![]() |
Sizce Turban Zorla mi? Olmali
Sizce Turban,Tesettur ve Basortusu Iran daki gibi Zorlami olmali?
|
Herkes istediği gibi giyinebilir dinde zorlama yoktur .... |
HERKES İSTEDİĞİ GİBİ GİYİNEBİLİR
İRAN YANLIŞ YAPIYOR |
herkes istediği gibi giyinebilir...
|
bu soruya..... >:( >:( >:( ??? ??? ??? :D :D :D :D
|
Alıntı:
|
soruya bak yahu
arkadaşım anlıyorum tartışamk istiyorsunu da ben forumda dönen başörtüsü muhabbetinden çok sıkıldım biraz ara versek ::) yine de cevap vereyim..hayır olamamalı... herkes özgür iradesi ile ne giymek nereye girmek istiyorusa yapsın...rahat bırakın insanları...siz tebliğ edersini uygulamıyorlarsa ne yapalım yani... |
Alıntı:
|
Öncelikle oldukça saçma bir anket olmuş diye düşünüyorum, yorum yazacakta değildim ama, bakıyorum forumda Şeyhülİslamlar var, fetva veriyorlar, bizde bunlara ayetler ile karşılık verelim ;
" la ikrahe fiddiyn " buyurulmuştur ayette, ama bizim yarım alimler dinden edeceklerya, bunun alır böyle öne sürerler.Bakın ayetin devamı nasıl geliyor; Dinde zorlama yoktur. Doğru yol, sapıklıktan, hak batıldan ayrılıp belli olmuştur. Artık kim tağutu reddedip Allah’a iman ederse, işte o, kopması mümkün olmayan en sağlam tutamağa yapışmıştır. Allah her şeyi işitir, bilir. (Bakara 256) Yani inanmayan için zorlama yokur. Dileyen iman eder, dileyen etmez. Ama İslami seçenler için, İslam kurallarına uymak zorunludur. Ama ülkemiz İslami kurallara göre yönetilmediği için böyle bir durum söz konusu değil. Ayrıca Ayetler hakkında şahsi görüşlerimizi ortaya nasıl bukadar rahat koyuyoruz anlayamaıyorum. Bu işin " bence - sence " simi olur ? VesseLam |
necip fazıl ben birşey soracağım sen haklısın zaten aksavaşçı yazınca da karşı çıkmadım kendi adıma...
ama irandaki gibi mi olmalı?yani açtı diye dayak mı yemeli..dini kural namaz kılacaksın diyor.ben sevdiklerime çevremdekilere tabiri caizse mahalle baskısı da yapıyorum kılsınlar diye ama kimseye kılmadı diye ceza veremem ya da birileri veremez..haksız mıyım? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Siz şahıs olarak zaten ceza veremezsiniz muhterem, Bakın İslamda " Kısas " vardır. Bir kişi cinayet işlemiş ise, buna karşılık o kişinin canının alınması caizdir. Ama bunu şahıslar yerine getiremez. Bu devlet eli ile olmalıdır. Bu meselede de aynı şekilde. Biz şahıslar olarak hiçkimseye birşeyler dayatma hakkına sahip değiliz.
Zorlama dediğimiz tabirler Ebu Hanife ve imam Şafi zamanında kullanılmıştır. Hanefi mezhebine göre, Namaz kılmayanlar için falaka cezaları vardır, Şafi mezhebine göre dahada ağırdır. Şimdi düz mantıkla baktığımız zaman, bize yanlış gibi gözüküyor ama, bu insanların ibadetlerini yerine getirmeyip, ahirette görecekleri azap bundan azmıdır? Bu zorlamada iki nedenledir. Bir tanesi kişinin ahiretini kurtarmak, diğeri, çevresine kötü örnek teşkil etmesini engellemek ... Şimdi diyebilirsiniz ki, kişi zorla ibadetini yapıyorsa bunun bir anlamı varmıdır? Cevaben evet diyoruz. Çünkü Farzların riyasi olmaz. Allah c.c. Kur'an'da " Ey iman edenler!Sabırla ve namazla yardım dileyin! Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.(Bakara.153) buyurmuştur. Ama eğerki insan, ben Allah'ın kurallarını tanımıyorum diyorsa, bu paşa gönlümün bileceği iştir. Müslüman değilim der, olay biter. O zamanda kimse kimseye zorlama yapmaz.Hem Müslümanım diyeceksin, hem kural tanımam ... İki yüzlü münafıklığın bir manası varmıdır yani? VesseLam |
Zorla olmamali fakat surekli bikmadan usanmadan anlatilmali. :)
|
Alıntı:
|
Bu arada şunuda belirteyim, Zorlama en son yapılacak iştir. Önce tebliğ yapılmalıdır, AKMURAT'ın dediği gibi.
VesseLam |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
O zaman yapılacak şey " Sizin dininiz size, benim dinim banadır " hadisini uygulamaktır.
VesseLam |
Alıntı:
Bu arada senin sohbetin cok guzel ya :D |
Öncelikle İran'ı örnek anlmak oldukça yanlış. Orada bir siyasi dayatma var, İslami değil... Onların uyguladıkları örtünme şeklide İslami kurallara uygun değil. Ve İran'ın geneli şia'dır ve sünni'lere görede oldukça farklılıklar ortaya koyarlar.
Ayrıca şunuda bilmek gerekir ki, zamanın şartları neyi öngörüyor ise ona göre amel etmek gerekir. Şuan ortada böyle bir İslam devleti bulunmadığına göre ki, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir devlet yok. Bizler insanları nasıl dini ve kültürel değerlerine geri döndürebiliriz bunu düşünmeyiliz. Ben yaptığım açıklamalarda sadece, yanlış bilgileri düzeltmek istedim, yoksa şuan kalkıp bir zorlama yapalım diye değil. Ahir zamandayız ve hertürlü fenalık ortalıkta geziniyor. Şuan Ebu Hanife zamanını geri getirip öyle uygulamalar yapmamızın imkanıda yok.Zaman tebliğ zamanıdır. " Emri bil mağruf, Nehyi Anil Münker " VesseLam |
Yukarıda yapmış olduğum açıklama sizin içinde geçerlidir Murat kardeş.
VesseLam |
Alıntı:
|
Alıntı:
söylediklerinekatılıyorum..inşallah muvaffak oluruz... |
inşaAllah ...
" Allah c.c. nurunu tamamlayacaktır. " bu ayet gölgesinde hizmet etmeyi Mevla bizlere nasib eylesin. VesseLam |
beyler bayanlar bu işin ssencesi bencesi olmaz...islamda şerhi hukuk diye bişi var ....eğer ülke islam ülkesi ise islam fıkhına hukuğuna göre yönetilirse bu kanunu devlet koyarsa islam fıkhında bu işe yer var ..bu konuya yer var fakat iranın her konusu doğru demem.ama hiç kimse kişi bu kanunu uygulamaya kalkamaz ülkenin kanunları varsa yapılmalı islam ülkesi ise...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Elbette herkes istediği gibi giyinebilmeli.Sonuçta biz olmalı olmamalı hükmü verebilecek konumda değiliz..Eğer kesin bir şekilde emredilmişse buna uyulmalı ama dayatma ile değil.bu bilinç kazandırmalı,Kuran'ın emirleri karşı tarafta bilinçli ve istekli olarak vuku bulmalı.Dayatma ile değil...
|
İslam diyorki İlim Bağdatda olsa gidip alacaksın. Bu konuda ilim ne diyor? Bacılarımızı zorla baskı uygulayın mı diyor. Zorla giydirin mi diyor? Lütfen arkadaşlar, insanları din uğruna geçmişin karanlığına bırakmayınız.
Saygılarımla... Ramazan |
allah buyuruyor aklıbasında ergen olmuş bir çocuktan ebeveyinleri ve bakmakla hükümlü olanları sorumludur.
yani allahın her hangi bir emrini çiğnediği taktirde etmeli tektir ,tektirle uslanmayanın hakkı kötektir.çünkü eğer bir hata görüldü ise kuran metodu ile önce elle düzeltilmeli, ona gücü yetmez ise dille oda olmaz ise en kötü şekilde kalple buğz edilmeli. Eğer güç mutlak otarite islamın olursa kapanmak allaın emri ise biz imanın en güçlü hali ile elle düzeltiriz... fakat suan en düşüğündeyi ancak allahın emrine uymayanları kalbimizde buğzla yetiniyoru. |
tabiki orla olmamalı....dinini bildigi gibi yaşamalı
|
kımsenın dını yasayısı gıyımı kımseyı ılgılendırmez...kısı hesabını tek basına Allah'a verır...kıme ne oluyor ne tartısılıyor anlamıs degılım...
|
Peygamber efendimiz (S.A.S) camiye namaza giderken yolda duran bir adama rast geliyor. Namaza gitmeyeceğini anlıyor. Doğruca yanına gidiyor ve niçin namaza gitmiyorsun diyor adamcağıza... Oradan hemen Cebrail meleği geliyor ve Peygamberimize şu öğüdü veriyor. Kimsenin ibadeti seni ilgilendirmez, sen kendi ibadetine bak demiş bunun gibi bişey demiş. Peki size noluyor ki insanların ibadet anlayışını sorgulayıp kendi düşüncelerinize hareket etmesini beliyorsunuz ki arkadaşlar, lütfen insanları rahat bırakın ve kendi ibadetinize ve inanışınıza bakın.
Saygılarımla... Ramazan |
Bunun kaynağını alabilirmiyiz lütfen. Peygamberimiz zamanında meyvelerini satmak için manavlar " Resulüllah elmayı çok seviyordu " diye, mevzu hadisler türemişti. Örnek verirken kaynak bildirelim. Manavlar gibi olmayalım lütfen.
VesseLam |
Genelde kafa karışıklığına neden olan bir tek solcu görüşlüler diye düşünüyorum, artık solcuyuda, sağcıyı artık bir kenara atıp eşitlikten yana olmalıyız, herkes kendi inançlarına göre yaşamlı kimse kimseye giyim tarzına karışılmamalıdır...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kaynak olarak kesin belgeler de göstersem siz yine bildiğinizi okursunuz.
Lisede din öğretmenim anlatmıştı bunu. Kitapları karıştırdım, doğru mu diye? bir kitapta bulmuştum ama şuan net hatırlamıyorum. Evdeki kitaplığımda olacak... İstanbuldayım bir ara eve gidince size söylerim. Bunu internette bulamazsınız, gerçek bilgiler internette zaten pek dolaşmaz. Bilgi çöplüğü haline gelen internedi değil, kitaplara yoğunlaşın. Değişik kitaplar okuyun, korkmayın, mantığınız ve aklınız sizi yalnız bırakmaz ve neye inanıp ne inanmamanız yine size kalmış. Ama ben biliyorum ki inanışım bana ait, tanrı içimde ve sizi hiç mi hiç ilgilendirmiyor, ibadetim de inanışlarımda tanrıya olan sevgimde... Şimdi bırakın başka insanların ibadetine inanışına, istediği gibi, inandığı gibi ibadet etsin ve inandığı gibi giyinsin... Tanrı ile kul arasına girilmez diyoruz ama hiç böyle davranmıyoruz, baksana kulun giyimine karışma cüretkarlığını gösterebiliyoruz. Saygılarımla... Ramazan |
All times are GMT +3. The time now is 11:54. |