![]() |
Domuz yemedim demeyin!!...
Domuz yemedim demeyin!
Türkiye'de Domuz Üretimi ve Satımı! Ömer Kızılırmak - Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor. Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem. Peki, neden domuz? 'Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu?' Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iştir de ondan. Domuz üretken bir hayvandır. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor. Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dâhil- her şeyi yiyebiliyor. Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor. Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor. Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın alıyor: Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Şütte ... 1. Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda Teşvikiye'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. (ki bu firmanın bir de TADET adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor...) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO... 2- Ayazağa'daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTE firması da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamullerini ŞÜTTE firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor. 3- POLONEZ 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip MİGROS'larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana etinden ürünler imal ettiğini iddia ediyor. 'Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar mı sizce?' POLONEZ'in ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör MIGROS' tur . O dönem Migros'un et mamulleri satın almasında olan (Şu an oyuncak reyonunda satın almacılık yapan) kişinin büyük paralar karşılığında POLONEZ'le işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Migros'ta çalışan tüm tezgâhtarların eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ 'in sahibinden (veya satış müdürü sıfatı ile çalışan ALI ÖZYAVAŞ'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamulleri üzerinden ) aldıklarını biliyor muydunuz? Peki METRO GROS MARKETLER'in (Şu anki değil bir önceki) satın almacılığını yapan kişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü restoranları'nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz? Peki İzmir'in kalesi olarak görülen KiPA Marketler' in satın almacılığını yapan bayanın Polonez' in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz? PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PİZZALARIN İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN KULLANILDIĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ? PEKİ GİMA MARKALI VE PİYASALARDA SATILAN OPİ MARKALI ÜRÜNLERİ POLONEZ'İN ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ? 'Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?' 4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki - Her şey dahil - tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı turistlerin yanında yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stant açıyorlar. Ancak küçük Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına varmadan domuz ürünlerini satın alabiliyor . Üstelik işin ilginç tarafı bu firma Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyor. Ama 7 TEPE SOSIS hafta sonları marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satılıyor. Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar . Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de NUTA'nın üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere'deki imalathane. ( İDEAL markalı salam sosis imalatçısı ) 5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır tanınan NAMLI PASTIRMACI'nın modern hali !!! Şu an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPAŞA MEGACENTER (GIDA HALİ) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık -günün 24 saati çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satıyor. Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne idüğü belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yaptırıp üzerine ' %100 NAMET KALITESI' bastıktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAŞA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar. Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ'in uyguladığı benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor. Peki, Cem Yılmaz'ın dediği gibi janjanlı ambalaja sahip NAMLI pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin aynı zamanda Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip olduklarını da biliyor muydunuz? 2000 yılında patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşler tarafından getirildiğini hatta Bayrampaşa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve kameraların gözü önünde basıldığını, Engin Mepa'nın Show TV'ye, o dönemin 1 trilyon lirayı kendi elleriyle hediye ettiğini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanları ve baskınları yalanladıklarını biliyor muydunuz? NAMLI Pastırmalarının hem % 5 hissesine sahip olan, hem de imalat müdürlüğünü yapan Muzaffer adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile Bağcılar semtinde açmış olduğu imalathanede at ve eşek etinden yaptığı pastırmaları dilimleyerek zincir marketlere sattıklarını biliyor muydunuz? 2004 yılında da Uğur Dündar ekibi tarafından basılarak ekranlarda gösterildiğini hatırlayabildiniz mi? Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada tüketicinin yapması gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor; '- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.' 'Kısacası ne yediğinize dikkat edin. Çok emin olmadığınız bilmediğiniz markaların ambalaj güzelliğine kanmayın.' Ömer KIZILIRMAK TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiriin olmadığınız bilmediğiniz markaların ambalaj güzelliğine kanmayın.' |
Domuz yemedim demeyin!!...
gavurlar bile bu konuda bizden daha dikkatli....müslüman birine yemek getirirken domuz eti olmamasına acayip özen gösteriyolar
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Türkiye'de domuz üretimi devlet gözetiminde yapılmaktadır. Domuzların belirlenen yerlerdeki çiftlikler dışında beslenmesi yasak olup, domuz ürünlerinin satılmasını yasaklayan bir yasa yoktur. Yalnızca domuz eti satışında kısıtlamalar getiren yönetmeliklere göre marketlerde domuz ürünleri diğer et ürünlerinden ayrı bir bölümde sergilenmek zorundadır.
İzmir, Balıkesir, Erzincan, Karaman ve Denizli'de birer, İstanbul, Edirne, Antalya'da ikişer, Adana'da üç, Kırklareli'nde dört ve Tekirdağda sekiz olmak üzere toplam 26 çiftlikte yetiştirilmektedir.. özellikle ucuz sucuk salam ve sosislerde kullanıyorlar lütfen dikkat edelim zira allah bize neyi haram etmişse bizim faydamızadır güvenilir markaları tercih edelim çünkü büyük işletmeler markasının bu işe karışmasından korkarlar ve maliyeti bile olamayacak kadar ucuz fiyatlarda ürünleri almayın çünkü domuz eti çok ucuz bu bilgileri sadece kendimize değil tüm çevremize alım satım düsturu olarak kullandırmalıyız bence.Biz toplum olarak bu markaları kullanmazsak inşallah bu mesele bi nebze olsun çözülmüş olur.Bu konuda Allah yar ve yardımcımız olsun |
Domuz yemedim demeyin!!...
Bu mel'ûn hayvanın beslenmesi için "kredi" veren ve etinin daha yaygın yerleşkelerde satılmasını sağlayanlar utansın!
|
Domuz yemedim demeyin!!...
İnanmıyorum bir çoğu tanınmış markalar.. >:(
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Hepsi büyük marka bunların. Domuz eti yemiş olabiliriz. Eğer domuz etini bize bu büyük firmalar yedirdiyse ortada çok büyük bir skandal var demektir. Bu etler hiç mi denetlenmiyor? O etlerin üzerindeki TSE damgasının, Tarım ve Köy işleri imzasının hiç mi anlamı yok? Aklım almadı doğrusu.
|
Domuz yemedim demeyin!!...
rabbim yardımcımız olsun biz her ne kadar dikkat edersek edelim bir şekilde haramı önümüze koyuyorlar...allahım yemeyi nasip etme tüm müslümalara...
|
Domuz yemedim demeyin!!...
TUBİTAK-SAGE= Tübitak savunma sanayii araştırma geliştirme gurubu..Gıda ile alakası yok
Bu kurum böyle bir açıklamanın altına imzasını attığını tamamen yalanlamıştır. Konu 5 yldır mail vasıtasıyla yayılan bir teoriden ibaret. Ülkemizde domuz tamamen turizm bölgelerinin ihtiyacı doğrultusunda devlet denetiminde üretilmektedir. Polenezin açıklamasında yazının kimler tarafından çıkarıldığı kamu oyuna sunulmuş resmi işlemler doğrultusunda gerekli işlemler yapılmış olduğunu söylüyor. Yapanlar ise yine sektör içinde çekemeyen diğer firmalar. |
Domuz yemedim demeyin!!...
Şimdi aklıma geldi bir misafirlikte polonez marka bir ürün yemiştim,off yaaa... :'( :'( :'(
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Domuz eti yemeyen malesef yoktur herhalde et yemiyorsanızda bazı ürünlerde ki katkı maddelerinde malesef Domuz yağı olam ihtimali çok yüksek..
Daha ekmekte varmı,yokmu belli değil :( Ayrıca Türkiye'de bir yılda kesilen Domuz sayısının neredeyse Dana ve koyun sayısına eşit olduğunu duydum.. Nereye gidiyor bu kadar domuz hepsi yurt dışınamı gidiyor dersiniz o zaman niye Türkiye'de yapıyorlar bu kesim işini..? Büyük market sahiplerinin bu polonez sahipleriyle anlaşmalı olduğunu bende duydum malesef:( Hatta Türkiye'de ki büyük market sahiplerinden birinin eviyle bu polonezin sahibinin evi yanyana neye yormalıyız bu samimiyeti..? Güvenilirliğini bilmediğimiz ürünleri yemeyelim mesela şu salam,sosis gibi ürünler çok sakıncalı... |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
Yalanlamışlar. %100 dana eti kullanıyorlarmış. Bu markayı bizde migrostan sıkça alıp tüketiyoruz. |
Domuz yemedim demeyin!!...
Ben zaten hic et yemiyorum ama babamin et aldigi guvenilir bir Kasabi var oradan aliyoruz
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Ucuz markalardan ziyade güvenilir markaları tercih etmeniz daha uygun olur.. Sektörün içinde olan biri olarak tavsiyem %100 dana ibareli sucukların fiyatlarını normal et fiyatı ile kıyaslayın. 1 kg etin 15 ytl olduğunu farzedersek 1 kg %100 dana sucuğun 19-20 ytl olması gerekir.
Aytaç-Pınar ve Maretten şaşmayın bu firmalar kendi etini kendileri temin ediyor, yani entegre tesisler. |
Domuz yemedim demeyin!!...
boyle her ortalıga salınan haberlere inanmayın.
eger bir urun TSE veya ISO damgasına sahipse uzerinde ne yazıyosa içinde o vardır. bu kalite belgelerine sahip degilse bile içindekileri yazmak zorundadır, ama belge sahiplerinde kontroller daha sıkıdır. |
Domuz yemedim demeyin!!...
bu komplo teorilerine fazla teveccüh göstermeye gerek yok.zaten millet et'i zor alıyor alanlarda sanırım ince eleyip ık dokurlar ani araştırır ve güvenilir yerlerden alırlar.bu tür spekülatif haberlerin bu kadar fazla aslı astarı olduguna ihtimal vermiiyorum !!!
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Valla yemişizdir Allah'a afetsin ama bilmeden tabi günahımız affolur umarım
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Bizim ne gunahımız var sonucta bılmeden yemiş olabılırız hani şuan ki kasaplar mesela nerden et alıyorlar belli değil yetirden hesaba çekılecektir yani . . .
Ben zaten kırmızı et sevmem tavuk eti en sağlıklısı :-* |
Domuz yemedim demeyin!!...
yukarıdaki markalardan yedik
ulan migros yaptın yapacağını en sonunda :D Murat sen yimpaştan vazgeçermisin Al! Yimpaşa kazıkçı dedik,migros bize domuz yedirdi. |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
bir de bu olay olsa bile normal ette olmaz. sosis sucuk gibi et urunlerinde olur. onda da sahtekarlık yapacak adam domuz etiyle ne ugrassın manyak mı? gider soya vs. doldurur cok daha kolay. |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
GENLERİMİZE KASTEDİYORLAR..ÇOK DERİN DÜŞÜNÜYORLAR |
Domuz yemedim demeyin!!...
Ben yemedim hiç..Zaten bir şekilde bilmeden yemişsen bile o niyetle yemediğin için hiç bir sorun olmaz diye düşünüyorum..Etlerimizi babam kestirir..Hazır marketlerden falan almaz hiç..Bahsedilen markalardanda kullanmışlığımız olmadı ki zarten o kadarda ünlü markalar değil.. ;)
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Bu markaların ürünlerini yemedim ama yabaşka markalarda kullanıyosa:(
|
Domuz yemedim demeyin!!...
ben aytaç ta çalışıyorum
aytaç markasını tavsiye ederim..yanlış anlamassanız tabiiki.. üretimden haberim var salam sosis sucuk türü şeylerin içerisine neler katılabilir neler.. hemde yüzde yüz dana diyede yutturulabilir teknoloji ilerledi çünkü.. |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
güzel güzel... : ) |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Valla ben BİM de kiürünleri alıyorum yoktur diye tahmın edıyorum sonuçta bayağı prestij sağlamıs bir kurum . . .
|
Domuz yemedim demeyin!!...
İÇİNDE BİR GRAM ET OLMAYAN SUÇUK ÜRETİLEBİLİYOR
HELE SALAM SOSİSE NELER KATILIR NELER.. |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
kayseri ... fazla güven vermiyor bana.. :) |
Domuz yemedim demeyin!!...
Hani var olduğunu biliyordukta bukadarda beklemiyordum doğrusu..
yani şimdi yemiş olabilirim düşüncesi bile ııııyy Rabbim af etsin yemişsek :(.. bundan sonra daha dikkatli oluruz inşallah |
Domuz yemedim demeyin!!...
soğan ekmek yeyin diyeceğim ama ekmektede neler var neler.. fırınlara gece bi gidin bakın..veya ustalarına bi sorun..
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
|
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
oda olmuyor..elimizde değilki oda.. :) |
Domuz yemedim demeyin!!...
Bunlar gerçekten çok önemli bilgiler saolasın...
Ama önemli bir bigli vermem gerek... Domuzun sadece leş yada dışkı yediği için İslam tarafından yasaklandığını sanmıyorum.. Çünkü tavuklarda bilirsiniz ki kendi dışkısını yer... Asıl neden domuzun doku yapısının insanla neredeyse birebir olması olabilir.Bir mikrobun dokudan dokuya geçebilmesi için dokuların aynı yada benzer yapıda olması gerekir ki o mikrop kendine özgü ortamı bulabilsin... Domuzların dokusunda ki tenyalar vs insana kolayca bulaşabilir... Bunu bir not olarak söylemek istedim çünkü domuz neden yasaktır sorusuna ''leş yada dışkı yediği için'' diye cevap verdiğimizde karşımıza bir çok dışkı vs yiyen hayvan örneği verilecektir ve bizim karşılığından verecek daha mantıkı bi cevabımız olmalı... |
Domuz yemedim demeyin!!...
Alıntı:
|
All times are GMT +3. The time now is 00:15. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Siyaset Forum 2007-2025