![]() |
OSMANLI TORUNLARIYIZ PEKİ LAYIKMIYIZ ???
Osmanlı torunuyuz ama sizce onlara layıkmıyız son zamalarda etrafımı baktığım zaman ben şüpheye düşüyorum bizi bu kadar değiştiren ne acaba gittikçe batılaşıyormuyuz modernleşmek adına kişiliğimizden yaşantımızdan ödün vermek neden medeni olmak ise amaç biz zaten medeni bir toplumuz medeniyeti bizden öğrenen onlardı neden halen modern olacağız diye değişiyor yanlışa sürüklenmeye devam ediyoruz.
Osmanlılardan yani atalarımızın yaşantılarından örnekler vermek istiyorum size acaba ondan sonra belki hak verirsiniz sizlerde işte o zamanlar; Faziletliydik... Kimsenin malına, mülküne göz dikmezdik.Kimsenin namusuna yan gözle bakmazdık. Hırsızlık nedir bilmez dilenciliği meslek edinmez, kimseyide küçük görmezdik. Dürüsttük... Bir zamanlar Londra Ticaret Odası nın en görünür yerinde şu mealde bir tavsiye asılıydı. "Türklerle alışveriş et, yanılmazsın!" İtibarlıydık... Bir zamanlar Hollanda Ticaret Odası nın toplantılarında oylar eşit çıkınca Osmanlılarla alışverişi olan tüccarın oyu iki sayılır, onun dediği olurdu. Temizdik... Yere bile tükürmezdik . Hatta Osmanlı Askeri teşkilatını Avrupa ya tanıtmassıyla meşhur Comte de Marigli, yere tükürmedikleri için atalarımızı şöyle eleştiriyor: "Türkler hiçbir zaman yere tükürmezler. Daima yutkunurlar bunun içinde saçlarında sakallarında bir hareket olur ve zamanla saçlar, kaşları, sakalalrı dökülür." Çevreciydik... Kurak günlerde ücretel adamlar tutup sokaktaki ulu ağaçları sulatır, göçmen kuşların yorgunluk atması için saçak altlarına kuş sarayları yapardık. Harama el sürmezdik.... Fransız müellif Motray 1700 lerdeki halimizi şöyle anlatıyor: "Türk dükkanlarında hiçbir zaman tek meteliğim kaybolmamıştır. Ne zaman bir şey unutsam, hiç tanımadığım dükkancılar arkamdan adam koşturmuşlar, hatta birkaç kere Beyoğlu ndaki ikametgahıma gelmişlerdir. Medeni idik... İngiliz sefiri sör James Porter ise 1740 ların Türkiye si için şunları söylüyor "Gerek İstanbul da , gerekse imparatorluğun diğer şehirlerinde hüküm süren emniyet ve asayişi, hiçbir tereddüde imkan bırakmayacak şekilde ispat etmektedir ki Türkler çok medeni insanlardır. Dosdoğruyduk... Fransız Generallerden Comte de Bonneval ise şu hükmü veriyor: "Haksızlık, murabacılık, inhisarcılık ve hırsızlık gibi suçlar , Türkler arasında meçhuldür. Öyle bir dürüstlük gösterirler ki, insan ço kdefa Türklerin doğruluklarına hayran kalır." Hırsızlık nedir bilmezdik... Fransız müellif Dr. Brayer 1830 ların İstanbul unu getiriyor önümüze: Evlerinin kapısının şöyle böyle kapatıldığı ve dükkanlarının çoğunlukla umumi ahlaka itimaden açık bırakıldığı İstanbul da her sene azami beş altı hırsızlık vakası ancak görülür.” Ubicini Dr. Breyer i şöyle doğruluyor “Bu muazzam payihatta dükkancılar, namaz saatlerinde dükkanlarını açık bırakıp gittikleri ve geceleri evlerin kapısı gibi basit bir mandalla kapatıldığı halde senede dört hırsızlık vakası bile olmaz. Ahalisi sıtf Hıristiyan olan Galata ile Beyoğlu nda ise hırsızlık ve cinayet vaka ları olmadan gün geçmez.” Naziktik… Edmondo de Amicis isimli İtalayn gezgini yine 1880 lerin biz ini anlatıyor bize: “İstanbul Türk halkı Avrupa nın en nazik ve en kibar insanlarıdır. Sokakta kavga enderdir. Kahkaha sesi nadiren işitilir. O kadar müsamahakardırlar ki , ibadet saatlerinde bile camilerini gezebilir, bizim kiliselerde gördüğünüz kolaylığın çok fazlasını görürsünüz.” Cihana örnektik… Türkiye Seyahatnamesi yle meşhur Du Loir ın 1650 lerdeki hükmü şöyle: “Hiç şüphesiz ki Seyahatnamesi yle meşhur Du Loir ın 1650 lerdeki hükmü şöyle “Hiç şüphesiz ki , ahlak bakımından Türk siyasetiylr medeni hayatı bütün cihana örnek olabilecek vaziyettedir.” Şevkatimiz yalnızca insana yönelik değildi; Hayvanları hatta bitkileri bile kapsıyordu. Hayata karşı saygılıydık… Bu konuda Elisee Recus 1880 lerdeki halimizi şöyle anlatıyor: “Türklerdeki iyilik duygusu hayvanları dahi kucaklamıştır.Birçok köyde eşekler haftada iki gün dinlendirilir Hayırseverdik.. Comte Marsigli diyorki; “Yazın İstanbul dan Sofya ya giderken dağlardan anayol üzerine inmiş köylülerin bedavaya ayran dağıttıklarına şahit oldum.” “ Fakat şunu da itiraf etmeliyim ki, bu dindarane hareketlerinde biraz fazla ileri gitmektedirler. İyliklerini yalnız insan cinsine hasretmekle kalmayıp hayvanlara ve hatta bitkilere teşmil ederler.” Galiba geçmişimizden uzaklaşmak bize pahalıya patladı. Yahya Kemal Beyatlı nın bir tesbiti: “Eski Türlerin bir dini hayatları vardı, dini hayatları olduğu için de çok şeyleri vardı; yeni Türklerin de dini hayatları olduğunda çok şeyleri olacaktır Şimdi gelelim günümüz Türklerine yani bize; Gençler olarak kendimizi inceliyor ve olmamaması gereken şeylerin peşinde koşulduğunu görüyorum. Biz saygılı, faziletli, dürüst, itibarlı, temiz, çevreci, medeni, doğru,nazik, hayırsever Osmanlı torunlarıyız. Saygılımıyız ? Gençiz diyoruz ancak yaşlı olduğunu ayakta durmasının zorluğunu bildiğimiz halde uyuyor numarası yaparak büyüklerine yer vermekten kaçınan çok insan tanıyorum evet yorgunluk sebep belki ama saygı çok önemli ve bizimde övündüğümüz bir niteliğimiz önce anne babamıza sonra diğer büyüklerimize karşı saygılı olmak zorundayız olabiliyormuyuz orası biraz şüpheli. Dürüstümüyüz ? umarım öyleyizdir İtibarlımıyız ? hala koruyabiliyoruz sanırım itibarımızı Temizmiyiz ? sanırım evet Çevrecimiyiz ?Hergün ihmallar yüzünden meseela piknik yerinde kalan bir kor veya söndürülmeden atılan bir sigara yada cam kırıntısı yüzünden yanan ormanları gördükten sonra evet demek mümkün değil sanırım. Medenimiyiz ? Sanırım osmanlı zamanındaki gibi değil ama çokta kötü bir durumda değiliz. Doğrumuyuz ? İnşAllah öyleyizdir. Nazikmiyiz ?sanırım kişisine göre değişiyor.. Hayırsevermiyiz ? Evet hayırseverliğimizden birşey kaybetmediğimizi düşünüyorum Dinimize bağlımıyız ? Dinimize bağlı olduğunuzu ama sanırım yeterli olmadığını düşünüyorum Zor şartlar altındada olsa elimizden geleni yaptığımızı ancak daha fazlasını yapmamız gerektiğini düşünüyorum.. Arkadaşlar biraz araştırarak acizane kendi düşüncelerimi sanırım biraz uzun oldu ama yazmışım ama :-[ şimdi sizlere soruyorum Biz Osmanlı torunlarıyız övünürüz herzaman bununla peki LAYIKMIYIZ ? |
layık değiliz tabiki....
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Günümüz şartlarına göre oldukca başarılı bir mirascıyız. Osmanlının manevi mirasları zamanla aşınmış olsada yinede Türklüğün onurunu barındırmaktayız.
Layık olamasakda laik olduk :) Osmanlı ayakta olduğu dönemine göre çok dürüsttü. Aşırı dürüstlük bir ülkenin geleceğini 1900 lü yıllarda gördüğümüz gibi törpüler aşındırır. Gelişmelere ayak uyduramadı avrupanın fikir akınına yenik düştü. Osmanlı dürüsttü sömürmedi, sömürseydi bu gün afrika ve arap yarımadasının petrolünü torunları kontrol edecekti. Maneviyata daha çok önem verdi, buda din eksenli bir devletin gereği olsa gerek. Maddiyatın gücüne geç farketti, ama iş işten geçmişti. |
Ben kendim olarak layıkımde çevrem değil :-[ :)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Medeniyeti bizden alan Avrupa üstlenmiyor medeni olduğunu. Güzel örneklendirmeler vermişsiniz +1
Osmanlı Devletinin II. Meşrutiyet dönemlerinden sonraydı galiba. Sınırlar içerisinde farklı fikir akımları çıkmıştı 19.yy'da. Bunlar arasında Batıcılık fikir akımı vardı. Bu fikri savunanlar herşeyde batının örnek alınmasını ancak bu yolla batı tarzında medeniyete ve ilerlemeye çağı yakalmayı düşündüklerini söylüyorlardı. Yani bu akımı günümüze kadar savunan birileri olmuş ki medeniyeti dünyaya kazandıran Türkler'i medeniyetsiz göstermeyi başarabilmişler. Yukarıda konuda gösterilen örneklendirmeler de bakıyorum da örnek sahipleri nedense hep Avrupalı. Sanırım şuan da Batıcılık fikri bizim milletimize daha uygun geliyor. Benim ise o zamanda düşünecek olduğum başka bir fikir vardı yaşasaydım. Osmanlıcılık >>> Herkes dilini dinini ırk ayrımı yapılmaksızın özgürce ve adaletli bir şekilde yaşamını sürdürebilir diyordu au fikir akımı. ne diyelim günümüzde ben layık olmadığımızı düşünüyorum tabi bu böyle kalmayacak. Beyaz kefeni giyene dek savunacağım Osmanlı yaşam tarzını. ne diyelim Yahya Kemal güzel bir tespitini söylemiş yine; Yahya Kemal Beyatlı nın bir tesbiti: “Eski Türlerin bir dini hayatları vardı, dini hayatları olduğu için de çok şeyleri vardı; yeni Türklerin de dini hayatları olduğunda çok şeyleri olacaktır değişim var ki yeni Türkler diyor şairimiz. layık olmamız dileğiyle bu güzel konuyu açtığınız için teşekkür ederim. |
peki biz nasıl bu hale geldik !!!!!!!!!! ? ? ?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Karınca misali safımız belli olur en azından :-*
evet sanırım Osmanlı'yı iyi bilmiyorsun Yaren hocam |
Alıntı:
Bu yazı dahil, buna benzer yazıların halkı duygusallaştırması. Duygusal düşüncelere mahkum edilmiş, geçmişle kıyaslanan geleceğe dair bir planı olmayan bir toplumuz. İnsanların manevi duygularına girilerek dinanizmine kilit vuruluyor ve daha karamsar bir toplum oluyoruz. Fazla duygusal düşünmeyin. Mantıkla duygunuzu orantılayın. Pencerelerimiz farklıda olsa aynı çatı altındayız ;) |
duygusal olduğumu düşünmüyorum gerçekleri gün ışığına vurmuştur bu konu
|
Alıntı:
|
Toplum olarak onlara layıkmıyız derseniz tabiki değiliz..
İçerisinde bulunduğumuz bir özenti ve kültüründen uzaklaşıp maneviyattan çok maddiyata teslimiyet var.. Bu ülkenin sorunu ne ne şekilde alındı, hangi değerler kıssas alınmıştı gençilğin haberi yok.. Batı ismine medeniyet kavramını yükleyen insandır...batı batı olduğu için medeni değildir... Avrupanın orta çağlarda ve ihtilal öncesine kadar bulunduğu durum aşikar...düşünürleri medeniyeti, güvenirliği Osmanlıyla özdeştiriyordu... Bunda dinin gereğini yaşayıp topluma örnek olma ve edep duygusunun insan benliğinde huşu bulmasının etkisi büyüktür.. Oysa şimdi kendimiz olmaktan çıkmışız...kültürler arasında kendimize yer edinmeye çalışıyoruz.. Medeniyeti bir batı yakıştırmışız sormayın ...kendi özüyle ,ilmiyle, diniyle örnek medeni bir toplumun öncüsü olayım düşüncesi yok.. Fikirleri ve özü elinden alınmış bir toplum her yöne çekilmeye ve özünden koparılmaya mahkumdur.. Atalarımız kendi çağında sınırlarını genişlettiği kadar, zamanın en büyük teknolojisinede sahiplerdi...çünkü ilim ve bilim dinimizin gereğidir....ancak ne zamanki meşrutiyet fikirleriyle batılılaşma fikirleri içimize girmiş...herşeyi dışgörünüşe bağlar olmuşuz.. Özendiğimiz toplumlarla aramızdaki farkı düşünmedik...biz müslümanız...onlar hristiyan...onlar kabullenebilir şirkefliği ama biz kabullenemeyiz..onlar günah çıkarır afolunduğunu düşünür...ama biz yaptığımızın vebalini göreceğimize inanırız....velhasıl aynı yolda gitmemiz mümkün değildir.. Paylaşım için teşekkürler....+1 |
Bence pek farklı değil...
Bu yazı dahil, buna benzer yazıların halkı duygusallaştırması. Duygusal düşüncelere mahkum edilmiş, geçmişle kıyaslanan geleceğe dair bir planı olmayan bir toplumuz. İnsanların manevi duygularına girilerek dinanizmine kilit vuruluyor ve daha karamsar bir toplum oluyoruz. Fazla duygusal düşünmeyin. Mantıkla duygunuzu orantılayın. Pencerelerimiz farklıda olsa aynı çatı altındayız Evet aynı çatı altındayız bu güzel olan ama bunun duygusallıkla alakası yok ve halkı duygusalllaştırsın diye değil duyarlı olmaya çağırmak içindi fakat gerçekten çok farklı pencerelerden bakıyoruz |
Arkadaşları Osmanlıyı bilip bilmeme meselesine girmeyelim.
Herkesin kaynakları, araştırma biçimi, hoşlandığı bakış açıları farklıdır. Kimisi Osmanlının ucsuz bucaksız maneviyatına dalar. Kimisde Osmanlının askeri dehasına. Kimi duygularının esiri olur at gözlükleri ile karşılaştırma yapar, kimiside kıyaslar karşılaştırır. İnsan yeri gelince babasını bile eleştirir. Osmanlı eleştirilmez diye bir kaide yok. Aksine atalarımızın yaptığı hatalardan ders almalıyız. Gerçekci olalım olaylara taraftar gözü ile yaklaşmayalım. |
Alıntı:
|
Atalarımızın yaşayış biçimini ve kahramanlıklarını da kendimize örnek edinmeliyiz. Osmanlı merkezi otoritesinde ben hiçbir yanlışlık görmedim. Eleştirilemez eğitimi, askerisi, yönetim tarzı hiçbir şekilde eleştirilemez. Buna da layık değiliz. Bir gün eski gücümüze kavuştuğumuzda eleştirmeye hak kazanırsak eleştirirsiniz. 600 sene dünyaya hükümdarlık yapmışız. Bugün rusya ile gürcistan savaş halinde iken bile amerika dan çekinir vaziyete gelmiş. Atalarımızın hata yaptığı felan da yok. Her şey çok uluslu olmamızdan ve ermeniler gibi Vatanı sıddıka ünvanı verdiğimiz devletin önemli kademelerinde görev yapan densizlerin hainliğine uğrayışımızdandır herşey. Osmanlı çok uluslu bir devlet olmasına rağmen onun gösterdiği adaleti ve yaşama biçimini dünyaya bu zamana dek hiçbir devlet gösterememiştir. Sonuna kadar Osmanlıyım
|
Alıntı:
|
Batı ismine medeniyet kavramını yükleyen insandır.. :-* tüm suç batıcılık fikrini millete aşılayanlardadır.
"medeniyet dediğin açmaksa bedeni desene hayvan senden daha medeni" M.Akif Ersoy |
Ben çevreme bakıyorum tam bir rezalet!!
|
Bu rezaleti düzeltmek de bize düşer :)
|
Osmanlının son dönemlerinde dünya bir değişim atağına girdi. Batı çağ atlıyor bizlerde izliyorduk. Osmanlıda devrimler başkalarına bıraklımayıpda devlet kontürolünde yapılmış olsa idi batı medeniyeti böylesine etkin olamazdı. Halk özgürleşmek istiyordu, devrime aç idi değişim gerekiyordu. Bu isteğe karşılık verememek kötü sonuçlara, başı bozukluğa isyanlara sebeb oldu. Osmanlı içten içe çürütüldü.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
halk fransa'nın ihtilal sonucunda yaydığı milliyetçilik akımı ile özgürleşmek istedi. Bu da bizim çok uluslu olmamız açısından kötü bir sonuç doğurdu. Bir kere medeniyeti yakalam eğitim ile olur. Türkiye Selçukluları döneminde batıya ilim adamlarımzı gönderilmiş ve orada hocalar yetiştirilmiştir. Fatih yine aynı şekilde batıdaki gelişmeleri takip etmemiz için yine hocalar ve ilim adamları göndermişdir oraya. Osmanlı da sadece meşrutiyet zamanında devrimler devlet kontrolu dışına çıkmıştır. Ve bu zaman zarfında II: Abdülhamit'i tahttan indirenler tekrar onu tahta çıkarmıştır ki yaptıklarının yanlışına varmışlardır. Böyle bir durumda bile dünyada eşi benzeri olmayan bir eğitim kurumunu üniversiteyi II. Abdülhamit açmıştır. İstanbul Darülfunun. Günümüzdeki İstanbul Üniversitesi. Anlaşılan II. Abdülhamit zamanında da medeniyet bizdeymiş ki bu üniversiteye batı dahil dünyanın dört coğrafyasından öğrenci akınları gelmiştir ;)
Batı her zaman bizim medeniyetimize muhtaç yaşamıştır. |
Banyo yapmasını bilmeyen fransız toplumu pis koktukları için parfümü icat etmişlerdir. Peki topuklu ayakkabının nasıl dünyaya dağıldığını biliyor musunuz . Bunu açıklamak bile istemiyorum. En ufak bir tuvalet alışkanlığı bile yoktu avrupanın. Bunlar açın bakın avrupa bunları nereden öğrenmiş bizden öğrendiklerini göreceksiniz kaynaklarda.
|
siyaset defterimde şöyle bi sözümü buldum bu konuyada uygun :D
"batılaşma batılaşma" böyle birşey yoktur Çünkü asil Türk genci kimseden örnek almadan kendi yolunu çizebilecek kapasitededir.. baya eski ama tarih aşağıda 2007 nin 3.ayının dördü ;D |
"batılaşma batılaşma" böyle birşey yoktur Çünkü asil Türk genci kimseden örnek almadan kendi yolunu çizebilecek kapasitededir.. :-* +1
|
vay be ozaman 13 yaşındaydım o yazıyı yazarken aklıma + alcağım gelmedi hiç :D
|
:D 13 yaşında belliymiş Osmanlı torunu olduğun :-* bir saat geçsin bi artın daha var :)
|
All times are GMT +3. The time now is 22:46. |