![]() |
Bu Çocuk "Terörist" Olsa Ne Kadar Suçludur?
http://www.youtube.com/watch?v=M2oDPxnepiU
Arkadaşlar önce yukarıdaki videoyu bir izleyelim, sonra tartışalım: Bu videodaki çocuk dağa çıksa hangimizin bu çocuğa "adi,şerefsiz" deme hakkı vardır? |
Bilgisayarımın ses sistemindeki arıza nedeniyle videoyu sesli izleyemedim ama İstanbul' da yaşadığımız için böyle insanlarla çok karşılaşıyoruz. Bu çocukları birleri toplamadan önce bizim toplayıp adam etmemiz gerekmekte. Allah bilir ne oldu da bu insanlar sokaklarda yaşamaya başlayıp, bu illet maddeleri kullanmaya başladılar. Biz insanlar da hep dışladık bu insanları, hep hor gördük. Bu yüzden bu insanların kandırılmaları çok kolay. Ki tecrübem var biliyorum, bu insanları kandırmak için hiçbirşey vermenize gerek yok. Sadece ve sadece tatlı dil ve bir iki güzel söz size inanmalarına yetiyor. Sahip çıkmalıyız, sahip çıkmazsak eğer olacaklardan sorumluyuz diye düşünüyorum ben...
|
Alıntı:
Bir şey yapmalı! |
Biz bireyler olarak, yapabileceğimiz fazla birşey yok. Sadece onlara daha sevecen, daha ılımlı yaklaşıp, sokakta horlandığını görürsek yardımına koşabiliriz. Yalnız, vakıf ve STK' lar ellerindeki imkanları kullanarak ya da ellerindeki imkanları onlar için kullanarak birşeyler yapabilirler...
|
Alıntı:
Bu konuda iki kişinin fikir alış-verişinde bulunmasıyla hiçbir şey olmayacağı gibi ( yani herkesin bu konuya eğilip bunu tartışmadan bir şey olmayacağı gibi ) insanlar olarak bizler bunu dillendirmezsek bunu devlet dahil her kurum göz ardı edecektir. |
İzledimde... Gerçekten bir çözüm bulmak gerek bir kaç kişiyle olmaz hep beraber el ele verirsek,sahip çıkarsak,değer verirsek onları hayata kazandırabiliriz...
|
Bizim halkımızın; bu çocuklar için, toplu olarak birşey yapacakları ihtimali bana çok düşük geliyor. Biz anca yalancı Cumhuriyet mitingleri için birşeyler yaparız, Hrant Dink için Gayrettepe' den Yenikapı' ya kadar '' hepimiz ermeniyiz'' nidaları eşliğinde anma yürüyüşü yaparız, kutuplarda penguenler öldürülüyor diye oturur ağlarız vs. vs. Eğer devlet elini atıp bu çocuklarla ilgilenmezse, bu çocuklar ömürleri boyunca o sokaklara mahkum olarak yaşarlar. Vatandaş da elini vicdanına koyup hiç birşey yapmaz. Ne yazık ki...
|
Alıntı:
|
Şu tablo her şeyi ortaya koyuyor aslında...
Biz iki kişi tinercilerin yanına yaklaşıp onları kazanmaya çalışsak muhtemelen bıçaklanırız; ama daha fazla kişiyle gidilse mutlaka hoşlarına gider... Off,neyse...Biz "güzel manzaralar" izlemeye devam edelim. Kime ne tinerciden! |
Alıntı:
|
Alıntı:
Katılıyorum :-X :-X :-X :-X :-X |
Alıntı:
İstanbul'da olup ta bu tür çalışmalara katılmak isteyen olursa bağlantıya geçsinler benimle. Sokaktan, tinerci olmaktan kurtulan ve başarıyı yakalayan pek çok çocuk tanıdım. Gönüllü çalışmaları, Ebru Sanatı, Ahşap Boyama ve takı yapımıdır. Bunun yanında kurumlarda tiyatro, müzik, bilgisayar eğitimleri verilmekte, yine gönüllüler derslerde yardımcı olmkta, onlarla bol bol sohbet etmektedir. Mutlaka yakınınızda bu tarz birimler, dernekler vardır. İnternetten araştırırsanız bulursunuz. |
İşte buyrun, varmış yapılabilecek bir şeyler. Hocam zaten o belediyelerin hepsinde var bu tür çalışmalar.Söylediğim gibi iş vatandaşta bitiyor.Biz ilgi gösterelim ki o belediye o birime daha fazla ilgi göstersin, talepler karşılanamaz hale gelip yeni masalar kurulsun...Şu an forumda gördüğün şu tablo ( bu konuyla toplam dört kişinin ilgilenmesi ) asıl sıkıntı ve bu forumun değil tüm memleketin durumunu yansıtmaktadır.
İlgi ilgi ilgi... |
Birey olarak yapabilecek pek birşey olduğunu düşünmüyorum açıkcası kendi adıma söylüyorum bir tinerci gördüğüm zaman "zarar verir" endişe ile yolumu değiştiriyorum çok acı bir durum gerçekten...Ancak alikece'nin bahsettiği kurumlara destek olabiliriz ki şu anda gittiğim kursun "sokak çocuklarını " eğitmek için ücretsiz düzenlediği kurslar var... Çoğu zaman onlara gidip yardımıcı olmaya çalışıyorum ... Tek korkuları kabul görülmemek toplumdan uzaklaştırılmak.. onları önce kabul etmek lazım ... :-\
|
O gönüllü eğitimlerde vardır hepimizin yapabileceği birşeyler.Devletimizin çeşitli faaliyetleri var ama birey olarak destek verebiliriz.Herkesin ilgi ve bilgi birikiminin olduğu çeşitli konular var Ama işte hayat kargaşasına vuruyoruz.Bir sürü bahane buluyoruz kendimizce.Zaten o kargaşada o kardeşlerimize yeterince sahip çıkmadığımız için bu durumlardalar..Ee biz yeterince koruyamayınca , dağdan inen ihtiyacını gideriyor onunla.Nasılsa o çocukların ki can değil.Nasılsa onlara birşey olunca Türkiye 'den can eksilmiyor .Tövbe tövbe >:( >:( :-X
|
Bütün soru ve sorunlar için:
Kur'anın müslümanı olalım yeter... Vesselam (bugünlerde özledik ???) |
Kur'an'ın müslümanı olmak yeter evet; ama ya kendini öyle zannedip bir köşeye çekilenler, ya ben öyleyim diyerek ahkam kesenler...
Bu noktada kaynağını nereden alırsak alalım,buluşulacak tek nokta vardır: o çocuklar bizim çocuklarımız ve o çocuklar "bizi kurtarın" diye haykırıyorlar. Kur'an'ın müslümanı olmak yeter, evet; ama senin de dediğin gibi üstadım: "olmak" yeter, "söylemek" yetmez ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
"Sizler kitabı (Tevrat) okuduğunuz, (gerçekleri bildiğiniz) halde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?" El-Bakara 2/44 "Ey îman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?"Saf/2 |
Alıntı:
[/quote] Gayet normal, bir çocuk ailesinin yanında mutlu. Toplumsal kalkınmanın en ileri yollarından biri "aile" kurumunu güçlendirip, bu kurumda maneviyatla yetişecek, erdemli, hayırlı, etrafına hoş kokular saçan çiçekler yetiştirmektir. |
İşte bu! Her yol bir aslında. Doğru kaynağı doğru zamanda tanımak, onaylamak, kabul etmek ve "lider" edinmek ;)
İsmihan; Araçlar aynı, amaçlar aynı, ne hoş! ;) |
Koruyucu aileden çok onların oralara düşmesi engellenmeli, bu ancak sosyal kalkınma ile olur. Önleyici faaliyetlerin daha yararlı olduğuna inanıyorum. Ama diğer taraftan koruyucu annelik babalık ta herkesin harcı değil. Çocuğu olmayanlar ve isteyenler düşünebilir ama çocuklu aileler için çok zor bir durum. Anlayışla karşılamak lazım.
|
Geçen sene Bakırköy Cumhuriyet meydanında başıma gelen birşeyi anlatıcam
3 arkadaş bir tinerci çocuk gördük kafayı bulmuş, etrafında bir sürü insan. Çocuk henüz 10 yada 11 yaşında oturmuş tiner çekiyor insanlar yanından geçiyor ama uyarmıyor. ben ve arkadaşım yanına yaklaştık arkadaşım napıyosun dedi konuşmak istedi, ben iyice yanına yaklaştım çocuk elinde tinerli bir bezi yakıp üzerimize attı mecburen bizde birşey yapamadık. :-\ o çocuk hala benim gözümün önünden gitmiyor :( |
Alıntı:
Mesela kendini Budist diye anlatan birisinin "insan sevgisi konusunda ben budizmin yararlanılması gereken bir felsefe olduğunu biliyorum" demesine verilecek cevap "hadi ordan ben bir budisti adam öldürürken gördüm" değildir. Böyle hareket edersek dünyada sistemli hiçbir yargı değeri kalmaz. Ayrıca kötü örneklerden yola çıkıp, umreye giden insanların hepsini çocuklara duyarsız olmakla zan altında bırakıyorsunuz."Umreye giden insanlar"dan bahsederken haklarında bildiğimiz tek şey de "umreye gitmeleri" olduğuna göre "demek ki bu umreye gidenlerde var bir sorun" tarzında... Öyle demek istemediniz belki... Ama ben yazdığınıza bakıyorum... Demek istediğinize değil... |
Alıntı:
Alıntı:
Bunu söyleyen için; Alıntı:
Ve belirttiğim gibi benim Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Bu sorunuzu da şöyle cevaplayabilirim: Onların oraya düşmesine engel olarak... Yani yine aile anlayışıyla... Çocuğuna Allah'ın bir emaneti olarak bakan insan zaten onu ne bakım korkusuyla sokağa bırakacak ne de gereken özeni ihmal edip, kötü davranıp sokağa atacaktır. Sosyal tesislerde yetişen insan en iyi ahlakla, en namlı mürebbiyeler gözetiminde yetişse de "en az" bir yönü eksik olacaktır: "Anne".. |
Benim anladığım kadarıyla İsmihan da benim söylediğim gibi insanların "İslamiyet'i algılayışlarındaki sorun"dan bahsediyor. Ve ben bu noktada bir genelleme yapmaktan sakınmıyorum açıkçası. Dünyadaki müslümanların çoğu İslamiyet'i yanlış yorumlamaktalar, İsmihan'ın örneğinden hareketle birçok insana göre ne kadar umreye gittiğin senin ne kadar İslam olduğunun göstergesidir.Oysa benim kanaatim bir aç doyurmanın umreye gitmekle eşdeğer olduğu yönünde.
Diğer yandan Eyüp bence kesin bir çözümden bahsediyor. O insanların en fazla ihtiyacı olan şeyden, aileden söz ediyor. O insanlara anne-baba sevgisini hissettirebilirsek gerisi çorabın söküğüdür... Bu arada ben böyle tartışmalara bayılıyorum ya hu (: |
En başta bu konuya böyle bir başlık yanlış seçilmiş. Kim ve ne olursa olsun, ister kendi iradesiyle terörist olsun isterse zorla yapılsın terörist olmuşsa suçludur. Teröristten kastım sadece dağa çıkıp benim askerime kurşun sıkan şerefsizler değil, düzlükte de kendisini devlet, halkı kendisine köle sayanlar....
İnsanın yolu akıldır, aklın yolu da Kur'an. Eğer ki bunları kullanmamış ve yolunu sapıtmışsa suçludur. Anası, babası, dedesi, ninesi çevresi vs. o çocukla yeterince ilgilenip onu yanlışlıklardan koruyamamış olabilirler evet suçlular ama onların bu suçluluğu bu çocukları masum yapmaz. Her akıl sahibi aklını kullanarak doğruyu yanlıştan ayırt edebilme yetisine sahiptir. Zira Kur'an'ı Kerim'de Hz. İbrahim'in o sapıtmışların içinde "ÇOCUK YAŞTA" doğru yolu nasıl bulduğu bizim için bu konuda eşsiz ve en doğru bir örnek..... Sadakanın en güzeli gizli olanıdır. Evet mükerrer defalar umreye gitmiş olanların birkaç çocuğa yardım eli uzattığını görmedik. Ama yargı makamı da biz değiliz öyle değil mi? Gizli ve açıktan yapılan her işi gören ve vakti gelince bu yapılanları gerçek niyetlerine göre değerlendirecek olan var. Bizim görmemizin veya bilmemizin anlamı da gereği de yok. Kaldı ki ekranlarda pahalı elbiselerle o yardıma muhtaç insanların yanına yaklaşıp kamuya şirin görünmek için sahte iyilikler yapan boyalı iş mahlukatlarını her yıl görüyoruz. Görüyoruz ama noluyor? Evet biz çevremizi elimizden geldiğince düzeltmeye çalışalım. Elimizi taşın altına sokmaktan çekinmeyelim ama bu konuda ad başkalarına laf atmayalım. Zira hiçkimseyle 24 saat yanyana değiliz.... Vesselam........ |
İsmihan ın düşüncelerinden aklıma birşey geldi.Hac ve Umre mevzusunda.Benim bir tandığım var.Evli bir çift .Hac ve Umre konusunda çok titiz ve istekliler.Mümkün oldukça gidiyorlar.Ki iman konusunda da bilgilliler oldukça.Ve uzun yıllardır çocukları olmuyor.Allah hayırlısını versin tabi ki ama bu sevgiye ve şefkate ihtiyacı olan kardeşlerimiz ve bu tandıklarım içlerindeki özlem için inanılmaz bir fırsat.Mutlaka herşey para değil.Ki bu kardeşlerimiz için paradan çok maneviyat öncelikli ihtiyaç.Maneviyata doyurmak gerekli önce...
|
Alıntı:
|
Tartisma iyicene alevlendi.Biraz sakin olun arkadaslar.
|
Alıntı:
Bu vesselam bölümü de çok tanıdık geldi... :D |
Alıntı:
Karşı çıktığım ,ismihanla anlaştık sanıyorum, kavramlar üzerinden tartışırken kavramlara sahip çıkanları bir yana bırakmayışımız.Ben Kemalizmden bahsederken kemalist felsefenin eksikliğini ortaya koymak yerine "falan kemalist şöyle yaptı" diye anlamlandırma yapmak istiyorsam bu usluben yanlıştır.(ki böyle olacaksa kemalizm tarihten silinmeli)Aynı şekilde İslami bir çözüme karşı çıkmanın yolu "müslümanlar şöyle şöyle"dir demek olmasagerek. |
Alıntı:
Herkesten Hz.İbrahim'lik bekleyemeyiz.O bir peygamberdi,her insandan aynı şeyi beklemek bir kere başlı başına bir ütopya. Size bir de soru sormak istiyorum cevabını merakla bekleyerek ve affınıza sığınarak: Allah korusun 6 yaşındayken elim bir kazada tüm yakınlarınızı kaybetseniz ve bir başınıza kalsanız.Sonra bir adam ile karşılaşsanız aynı yıl, size "kol kanat gerse", "iyi adam" kisvesiyle davransa size ve sonrasında size kötü şeyler yaptırmaya kalkışsa... 1) Kesinlikle yapmam. ( sigara verse içmem, içki verse içmem, uyuşturucu verse almam, tiner verse çekmem ) diyebiliyor musunuz? 2) Birinci soruya cevabınız "hayır,dayanamam ve yaşım dolayısıyla da etkilenirim,ben de yaparım onları" ise, uzun yıllar bu adam ile birlikte yaşamış olsanız ve iyice o kötülere alışmış olsanız ve artık isyan etmiş olsanız yine en zayıf anınızda bir adam çıkagelip sizi "gaza getirse" "bu devlet seni bu hale getirdi,sizi bu halden kurtaracağız" diye, gider misiniz onunla gitmez misiniz? 3) ikinci soruya cevabınız "evet,dayanamam o ruh haliyle giderim" ise, siz bu durumda suçlu musunuzdur? |
Alıntı:
|
Alıntı:
İnsanın kendi iradesi var mıdır? Vardır... O vakit attığı her adımdan da sorumludur. Zorla bu suçu işlemesi en fazla hafifletici sebep olabilir o da dünya mahkemelerinde.... Alıntı:
Alıntı:
Tohul sac bitmezse toprak utansın! Vesselam......... |
Alıntı:
Herkesin iradesi vardır diyorsunuz,istemeden düşeni bu yüzden suçlu ilan ediyorsunuz.Sizce çocuk yaştaki ( ortalama 9-10 yaşlarda başlıyorlar bu işe ) bir insanın nasıl bir iradesi olmalıdır? doğruyu yanlıştan ayırt edebileceğine inanıyor musunuz 9 yaşındaki bir çocuğun? |
Alıntı:
Orası sana kalmış hesabını verebileceksen eğer...... Tanıdık gelmesi normaldir bitiş sözü olarak kullanılır.Birçok yerde karşılaşmıştırsın.... Vesselam... |
Alıntı:
|
Alıntı:
1. sorunun cevabı kesinlikle yapmam. Kur'an bana ne doğru ne yanlış söylüyor uyarsam doğruyu yaparım uymazsam yanlış yaparım hatalıyım cezasını öderim. 2 ve 3 bu sorunun cevabının farklı olmsına bağlıydı ama yinede söyleyeyim. Aklının ve kalbinin yolunu Kur'an ile ışıtanlar bu türlü kalleşçe manevralardan etkilenmez..... Haaa şu Hz. İbrahim kıssasına gelince.... O kıssada Hz. İbrahim henüz 9-10 yaşlarındaydı ve henüz peygamberlik verilemişti. Şunu da bilmek gerekli ki Kur'anda geçen kıssalar bize tarihi öğretmek için değil onlardan ibret almak için yer alırlar. Hz. Yusuf'da merhameti, affetmeyi, Hz. Eyyub'da sabrı öğrettiği gibi Hz. İbrahim'de aklın doğruyu bulmasını öğretir bizlere. Bulunduğunuz yerdeki din bilginlerinden bu konuya dair daha geniş bilgiler alabileceğinize eminim. Evet inanıyorum. Akil ve baliğ olan her insan mükelleftir. Şuan 9-10 yaşlarındaki çocuklarımız okullara gidiyor yazılılara giriyorlar. Bu yazılılardan iyi ya da kötü not almak onlara bağlı. En basit örnek bu. Burada hangisi iyi hangisi kötü ayırt edemeyecekler mi? Aklı yaratan ona düşünüp doğruyu bulma yetesini de bahşetmiştir.... Veselam....... |
All times are GMT +3. The time now is 09:48. |