![]() |
TArtışıyorum...Kosavanın bağımsızlığı,Kürtlere örnek teşkil edecek mi?
İki milyondan az nüfusu olan Kosova nihayet özgürleşti. Büyük çoğunluğunu Arnavut Müslümanların oluşturduğu Kosova’da Kürtlere, Çeçenlere model oluşturabilecek benzerlikler mevcut.
Irağın toprak bütünlüğünü korunması amacı ile olası Kürdistan devletine karşı çıkıyoruz.Çünkü Irağın bölünmemesi tezini savunuyoruz. Aynı zamanda etniksel bütünlüğünü bozan Kosavayı tanıyoruz. Peki Rusya ne yaptı? Çecenistanın bağımsızlığını ilan etmesi durumunda çifte sıtandart uygulamamak için, Kosavanın bağımsızlığına karşı çıktı. Eğer Kosovaya destek vermiş olsa, ilerde Çeçenistanın bağımsızlığında zor durumda kalıp, kabullenmek zorunda kalacaktı. Şimdi... İlerde Kürtler bağımsızlık ilan ederse Türkiye ne yapacak? Toprak bütünlüğüne saygılı ülkemize Kosovayı neden tanıdın diye sormazlarmı? Kosovayı tanıdın madem sözde kürdistanı tanıyacaksın demezlermi? |
evet çok büyük örnek teşkil edecek.
|
sanmıyorum kosova geçmişten beri hep ayrı bir halk olmuştur ama kürtlerin kökeni türktür ataları türktür
|
senin tarih bilgin çokmu kuvvetli bir tarihe bakman gerekli bence yanılıyorsun
|
bencede bir örnek teşkil etmez..her azınlık bağımsız olacak diye bir kaide yok..Ayrıca bir konuda var ki sırplar osmanlıda bağımsızlık için ilk isyan eden azınlıktı.Şimdi sindirmeye çalıştığı kosovaya bağımsızlık tanımamak için yine isyanlarda...
|
ben buradayım sizlerde buradasınız cevabını hepimiz görecez inşallah
|
Alıntı:
|
arkadasım bazı konularda anlasmaler geregineler gerekiyorsa onlar yapılacak..... bi incele
|
asla örnek teşkil etmez.Kürtlerle kosava çok ayrı
|
Mutlaka Kosova' yı emsal teşkil ederek, hak talep etmek isteyen PKKlılar olacaktır elbette. Bakın kürtler demiyorum, pkklılar diyorum. Çünkü benim bildiğim pkklı olmayan kürtlerin Türk vatandaşı olmaktan dolayı bir rahatsızlığı yok. Vatanını milletini seven insanlar. Ama Kosova' dan yola çıkarak özgürlük isterlerse, tezleri çabuk çürütülür. Bir Kosova' yla bir Çeçenistan' la kürtleri bir tutamazsınız...
|
Alıntı:
Burada sırpların konumundan ziyade, kürtlerin konumu daha önemli ülkemiz adına. Bölgesel Kürt yönetimini resmen tanımasakta ilişkilerimiz olduğu aşikar. yani kısaca kısmende olsak zaten ülkeler arası ilşkilerde onlarda arada kaynamakta ve bölgesel olarak tanınmakta. Birde şunuda belirtmek isterim, hıristiyanlar arasında mezhep ırkcılığı dış politikaları etkilemekte. avrupada tek protestan ülke olan Sırbistan o bölgede üvey evlat muamelesi görmekte ve doğal olarak mesheptaşı Rusyaya sığınmakta. Rusya'da mezhep ırkcılığı gereği Kosovaya karşı çıkmakta. Sırbistan tüm dünya savaşlarında başrol oynamıştır. Yeni bir savaş kapıdamı acaba? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bencede teşkil etmeyecektir. Nusrete katılıyorum. Kosava'yı kullanmak isteyenler olacaklardır provakatörlük yapmak isteyen ama sonucun başarısız olacağı muhakkak.
|
şu anda kürtleri arkadan destekleyen provakatörler yok mu .bunun en başında abd vardır.burada kürtlerin bagimsizliğini ilan etmesi amerikanın işine gelecektir.
|
Alıntı:
|
bellibir süreden sonra işine gelecektir.kürtlerin kuzey ırakta bir devlet kurmasıyla dünyanın en büyük petrollerıne sahıp olacaktır.daha işine gelmez bundan sonrada .
|
Alıntı:
|
peki neden şimdiye kadar ıraka girilmedi de şimdi girildi.neden ırak halkı degil de kürt halkına destek verildi amerika tarafından .
|
ıraka şimdiye girildiye birşey yok aralıklarla girildi ıraka abd de bölgede sırf kürtleri desteklemiyor şii yide sünniyide arapıda kürtüde destekliyor hepsini bölmeye çalışıyor ama bunu türkiye gibi bir müttefikinin sınırında yeni bir devlet kurmaya kadar götüreceğini sanmıyorum bu onlar için uzun dönemde çok büyük zarar olur
|
Bence bu soru denklik açısından yanlış bir soru... Kosova'nın tanınması ve Kıbrıs'ın tanınması şeklinde sorsan anlarım ama ....neyse.... |
Alıntı:
Kuzey kıprıs zaten bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke.Tanınmıyor orası ayrı mevzu. Çecenistan ve kürtlerin kuracağı olası devlet bağımsızlık planları yapmakta, Dünya kamuoyunda ne kadar ses getirirler orası muamma. İşte biz bu noktayı tartışıyoruz |
Alıntı:
|
Kıbrıs 'ta Kosova'da tam olarak tanınmıyor...Fakat Kosova bu konuda daha iyi durumda...Bence şuan Kosova ile tek karşılaştırma yapılacak olan Kıbrısdır hadi eklesek - bir kaç yer daha var...
kürtler...???Hangi bağımsızlıktan söz ediyorsun ...Daha önce bir kaç kişinin izah ettiği gibi bağımsızlığı kürtler değil bir avuç pislik istemektedir...Bu yüzden karşılaştırman hala bana mantıksız geliyor... |
Alıntı:
|
Vallahi edecek etmeyecek tartışması çok mantıksız olmuş bence arkadaşlar. Benim hemen her gün yaptığım gibi girin bir PKK yanlısı Kürtlerin internet sitelerine, bakın; örnek teşkil edip etmediği orada çok açık ifade ediliyor insanlar tarafından... O sitelerden birinde rastladığım bir manşet şöyleydi:
" Kosova'yı ilk tanıyanlardan biri olan T.C devleti Kürtlerin üzerine bomba yağdırıyor!" Cümleyi sitenin diliyle aldım bu arada. Aklınıza bir şey gelmesin. (: Dediğim gibi örnek teşkil edeceği apaçık ortadadır; jonathan'ın tartışmamızı istediği şey daha çok Türkiye'nin yaptığı doğru mu, yanlış mı; gün olur devran döner mi meselesi sanırım. Bence de yanlış yapıldı Kosova'nın bu kadar çabuk tanınması ile ilgili. Bence ortamın sakinleşmesi beklenmeliydi. Tabi yukarıdaki cümleyi kuran insanlar bunu her zaman yapacaklardır; ama onları haksız çıkarmak ve onların karşılarında makul bir gerekçe sunabilmek için Kosova'yı tanımadan önce enine boyuna düşünüp "tanımayan devlet sayısının tanıyandan daha az olduğu, yani çoğunluğun tanıdığı" zamanları beklemeliydik. Kosova'nın bağımsızlık mücadelesinde Türklerin katkıları ve Kosova'nın Türk tarihindeki yeri yadsınamaz bir gerçek; ancak olayın bir tek bu boyutunu göz önünde bulundurup diğer malum unsurları göz ardı etmek bizi pasifleştirir, pasifleştirecektir. |
Alıntı:
|
Valla o sitelerde ne deniyor benim hiç umrumda değil...
Kosova yıllardan beri ne acılara işkencelere maruz kaldı gözümüzün önünde.... Kuzey ırak ne diyerek bir bağımsızlık isteğinde bulanacak...Kim Kimi katletmiş... Her yerde oyun ... Birilerinin stratejisi.... |
Senin umrunda olmayabilir arkadaşım; bunu tartışmıyoruz ki. İki sayfa boyunca pkk bunu koz olarak kullanır mı kullanmaz mı denip durulmuş, ben de o insanların ne söylediklerini söyledim. Kimin ne kadar umrunda olduğu başka bir boyutu olayın.
Türk'çe baktığımızda tabi ki tanıyacağız Kosova'yı. Tanımamak büyük bir ayıptır; ama işte siyaset bir labirent; yaptığın şeyin zamanlamasını iyi ayarlayamazsan döner suratına çarpar, ne kadar doğru olsa da o şey... Bilmem anlatabildim mi? |
Alıntı:
Her neyse... |
Evet, her neyse...
|
Evet akla hemen bu geliyor...Ama bence karşılaşırılması bile saçma...
Bizim Kürtlerle dolu bir geçmişimiz var...İlk günden beri omuz omuza beraber yaşadık beraber savunduk ülkemizi Fransıza Yunana karşı... Yani tarih birliğimiz var... Sonra din birliğimiz var...Zaten aynı dine mensup olsaydık böyle bir geçmişe sahip olamazdık...Bugün zaten pkknın Ateistlerden oluşuyor... Bakıldığında bizim Kürtlerle gelenek göreneklerimiz de aynıdır...Doğuyla Batı arasında pek bir fark yoktur ülkemizin... İşte hepsinin altında din yatıyor... Aynı dine bağlı olmamız bizi asırlarca bir arada tuttu.. Peki bunlar Kosova için geçerli mi? Hayır...Sırbistanla ne tarih ne de din birliği var Kosovanın....Onların bağımsızlığı normal karşılanabilir, ancak bu Kürt halkına örnek gösterilemez...Çünkü aramızda böyle farklılıklar var... Yani bizde Kürt halkının bağımsızlığını gerektirecek sebepler yok... |
All times are GMT +3. The time now is 00:56. |