Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Gençler/Gençlik Meydanı (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=285)
-   -   Akpartiforum'la Genç bakış.. Kuzey Irak Operasyonu (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=21905)

Yâren 03-06-2008 23:46

Akpartiforum'la Genç bakış.. Kuzey Irak Operasyonu

Akpartiforumla Genç bakış ilk tartışmasını başlatıyor...

Cuma 21'de Gündemi sorgulayan konu ve konuklarımız ile Türkiye'nin kuzey Irak operasyonunu tartışıyoruz.
Bizim soracağımız objektif sorular ile gündemin nabzını tutacağız.Ayrıca siz değerli üyelerimizde konuklarımızın verdikleri cevaplar üzerinden merak ettiklerinizi sorabilir, konuya katılım sağlayabilirsiniz.

http://www.fikritakip.com/fotograf.a...31VP5KK246.jpg

Konu:Kuzey Irak operasyonu

Gün: 07.03.2008 Cuma

Saat: 21:00

Konuklarımız: Aktunahan&Türkevladı

A)Operasyon devam etmeliydi.

AKtunaHAN diyorki:
Çekilmenin zamanlaması yanlıştı. Bush'un "Türkiye mümkün olan en kısa sürede çekilmeli" açıklamasının ertesi günü TSK'nın çekilmesi akıllara bu soruları haliyle getirdi. Buna bir de "ulusa sesleniş" eklenince böyle tartışmaların çıkması kaçınılmaz oldu. Başbakanın çekilmeden haberdar olmadığını düşünmüyorum, böyle bir kararı TSK'nın bağımsız olarak alması skandal olurdu...

B)Operasyonun bitmesi yerinde bir karar.
TÜRK EVLADI diyorki:

Bunun başlıca sebebi şu!

Düzenli ordular kış şartlarına göre kurulmazlar.Aksine asıl görevleri açık bir meydan yada cephe savaşıdır ancak ek olarak her ihtimale karşı kış şartlarına hazırlık yaparlar!

Bu hazırlıkta belirli bir sınırdadır!

Askerlerin yaptıkları açıklamalar 10 metre mesafenin dahi zor göründüğüydü!
Böyle bir durumda sırtında 35 kilo yük ile 48 saati uyumadan geçirmek zorunda olan askerler yorugunluğa yada çok kalleşçe bir tuzağa yenik düşebirlerdi...

Düzenli bir ordu olan ordumuz böyle bir şartta bile 240 teröristi öldürmüş ise bu zaten büyük başarıdır ancak operasyonun daha fazlas sürmesi teröristylerin bir strateji planlaması yada toparlanmasına fırsat verebilirdi!
Üstlerinden şoku atlatmış olmaları için 8 gün çok yeterli bir süre...

Başka bir açıdan bakacak olursak;
Amerika bu operasyonun kısa sürmesini istiyordu ancak eğer uzun süre kalsaydık bu Amerika'da bize karşı bir güvensizlik havası oluşturabilir ve ''Türkler PKK'yı durdurmaktan daha fazlasını istiyor'' düşüncesine neden olabilirdi...

Böyle bir durumda da bir daha operasyon şansımız kalmayabilirdi fakat bugün pkk hedeflerini vurup anında geri çekilerek amacımızın başka birşey olmadığını göstermiş olduk ve bir daha ki sefere başka bir operasyon yapma şansımızda devam etmiş oldu...

Yarın bu başlık altında tüm akpartiforum üyelerini bekliyoruz... Saygılarımızla
Jonathan749&Ayşe_berra& Parabol

Ayşe_Berra 03-07-2008 21:52

Akpartiforum'la Genç bakış.. Cuma 21:00

Merhaba arkadaşlar uzun birbekleyişten sonra ilk programımızla sizlerleyiz...

Zevkli bir tartışma ortamı olacağına inanıyor ve destek veren tüm arkadaşlarımıza ekip arkadaşım Jonathan749(Ömer) ve şahsım adına teşekkür ediyorum...

Hepiniz hoşgeldiniz ...

RDönmezs 03-07-2008 21:58

2 dakikamız var..

Ayşe_Berra 03-07-2008 21:59

İlk konuğumuz Emre ile başlıyorum. Öncelikle ilk programda bizi yalnız bırakmadığın için teşekkür ederiz Emre.

İlk sorum ile konuya giriş yapmak istiyorum. Malum konumuz Kuzey Irak Operasyonu.

Bu konuda genel olarak ne düşünüyorsun?

Zaman ve koşullar olarak doğru bir zaman mıydı?

operasyon kararı yerinde verilmiş bir kararmıydı?

Kısaca bunları açıklayarak giriş yaparsan genel anlamda düşüncelerini almak istiyoruz.

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:07

[i][b]Herşeyden önce operasyon zamanı hakkında söylemek istediğim şeyler var...

Açıkçası operasyon zamanı eğer 13 askerimizin şehit edildiği salıdırıdan hemen sonra ''o askerleri takip etmek amacıyla'' yapılsaydı bu hem BM kurallarına göre bir davranış olacaktı!
Takip amacıyla yapılan bir opearasyon hatırlarsınız İsrail tarafından 2 vatandaşının kaçırılması sebebiyle yapılmış ve Lübnan'a girilmişti ama bu harekete kimse bişey diyemedi çünkü rehin alınan askerlerin peşinden gitmek suç sayılmıyor...

Bu konuyu askerin takdirine bıraktık...
Eminim bu konuda onların bilmediğimiz bazı şeyleri bilmesi mümkün...

Aslında hükümetimiz tezkereyi tam zamanında çıkardı ama asker bu operasyonu tabi ki en iyi şekilde ayarlayarak Güneydoğu'nun en zor şartlarında gerçekleştirdi!

Bu operasyonun zamanının ''koşullar'' açısından iyi seçildiğini düşünüyorum...

Çünkü terör örgütü askerimizin o bölgeye her yaz öncesinde girip çıkmasına alışmıştı ve kışın operasyon ihtimali çok zayıf olduğu için hazırlıksız yakalandılar!
Teröristlerin genelde eğitim gördüğü zamn bilinenin aksine yaz ayları değil askerin geri çekildiği kış aylarıdırı çünkü bu aylarda operasyon yoktur!
Dolayısıyla asker bu operasyonla PKK'yı gerçekten hazırlıksız yakalamış ve amacına ulaşmıştır...

Ayşe_Berra 03-07-2008 22:11

Peki zaman doğru seçildi diyorsun, içinde bulunulan hava koşullarını düşündüğümüz zaman operasyonun bitişi konusunda en çok dile getirilen neden kyoğun kış şartları oldu. Burada bir çelişki doğmuyor mu?

Üç mevsim 03-07-2008 22:16

İsrail'in, askerlerinin kaçırılması üzerine, Lübnan'a şuursuzca saldırmasından sonra, nasıl hiçbir şey elde edemeyip, bozguna uğrayarak geri döndüğünü hatırlayalım. Ben inanıyorum ki, o gün şuursuzca, K.Irak'a girseydik, biz de İsrail'in Lübnan'da düştüğü duruma düşecektik...

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:17

[i][b]Aslında çelişki yok...

Çünkü operasyonların koşullara göre ayarlanışı yapılıyor zaten.Yani yaz ayında yapılan bir operasyonla kış ayında yapılan operasyonun şekli aynı olmaz tabiki...

Kış ayında 1 metre karda yapılacak bir operasyon daha kısa olmalıdır!

Olay şundan ibaret...

Teröristleri beklemediği anda yani kış ayından vurmak çok akılcı ancak o arazi şartlarında ve kar altında yapılan operasyon kısa ve kesin olmalıdır!
Yani operasyonun kısa olmak şartıyla önceden belirlenen bir süre içinde yapılması ve daha sonra haberi verilmeden çekilmesi gerekiyordu!
Askerin tam olarak bunu yaptığı kanaatindeyim...

Eğer operasyon sürekli hale getirilseydi tabi ki bu bir hata olur ve seçimi tamamen yanlış olurdu ama kısa bir operasyonla teröristleri en zayıf anında vurduğumuz için bir çelişki görmüyorum...

Yâren 03-07-2008 22:20

Emre bir üyemizin sorusunu yöneltiyorum...

Operasyonun bitme kararının arkasından yaşanan olaylarda, Genelkurmaya ve Başbakana inanmamalarının asıl nedeni neydi?

Sencede ortada kuşkulu bir süreç yaşanmadımı?

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:22

Alıntı:

ozgun_genc Nickli Üyeden Alıntı
İsrail'in, askerlerinin kaçırılması üzerine, Lübnan'a şuursuzca saldırmasından sonra, nasıl hiçbir şey elde edemeyip, bozguna uğrayarak geri döndüğünü hatırlayalım. Ben inanıyorum ki, o gün şuursuzca, K.Irak'a girseydik, biz de İsrail'in Lübnan'da düştüğü duruma düşecektik...

[i][b]İsrail'in yenik düşmesi yada düşmemesi İsrail'in başarısızlığı yada Hizbullah'ın stratejik bir başarısıdır...
Fakat bizim şartlarımızla onların şartlarını aynı tutmamak gerekir...

BM kanunlarında dediğim gibi kaçırılan esirleri yada askerleri takip etmek suç sayılmıyor ve biz bugün diplomasi adına zaman harcayarak destek almak yerine kurallara uygun şekilde takip operasyonu yapabilirdik...

Bu durumda zaten diplomatik olarak kimse karşımıza ''neden operasyon yaptınız'' diyerek çıkamazdı çünkü şu anda Avarupa dahil birçok ülke BM'ye üye...

RDönmezs 03-07-2008 22:26

Baykalın illada başbakanımızı muhatap alıyorum demesi ne oluyor.?
Genelkurmayın dediğini inandırıcı bulmuyor başbakanın dediğidi askerinki gibi olacak baykal yine ne yapmak istiyor..

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:29

Alıntı:

jonathan749 Nickli Üyeden Alıntı

Operasyonun bitme kararının arkasından yaşanan olaylarda, Genelkurmaya ve Başbakana inanmamalarının asıl nedeni neydi?

[i][b]Aslında bu konuda size geçen gün dinlediğim bir olayı kendim anlatmak istiyorum...

Bir emekli paşa, Amerika'nın o bölgeyi rahatlıkla uydularla izlediğinin ve geri çekilişi gördüğü anda da Kuzey Irak bölgesel yönetimini memnun etmek amacıyla göstermelik bir açıklama yaptığını söyledi...

Aslında bu çok doğru!

Genelkurmay Başkanı yaptığı açıklamada Robert Gates'in açıklaması sırasında zaten ordumuzun yarısının çekildiğini söyledi...
Aslında bugün muhalefetin kuşku içinde olduğunu düşünmüyorum.Bir sınırdışı operasyon hükümet yada muhalefete halk gözünde çok büyük destekte çıkarabilir aşağıda indirebilir.Muhalefet oprasonun başarılı geçtiğini görünce hükümetin terör konusunda da bir artı kazanacağını gördüğü için bu harekatı gölgelemk istedi...

Yaptıklarını kesinlikle hainlik olarak görmüyorum çünkü muhalefetin görevi zaten budur...Yani eleştirmek zorundadır...

Fakat eğer üniformasını şeref sayan her asker gibi Büyükanıt Paşa'da çıkıp herhangi bir baskı yoktu dediyse bize bu konuda söz kalmamıştır bence...

Yâren 03-07-2008 22:30

Alıntı:

RDönmezs Nickli Üyeden Alıntı
Genelkurmayın dediğini inandırıcı bulmuyor başbakanın dediğidi askerinki gibi olacak baykal yine ne yapmak istiyor..

Gelinim sana diyorum kızım sen anla diyor.. Sayın Baykal hiç bu kadar TSK ile ters düşmemişti

Üç mevsim 03-07-2008 22:30

Baykal, konuşuyor dinliyoruz " 'biz kararlaştırdık operasyonun bitmesini' tamam da hangi koşullar, hangi veriler ışığında, hangi zorunluluklar çerçevesinde siz kararlaştırdınız? Ben, 'Cuma günü saat 04.00'te bitireceksiniz diye birisi silahı çekip size dayattı, siz de öyle karar aldınız' demiyorum. Ama öyle şartlar konuldu, öyle bir çerçeve ortaya çıktı ki, bu çerçeve içinde bizim operasyonu daha da sürdürmemizin anlamı, yararı kayboldu. Bizim yetkili, karar alan komutanlarımız, 'bu şartlar altında noktalamayı uygun görüyoruz' demiş olabilirler. Buna itirazım yok. Bunu tartışmıyorum. Beni ilgilendiren Türkiye'nin operasyonla ilgili kararını alırken ona sunulan çerçeve.''

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:32

Alıntı:

RDönmezs Nickli Üyeden Alıntı

[i][b]Baykal'ın bilindiği gibi halk desteği zaten yok...
Arkasında tek caydırıcı kurum olarak TSK vardı ama bu hepimiz şaşırttıysa sanıyorum oda şok olmuştur ve tek dayanağını karşısına almak istemedi...

Bu yüzden de Büyükanıt Paşa'yı karşısına almaktan korkmuş olabilir...

Yâren 03-07-2008 22:36

Alıntı:

TÜRK EVLADI Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

[i][b]Aslında bu konuda size geçen gün dinlediğim bir olayı kendim anlatmak istiyorum...

Bir emekli paşa, Amerika'nın o bölgeyi rahatlıkla uydularla izlediğinin ve geri çekilişi gördüğü anda da Kuzey Irak bölgesel yönetimini memnun etmek amacıyla göstermelik bir açıklama yaptığını söyledi...

Aslında bu çok doğru!

Genelkurmay Başkanı yaptığı açıklamada Robert Gates'in açıklaması sırasında zaten ordumuzun yarısının çekildiğini söyledi...
Aslında bugün muhalefetin kuşku içinde olduğunu düşünmüyorum.Bir sınırdışı operasyon hükümet yada muhalefete halk gözünde çok büyük destekte çıkarabilir aşağıda indirebilir.Muhalefet oprasonun başarılı geçtiğini görünce hükümetin terör konusunda da bir artı kazanacağını gördüğü için bu harekatı gölgelemk istedi...

Yaptıklarını kesinlikle hainlik olarak görmüyorum çünkü muhalefetin görevi zaten budur...Yani eleştirmek zorundadır...

Fakat eğer üniformasını şeref sayan her asker gibi Büyükanıt Paşa'da çıkıp herhangi bir baskı yoktu dediyse bize bu konuda söz kalmamıştır bence...

Şimdi konunun kulislerde geçen taraflarına yönelmek istiyorum...

Bugün ülkemizi ziyaret eden Irak cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ülkemizi ziyaret etmesindeki asıl nedenler nelerdi?

Ortada bir pazarlığın döndüğü kesin... Afganistana asker gönderme karşılığında Irağa girmemize izinmi verildi,
yoksa
Türkye'nin Kürtleri tanıması için masaya oturtulmayamı çalışıyoruz

Ayşe_Berra 03-07-2008 22:38

Son sorumu sorarak şimdilik veda ediyorum. Bu arada bir açıklama yapma gereği duydum konunun girişini okuyanların akıllarına gelebilir. İki konuğumuz vardı esasında ama Aktunahan arkadaşımız nedenini bilmediğimiz bir nedenden dolayı katılımda bulunmadı.

Peki Emre; bildiğimiz gibi Amerika operasyon konusunda bir ortağımızda destek anlamında. Operasyonun bitiş tarihini Amerika 'da biliyordu . NEden bir açıklama yapma gereği duyuldu, en kısa sürede çekilmemiz için. ırak'a yaranılmaya mı çalışıldı? Eğer böyle bir amaçvarsa Amerika bizimle olan ilişkisinin zedelenme ihtimalini düşündümü? Halkımız bunun yanısıra sendikalar,stk 'lar bu konu yüzünden yüklenmede bulundu. Bu açıklama ülke içinde kaos amaçlı kasıtlı bir açıklama mıydı?

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:39

Alıntı:

Baykal, konuşuyor dinliyoruz " 'biz kararlaştırdık operasyonun bitmesini' tamam da hangi koşullar, hangi veriler ışığında, hangi zorunluluklar çerçevesinde siz kararlaştırdınız? Ben, 'Cuma günü saat 04.00'te bitireceksiniz diye birisi silahı çekip size dayattı, siz de öyle karar aldınız' demiyorum. Ama öyle şartlar konuldu, öyle bir çerçeve ortaya çıktı ki, bu çerçeve içinde bizim operasyonu daha da sürdürmemizin anlamı, yararı kayboldu. Bizim yetkili, karar alan komutanlarımız, 'bu şartlar altında noktalamayı uygun görüyoruz' demiş olabilirler. Buna itirazım yok. Bunu tartışmıyorum. Beni ilgilendiren Türkiye'nin operasyonla ilgili kararını alırken ona sunulan çerçeve.''

[i][b]Aslında burda Baykal kendi yapamayacağı şeyler konuşuyor...

Herşeyden önce bu operasyonu malum olan şekilde ABD işbirliğiyle yaptık!
Yani operasyonu Irak'ta bulunan ''süpergüç'' Amerika'ya rağmen yapacağımızı kimse düşünemez zaten.Amerika'nın bu operasyon konusunda bize tavsiyeleri yada önerileri mutlaka olmuştur.Hatta karşılıklı tavizler de verilmiştir...

Netice de bize sunulan çerçeveyi tamamen bir esaret olarak kabul etmek bir ayıp olur çünkü gireceğiniz ülkede dünyanın süper gücü varsa ve bütün dünyayı bu kadar ilgilendiren bir bölgede operasyon yapacaksanız tabi ki birtakım anlaşmalar yapmak ve karşı tarafında suyuna gitmek zorundasınızdır!

Biz oraya girdik ve 240 terörist öldürdüysek bunu kimse başarısızlık olarak sunamaz ama bu operasyonun tek başına bağımsız şekilde yapılacağını düşünmekte mantıksızlık olur...

Yâren 03-07-2008 22:39

Operasyon Erken bitti diyenlerin görüşlerini bekliyoruz..

Kuzey ıraktan askerimiz erken çıktı diyorsan hemen konuk olarak katılın aramıza

Aktunahan arkadaşımız bir aksilik nedeniyle aramıza katılamayacak..

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:44

[i][b]Afganistan'a asker göndermenin artık söz konusu olduğunu sanmam çünkü Büyükanıt Paşa bu konuda daha önce ''Afganistan için bizden tek bir asker alamazlar'' diye konuştu ve hükümetin de bu konuda askerle uyumlu çalışacağını sanıyorum!

Ama Kürtlerin özerkliini tanıma konusunda şüphelerim var benim de!
Netice de Amerika Ortadoğu'da sadece İsrail ile yetinemeyeceğini biliyor ve 2. bir maşaya ihtiyaç duyuyor.Bunun içince kendisine Ortadoğu'da tek yakınlık gösteren Kürtleri seçti ancak bunu yaparken Türkiye gibi bir gücü kaybetmek istemediği için -her ne kadar istemesede- operasyon yapmamıza izin verdi...

Operasyondan sonra Amerika'nın verdiği tavizin karşılığını Kürtlere karşı davranışlarımızı yumuşatmaya çalışarak alacağını düşünüyorum...

Üç mevsim 03-07-2008 22:45

Bu 2 soruya da evet cevabı verilmesi gerçekten ütopik olur. Hükümetin ve aynı düşünce yapısındaki Cumhurbaşkanının, Kıbrıs konusunda da olduğu, sürekli bir açılım geliştirme politikasından kaynaklanıyor, Talabani'nin gelişi...

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:47

[i][b]Ayrıca Amerika'nın yaptığı açıklamalara gelince...

Bu konuda ABD'nin iki tarafıda kaybetmemek için çabaladığı kesin.Bizim gibi bir gücü kaybetmemek için uğraşırken aynı zamanda kendisine Irak'ta tek dost görünen Kürtleri kaybetmeyi göze alamazdı çünkü Türkiye asla gerçek bir müttefik değil Amerika için...

Çekiliş zamanımızı biliyordu ve bi yandan operasyonla bize yaranmışken aynı zamanda ''Operasyon Kısa Sürsün'' gibi açıklamalarla Kuzey Irak'lı Kürtlerin gönlünü almaya çalıştı.

Yâren 03-07-2008 22:48

Asıl ilginç olan, Sayın Erdoğanın ve TSK nın bağlantısız açıklamaları...

Birde Başbakanın ulusa sesleniş metninde sonradan yaptığı değişiklikler bunu açık olarak gösteriyor.

Türkiyede değişen metin basında sansürlendi.
Uluslararası basında ise bu metin yayınlandı, öğrendiğimize görede operasyonun gidişatı ve geleceği hakkında açıklamaları vardı sayın Erdoğanın

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:49

Alıntı:

Bu 2 soruya da evet cevabı verilmesi gerçekten ütopik olur. Hükümetin ve aynı düşünce yapısındaki Cumhurbaşkanının, Kıbrıs konusunda da olduğu, sürekli bir açılım geliştirme politikasından kaynaklanıyor, Talabani'nin gelişi...

[i][b]Aslında her ne durum için olursa olsun yapılan zaten bir açılımdır bence...

Fakat bu açılımın bizim istediğimiz yönleriyle Talabani'nin isteyeceği şeyler arasında sıkışacağı kesin!

TÜRK EVLADI 03-07-2008 22:54

Alıntı:

Asıl ilginç olan, Sayın Erdoğanın ve TSK nın bağlantısız açıklamaları...

Birde Başbakanın ulusa sesleniş metninde sonradan yaptığı değişiklikler bunu açık olarak gösteriyor.

Türkiyede değişen metin basında sansürlendi.
Uluslararası basında ise bu metin yayınlandı, öğrendiğimize görede operasyonun gidişatı ve geleceği hakkında açıklamaları vardı sayın Erdoğanın

[i][b]Bu durum askerin hükümetle iyi anlaştığının ve organize olduğumuzun en iyi örneğidir ama MHP ve CHP'nin açıkçası biraz çirkin davrandığını düşünmemek elde değil...

Koyun can derdinde, Kasap et derdinde...

Yâren 03-07-2008 22:58

Peki operasyon bitmeseydi, peşmergeler ile TSK nın karşı karşıya kalma olasılığı ne boyuttaydı?

Koskoca bir ordu 3-5 peşmergeden çekiniyormu?

10.000 asker gönderdik! 300 pkk lı için..

Sencede biraz abartmadık mı Emre

_Yeniden_ 03-07-2008 22:58

Operasyonun başlangıç ve bitiş tarihi öyle bir iki saatle karar verilecek bir iş değil....
Yani harekatın bitirileceği günün Genel Kurmayca çok önceden belirlendiğini düşünüyorum....

Ancak malesef muhalefetimiz sayesinde Amerikanın oyununa gelmiş durumdayız...Amerikanın harekatımızın hangi günlerde bitirileceğini bir şekilde öğrenmesi hiç zor değil...
Kürt yönetimine ve terör örgütü pkaka ya Türk ordusunu bir çift lafımla kara harekatının bitmesine ikna ettim dercesine kendisini kanıtlamaya çalıştı !

Bir yadan ordumuz bir yandan hükümet böyle birşey yok derken bu ısrar niye?

Eğer gerçekten Amerika etkisi olsaydı, ordu bunu ballandıra ballandıra söyler, hükümeti topa tutardı...Amerika çık deyince hükümet çıkmamızı rica etti yani hükümetin isteği üzerine çıktık derdi...

Ama öyle olmadı....

Peki muhalefet partilerinin eleştirilerine ne demeli ? Ortaya konuşuyorlar ilk önce...Asker yanıt verince muhattabımız sen değilsin diyorlar...Sanki askerin harekatın bitişinde etkisi yokmuş gibi ...

Asker kendi isteği üzerine bitirmese bu eleştirilere cevap verirmiydi...Topu hükümete atardı....Israrla eleştirilere cevap veriyor...Ama başbakanımız da burda askeri koruyarak birlik beraberliği kanıtlamıştır...

Erken bitti diyenlere ise şunu söyleyebilirim....

1 metre yer yer 1 metreyi de geçen karda sırtında 35 kilo yükle yürümek kolay değil !! Savaşmak hiç kolay değil !! Bir üsümüz bile yoktu...Askerler nöbetleşe uyuyordu....Bu koşullar çok zorlayıcı...

Ayrıca hedef Zap kampının temizlenmesiydi...Buna ulaşıldı...

TÜRK EVLADI 03-07-2008 23:04

Alıntı:

Peki operasyon bitmeseydi, peşmergeler ile TSK nın karşı karşıya kalma olasılığı ne boyuttaydı?

[i][b]Eğer operasyon bitmeseydi peşmergelerle karşılaşma olasılığımız büyüktü bence...
Zaten böyle bir tehlikeye karşı o kadar asker götürüldüğü belli!
Operasyonun amacı açıklandığı gibi Zap Kampını ele geçirmekti fakat akıllıca bir operasyon her ihtimalin düşünüldüğü operasyondur...
Peşmergelerden çekinmek söz konusu değil ama karşıda ki düşmanı küçümsemekte yenilgiyi adeta çağırmaktır!

Asker bunu düşünerek hareket etti ve 10 bin askerle yola çıktı...

Gerçek hedefe varıldı...

Yâren 03-07-2008 23:10

Alıntı:

TÜRK EVLADI Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

[i][b]Eğer operasyon bitmeseydi peşmergelerle karşılaşma olasılığımız büyüktü bence...
Zaten böyle bir tehlikeye karşı o kadar asker götürüldüğü belli!
Operasyonun amacı açıklandığı gibi Zap Kampını ele geçirmekti fakat akıllıca bir operasyon her ihtimalin düşünüldüğü operasyondur...
Peşmergelerden çekinmek söz konusu değil ama karşıda ki düşmanı küçümsemekte yenilgiyi adeta çağırmaktır!

Asker bunu düşünerek hareket etti ve 10 bin askerle yola çıktı...

Gerçek hedefe varıldı...

Gerçek hedefimiz 300 pkk lımı? yoksa Kandil dağında barınan Pkk nın elebaşlarımı olmalı?

Üç mevsim 03-07-2008 23:11

Türk Evladı sadece şu sözüne katılmıyorum. "Amerika operasyonun biteceği günü biliyordu" diyosun ya da başlayacağı günü... Amerika durumu sıkı bir şekilde takip eder, izler tahmin eder. Ama gireceğimiz ve çıkacağımız günü bilemez. Bilmiyordu diyorum ben.

Yâren 03-07-2008 23:13

Bakın birde şöyşe bir tez var arkadaşlar

AFGANİSTAN’A KARŞI KKTC: ABD Savunma Bakanı Gates’in Türkiye’ye gelmesinden kısa bir süre önce iki ülke arasında yapılan görüşmelerde Türkiye’nin Afganistan’a asker göndermesi ve Türkiye’de kurulacak bir füze savunma sisteminde ABD’nin de yer alması konusunda talepte bulunuldu. Türkiye, buna karşılık KKTC’nin de Kosova gibi tanınma sürecinin başlatılmasını istedi. Ancak bu konuda uzlaşmaya varılamadı. ABD’nin öncelikleriyle Türkiye’nin öncelikleri denk düşmedi. Bu restleşme yaşanırken ABD, Kuzey Irak’ta da yalnızca Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak bir gelişmeye tek taraflı vize vermedi. Kürt yönetimini de rahatlatacak ara formülü gündeme getirdi ve Türkiye’nin operasyonunun sınırlı sürede tamamlanması konusunda baskı yaptı.

Üç mevsim 03-07-2008 23:15

Buna katılırım jonathan

Üç mevsim 03-07-2008 23:18

Yahu arkadaşlar Genelkurmay Başkanı çıkıp "üniformamı çıkarırım" diyorken, başbakan çıkıp "siyasi üniformamı çıkarırım" diyorken, ikna olmak durumundayız... Tabi ki Amerika'dan bağımsız yapılmadı, ancak girin, çıkın gibi talimatlar sözkonusu değil.

Yâren 03-07-2008 23:19

Birde bu var

ABD HUZURSUZ OLDU: Terör örgütü PKK’ya yönelik kara harekatının her aşaması Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütüldü. ABD’nin bu harekatta hava akınlarında olduğu gibi çok aktif istihbarat desteği olmadı. Türkiye, harekata ilişkin net bir tarih vermedi. Yapılan hazırlık ve yığınaktan harekatın uzun süreli olacağı izlenimi alan Bölgesel Kürt Yönetimi ABD üzerindeki baskılarını artırdı. Harekat boyunca Türkiye’nin Bölgesel Kürt Yönetimini muhatap almama stratejisi ABD’de hoşnutsuzluk yarattı.

Yâren 03-07-2008 23:22

Alıntı:

Yahu arkadaşlar Genelkurmay Başkanı çıkıp "üniformamı çıkarırım" diyorken, başbakan çıkıp "siyasi üniformamı çıkarırım" diyorken, ikna olmak durumundayız... Tabi ki Amerika'dan bağımsız yapılmadı, ancak girin, çıkın gibi talimatlar sözkonusu değil.

Haklı yönlerin var lakin,

Şunu kabullenmek gerekir, girerken kimse aklından 1 hafta için girdiğimizi düşünmedi.

Her zaman TSK nın arkasındayız, ama bu durum dünya kamuoyunda nasıl algılandı.. Birazda itibarımızı düşünsek

Üç mevsim 03-07-2008 23:25

Alıntı:

_TüRkIzI_ Nickli Üyeden Alıntı
Operasyonun başlangıç ve bitiş tarihi öyle bir iki saatle karar verilecek bir iş değil....
Yani harekatın bitirileceği günün Genel Kurmayca çok önceden belirlendiğini düşünüyorum....

Ancak malesef muhalefetimiz sayesinde Amerikanın oyununa gelmiş durumdayız...Amerikanın harekatımızın hangi günlerde bitirileceğini bir şekilde öğrenmesi hiç zor değil...
Kürt yönetimine ve terör örgütü pkaka ya Türk ordusunu bir çift lafımla kara harekatının bitmesine ikna ettim dercesine kendisini kanıtlamaya çalıştı !

Eğer gerçekten Amerika etkisi olsaydı, ordu bunu ballandıra ballandıra söyler, hükümeti topa tutardı...Amerika çık deyince hükümet çıkmamızı rica etti yani hükümetin isteği üzerine çıktık derdi...

Ama öyle olmadı....

Peki muhalefet partilerinin eleştirilerine ne demeli ? Ortaya konuşuyorlar ilk önce...Asker yanıt verince muhattabımız sen değilsin diyorlar...Sanki askerin harekatın bitişinde etkisi yokmuş gibi ...

Asker kendi isteği üzerine bitirmese bu eleştirilere cevap verirmiydi...Topu hükümete atardı....Israrla eleştirilere cevap veriyor...Ama başbakanımız da burda askeri koruyarak birlik beraberliği kanıtlamıştır...

1 metre yer yer 1 metreyi de geçen karda sırtında 35 kilo yükle yürümek kolay değil !! Savaşmak hiç kolay değil !! Bir üsümüz bile yoktu...Askerler nöbetleşe uyuyordu....Bu koşullar çok zorlayıcı...

mavera 03-07-2008 23:28

Cok güzel bir ortam olusmus..Tunahan arkadasimiz gelmemis gördügüm kadariyla keske ben erkenden gelseydimde emre kardesimizle söyle karsilikli tartisma sansini yakalasaydim bir dahakine kismet diyelim..

Üç mevsim 03-07-2008 23:29

Alıntı:

_TüRkIzI_ Nickli Üyeden Alıntı

Ama öyle olmadı....

"Kürt yönetimine ve terör örgütü pkaka ya Türk ordusunu bir çift lafımla kara harekatının bitmesine ikna ettim dercesine kendisini kanıtlamaya çalıştı !

Asker kendi isteği üzerine bitirmese bu eleştirilere cevap verirmiydi...Topu hükümete atardı....Israrla eleştirilere cevap veriyor...Ama başbakanımız da burda askeri koruyarak birlik beraberliği kanıtlamıştır..." Turkizi

Bu sözleri gerçekten kayda değer görüyorum, başarılı bir tespit

Yâren 03-07-2008 23:30

Alıntı:

mavera Nickli Üyeden Alıntı
Cok güzel bir ortam olusmus..Tunahan arkadasimiz gelmemis gördügüm kadariyla keske ben erkenden gelseydimde emre kardesimizle söyle karsilikli tartisma sansini yakalasaydim bir dahakine kismet diyelim..

Aslında ilk aklımıza gelen sen oldun ama, sanada ulaşamadık. Özelden mesaj atmıştım sana.

Tunahan gelmeyince muhalif birini bulamadık :)

mavera 03-07-2008 23:34

Alıntı:

Alıntı:

mavera Nickli Üyeden Alıntı

Aslında ilk aklımıza gelen sen oldun ama, sanada ulaşamadık. Özelden mesaj atmıştım sana.

Tunahan gelmeyince muhalif birini bulamadık :)

Ya aslinda bende muhalif degildim bende askerin cekilmesi taraftariydim ama münazara geregi karsit fikiride en iyi sekilde tartismayi iyi bilirim..
Ne diyelim bir dahaki sefere artik ama tunahandan bu ekmenin acisini ben cikaririm ;)

All times are GMT +3. The time now is 15:52.