![]() |
s.a ' ya karsı olanlar ????
adfgşlj
|
dinimizislam.com kaynağından faydalanalım:
Sual: Selamün aleyküm yerine (s.a) yazmakta bir sakınca var mıdır? CEVAP (s.a) yazmak uygun değil. Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır. Peygamber efendimizin ismi yazılınca da sallallahü aleyhi ve sellem yazmalı, kısaca SAV yazmamalı, Allahü teâlânın ismi yazılınca da (c.c.) yazıyorlar, böyle yazmamalı. Celle celalühü yazmalıdır. Yahut Allahü teâlâ demelidir. ---- Karşıyım doğal olarak :) Bu yüzden yazmaktan kaçınırım ama msn de istemeden olsa yazıyorum :-\ |
karsı deilim bence bi sakıncası yok....
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Karşı değilim ama öyle yazılması doğru değil.
benim en sinir olduğum şey Türkçe karakterler yerine ingilizce karakter kullanılmasıdır |
kisi icinden selamun aleykum diyip fazla yazmakla oyalanmamak icin s.a diyorsa bence bir sakincasi yok.
ama zamanla icinden s.a diye tekrarlamaya baslamissa da sakincasi yok. hem ne sakincasi olabilir ki, sadece selam vermemis olur o kadar :D |
düzgün kullanılması taraftarıyım ama dikkat etmeye çalışıyorum elim alışmış bikere ::)
|
olmaması gerekiyor ama bu internet herşeyi kısaltıyor
|
Sual: Dini yazılarda saygı kelimelerini her seferinde yazmalı mı? (CC, S.A.V, R.A) gibi kısaltma yapmak uygun mu?
CEVAP Din kitaplarında diyor ki: Allahü teâlânın ismini okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince, sübhânallah, tebârekallah, celle-celalüh veya teâlâ gibi saygı sözlerinden birini söylemek, yazmak, ilkinde vacip, tekrarında ise müstehaptır. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin ismini işitenin ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehaptır. (c.c.), (s.a.v) (r.a) gibi kısaltma yapmak uygun değildir. (Mirât-i kâinât)ta diyor ki: (Cahiller ve tembeller, saygı sözlerini kısaltarak birkaç harf yazıyorlar. Bu doğru değildir. Çok sakınmalıdır!) Sual: Kısaltmalar her tarafta kullanılıyor. Bir metini okurken (C.C.) geçtiğinde onu harf bazında söylemiyoruz, yüksek sesle Celle Celalühü diyoruz. Bu konuları konuşmakla vaktimizi boşa geçirmiş bulunuruz. Bu konular İslam’a göre sivri sinek vızıltılarıdır. CEVAP Allahü teâlânın ismini doğru yazalım, C.C. yazmayalım demeyi sivrisinek vızıltısı olarak görmek çok tehlikelidir, insanın imanını tehlikeye atabilir. Dinde bir şeyi hafife, basite almak tehlikelidir. Din kitapları C.C. yazılmamalı diyor. Ama günümüzdeki kimseler yazıyor. Her tarafta kullanılması ölçü değildir. Ölçü din âlimlerinin bildirdikleridir. Sinek vızıltısı olsaydı, din âlimleri bunu kitaplarına yazmazdı. Bir söz ile insan küfre düşer, bir söz ile imana gelir. Bir söz ile hanım boş olur, bir söz ile elin kızı elin erkeğine hanım olur. www.dinimizislam.org |
Vay benim gibi dinimiz islam sitesine üye olan bi sürü kişi varmış burda.. 8) ;D ;D güzel site herkes üye olsun..her sorunuza anında cevap geliyor.. ::) ::) Neyse bence Ali abimin sözlerinde söylemiş olduğu gibi niyet önemlidir.. ;D ;D misal ben telefonda acele bir mesaj yazacağım vakit yada msnede bazen dikkat etmeye çalışsamda daha kolay geldiği için s aleyküm derim..Ama onun dışında bir arkadaşımı yolda görsem veyahut telefonla konuşurken Es selamun aleyküm derim.. :) yani bence pek bir sakıncası yok msn gibi yazışma ortamlarında.. Yinede elimizden geldiği kadarıyla kısaltmadan kullanmaya çalışıyoruz..
konu dışı: Alii abim bir artı reca edebilirim.. ;) ;D :P |
s.a, a.s a.e.o, kib gibi kisaltmalar su an oldukca popüler acikcasi bende kullanmiyorum dersen yalan olur ama olabildigince asgari seviyede kullanmaya calisiyorum..
Ama s.a o kadar yayginlastiki dinle, diyanetle alakasi olmayan arkadaslarim bile s.a diye yazmaya basliyorlar tabiki bu kisaltmalar asla aslinin yerini tutmaz su sanal alemde Allahin selamini sanallastirmamak lazim.. |
ben önemli olanın niyet olduğu görüşündeyim karşıda anlamını biliyorsa sealmı alıyorsa problem yok bence
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben hiç karşı değilim.Evet "selamün aleyküm"şeklinde uzun uzun yazmak daha güzeldir. Ama diğerlerini bu şekilde değerlendirmek yanlıştır. Mesela biz" Peygamber efendimiz (sav)" şeklinde yazarken Araplar da parantezin içine "sad" harfini koyarlar.("Sallallahu aleyhi ve sellem" deki sallallahu arapçada sad harfiyle yazılır. Bu yüzden de onlar parantezin içine sadece sad harfi koyarlar.) Yani bu msndeki konuşmalarda çıkmış birşey değil. Eskiden yazılan kitaplarda da vardı yeni yazılanlarda da var. Allah yazıp parantezin içine "cc" yazmakta eskiden vardı bundan sonra da olacak. Ayrıca bizim İslam ansiklopedilerinde bunlar gibi çok var. Şöyleki "aleyhisselam yerine (a.s),"hazreti" yerine (hz.), "radiyallahu anh" yerine (r.a.),"radiyallahu anha" yerine (r.an.) gibi.Bu kadarla da sınırlı değil daha da var. Bunlar artık kalıplaşmışlardır ve böyle yazılırlar.Bu şekilde yazılmalarında da kimse bir sakınca görmemiştir zira yoktur. Türkçe'de de var böyle.Mesela "doktor", "avukat", "profesör", "doçent" ve benzeri kelimelerde (vb) kısaltılarak kullanılır. Özetle bu (sav,cc..) gibi kelimelerin kısaltılışıyla msndeki tutarsız,alelade yapılan ve herkese göre değişen kısaltmaları birbirine karıştırmamak gerekir. |
mesaj çekiyoruz yada msn de yazıyoruz zor oluyor msn de bi nebzede telefonda hakikaten zor oluyor o yüzden karşı deilim
|
niyet önemli...
|
Ben pek hoşlanmıyorum
-s.a. -a.s gibi yazışmalardan... Selamün aleyküm, ve aleyküm selam gibi yazsak daha uygun olur bence... |
Alıntı:
|
Eğer siz de Allah 'ın selamını verirken " S.a " gibi kısaltmalara gitmekten rahatsızlık duyuyorsanız.Ya da rahatsızlık duyuyorum ama teşvik görmekten ziyadesiyle mutlu olurum diyorsanız...Buyrun o halde ; ;)
" Selam'ı Yaşama ve Yaşatma Cemiyeti" |
s.a arkadaşlar..
bence mahsuru yok sonuçta biz günlük hayat sa diye söylemiyoruz. Ancaaaak biz s.a yazarken öyle isteyelimki bu duayı kelimelerle de anlatılamasın...! vesselam |
Alıntı:
Allah'ın selamını uzun yazmak hiç birşey kaybettirmez... Bir kaç harf fazla yazmaktan kaçmayalım... ;) |
Necip Fazıl arkadaşımız uyardığından bu yana sağolsun uzun yazmaya özen gösteriyorum
|
Alıntı:
Bu ifade çok güzeldi ve çok doğru abi... |
Alıntı:
İnşaAllah faydası oluyor ve olacaktır. |
Msn dilindeki kısaltmaların hepsine karşıyım aslında...
s.a a.s ark kib Aeo ok tmm evt . . . duyguları azaltıyor, iletişimi artık monotonlaştırıyor bence...Ama kişinin niyeti Allahın selamını vermek ya da cevaplamaksa ki öyle oluyor zaten bir sakınca yoktur bence... Niyet önemlidir ama hiçbir kısaltmayı kullanmayalım bence.. |
karşımdaki ne demek istediğimi anladıktan sonra bence bi sakıncası yok.. mesela imam hatipteyken meslek dersi hocalarımız bir ayet yazmadan önce uzun bi şekilde "Bismillahirrahmanirrahim" yazmazlardı. kısaca "bihi" yazarlardı herkes de mesajı alırdı..
|
Alıntı:
|
Malesef bende s.a yı kullanıyorum sanal ortamda ama hiçde taraftarı değilim bu şekilde kısaltılmasının..Artık herşey kısaltılıp duygusunu yitiriliyor... :-[
Konuyu açan arkadaşımızdan da Alalh razı olsun ayrıca.. |
Alıntı:
|
Selamın okunmasının ve duyulmasının ayrı bir inşirah verici yanı vardır benim gözümde...
Kısaltmalar ayrıca dil kaymasına da neden olur bence... |
hiçte karşı deilim valla niyet önemlidir...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bilmiyorum belki de işi alimlere sormak lazım.. |
Aslında bende sık kullandığım olur...Mesela Cep Telefonunda mesaj yazarken Sa yada ARO AEO gibi ifadeler kullanabiliyorum...Ama aslında en güzeli nasıl söyleniyorsa öyle yazılmasıdır...Allah razı olsun...
|
Hayır karşı değilim önemli olan niyettir.. ;)
|
bende sevmem birseyi söylemesini anlamını biliyorsak yazmayıda bilmek gerekir yazmak zor gelmemeli
|
Alıntı:
Bir deli kuyuya bir taş atıyor ondan sonra 40 kişi çıkaramıyoruz. Saçma uydurularınıza dinden temel aramaya çalışmayın, fesuphanallah ya. Çocuk çocuk konuşuyosunuz, ben nasıl kafayı yiyorum ya. Şimdi mavera çıkacak yine sakin ol diyecek. Böyle bi konuyu görünce nasıl sakin olayım asimov böyle bi konu açtığın için gözümdeki ciddiyetini kaybettin |
alimlere soralım demiştim sordum..(babama :) ) dedi ki: msnde uzun uzun zevzeklik yaparken iyi.. iş selama gelince mi kısaltma oluyo dedi.. ben de sustum
|
All times are GMT +3. The time now is 13:06. |