![]() |
Ömer Hayyam
(Nişabur-1044/Nişabur-1136)İranlı bilgin ve şair.Eldeki yapıtlardan ve bu arada özellikle onun hayatını anlatan kitaplardan mantık,felsefe,matematik ve astronomi konularında araştırmalar yaptıgı ve bu alanlarda düzenli bir ögrenim görmüş oldugu anlaşılan Hayyam'ın fizik,metafizik,matematik,astronomi ve şiir alanlarında çeşitli yapıtları vardır.
Bunları arasında hayranı oldugu İbni Sina'nın " Temcid - Yücelme- " adlı yapıtının çeviriside yer alır.Ama Hayyam'ın edebiyat tarihindeki yerini saglayan ve çagımızda geçmişin en büyük şairlerinden anılmasına yol açan "Rubaiyat-Dörtlükler"dir.Sayısı ikiyüzü bulan bu dörtlüklerde Hayyam yumuşak ve akıcı bir dille ve son derece gerçekçi bir uslupla,yaşadıklarını gördüklerini,çevresinden ve zamanın gidişinden edindigi izlenimleri hiç bir yapmacıklıga kapılmaksızın,oldugu gibi dile getirmektedir. (Ebul Feth Ömer bin Ibrahim hayyam), |
Ömer Hayyam
bazı rubai leri:
Cennete huriler varmış kara gözlü İçkininde ordaymış en güzeli Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacagimi da yazmissin önceden. Demek günah isleten de sensin bana: Öyleyse nedir o cennet cehennem? Kim görmüş o cenneti cehennemi Kim gitmişte getirmiş haberini Kimselerin bilmediği bir dünya Korkulmaya özlenmeye değermi.. Neredesin, sana başkaldırmışım işte Karanlık içindeyim ışığın nerede Cenneti ibadetle kazanacaksam Senin ne cömertliğin kalır bu işte... Sen içmiyorsan içenleri kınama bari Bırak aldatmacayı iki yüzlülükleri Şarap içmem diye övünüyorsun ama Yediğin haltlar yanında şarap nedir ki.. Bu dünyaya kendi isteğimle gelmedim ben Şaşkınlıktan başka birşeyim artmadı yaşarken Kendi isteğimlede gidiyor değilim şimdi Niye geldik niye gidiyoruz bilmeden.. |
Ömer Hayyam
hayyamdan nağmeler
Yüreğinde sıkıntı varsa esrar iç Ya da bir kaç kadeh gül renkli şarap iç.. Onu içmem bunu içmem der durursun Ahmak herif git zıkkımın pekini iç.. bilginliğine bişi diyemem ama şiirleri fazlaca isyankar dimi black metal |
Ömer Hayyam
ilk duyduğumda müslüman bilim adamı diye sevdiğim ama sonra hakkındaki öğrendiklerim yüzünden kendisinden soğuduğum bilim adamı :-*
|
Ömer Hayyam
adam tasavvuf ehli onu herkes anlayamaz :D :D 8)
|
Ömer Hayyam
hahahaha :) :D :)
kendisi de bişi anlamamış zaten |
Ömer Hayyam
[b]Benden Muhammed Mustafa’ya saygı selam
Deyin ki hoş görürse bir şey soracak Hayyam, Neden yüce efendimizin buyruklarında Ekşi ayran helal da, güzelim şarap haram..?[/b] Benden Hayyam' a selam söyleyin demiş peygamber; Sözlerimi yanlış anlamışsa çiylik eder: Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer Büyükse de isyanım, kötülüklerim, Yüce Allah'dan umut kesmiş değilim; Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın Rahmete kavuşur elbet kemiklerim. |
Ömer Hayyam
HAYYAM-I ÖMER
Kaç bahar yağmuru düştü yüreğime Kaç hazanı yaşadı beynim Üç iklim kuşatması altında Süregelen uçlar arasındaki çatışmada Üç serüvencinin yaşamını andırıyorum Biri yıldızlarla dans ederken Şaraplı sevişmelerden aşk yaratan Bilimin ve sanatın alimi Hayyam Diğeri gizemli planların mucidi Düşüncenin isyankar hali El Sabah Öbürü kaypak zeminde at koşturan Siyaset-i erk eşrabından Nİzam Beynimin derinliklerinne gömerken Hayyam'ı El Sabah yamacımda konaklasın Nizam düşlerimden de uzaklığı kafi |
Ömer Hayyam
Ömer Hayyamı herkesin ağzına düşünme kim yazmıs bu püften şeyi :)
|
Ömer Hayyam
fuat doğan
|
Ömer Hayyam
BİZİM OLSUN
Yeryüzü padişahların, kralların olsun. Cehennem kötü insanın olsun, cennet iyi insanın.. Tanrıya toz kondurmamak meleğin işi olsun, Temizlik, cennet kapıcısının işi.. Kim, ne olursa olsun, Sevgili bizim olsun tek, Canı, canımız olsun.. ö.hayyam |
Ömer Hayyam
Alıntı:
|
Ömer Hayyam
tasavvufta bu kavramların karsılıkları vardır.İçmekten kasıt sohbettir mesela.Fakat ben bunun tasavvufundan birşey annamadım :) aslında biraz garip
|
Ömer Hayyam
resmen isyan ediyor dinin emir ve yasaklarına
|
Ömer Hayyam
Sanki şarabı bizim bildiğimiz insanı maddi olarak bedenen şarhoş eden içecek olarak kullanmamış.Çünkü;
Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer.. denilerek anlatılmak istenen çok daha farklı gibi (sanırım,herhalde..) .. (neyse öyle birşey işte :) ) |
Ömer Hayyam
cennette haram değil de niye burda haram diyor ama
|
Ömer Hayyam
Alıntı:
bu arada ben o bölümü okumamıştım sadece milli_mücadele nin alıntı yaptığı yeri okumuştum ::) :-\ bende kızdım şimdi >:( |
Ömer Hayyam
;D :D :) 8)
|
Ömer Hayyam
ömer hayyamı tanıyorum tasavvufla alakası yok...
|
Ömer Hayyam
:'( ??? tamam okumamış olabilirim,dikkat etmemişim.. Black şaşırttın hep tasavvuf diye oo ::)
|
Ömer Hayyam
ömer hayyamı modern gençliğin musavvıfı görüyorum 8)
|
Ömer Hayyam
Senin görmen kabul değildir ;D bende ciddi ciddi tasavvuf la ilgisi var zannettim.. :-\
|
Ömer Hayyam
Alıntı:
|
Ömer Hayyam
bazı dizeleri ele alırsan olabilir,ancak isyanlı sözler ağır basıyor.. :-\ ,okurken dahi dikkat etmekte yarar var :)
|
Ömer Hayyam
tassavuf dinin özüne inmektir. islamdan lezzet almaktır. ömer hayyam gibi birisine musavvıf sıfatını vermek tasavvufla dalga geçmenin yanı sıra Mevlan'ya Yunus Emreye Ahmet Yesevi'ye hakarettir.
|
Ömer Hayyam
belki bu konuda bize yardım edebilirsiniz Tasavvuf ehilleri :)
|
Ömer Hayyam
estagfrullah tasavvuf ehli olmakla değil,sadece düşüncemi söyleyeyim demiştim..öyle diyorsan öyle olur ..sana kalmış.. :)
|
Ömer Hayyam
Alıntı:
|
Ömer Hayyam
Alıntı:
|
Ömer Hayyam
saygı bizden görüşünüze
ancak tasavvuf ehli kime denir buna biz karar verebilirmiyiz aslında onu da bilmiyorumAma bu gibi kimseler tasavvufla ilgilenmistir o da başka malumat. |
Ömer Hayyam
Alıntı:
|
Ömer Hayyam
ben ömer hayyamın hic şarap içmediğini düsunuyorum :-X
|
Ömer Hayyam
Alıntı:
|
Ömer Hayyam
Sevgili, seninle ben pergel gibiyiz:
İki başımız var, bir tek bedenimiz. Ne kadar dönersem döneyim çevrende: Er geç baş başa verecek değil miyiz? Dünyada akla değer veren yok madem, Aklı az olanın parası çok madem, Getir şu şarabı, alsın aklımızı: Belki böyle beğenir bizi el alem! Adam olduysan hesap ver kendine: Getirdiğin ne? Götüreceğin ne? Şarap içersem ölürüm diyorsun: İçsen de öleceksin, içmesen de! Şarap sen benim günüm güneşimsin! Öyle bir dolsun ki seninle içim. Bir bildik görünce beni sokakta: Ne o şarap nereye böyle? desin. |
Ömer Hayyam
Öldürmek de, yaşatmak da senin işin;
Bu dünyayı gönlünce düzenleyen sensin. Ben kötüyüm diyelim, kimde kabahat? Beni böyle yaratan sen değil misin? Ben kadehten çekmem artık elimi; Tutmam senin kitabını, minberini. Sen kuru bir softasın, ben yaş bir sapık: Cehennemde sen mi iyi yanarsın, ben mi? |
Ömer Hayyam
Neyzen Tevfik'in İran versiyonu :-*
|
Ömer Hayyam
tasavvuf a göre tek varlık Allah tır.
Bütün diğer varlıklar ondan çıkmıştır. İnsan Allah'ın bir parçasıdır. bundan dolayı pek çok mutasavvıf Allah ile arkadaşıyla konuşuyormuş gibi konuşur. O işirlerde çok farklı anlamlar var.Şarap diyerek Alkolün kastedilmediğini biliyorsunuzdur... |
All times are GMT +3. The time now is 19:36. |