Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   "Türk'üm, Doğruyum" Kalkıyor (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=23054)

Hüdaverdi 03-20-2008 19:53

"Türk'üm, Doğruyum" Kalkıyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de yaşayan ve Türk okullarına giden yabancı çocuklara her sabah "Türküm, doğruyum, çalışkanım" şeklinde öğrenci andını söyletmenin yanlış olduğunu belirterek, "Bu konuda karar çıkardık herkes bize tepki gösterdi. Ne yani yabancı çocuklara her sabah Türk olmadıkları halde yalan mı attıralım?" dedi.

Çanakkale'de Süleyman Demirel konferans salonunda düzenlenen "Küreselleşme Sürecinde Türkiye" konulu konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuşmanda din konusuna değinerek, "'Biz Avrupa Birliğine girersek dinimizi kaybederiz' diyorlar. Din konusunda en az hassasiyeti olan kişiler bile çıkıp 'Din elden gidiyor' diye bağırıyor. Yapma ya. Nereye gitmiş din? Bize söylenenlere bakın. Türkiye'de misyonerler kol geziyor. İnciller dağıtılıyor. Büyükşehirlerde apartmanların altlarında kiliseler yapılıyor. Misyonerliğin hangi tarafına karşıyız gençler? Bakın insanların maddi sefaletinden yararlanarak, bunu fırsat bilerek eğer siz insanlara din değiştirmeye zorlar veya teşvik ederseniz, bu çok ayıp ve insanlık onuruna aykırı bir şeydir. Bunu kabullenmek mümkün değildir. Siz kendi dininizi başkasına anlatma hakkına ne kadar sahipseniz, onlarda size anlatma hakkına sahiptir. Bu düşünce özgürlüğü kapsamında mıdır? Evet" dedi.

Bakan Çelik, bu konuda Londra örneğini de vererek, "Bakın Londra'da Hide Parkta Pakistan kökenli Tebliğ Cemaati diye bir grup vardır. Bunlar gelen geçenleri durduruyor ve 'Bir dakika deyip 'Allah birdir. Hz. Muhammed onun elçisidir. Kur'an kitabıdır. Ahiret günü bana tebliğ etmediler deme ve yoluna devam et' diyor. İngilizler buna tahammül ediyor. Ben buna defalarca şahit oldum" diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye'de ruhban okulu açılması konusuna da değinen Bakan Çelik, "Türkiye'de ulusalcılar konuşuyor. Efendim 'Ruhban okulu açılırsa Türkiye elden gider' diyorlar. 100 tane papaz yetişecekmiş. Empati yapmak zorundayız. Yani insanın kendisini başkasının yerine koyması lazım. İlköğretim yönetmeliğini hazırlıyor arkadaşlarımız. Bana bir sürü müracaat gelmiş. Türkiye'de diplomatik misyonla ekonomik faaliyetler için Türkiye'de bulunan bazı aileler çocuklarını Türk okullarına gönderiyor. Bana yazdıkları dilekçelerde ne diyorlar biliyor musunuz? 'Biz Türk değiliz. Her sabah çocuklarımızı sıraya geçirip 'Türküm, doğruyum, çalışkanım' dedirtiyorsunuz. Buna mecbur muyuz?' Şimdi yabancılara bunu söyletmek doğru mu? Dedim ki arkadaşlara yabancılara and içme mecburiyetini kaldırın. Sadece yabancılarınkini kaldırdık. Kayseri'de bana sordular ve kıyamet koptu. 'Bakan nasıl bunu kaldırır' dediler. Düşünün bir Alman çocuğunu sabah sıraya geçiriyorsun. Ardından başlıyor Türküm demeye. Bu birinci cümle yalan mı? Evet yalan. Çocuk arkadan da diyor ki 'Doğruyum'. Birincisi yalan olduğu için ikincisi zaten külliyen yalan oluyor. Peki biz elin çocuğuna her sabah yalan söyletmek zorunda mıyız?" şeklinde konuştu.

tevhidhaber

YavuzSultanSelim 03-20-2008 19:55

akrabam anlatıyordu;

muşta öğretmenlik yapıyodu kendisi. Kürt çocuklar. Türküm yerine Kürdüm diyerek. Andımızı hiçe sayıyorlardı.

Hüdaverdi 03-20-2008 20:00

Bunun iddiaamede bulunma ihtimalide var.Koyabilirler.
Bana göre doğrusu kaldırılmalı.

oturanboğa 03-20-2008 20:52

ben de kaldırılmasından yanayım ama hüseyin çeliğinki de çok gereksiz bi çıkış olmuş.tam da şu zamanda.erbakan hocamın da başı böyle bi sebepten yanmıştı hatırlatırım.her doğru her yerde ve her zaman söylenmez di mi ama

Ruh-i zar 03-20-2008 20:57

gayet mantıklı
benim bi arkadaşımda hiç okumazdı hiç andımızı..
daha ilk okulda kendilerini dışlanmış hissetmelerine yol açabilir çocukların..

murat kurt 03-20-2008 22:50

Arkadaşlar,gerçekten yani tam sırası bu konuları açacak.

Biraz ortamı sakinleştirelim yahu.

Sırası mı şimdi Türkümü kaldırmak.

Burası Türkiye!Herkes Türk değil ama burası Türkiye.

And içerken Kürt kardeşlerimiz demeyiversin.

Ama kaldırmak ,hele şu zaman içinde yanlış hem de çok...

manifesto 03-20-2008 22:52

Nihayet

Kırık_Çocuk 03-20-2008 22:56

Sırası değilse de oldu..
Zaten hiç olmaması gereken bişeyi kaldırmak niye yersiz olsun ki..

Ahlak 03-20-2008 23:54

Bu kaldırılmamalıdır burası türkiyedir o makamda türk milli egitim bakanlıgıdır...

TÜRKÜM, DOGRUYUM, ÇALIŞKANIM...

anatolia 03-20-2008 23:55

bu ne şimdi ??? ???

Kırık_Çocuk 03-20-2008 23:57

Almanyada bir yabancı uyruklunun okulda
Almanım disiplinliyim kafam çalışır demesi geldi aklıma :)

politikaci 03-20-2008 23:57

bu açıklamanın şu zamanda söylenmesi çooook yanlış zaten bir açığımızı yakalamaya çalışırlarken

laterna68 03-20-2008 23:59

bizim devletimiz kadar başkalarını düşünen yoktur heralde... >:(

Ahlak 03-21-2008 00:02

Zaten avrupada ki okullarda adamlar tüm marşlarını falan ögretiyorlar türk çocuklarına hatta bazı türk çocukları türkçeyi dahi dogru düzgün konuşamıyor..
Hüseyin çelik feytullah gülen okullarında zencilere türkçe ve marşlar ögretilmesini destekliyor ama kendi ülkemizde çok az sayıda olan avrupalılara gelince neden böyle bir tepki verdi gerçekten anlamadım...

Kırık_Çocuk 03-21-2008 00:13

Benim akrabam yurtdışında Türk okuluna gidiyor böyle bi sıkıntısı yok
Ama devletin okuluna gidersen onların dilinde eğitim görüyorsun

Yeni farkettim Türk okullarına giden yabancı öğrenci diyo uykulu gözlerle Yabancı okul anladım ben onu:)

Ahlak 03-21-2008 03:07

Bence yabancı uyruklu ögrencilerde türküm demeli bunda bir sakınca yok ve tüm ülkelerdeki uygulama böyledir..Hemde iyi niyetli bakarsak demesinde gerçekten bir sakınca yok diyelim alman ama bu ülkede yaşadıgına göre bu ülkeyi seviyor anlamını çıkarırım ben ve türküm demesinde ayıplanacak bir şey yok asla...

Saygılar..

tayyaral 03-21-2008 11:30

Aslında kaldırılması bir bakıma düşünülebilir.
Çünkü türkiyede rum, ermeni ve rus kökenli vatandaşlarımızda var. Ancak onların ben türküm demek gibi bir zorunluluğu olmamalı ...

Yani o zaman her etnik'e ayrı bir marşmı yapmak lazım şimdi.
Bu iş çok karıştı galiba :( :(

eddie 03-21-2008 11:38

bence çok gereksiz bi açıklama.. en azından şu an için..

MaU_95 03-21-2008 11:46

Böyle bir dayatma doğru olamaz. Yok avrupalı şöyle yapıyormuş böyle yapıyormuş. Biz kendimize bakalım, bizim geleneklerimizde ırkçılık yoktur.

tayyipleyiz 03-21-2008 11:57

Yabancı ülkelerde öğrenim gören öğrenciler o ülkenin kültürünüde öğrenmek zorundalar. Yani kültür dersleri alıyorlar diye biliyorum. Bunu zaruri tutuyorlar. Yabancı da olsa Türk kültürünü vermeliyiz.
Bunu sabahları okunması zaruri bir and ile yapma özgür iradeye yönlendirme katar. Empati geliştirir. Kaldırılması yerinde, zamanlaması talihsiz geldi
bana...

ısırgan 03-21-2008 12:17

Necmettin Erakan'ın 1 yıl hapis cezası almasına neden olan durum...

1994 yılında Bingöl'de yaptığı bi konuşmada "Türküm, doğruyum, çalışkanım. Sen bunu söyleyince öbür taraftanda kürt kökenli bir müslüman evladı ya...! öylemi.. Ben de kürdüm, daha doğruyum, daha çalışkanım deme hakkını kazandı” diyerek sonuçta halkı din, ırk ve bölge farklılığı gözeterek açıkça kin ve düşmanlığa tahrik ettiği için ceza almıştı... Traji komik ???

mavera 03-21-2008 12:23

Bence yerinde bir karar...
Arkadaslar Erbakan ile sayin Celigin söylemi arasindaki fark erbakan hoca bu söylemi dini boyuta cekmistir yani ümmetcilik vurgusu yapmistir ama sayin Celik olaya irk ve kültür bakimindan bakmistir yani olayin dini boyutuna deginmemistir..
Simdi su "Ne mutlu Türküm diyene" kelimesini bir irdeleyelim, kimileri bu kelimenin irkcilik barindirdigini, kimileri cok normal oldugunu söylüyor ama söyle bir durum var eger bu kelime irk anlaminda söyleniyorsa evet irkcilik icerir yok Türkten kasit T.C vatandasi olmak ise gayet normaldirki anayasadada Türk kavrami T.C vatandasi yerine geciyor..
Kelimeye dikkat ediniz "Ne mutlu Türk olana" degil, "Ne mutlu Türküm" diyene deniliyor ikisi arasindaki farkta kendini belli ediyor sanirim..

Üç mevsim 03-21-2008 15:24

Çelik'in açıklaması çok yerinde. Sadece yabancı öğrenciler için değil hepten kaldırılmalıdır veya değiştirilmelidir. Çünkü hiçbir işe yaramıyor.

Yabancılar açısından baktığımızda, 'ne mutlu türküm diyene' söz öbeği her ne kadar vatandaşlığı simgeliyor olsa da bu dayatmayı yaparak yabancı çocuklara buunu her sabah söyletmek haksızlıktır.

Kendi açımızdan baktığmızda ise durum farklı. Devletin, totaliter ideolojisinin her sabah çocuklara yansıtılarak, ırk vurgusunun yoğunlaştırılmasından başka birşey değil. Çocukları ırkçılık duygusuna yöneltmekten başka bir işe yaradığı yok, gerçi onu da beceremiyor ya...

angelep 03-21-2008 15:34

ülkemizde bir yıl önceye kadar bas bas sokaklarda "hepimiz ermeniyiz " naralarınıda bizler atıyorduk. :( Ne olmuş yani dense yada denmese :o

Saltuk Buğra Han 03-22-2008 22:11

Eğitim alanında bütün sorunlar halledildi.Sıra geldi ant törenini kaldırmaya.Sebeb yabancı uyruklularda söylemek zorunda kalıyormuş.Ne kadar basit bir neden.daha inandırıcı nedenler olması gerekir.Varsın almanı rus'u söylemesin.Ama bizler bu ant ile büyüdük ve sıramız geldiğinde kürsüden söylettik.Söz konusu olan rahatsızlık bu ise ayni durum istiklal marşı içinde geçerlidir.Heleki bir cümle varki istklal marşında kahraman ırkıma diye.Bu söz de acaba rahatsızlık verirmi.

Ruh-i zar 03-23-2008 10:51

Alıntı:

_göktürk_ Nickli Üyeden Alıntı
Eğitim alanında bütün sorunlar halledildi.Sıra geldi ant törenini kaldırmaya.Sebeb yabancı uyruklularda söylemek zorunda kalıyormuş.Ne kadar basit bir neden.daha inandırıcı nedenler olması gerekir.Varsın almanı rus'u söylemesin.Ama bizler bu ant ile büyüdük ve sıramız geldiğinde kürsüden söylettik.Söz konusu olan rahatsızlık bu ise ayni durum istiklal marşı içinde geçerlidir.Heleki bir cümle varki istklal marşında kahraman ırkıma diye.Bu söz de acaba rahatsızlık verirmi.

sana rahatsızlık vermez bana vermez ama başkalarına verebilir...

bence iyi olmuş kaldırılması

ayrıca andımızla İstiklal marşını nasıl bir tutarsın ki...

Saltuk Buğra Han 03-23-2008 13:23

Alıntı:

kayıtsız Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

_göktürk_ Nickli Üyeden Alıntı

sana rahatsızlık vermez bana vermez ama başkalarına verebilir...

bence iyi olmuş kaldırılması

ayrıca andımızla İstiklal marşını nasıl bir tutarsın ki...

Söz konusu yabancı uyruklular ise ayni şey istiklal marşı içinde geçerli olmaz mı?

rikopasa 03-23-2008 15:40

vay be ...
adamlar kantonlardan oluştukları için AB ye girdiklerinde avusturya kantonu avusturya ya , fransız kantonu fransa ya , alman kantonu almanya ya yakın hissedeceklerinden ve isviçre milliyetçiliği darbe yiyecek diye AB üyeliğini red ediyorlar , bizimkilerin yaptığına bak.
Kendinize gelin beyler ... Bunun amacı nedir ....
Sırf Akp li bakanlık diyede destek verilmesi çok enteresan , başka partili bir bakanlık olsaydı buradaki destekleyici yorumlar yapılırmıydı acaba ?
Arkadaşlar yeri geldiğinde lütfen eleştirin , bu yapılan dibine kadar eleştirilmeli ...

All times are GMT +3. The time now is 03:57.