyatlarında gerileme var. Mesela dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3115 dolarken şimdilerde 2117 dolara düşmüş. Dip sevilere inmiş ama bizde neden artıyor?

Peki bu fiyatlar bizde neden artıyor?

Sanayi bu kadar ilgilendiren konuda enerji bakanımız yaptıkları kontratları söylemiyorlar, bilmiyoruz. Devletimiz kaça alıyor, alırken nasıl bir anlaşma yapılıyor bilmiyoruz.

Niye dünyadaki doğalgaz fiyatları düşerken bizde artıyor bu konuda kamuoyuna bilgi verilmesinde yarar vardır diye düşünüyorum. Çünkü artışlar çok yüksektir ve bunlar maliyetleri büyük ölçüde etkiler. Ayrıca ihracat noktasında rekabet gücünü de etkileyecektir.

Yılbaşında dolar 1,87’ye satılırken şimdi dolar 1,78’ye satılıyor. Dolar fiyatı yılbaşından bu yana geriledi. Dünyadaki doğalgaz fiyatı 3115 dolardan 2117 dolara düştü, bizde ise doğalgaza zam geliyor. Bunun halka bir anlatılması gerekiyor."

doğruhaber

Hakan Özkan 04-02-2012 18:02

Alıntı:

Supraliminal Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004030)
Zam yapılır ama aşırı zamlar sosyalist devlet anlayışına aykırı.Kapitalizmin ekmeğine yağ sürer sadece.

Zammı hükümet yapmıyor ki , hükümet sadece aldığı vergiyi düşürebilir.

Supraliminal 04-02-2012 18:04

Alıntı:

Hakan Özkan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004040)
Zammı hükümet yapmıyor ki , hükümet sadece aldığı vergiyi düşürebilir.

Efendim ?

Hakan Özkan 04-02-2012 18:13

Alıntı:

Supraliminal Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004042)
Efendim ?

Zammı kim yapıyor ?

Supraliminal 04-02-2012 18:14

Cehape yapıyor.
=)

Cihannur 04-02-2012 18:14

Alıntı:

Terennüm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004029)
kardeşim akpartiyi ve bakanı savunmak için bu kadar zorlamayın ..kraldan çok kralcı olmayı bırakın yanlışa yanlış deyin..bırakın savunma refleksini..akpartinin hangi icratalarını destekleyip hangisini eleştirceğimizi bilemezsek bu sadece akpartiye zarar veriri..

Zorlama yapmıyorum, kraldan çok kralcı değilim ve öyle bir tavır içinde değilim. Yanlışa yanlış demekten çekinmiyoruz. Misal olarak, Başbakanımızın Arap ülkelerini ziyareti sırasında laiklikle ilgili yapmış olduğu açıklamalarına katılmadığımı ve bu yöndeki görüşlerimi forumda net bir biçimde açıklamıştım. Başka bir misal olarak da Başbakanımızın başkanlık sistemi hakkındaki görüşlerine katılmadığımı yine forumumuzda belirtmiştim.

Terennüm 04-02-2012 18:17

gerekçesi ne olursa olsun bu zamlar milletin sabrını taşırdı..benzini 5 liradan alacığız farkındamısnız?

Supraliminal 04-02-2012 18:18

Bakanlık nereye bağlı hükümete doğal olarak AK PArti yapıyor hiç boşuna savunmamıza gerek yok.
Bakanlık illa bakanlar kurulunu toplayıpta karar mı alacak zam için ?
Bakan her bakanlıktan bağımsız ama her yaptığı işi AK Parti'den bağımsız tutmayamı çalışılır bu nasıl anlayış ?

Zammı AK Parti hükümetine bağlı enerji bakanlığı yaptı !
Yani AK Parti !

Hakan Özkan 04-02-2012 19:59

Varil fiyatları yükseliyorsa, döviz dengesiz ise hükümet ne yapabilir. Bütçesini nasıl dengeler ondan bir şey istiyorsak bunu izah edin bi zahmet.

BlueMoon 04-02-2012 20:11

Bu zamlar gercekten cok

Terennüm 04-02-2012 20:17

Alıntı:

Hakan Özkan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004069)
Varil fiyatları yükseliyorsa, döviz dengesiz ise hükümet ne yapabilir. Bütçesini nasıl dengeler ondan bir şey istiyorsak bunu izah edin bi zahmet.

hakan abi ben doların ve petorlün en dip seyir zamanlarınıda biliyorum..

Supraliminal 04-02-2012 20:19

Bol keseden savunmak kolay zamların insanlar üstündeki psikolojik baskısı herşeyden her kapitalis istatistikten daha önemli.
Tutturulmuş bir istatistik psikolojisi gidiyor arkadaş !
Herşeyin bir sınırı vardır.
Hükümet bir bakıma kemer sıkma politikasının izlediğinin farkında olmalı artık..!
Son 4-5 aydır her ay 500 lira açık veriyoruz.Halbuki yaşamımızda bir değişiklik olmadı.
Zamlar ve yan giderler birleştiğinde maaşımıza göre yüzde 10-20 oranla açık veriyoruz !
Bu neden kaynaklanıyor yapılan zam oranlarından çünkü doğru orantılı.
Ama ne yazık ki enerjiye yapılan zamlarla maaşlara yapılan zamlar doğru orantılı artmıyor !

İşte bu bizim canımızı çok sıkıyor !

BeldeiTAYYIBe 04-02-2012 20:30

Bu oranda zam yapilmasi biraz anormal gibi geldi bana.
Fakat dünyadaki petrol fiyatlarindaki dengesizlikten kaynaklandigi belli bir durum...

Zam yapilmasi normal fakat orani anormal gibi.

Yıldırım 04-02-2012 20:46

Benim Ahmet amcam, Ayşe teyzem işin mantığına bakmaz cepten çıkan paraya bakar...
Açıkcası Ahmet amcamla, Ayşe teyzem haklı ama burada yetkililerde haklı gibi...:)

Alıntı:

''Bizim, diğer Avrupa ülkelerinden bir farklılığımız var. Dövizle aldığımız enerjiyi, TL olarak satıyoruz. Aradaki fark, yine bizim maliyetlerimize yansıyor. Bankacılıkta 'açık pozisyon' denilen bir konu. Yine bizim dışımızda Kuzey Afrika'da, Suriye'de, yine İsrail-İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini, enerji sektörü olarak ödüyoruz. Ham petrol fiyatlarındaki yükselme, doğalgazdaki fiyatları etkiliyor ve aynı zamanda taleplerin düşmüş olmasından, arzın yetersizliğinden veya talebin yükselmesinden dolayı değil yalnızca bizim dışımızda oluşan siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerle bu fiyatlar yükseldi. O yüzden 'dünyanın yükünü çekiyoruz' dediğim konu budur ve bu zam yapılmak durumunda kalınmıştır''

manifesto 04-02-2012 20:52

Zammı kimse savunamaz,zor bir iştir zamları savunmak :)

BlueMoon 04-02-2012 21:15

Bu zam ne ilk ne de son olacak

Zam yapilir da biraz insafli yapilir kardesim

Vergiyle birlikte %20 zam mi olur ? E zaten rutin zamlar var

İddia ediyorum yilda bir kalem urune yapilan zam %50 yi gecer

Bende Ak Partiliyim ama ayağımıza sıkmanin anlami yok

Yanlışa yanlış deriz

Cihannur 04-02-2012 21:55

Alıntı:

Terennüm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004053)
gerekçesi ne olursa olsun bu zamlar milletin sabrını taşırdı..benzini 5 liradan alacığız farkındamısnız?

Petrolün fiyatı uluslararası piyasada belirlendiği için, hükümetin benzin fiyatlarındaki artışa benzindeki vergi oranlarını değiştirebilme dışında fazla bir etkisi olamıyor maalesef.

BeldeiTAYYIBe 04-02-2012 22:20

Az önce haberlerde izledim...ankarada bir aile dogalgaz'a bütcesi yetmedigi icin kömür kullaniyormus....ve kömürden sizan karbonmonoksit zehirlenmsi sonucu aile fertlerinin hepsi ölmüs.

Varlik icinde yasanan bu yoklugami yansam,
yokluk icinde yapilan zamlarami yansam bilemiyorum...

Zam yapilmaliysa yapilir anlarim...ama bu aileye kömür yardimi yapacaklarina, kömür bedelini dogalgaz masrafindan düsemezlermi?

Ecelmi desem...kadermi desem bilemedim.

Allah rahmet eylesin.

Cihannur 04-03-2012 02:39

Arkadaşlar meseleye bir de madalyonun diğer tarafından bakalım. Doğalgaza % 20 civarında zam kışın sona erdiği bir zamanda yapıldı. Halkımızın doğalgaz kullanım miktarları kış sona erdiği için epey azalacaktır. Doğalgaz faturaları kışa kadar halkımızı pek zorlamayacaktır.

Hakan Özkan 04-03-2012 08:05

Alıntı:

BeldeiTAYYIBe Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1004110)
Az önce haberlerde izledim...ankarada bir aile dogalgaz'a bütcesi yetmedigi icin kömür kullaniyormus....ve kömürden sizan karbonmonoksit zehirlenmsi sonucu aile fertlerinin hepsi ölmüs.

Varlik icinde yasanan bu yoklugami yansam,
yokluk icinde yapilan zamlarami yansam bilemiyorum...

Zam yapilmaliysa yapilir anlarim...ama bu aileye kömür yardimi yapacaklarina, kömür bedelini dogalgaz masrafindan düsemezlermi?

Ecelmi desem...kadermi desem bilemedim.

Allah rahmet eylesin.

Üstat Ankara belediye başkanı özellikle ikaz etmişti. Üzüntü verici bu tür şeyler bence basiret bağlanması herhalde.

All times are GMT +3. The time now is 22:02.