Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Anketler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=123)
-   -   İdam Geri Getirilmeli mi? (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=166302)

Yıldırım 11-12-2012 00:33

İdam Geri Getirilmeli mi?

http://iblog.milliyet.com.tr/imgroot...-3-4-b7503.jpg

Feride 11-12-2012 00:50

KE-SİN-LİK-LE E-VET..

GETİRİLMELİ!

Necip Fazıl 11-12-2012 01:12

Hasretle bekliyoruz... :güzel:

El Emin 11-12-2012 01:46

Normalde evet..
Ama şuan hayır..Konjoktür cart curt değil..
Erdoğnanı bir gövde gösterisi yapması,tehdit unsuru olarak kullanması,facebook muhafazakarlarının,o pek muhafazakar cahil gençliğinin galeyanına kendi hırsına getirmek istemesi sonucu oluduğu için hayır...

Ertuğrul ÖZGÜL 11-12-2012 02:09

Kaldırılması bir aptallıktı zaten...

Terennüm 11-12-2012 11:07

Sahi idamı kim kaldırmıştı?

_SoN_ 11-12-2012 13:23

Ben idama karşıyım,Getirilmemeli.

ak sevda 11-12-2012 13:35

kesinlikle evet

_Ednâ_ 11-12-2012 15:37

Bence şuda tartışılmalı, dün adnan menderesi idam eden ziyniyet tam manasıyla saha dışına itilebildimi?
Getirilen idam sadece bu zamanın çözümü gibi düşünmek ne kadar mantıklı?
Abdullah öcalanın idam edilmesi pkk ya karşı kesin çözüm olabilirmi yoksa aksine dahada mı körükler?
Açıkcası benim bu noktalarda endişelerim olduğu için fikrim yok...

Supraliminal 11-12-2012 15:44

İdam getirilmeli fakat idama götürecek suçların kapsamının titizce düşünülmesi gerekir.

Cihannur 11-12-2012 15:57

İdam cezasının olmasından yanayım; ama şunu da hatırda tutmak gerekir ki eğer idam cezası geri getirilirse Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci sona erer.

MEÇHUL ADAM 11-12-2012 16:00

İDAM KESİNLİKLE GERİ GETİRİLMELİDİR.ZİRA SON ZAMANLARDA NİCE BÜYÜK OLAYLAR OLMUŞ KİMSE BUNDAN İDAM CEZASI YEMEMİŞTİR.ERGENEKON MESELESİ BUNUN EN BARİZ ÖRNEĞİDİR.KAYPAK KUYPAK KANUNLARLA CEZA-İ MÜEYYİDE UYGULANAMAZ.İDAM CAYDIRICIDIR.PKK BUNUNLA DİZE GETİRİLİR.

Yıldırım 11-12-2012 20:29

Ergenekon davası hala sonuçlanmış değil.Sonuçlansa da müebbet yiyecek yada idam dahi olsa idam edilecek birisi yok.Bu yüzden idam meselesini konuşurken Ergenekon veya Balyoz davalarını dillendirmek sürece zarar verecektir.
Benim kanaatime göre Öcalan'a göz dağı verilmekte.Seni istediğimiz gün asarız ve bu güce sahibiz denilmekte.Belki yapılacak düzenlemeyle geçmişe dönük davaları yeniden değerlendirmek söz konusu olmayabilir.Her sanık mevcut yasalara göre değerlendirilir ve yeni yasa düzenlemeleri olumlu olmadığı sürece cezasını etkilemez(diye biliyorum).Yani Öcalan'ı asmak için sadece idamı getirmeyip terör suçlularının tekrar yargılanması gibi bir düzenlemede gerekmektedir.İdamı getirip Öcalan'ı asamayacak isek bu Ak Parti'nin sonunun başlangıcı olabilir.Tahminime göre bu konuların tartışması ve uygulamaya konulacaksa yakın bir zamanda değil uzun bir sürecin neticesinde olacaktır.
Partimiz yeni anayasa çalışmalarını hızlandırmak için bir strateji izliyor da olabilir. Öcalan'ın ve kan emici teröristlerin kelleleriyle taçlandırılmış bir Anayasanın toplumsal yansıması kesinlikle olumlu olacak.Ve propaganda sürecinde kazanılmama gibi bir ihtimali olmayan bir kale dikilecektir.

Garibüzzaman 11-12-2012 21:28

Resmi olarak idamı kaldıran AKP değil mi ?

egeli77 11-13-2012 05:02

Oyum EVET

Cihannur 11-13-2012 11:04

Alıntı:

Garibüzzaman Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026059)
Resmi olarak idamı kaldıran AKP değil mi ?

İdam, 3 Ağustos 2002'de Anasol-M hükümeti iktidarında kaldırıldı diye biliyorum. AK Partili milletvekillerini çoğu idam cezasının kaldırılması oylamasına katılmamamışlardı.

Gönülden 11-13-2012 15:42

Düzen ve sistem oturmadan idam getirilmemeli..özellikle dengelerin böyle hassas olduğu bir dönemde...idam hakedene yerinde bir ceza ama geçmişte bu kararın sisteme kurban olduğu ortada...şuan için hayır

Armağan 11-13-2012 19:05

İdam sokağın ortasında kurulacak bir darağacında olmamalı. Zehirle olmalıdır. Sadece terör ve çocuk tecavüzüne idam gelmelidir... Tecavüz suçuna ise hadım gelmelidir. Türkiye'de tecavüz oranı maalesef çok yüksek. Hadım gelirse oran çok aşağılara iner. Amerika'da %45 oranında azalmıştı.Katı kurallar koymak şart.İdam ve hadım, terör ve tecavüz oranlarını azaltır. İdam suçuna sadece abdullah öcalan olarak bakmak yanlış olur..Benim düşüncelerim budur.

El Emin 11-13-2012 19:43

Öcalan akıllara geliyor direk idam denilince..
Değerli kardeşlerim az hukukla ilgilenenler bilirler ki öcalanın bu saatten sonra asılması mümkün değil..Yanlış değilsem kararı verilmiş kesinleşmiş hükmü var..Ki hala süren bir davada olsa bile ,kanun değişikliğinde hala görülen davalarda davalının lehine kanun uygulanır hükümde..
Öcalana gözdağı için getirmeye calısmak embesilce cabadan öteye gitmez.
Mümkün yinede mümkün,cünkü biz adaletin değil gücün ve rantın konuştuğu bir ülkede yaşıyoruz kişilere özel kanun cıkarılır,özel insan asılır hatta itinayla,itinayla davalar paklanır,hasır altı edilir yeter ki gücü elinde tutanın keyfi istesin.

Ve iki üc ülkücü kafasında gencin facede baslattığı yaygara ile hükümet kendine rota ciziyorsa vay bizim halimize ki ne vay..Apoyu assınlar ama asacaklar iyi düşünsün pkk iki katı güce ulaşır ve en az elli yıl daha bu sorun cözülmez.Pkk benzeri bir cok örgütten farklı bir yapıya sahiptir o da destekleyen kürt halkının mayasından mıdır bilemem ama cökmesi icin tüm şartlar oluştuğunda bile pkk ayakta kalmayı başarmış,buhranlı süreclerinde tam tersine daha da güclenmistir.Şu kanlı davayı daha cok kana bulamaktan baska hic bir halta yaramaz apoyu asmak.

Kimsenin değinmediği bir noktaya değiniyorum eğer idam getirilirse bende sonuna kadar ötenazi hakkını isteyeceğim,eğer devlet kişinin yaşama hürriyetine son verme yüceliğini kendinde görüyorsa insan devletten önce bedenin bütünlüğü ve yaşama hakkını yönlendirme hakkına sahiptir.Olmaması tezat olur.

_Ednâ_ 11-13-2012 20:40

Alıntı:

Gönülden Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026107)
Düzen ve sistem oturmadan idam getirilmemeli..özellikle dengelerin böyle hassas olduğu bir dönemde...idam hakedene yerinde bir ceza ama geçmişte bu kararın sisteme kurban olduğu ortada...şuan için hayır

Katılıyorum kesinlikle...
Ve endişem o tezatçıların hala ülkemizde mevcut olmasındandır...

Alıntı:

eğer devlet kişinin yaşama hürriyetine son verme yüceliğini kendinde görüyorsa
Dinimizde idam, haksız yere öldüren için Haktır ve devlete idam etme hakkı verilir bunu atlamamak lazım..

Necip Fazıl 11-13-2012 23:27

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026125)
Öcalan akıllara geliyor direk idam denilince..
Değerli kardeşlerim az hukukla ilgilenenler bilirler ki öcalanın bu saatten sonra asılması mümkün değil..Yanlış değilsem kararı verilmiş kesinleşmiş hükmü var..Ki hala süren bir davada olsa bile ,kanun değişikliğinde hala görülen davalarda davalının lehine kanun uygulanır hükümde..
Öcalana gözdağı için getirmeye calısmak embesilce cabadan öteye gitmez.
Mümkün yinede mümkün,cünkü biz adaletin değil gücün ve rantın konuştuğu bir ülkede yaşıyoruz kişilere özel kanun cıkarılır,özel insan asılır hatta itinayla,itinayla davalar paklanır,hasır altı edilir yeter ki gücü elinde tutanın keyfi istesin.

Ve iki üc ülkücü kafasında gencin facede baslattığı yaygara ile hükümet kendine rota ciziyorsa vay bizim halimize ki ne vay..Apoyu assınlar ama asacaklar iyi düşünsün pkk iki katı güce ulaşır ve en az elli yıl daha bu sorun cözülmez.Pkk benzeri bir cok örgütten farklı bir yapıya sahiptir o da destekleyen kürt halkının mayasından mıdır bilemem ama cökmesi icin tüm şartlar oluştuğunda bile pkk ayakta kalmayı başarmış,buhranlı süreclerinde tam tersine daha da güclenmistir.Şu kanlı davayı daha cok kana bulamaktan baska hic bir halta yaramaz apoyu asmak.

Kimsenin değinmediği bir noktaya değiniyorum eğer idam getirilirse bende sonuna kadar ötenazi hakkını isteyeceğim,eğer devlet kişinin yaşama hürriyetine son verme yüceliğini kendinde görüyorsa insan devletten önce bedenin bütünlüğü ve yaşama hakkını yönlendirme hakkına sahiptir.Olmaması tezat olur.

Ali Karahasanoğlu - Yeni Akit

İdam cezası tartışması sürüyor.

Geri gelir mi gelmez mi?

Gelirse, kimlere uygulanır?

Özellikle de Apo'ya bir zararı olur mu, olmaz mı?

"Çok bilmiş"ler, şimdiden hükmü vermişler: "İdam cezası geri gelse bile, Apo'ya bir zararı olmaz. Apo artık idam edilemez."

Kendisi de hukukçu olan Selahattin Demirtaş, gerekçesini de şöyle açıklamış: "İdam cezasının yeniden yasalaşması durumunda, Abdullah Öcalan'ın asılması teknik olarak mümkün değildir. Yasalar geriye doğru yürütülemeyeceği için Öcalan'a idam cezası uygulanamaz. Bunu hukuk fakültesi 1. sınıf öğrencileri bilir" demiş..

Hukuk fakültesinin 1. sınıfında ceza hukuku dersi yok ki, ceza hukukunda kuralların geriye yürüyüp yürümeyeceğini de 1. sınıf öğrencileri bilsinler..

Tabii ki Demirtaş'ın kasdettiğini anlıyorum.. "Ceza Hukuku'nda en temel kural, eski olaylara uygulanamazlıktır" demek istiyor..

Doğrudur, bugünkü kanunda üç yıl ceza öngörülen bir fiil için, yarın ceza 5 yıla çıkarsa. Eski kanun yürürlükte olduğu zaman diliminde o suçu işleyen kişiye, 5 yıl ceza verilemez.

Ama..

Apo işinde, olay o kadar basit değil..

Bence idam cezası yeniden mevzuata girerse..

PKK'nın eylemleri sürdüğü takdirde, Apo pekala idam edilebilir.

Nasıl mı?

Diyelim ki bugün itibari ile, ilgili mevzuatta kurallar değiştirildi ve idam cezası 13 Kasım itibari ile yeniden geldi. Terör örgütü yönetmenin cezası idam oldu..

Bugünden sonraki ilk terörist eylem sonrasında, Apo'ya idam cezası verilebilir.

Bunun için, yeni ceza kanununun yürürlüğe girmesinden sonraki o eylem için ceza davası açılır.

Sanık olarak Apo da gösterilir.

Terörist eylem içinde olanlar, hatta onların sivil uzantıları, Apo'yu zaten önder kabul etmiyorlar mı?

"Apo liderimizdir" demiyorlar mı?

Onun adına eylem koyduklarını söylemiyorlar mı?

Apo'nun kendisi; istenildiği takdirde PKK'lıları dağdan indireceğini söyleyerek, cezaevinde iken bile örgüte hükmettiğini itiraf etmiyor mu?

Öyle ise..

Öyle ise, idam cezasının yürürlüğe girmesinin ardından gerçekleştirilen ilk eylem, PKK'nın Apo öncülüğünde işlediği yeni bir suç sayılır.

İdam cezası 13 Kasım'da gelir. PKK'nın 14 Kasım'daki eylemi sebebi ile Apo yargılanır ve idam cezasına mahkum edilir.

Bu kadar basit.

Tabii ki, "Apo 1999'da yakalandığında yargılanıp aldığı idam cezasını şimdi infaz ediyoruz" denilemez.

MHP-DSP-ANAP iktidarı, o işi bitirdi bir defa..

"İdam cezası aldı ama, biz idam yerine, onu cezaevinde tutacağız" dediler.

Bu; bir nevi af idi..

Bu af yapıldı, bitti.

Artık 1999'dan önceki eylemler için, tekrar idam cezası vermenin veya o cezanın infazının yolu hukuken kapandı..

Ama..

Yarın yeniden bir PKK eylemi gerçekleştiğinde.

O eylem ile Apo arasında irtibat, pekala aranabilir.

Ve eylemi gerçekleştirenlerin açıklamalarına bakılır.

Onların Apo'ya bağlılıklarına bakılır.

Ve o eylemden dolayı Apo da yargılanabilir.

"Yok canım, cezaevindeki adam, dışardaki eylemden nasıl yargılanabilir" diyecekler.

Niye yargılanmasın?

Terör örgütü yöneticiliğinden yargılanmak için, kanunda "cezaevinde olmama" şartı mı var?

Yok böyle bir madde.

O halde?

Niye olmasın?

Biliyorum "Apo idam edilemez" diyenlerin buna itiraz gerekçelerini..

Yargıtay'ın bir kararına dayanacaklar..

Yargıtay, "Örgüt yöneticisi, cezaevine girmekle, örgüt ile ilişkisi kesilmiş olur" diyordu..

Diyordu da..

Bu içtihad, kanun değil.

Kaldı ki, üç tane sabıkalının bir araya geldiği örgüt için verilen içtihadı, binlerce teröristin barındığı, dış devletlerle irtibatlı, ağır silahları bile bulunan PKK'ya da mı uygulayacağız?

Üç tane sabıkalıyı yöneten örgüt başının, cezaevine girdikten sonra örgütü yönetmesi mümkün olmayabilir.

Örgüte talimat vermesi, yeni suçlar işlenmesini sağlaması mümkün olmayabilir.

Ya PKK?

Kendileri söylüyorlar, "Apo önderimizdir" diye..

O halde, PKK'nın işlediği suçlardan da, Apo sorumludur.

Var mı itirazınız?

El Emin 11-14-2012 03:09

Alıntı:

_Ednâ_ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026135)
Katılıyorum kesinlikle...
Ve endişem o tezatçıların hala ülkemizde mevcut olmasındandır...

Dinimizde idam, haksız yere öldüren için Haktır ve devlete idam etme hakkı verilir bunu atlamamak lazım..

Ben dini boyuttan değerlendirmedim o işin çok farklı bir boyutu..
Ben sekülarizm üzerine kurulmuş olan tc devletinden bahsettim..
Malum dini kıstasları olmadığı gibi bizzat düşmanıdır..
Dini boyutu ondan direk geçtim..
21. yy dünyası ve hukugu sosyolojik olarak tarihsel sürecinde getirisiyle birlikte cezai ve kısas müeyyidesinden ziyade eğitime yani kazanmaya yönelik ve o düşünce üzerine kuruludur.
Yani işin kısa mantığı biz "bu kısas senin hakkın oh olsun bak sallandır bir tanesini bir tanesi daha yapıyor mu" düşüncesine değil " evet kardesim adam öldürmüs olabilirsin,yaşama hakkın var ama birsey yapamayız biz seni eğitip rehabilite edeceğiz" yani kazanma mantığı üzerine kuruludur.
Bu hukuk mantığındada idam gibi kol kesme gibi cezalar mümkün değildir ki mevcut örnek aldıklarımızda ortada..
Ondan idam getirmesi tezat olur,eğer seküler bir devlet olarakta bir kişinin yaşam ve bedensel dokunulmazlık hürriyetini elinden alacak kadar yüce görebiliyorsan en başta o kişinin kendi yaşam hakkı üzerinde tasarruf hakkını yani "ötenazi" hakkını vermen gerekir.
Bunu ifade etmeye calıstım..

El Emin 11-14-2012 03:21

Meçhul abim ne dedim, mümkün apoyu asmak..
Cünkü biz adaletin ve kanunun işlediği bir ülkede değiliz zaten..
İtinayla adam asarız,makam veririz,dava paklarız,faili meçhul yaparız,itinayla şehit veririz,itinayla kendi komutanımız kendi askerini öldürür,itinayla polisimiz cocuk döver kadın döver joplar..
Yani eğer "T.c" deniliyorsa benim eller mantık olarak zaten havadadır her an bir yerden patlayabilirler..

Yok hukuk açısından ali beyin yazısını değerlendirirsem tek kelime ile saçmalamıs..
Hukukçu olarak nasıl becermis bilemiyorum ama işte hep bunu söylüyorum.
Matematik cözmesiyle bir kisinin hukukcu olacağına karar veren bir ülke olursan işte nerde bir tane hukuktan anlamayan varsa inekliğinden ötürü ya hakimsavcı olur yada avukat ,ee klavuzu karga olanında..velhasılı kelam durumumuz zaten ortada..

Ceza dersi almasına gerek yoktur,hukuk fakültesine girdiğinde hocalar bangır bangır kafana sokar " Herkes aksi ispatlanana kadar iyi niyetlidir,Kanunlar geçmişe yürümez,ihtilaf halinde lehe olan kanun uygulanır " diye..

Necip Fazıl 11-14-2012 03:44

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026191)
Meçhul abim ne dedim, mümkün apoyu asmak..
Cünkü biz adaletin ve kanunun işlediği bir ülkede değiliz zaten..
İtinayla adam asarız,makam veririz,dava paklarız,faili meçhul yaparız,itinayla şehit veririz,itinayla kendi komutanımız kendi askerini öldürür,itinayla polisimiz cocuk döver kadın döver joplar..
Yani eğer "T.c" deniliyorsa benim eller mantık olarak zaten havadadır her an bir yerden patlayabilirler..

Yok hukuk açısından ali beyin yazısını değerlendirirsem tek kelime ile saçmalamıs..
Hukukçu olarak nasıl becermis bilemiyorum ama işte hep bunu söylüyorum.
Matematik cözmesiyle bir kisinin hukukcu olacağına karar veren bir ülke olursan işte nerde bir tane hukuktan anlamayan varsa inekliğinden ötürü ya hakimsavcı olur yada avukat ,ee klavuzu karga olanında..velhasılı kelam durumumuz zaten ortada..

Ceza dersi almasına gerek yoktur,hukuk fakültesine girdiğinde hocalar bangır bangır kafana sokar " Herkes aksi ispatlanana kadar iyi niyetlidir,Kanunlar geçmişe yürümez,ihtilaf halinde lehe olan kanun uygulanır " diye..

Sana muhalefet olsun diye paylaşmadım o yazıyı muhterem kardeşim yanlış anlaşılmayalım... :)

Ertuğrul ÖZGÜL 11-14-2012 10:38

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026190)

21. yy dünyası ve hukugu sosyolojik olarak tarihsel sürecinde getirisiyle birlikte cezai ve kısas müeyyidesinden ziyade eğitime yani kazanmaya yönelik ve o düşünce üzerine kuruludur.
Yani işin kısa mantığı biz "bu kısas senin hakkın oh olsun bak sallandır bir tanesini bir tanesi daha yapıyor mu" düşüncesine değil " evet kardesim adam öldürmüs olabilirsin,yaşama hakkın var ama birsey yapamayız biz seni eğitip rehabilite edeceğiz" yani kazanma mantığı üzerine kuruludur.
Bu hukuk mantığındada idam gibi kol kesme gibi cezalar mümkün değildir ki mevcut örnek aldıklarımızda ortada..
Ondan idam getirmesi tezat olur,eğer seküler bir devlet olarakta bir kişinin yaşam ve bedensel dokunulmazlık hürriyetini elinden alacak kadar yüce görebiliyorsan en başta o kişinin kendi yaşam hakkı üzerinde tasarruf hakkını yani "ötenazi" hakkını vermen gerekir.

Kardeşim ülkenin hukuk yoksunluğu konularda hemfikiriz ama ben sizden şu yukarıdaki ifade ettiğiniz konuda ayrılıyorum...
Kısasa kısas ya da el kesme gibi hükümler hakkında tam olarak ne biliyorsunuz bilmiyorum ama o tabirler esnektir ve belli şartlara bağlıdır... yani her çalanın eli kesilmez, her adam öldüren de idam edilmez...
hukuk sosyolojisi konusuna gelince haklısınız rehabilite yöntemi daha güzel daha insancıl ama her büyük suçu asalım demiyoruz ki... idam suçları itina ile düzenlenirse hiç bir sorun olmaz... adam 1-2 kişi öldürmüştür yada cinnet halinde daha fazla cana kıymıştır rehabilite et ama zev olsun diye cana kıyabilen insan dışı şahısların idam edilmesi gerek bence... binlerce kişinin canına kasbeden ve tekrar edebilecek olan şahıslar idam edilsin...
ötenazi hakkı da verilmeli bence...

MEÇHUL ADAM 11-14-2012 12:26

Alıntı:

Armağan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026123)
İdam sokağın ortasında kurulacak bir darağacında olmamalı. Zehirle olmalıdır. Sadece terör ve çocuk tecavüzüne idam gelmelidir... Tecavüz suçuna ise hadım gelmelidir. Türkiye'de tecavüz oranı maalesef çok yüksek. Hadım gelirse oran çok aşağılara iner. Amerika'da %45 oranında azalmıştı.Katı kurallar koymak şart.İdam ve hadım, terör ve tecavüz oranlarını azaltır. İdam suçuna sadece abdullah öcalan olarak bakmak yanlış olur..Benim düşüncelerim budur.

Bende katılıyorum aynen senin görüşlerine...

Muhammed Esed 11-14-2012 15:37

Çok riskli . Yarınlarıda düşünmek lazım. İdam'dan en çok canı yanan kesimlerden biriyiz. (İstiklal Mahkemeleri , Adnan Menderes )

Muhammed Esed 11-14-2012 15:40

Alıntı:

Yalçın KARACA Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026193)
Başbakanımız ne zaman ki dava insanlarını yaralamaya başladı o vakitten sonra sürekli çıkışları ve tavırları ile yalpalamaya başladı.

İdamın geri getirilmesine dair uygun olmayan zemini arkadaşlarımız çok güzel izah etmişler.

Başbakanımızı ameliyat günü bıçak altına yatması gereken gün ama iptal olan o ameliyat gününde satan dava insanlarını yaralamasından bahsediyorsanız o insanlar öldürülmediklerine dua etsinler (mecazi anlamda ).

_Ednâ_ 11-14-2012 16:47

Alıntı:

El Emin Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026190)

Ben dini boyuttan değerlendirmedim o işin çok farklı bir boyutu..
Ben sekülarizm üzerine kurulmuş olan tc devletinden bahsettim..
Malum dini kıstasları olmadığı gibi bizzat düşmanıdır..
Dini boyutu ondan direk geçtim..

Ben onu hatırlatma için söyleme gereği duydum yoksa elbetteki dininin yasalarla net olmadığı bir ülkede şeriat hükümlerinin uygulanması beklenemez..
Zaten bu mesele şeriat perspektifindede değerlendirilemez bu ülke için...

_Ednâ_ 11-14-2012 17:02

Alıntı:

Muhammed Esed Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026265)
Başbakanımızı ameliyat günü bıçak altına yatması gereken gün ama iptal olan o ameliyat gününde satan dava insanlarını yaralamasından bahsediyorsanız o insanlar öldürülmediklerine dua etsinler (mecazi anlamda ).

Mecazi anlamda ölmekten korkan Başbakan ve bazı ekip arkadaşları olmalıki yaptıkları yasaların korkaklıklarının tezahürü olduğu aşikar...

Rabbim davası Hak olanı korusun... Davası menfaate kayan elbet biyerlerde tokadını yiyecektir zaten...
Bu ama bir cemiyet ama bir cemaat ama bir parti ama bir devlet hiç farketmez....

El Emin 11-14-2012 20:38

Alıntı:

Ertuğrul ÖZGÜL Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026197)
Kardeşim ülkenin hukuk yoksunluğu konularda hemfikiriz ama ben sizden şu yukarıdaki ifade ettiğiniz konuda ayrılıyorum...
Kısasa kısas ya da el kesme gibi hükümler hakkında tam olarak ne biliyorsunuz bilmiyorum ama o tabirler esnektir ve belli şartlara bağlıdır... yani her çalanın eli kesilmez, her adam öldüren de idam edilmez...
hukuk sosyolojisi konusuna gelince haklısınız rehabilite yöntemi daha güzel daha insancıl ama her büyük suçu asalım demiyoruz ki... idam suçları itina ile düzenlenirse hiç bir sorun olmaz... adam 1-2 kişi öldürmüştür yada cinnet halinde daha fazla cana kıymıştır rehabilite et ama zev olsun diye cana kıyabilen insan dışı şahısların idam edilmesi gerek bence... binlerce kişinin canına kasbeden ve tekrar edebilecek olan şahıslar idam edilsin...
ötenazi hakkı da verilmeli bence...

Söylediklerinde hem fikiriz zaten yazdıklarım benim görüşüm değil,objektif bakıyorum olaya ve türk hukuku açısından değerlendiriyorum.
Yoksa benim görüşüm değil.
Şartlarını gelişim evresini islam hukukundaki o karanlık noktaları az cok biliyorum sıkıntım yok ama seküler hukukta hiç bir şekilde o tür cezalar yoktur olmaz olmamalıdır.
Bu benim görüşüm değil kollektif bir düşünce,inanç.Ve günümüz gerçeği.
Ötenazi konusunda da hem fikir olmamaz güzel bir ortak nokta cünkü pek savunacak insan bulamamak sıkıcı oluyor bazen :)

El Emin 11-14-2012 20:40

Alıntı:

Meçhul Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026192)
Sana muhalefet olsun diye paylaşmadım o yazıyı muhterem kardeşim yanlış anlaşılmayalım... :)

Eyvallah muhterem zaten bende yazıyı ve ali beyi baz alarak söyledim yani :)
Bir hukukcuya hic gitmeyen bir yazı olmus üzücü :)

Mavera 11-15-2012 00:06

ben ilkesel olarak idama karsi olsamda terör, tecavüz, cinayet gibi adi suclarin caydiriligi acisindan idam cezasinin olmasi taraftariyim..
ama korkum suki türkiyede sistem tam oturmadigindan idam cezasi kötü niyetli olarak kullanilabilir vede buda suistimallere neden olabilir..
ama diger yandan terörün azmasi, tecavüz gibi vakalarin siradan olmasi artik bir sekilde engellenmelidir..
bizde önce müebbetten giriliyor sonra iyi halden indirime gidiliyor, yattigi süre derken arada bir af cikiyor hoppa adam 3 senede disarida..
ayrica töre cinayetleride idamla cezalandirilmalidir cünkü bu gibi olaylar toplumsal infaellere neden oluyor ve toplumda yillarca silinmeyecek yaralar aciyor!..

manifesto 11-15-2012 00:36

İdam'ı savunan biriyim
Adalet için idam gerektiğinde idam edilmeli
Ancak örnek vereyim
Yasalarımızda İDAM olduğunu farzedelim
Apo'nun idam edilmesi gerekli
Peki onu idam edebilecek babayiğit var mı?
Eğri oturup doğru konuşmak gerek
Apo sayesinde bir çokları da idamdan kurtuldu

Atlantis 11-15-2012 03:38

bence sadece terör suçlari için geri getirilmeli

MEÇHUL ADAM 11-15-2012 16:12

Alıntı:

BENHUR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026361)
İdam'ı savunan biriyim
Adalet için idam gerektiğinde idam edilmeli
Ancak örnek vereyim
Yasalarımızda İDAM olduğunu farzedelim
Apo'nun idam edilmesi gerekli
Peki onu idam edebilecek babayiğit var mı?
Eğri oturup doğru konuşmak gerek
Apo sayesinde bir çokları da idamdan kurtuldu

Hükümetimiz idam kanunu çıkarmaya cesaret edemiyorsa bu hususta buyursunlar referanduma gidelim.Bakalım o zaman PKK ve yandaşları nasılda panikleyecekler görürsünüz...

ARİF DEMİR 11-15-2012 22:01

İDAM

İdam eger geri gelirse TÜRKİYE AB giremez

ayaz 11-16-2012 00:57

kaldırılması zaten çok saçmaydı hatanın neresinden dönülürsekardır:hmm

Mehmet M.K 11-17-2012 14:42

Idam
Idam yasasina karsiyim cünkü

*ALLAH in verdigi cani ,ALLAH dan baska kimse alamaz.
-sucu kesinlesmis katil de olsa, cezasini kanunlarimiz verir ama idamla deyil

-katili idam eden katil olmaz mi?
- Bir insani öldüren ,Tüm insanligi öldürmus olursa,

-onun yaptigi hataya Karsilik idam yapanin oldan farki ne?

-secim öncesi kayip ettikleri oylari geri alicaklarini sananlarin aleti olmamaliyiz .(Mhp)

-onlarki idami adamina göre uyguliyacaklardir. Adnan Mendesesin sucu neydi?
Aldigi kararlar azinligin cogunlugu hüküm etmesini engelledigi icin miydi?

-Negeniv enerjisi olanlar etrafina negativ elektrik sacarlar.

-AK parti Arti yüklü elektigi olan bir parti etrafina güller sacar.
Hayat verir, Hayat almaz.

Ammar Kardes
sende kendi capinda haklisin.

idam cezasi kalktida ne ondu ?
yakalanmasi sarta baglananlari kurtarmak icin yapildi,

imza atanlar tekrar imzayla geri getirmek istiyor,(mhp)
yani iyilik icin deyil Türkiyeyi yeni kaosa sokmak istiyorlar
yani (AB )bak isteklrimizi yapamiyorsunuz diyecekler.mesele uzun

adi idamdi : Faili mechuller in sayisini biliyormusunuz ?

yani idama istediklerini gönderdiler istemediklerini göndermediler.

sadece A.N sezerin (idamliklari) af edip daga gönderdiklerini Timlerimiz temizledi sayisi 20lerin üzerindeydi.

Ya zehizledikleri merhum cumhurbaskani , Ecevit , ya bilmedigiz binlerce insan
(Muhsin Yazicioglu nun bir cümlesi ; (samil Tayyar in Pusu kitabinin arka sayfasindan)
``Her istihbarat teskilatinin uzman oldugu bir alan varmis. Bizimkilerde trafik kazalarinda uzmanmis``demis Halikopter de Allah rahmet eylesin.

Bunlarin sorumlulari :
Havyarla kahvalti yapiyor. Idamin geri gelmesi
Adaleti saglamiyacaktir (Hayirinda , Serinde Takdiri Rabbim )

Rabbim tüm insanlarin Hakkinda Hayirli olanini versin.
Basbakanimizi Korusun .
AMIN

Feride 11-17-2012 15:02

Alıntı:

Mehmet M.K Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1026704)
Idam
Idam yasasina karsiyim cünkü

*ALLAH in verdigi cani ,ALLAH dan baska kimse alamaz.
-sucu kesinlesmis katil de olsa, cezasini kanunlarimiz verir ama idamla deyil

-katili idam eden katil olmaz mi?
- Bir insani öldüren ,Tüm insanligi öldürmus olursa,

İslam'da kısas uygulaması vardır. Kasten adam öldüren (ki bunun da bazı şartları vardır) kişiye idam cezası vardır.

Nitekim Bakara suresi 178-179. ayet mealinde;

"Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin vârisi, velisi) tarafından affedilirse, aklın ve dinin gereklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu bir azap vardır.

Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki (bu hükme uyarak) korunursunuz."

buyuruluyor. Hal böyleyken, sizin bu ileri sürdüğünüz görüş geçerliliğini kaybediyor..

All times are GMT +3. The time now is 22:37.