Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   Haberler (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Diyanet'ten Bayan İlahi Korosu..! (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=52226)

ishakyilmaz 01-16-2009 15:34

Diyanet'ten Bayan İlahi Korosu..!

ANKARA (A.A)
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'nin dört bir yanındaki kadın din görevlilerinin katılımıyla “Türk Tasavvuf Musikisi Kadın Korosu” oluşturdu. Konservatuvar hazırlık sınıfı programına göre eğitilen ve ilahi, Bektaşi nefesi ve Mevlevi eserlerini yorumlayan koroya kadın müzisyenler eşlik ediyor. Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatında çalışan kadınlar, erkek din görevlileri tasavvuf musikisi korosu oluşturulması üzerine, kadın korosu oluşturulmasını talep etti. Talebi olumlu karşılayan Diyanet İşleri Başkanlığı, müzikle ilgilenen Kur'an kursu öğreticileri, vaizler ve merkez teşkilatındaki kadın çalışanlar katılabileceği bir sınav açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile konservatuvar ve Ankara İlahiyat Fakültesinden öğretim üyelerinin jüri üyeliği yaptığı sınava, Türkiye'nin dört bir yanından kadın din görevlisi başvurdu. Sınavda başarılı olanlar, haftanın 5 günü yaklaşık 8 saatlik bir eğitim programına tabi tutuldu. Konservatuvar hazırlık programına göre eğitilen koro üyeleri, ilahileri, Bektaşi nefeslerini ve Mevlevi eserlerini yorumluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Nebahat Konu Yılmaz'ın şefliğini yaptığı koro, hem yurt içinde hem de yurt dışında konserler veriyor. Koroya eşlik eden saz sanatçılarının tümünü de kadınlar oluşturuyor. Müzisyen kadın mahkumların kaldığı cezaevlerinde de konserler veren koro üyelerinin etkinlikleri büyük ilgi görüyor.
“KOROMUZ GÜZEL BİR ÖRNEK”

Koro Şef Yardımcısı Rukiye Gökduman, kadın din görevlilerinin Kur'an ve ilahilerden dolayı musikiye yatkınlıklarının bulunduğunu ve iyi bir müzik kulağına sahip olduklarını söyledi.
Kadın din görevlilerinin yoğun eğitim programına rahatlıkla ayak uydurduğunu ve azimle çalıştığını aktaran Gökduman, konserlerinin ardından dinleyicilerden hep olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Gökduman, “Koromuz, kadınlar için, özellikle de dindarlığı referans alan kadınlar için güzel bir örnek” değerlendirmesinde bulundu.
16.01.2009

ishakyilmaz 01-16-2009 15:34

http://yenisafak.com.tr/resim/site/k...a42c6b5fby.jpg

yolcu44 01-16-2009 15:39

Hey maşallah.. Çok güzel gerçekten.. Hayırlı ve daim olsun..

Beritan 01-16-2009 15:43

Allahım bir bu eksikti:( kadın sesi haram yahu haram her haramı meşrulaştırmak için yapılan şeylerden biride bu çıkmış ilahi söyleyeceklermiş...pessss...diyanet bakalım daha ne icatlar çıkaracak

ishakyilmaz 01-16-2009 16:20

Derinsel olarak irdelediğimiz zaman içinden asla çıkılmayacak bir konu,lakin yüzeysel ve dünya konjonktörüne göre değer görecek bir atılım.Özelikle Türkiye'de herşeyin yozlaştırılmak istenildiği bir dönemde böyle samimi ve dooğru hareketlirin vuuku bulması güzel olsa gerek..!

Beritan 01-16-2009 16:25

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494069)
Derinsel olarak irdelediğimiz zaman içinden asla çıkılmayacak bir konu,lakin yüzeysel ve dünya konjonktörüne göre değer görecek bir atılım.Özelikle Türkiye'de herşeyin yozlaştırılmak istenildiği bir dönemde böyle samimi ve dooğru hareketlirin vuuku bulması güzel olsa gerek..!

sizce buda bir yozlaşma değilmi?

Feride 01-16-2009 16:31

Alıntı:

Ümmü_Seleme Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494030)
Allahım bir bu eksikti:( kadın sesi haram yahu haram her haramı meşrulaştırmak için yapılan şeylerden biride bu çıkmış ilahi söyleyeceklermiş...pessss...diyanet bakalım daha ne icatlar çıkaracak

hakikaten güzel söyledin ümmü seleme.:güzel: caiz olmayan bir durumu meşruşlaştırmak, kim tarafından olursa olsun, kabul edilemez ya da edilmemelidir ..

ishakyilmaz 01-16-2009 16:33

Alıntı:

Ümmü_Seleme Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494078)
sizce buda bir yozlaşma değilmi?

Ben projenin samimiyetine ve güvenirliğine inandığım için,kastettiğinizi görmüyorum.Hamdolsun ergenekon örgütlerinin yönettiği bir ülke yok artık..!

Beritan 01-16-2009 16:42

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494088)
Ben projenin samimiyetine ve güvenirliğine inandığım için,kastettiğinizi görmüyorum.Hamdolsun ergenekon örgütlerinin yönettiği bir ülke yok artık..!

ergonokomla bu ne alaka şimdi...;1
samimiyet demeyin bakın böyle şeyler bile artık bize bile basit geliyorsa:ağla:....lütfen savunduğunuz şeyi biraz araştırın....bir bayan kalkıp ilahi korosu kuruyor bunu diyanet değil kim yaparsa yapsın karşıyım buna bendeğil herkes karşı olmalı.....hafiz sümeyye 13 yaşında bunu topluma kur'an okumasının harammı yoksa helalmı konusu tartışılırken kocaman bayanların ilahi korosu tartışılmaz bile....nolur bazı konularda gevşemiyelim..

Beritan 01-16-2009 17:09

siyasi hareket derken bu bir siyasi haraketmi?

Beritan 01-16-2009 17:24

Alıntı:

yalçın Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494117)
Siyaset derken , zamanın ezici tarafı ile insan aklına ve yeniliğine yenik düşen düzenin değişmesine imkan sağlayan kulvar efendim . İnsanların hisleri ve teveccühü ile aldığı güçün ekseninde imkan dairesinde , devletin catısı altında yer alan halkın taleplerini devlete iliştiren kurum .;1

bu kurum diyanet demi...benim bildiğim diyanet islami bir kuruluştur...islama ters bişey yapmasıda onun görevi değildir..;1
diyanet bunu yapar bizde bunu desteklersek ooo hocam işimiz ver:)

Beritan 01-16-2009 17:35

Alıntı:

yalçın Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494128)
Benim kastım siyasetten diyanet değildi , diyanete ne zaman ne şekilde hareket etmesinin ilhamını sistemi elinde bulunduran ideolojik cevrelerden fırsat bulabilirse iktidarlar ona bir şeyler fısıldar. İdeolojik devletin diyanetinden pek fazla bir şeyler beklememek gerek efendim ,Laik düzenin kendi özünde bile olmayan kurumun laik düzene iliştirilmesinin sancıları elbet olacaktı ve oluyorda , kendini ne kadar gizlesede belli bir ideolojik kıskaca bağlı olduğu için tam beklenilen şeyleri halk olarak ondan alamıyor olabiliriz ama hamd olsun boşluğumuza ilham olacak bir çok sağlam verilerimizde var sosyal hayatın içinde onun için pek rahatsız olmamak gerek.Sizin istediğiniz düzen ançak demokratik ve laik düzenin yerine islam düstürları ile bezenmiş düzeneğin hayat bulması ile olur ne yazıkki şimdilik ufukta bu denli keskin sistem yok :)

inşallah ben ufukta böyle bir sistem göüyorum...
biz eğer islam ülkesinde yaşıyorsak bunu düşünerek yaşamalıyız...
Allah diyenetin başındakilerede akıl versin nediyem...
hocam senin yazıları yam olarak anlamak için türkçe sözlüğe bakmaktan benim google yoruldu:)

Beritan 01-16-2009 17:43

Alıntı:

yalçın Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494136)
Estağfurullah efendim ;1, ne demek istediğinizi samimi olarak anlıyorum ama ortam ve şartlar uygun değil , onun için sistemin gereği gibi davranmak zorunda kalıyoruz bilmem anlatabildimmi:) TEşekkürler yorumlar için

ortam birgün uygun olacak...(zafer inanalarındır) biz buna inanıyoruz...ben yorumlarınız için teşekkür ederim....hocam sizde inanınki ne kadar çok inanan olursa zafere o kadar yaklaşmış oluruz:)

ishakyilmaz 01-16-2009 17:58

Ahir zamanda yaşadığımızı çok iyi bilmekte,ve başımızda da efendiler efendisinin olmadığını çok bilmekteyiz.Burada derinsel düşündüğümüz zaman irdelemek babında birsürü karar çıkarttabiliriz..!Lakin Diyanettin bu fikir ile başka şeyler hedeflediğini,samimi ve gerçekçi bir düşünce olduğunu düşünüyorum,söyelmiştim.Burada art niyet aramaya gerek yok bence.Hergün islam aleminin ve müslümanların maneviyat konusunda büyük tahribatlar yaşadığı bir dönemde bu proje ile asıl hedeflenin başka olduğunu,,,ve halis bir atılım olduğunu düşünüyorum.Riyyadan uzak,ihlaslı bir düşüncedir ummuyorum..!

Gölge 01-16-2009 17:59

İyi de bu ilahi korosu sadece bayanlara yönelik değil mi yoksa ben mi yanlış okudum eğer sadece bayanlara yönelik bir ilahi korosuysa bu problem yoktur yanlış mı düşünüyorum yoksa kadının seni kadına haram mıdır ???

Beritan 01-16-2009 18:06

her yöne açık bir haber...kime hitap ettiği bile yazılmamış...neyse bi konuda daha uzlaşamadık:)

Enfal 01-16-2009 19:20

Ne bu resim hoşuma gitti ne de bayan ilahi korosu. Diyanet çocukların içinde bulunduğu bir koro yapabilirdi. Ya da bayanlara hitap edecek bayanların oluşturduğu bir koro. Bu koronun dinleyicileri kimler olacak belli değil. Herkese açık bir koro olacak gibi gözüküyor. Diyanetin bu uygulaması beni şaşırtmadı. Çünkü bunlar ilk değil. Son da olmayacak. Hakkında nassla sabit hükümlerin tartışılması, zamana ve mekana göre uyarlanması hoş karşılanacak bir şey değil kanaatimce. Bunun adı da hoşgörü olmaz.

aşk-ı ilahi 01-16-2009 19:31

son zamanlarda diyanet açılımlarıyla beni çok şaşırtıyor ama bu kadarını beklemiyordum doğrusu...

geçen sene bu etkinlik sadece bayanlar arasında..diyanete bağlı bayan kuran kursu hocaları ..vaizeler arasında yapılmıştı..ama maalesef..resim çeken erkekler..salon görevlileri müftüler..erkek..ee nerde kaldı bunun sadece bayanları..
eminim o açılıştı.. bu sene salon yarıdan yarıya erkek olur..
diyanet gibi bir kurumun..kuranda haram denilen bir olayı bu kadar aleni yapmış olması.ve gayet doğal bir şeymiş gibi lanse etmesi...ve bunun burda bu ortamda gayet iyi oldu diye yorumlanması içimi sızlattı..bu ne boşvermişliktir arkadaşlar...yorum yapanların hepsinin bu olayın dini yönünden haberdar olduklarına eminim...ama bu olaya siyasi olarak yaklaşmanıza üzüldüm..bu asla siyasi bir durum geğil..diyanetin son zamanlardaki yozlaşmasının tavan noktasıdır..
vatana millete hayırlı olsun

Gölge 01-16-2009 19:34

Diyanete tepki göstermenize gerek yok arkadaşlar bu koro sadece bayanlara yönelik sanırım :neki:

Duygu'Seli~ 01-16-2009 20:26

Eğer sadece hanımlara yönelik bir çalışma ise destekliyorum..Ama yok değilse tek kelimeyle red ediyorum..Dinimizde kadın sesi haramdır..Ve bunu diyanetin yapmış olmasıda üzücüdür..Yoksa devletin normal başka bir kurumunda kadınlar korosu oluşturulmuş vs.. umurumda bile olmaz..Diyanet adı altında yapılıyor olması diyanetimizin dini tam manasıyla bilmediğini ve onlara bile güvenmemek gerektiğini gösterir bana.. Ha bir deşu var..Bazı kişiler İlahi söylenince kınanıyorlarda normal şarkıcı hanımlar söyleyince dinleyip hayran oluyorlar ya..Öyle kişilerde var hani.. :) Onlarada çok gülüyorum..Bir şeyi yapacaksan ya dört dörtlük yapacaksın..Yada susacaksın..!!

Fasl-ı Gül 01-16-2009 20:38

Kadın kurs öğreticilerinden oluşan, ve yalnız kadınlara mahsus etkinliklerde ilahi söyleyen bir "koro" diyanet içinde mevcuttu. Fakat amatör denilebilecek bir seviyede idi bu koro. Şu an ise bir eğitim sürecinden geçirerek daha başarılı bir sunum hedeflendiği için böyle bir çalışmaya gidilmiştir diye tahmin ediyorum. Diyanet bünyesindeki bu korolar -en azından şu ana kadar, sonrasına kefil olamam ve bilemem- yalnızca kadınlara münhasır toplantılarda faaliyetlerini gerçekleştiriyorlardı. Ve şimdi daha iyi bir eğitimden geçtikten sonra yine kadınlara yönelik toplantılarda musiki icra etmeleri hoş bir etkinlik olacaktır diye düşünüyorum.

Duygu'Seli~ 01-16-2009 20:55

Eğer söylediğiniz gibiyse sonuna kadar destekliyoruz.. Aksi ise çok üzücü oalcaktır..

Gölge 01-16-2009 21:11

“Koromuz, kadınlar için, özellikle de dindarlığı referans alan kadınlar için güzel bir örnek” değerlendirmesinde bulundu.

Ön yargılı davranıp karşı çıkanlar için bu cevaplar yeterlidir sanırım ....:saygılar:

Beritan 01-16-2009 21:13

Alıntı:

Gölge Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494247)
“Koromuz, kadınlar için, özellikle de dindarlığı referans alan kadınlar için güzel bir örnek” değerlendirmesinde bulundu.

Ön yargılı davranıp karşı çıkanlar için bu cevaplar yeterlidir sanırım ....:saygılar:

kadınlar için örnek demiş...sadece kadınlara ait lafını ben görmedim...eğer sadece kadınlara aitse tamam ama hiç sadece kadınlara ait olduğuna inanmıyorum:)

Gölge 01-16-2009 21:17

Alıntı:

Ümmü_Seleme Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494248)
kadınlar için örnek demiş...sadece kadınlara ait lafını ben görmedim...eğer sadece kadınlara aitse tamam ama hiç sadece kadınlara ait olduğuna inanmıyorum:)

Örnek demiş çünkü kadınlara ait erkeklere ait olsa erkekler için derlerdi sanırım dikkat edersiniz cümle nasıl başlıyor ; ( “Koromuz, kadınlar için, ) ;;)

Beritan 01-16-2009 21:18

evet devamıyla beraber okuyun tek değil;)

Gölge 01-16-2009 21:28

Alıntı:

Ümmü_Seleme Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494250)
evet devamıyla beraber okuyun tek değil;)

İyi de okuyorum ama erkeklerle ilgili birşey göremedim ben :hmm

AY IŞIĞI 01-17-2009 11:28

"Aza koyuyorum almıyor, çoğa koyuyorum dolmuyor" ;)

Yorumları görünce ne söyleyeceğimi şaşırdım tabiki takva boyutunda düşünürsek kadın sesi haramdır. Ama eğer sırf kadınlar arasında olucaksa amenna hatta güzel bir etkinlik olur. Diğer şekilde zaten düşünmek bile istemiyorum hayırlısı olsun diyelim.

ishakyilmaz 01-17-2009 14:05

Dinimiz istişarelere çok önem vermektedir.Özelikle önemli konularda istişare doğrultusunda karar alınması daha doğrudur.Bu neticede bizimde şuan forumda istişarede bulunduğumuz konuda bunlarda birtanesi...Kesinlikle muhalefet veyahut karşı görüş şeklinde,biri sağa birimizinde sola çekip uzatıkça uzatacağımız türden konulara girmemeyi elzem sayarım.Özeliklede dini konularda..!Şimdi Kadın İlahi korusunda yorumda bulunan bazı kardeşlerimiz eksik yorumlarda bulunmaktadırlar.Burada birtek noktaya takılıp,bir yanlıştan bütün doğruları götürmeye çalışılmaktadır.''Kadın sesinin hangi durumlarda erkeklere haram sayıldığını biliyoruz.''öncelikle bunu iyi irdelemeliyiz.Bu konuda din hizmeti uğruna bir sunum yapılmaktadır.Bunu çok iyi kavramalıyız..!Peygamber efendimizin dönemlerinden örnek verecek olursak;o dönemde dini konularda sorunları olan kadınların peygamberimizle yüz yüze görüştüklerini,çözüm istediklerini biliyoruz.Bu yüzden bu konuyada bu pencereden bakmalıyız...diye düşünüyorum!

dharma- 01-17-2009 14:12

Ben destekliyorum . Güzel bir uygulama.

Yobazlığın manası yok. İslam'ın çağdaş ölçülerde yaşanması gerek.

Feride 01-17-2009 14:25

Alıntı:

dharma- Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494461)

"İslam'ın çağdaş ölçülerle yaşanması" tuhaf bir yaklaşım. zira islamda zaten belli prensipler vardır ve onlar neyse odur. biz kendi nefsani isteklerimize göre, bu prensipleri şekillendiremeyiz.

ishakyilmaz 01-17-2009 14:45

Alıntı:

dharma- Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494461)

Bu tür klişe nitelendirmelerin kişinin asıl aynası olduğunu biliyor muydunuz???

dharma- 01-17-2009 21:11

Alıntı:

Feride Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494469)
"İslam'ın çağdaş ölçülerle yaşanması" tuhaf bir yaklaşım. zira islamda zaten belli prensipler vardır ve onlar neyse odur. biz kendi nefsani isteklerimize göre, bu prensipleri şekillendiremeyiz.

Neden yapmayalım ?

21. Yüzyılda 1500 yıl önceki kurallara göre yaşamak mantıksızdır. Allah bize Ku'ran'ı yolladıysa "aman ha yolladığım zamanda kalın" mı dedi yoksa çağdaş kurallara uyun mu ?

Feride 01-17-2009 21:44

Alıntı:

dharma- Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494696)
Neden yapmayalım ?

21. Yüzyılda 1500 yıl önceki kurallara göre yaşamak mantıksızdır. Allah bize Ku'ran'ı yolladıysa "aman ha yolladığım zamanda kalın" mı dedi yoksa çağdaş kurallara uyun mu ?

nasıl böyle mantıksız bir yaklaşımda bulunuyorsunuz, şaşırdım doğrusu. yani Allah, (haşa) Kuran'ı indirdiğinde ve diğer hükümleri peygamberleri aracılığıyla bizlere ilettiğinde, bu zamanın yaşanacağını bilmiyormuydu. ya da Kuran'da, bu hükümler şukadar asır geçerlidir. sonrasında insanlar istedikleri gibi yorumlayıp yaşayabilirler mi dendi. böyle bişey olabilir mi:hmm

dharma- 01-17-2009 22:09

Alıntı:

Feride Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494728)
nasıl böyle mantıksız bir yaklaşımda bulunuyorsunuz, şaşırdım doğrusu. yani Allah, (haşa) Kuran'ı indirdiğinde ve diğer hükümleri peygamberleri aracılığıyla bizlere ilettiğinde, bu zamanın yaşanacağını bilmiyormuydu. ya da Kuran'da, bu hükümler şukadar asır geçerlidir. sonrasında insanlar istedikleri gibi yorumlayıp yaşayabilirler mi dendi. böyle bişey olabilir mi:hmm

Elbette Allah biliyordu ama sonuçta Kuran o asırda inmiştir. Kalkıp da o asırda gelecekte Türkiye kurulacak, orada Diyanet kadın korusu kuracak izin verilsin demesini mi bekliyordun.
Kuran zamanına göre oldukça ileridir ama şimdinin ihtiyaçlarına tam karşılık vermediği hakikat. Dinde reformadan neden bu kadar korkarsınız anlamam ki. Merak etmeyin kadın sesi duydu diye kimse cehenneme gitmez.

Feride 01-17-2009 22:18

Alıntı:

dharma- Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494741)
Elbette Allah biliyordu ama sonuçta Kuran o asırda inmiştir. Kalkıp da o asırda gelecekte Türkiye kurulacak, orada Diyanet kadın korusu kuracak izin verilsin demesini mi bekliyordun.
Kuran zamanına göre oldukça ileridir ama şimdinin ihtiyaçlarına tam karşılık vermediği hakikat. Dinde reformadan neden bu kadar korkarsınız anlamam ki. Merak etmeyin kadın sesi duydu diye kimse cehenneme gitmez.

ne hakla siz Kuran'ın şimdinin ihtiyaçlarına cevap vermediğini söylersiniz. neyse daha fazla tartışmıyorum. zira siz olayı tamamen saptırdınız.

dharma- 01-17-2009 22:28

Alıntı:

Feride Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 494752)
ne hakla siz Kuran'ın şimdinin ihtiyaçlarına cevap vermediğini söylersiniz. neyse daha fazla tartışmıyorum. zira siz olayı tamamen saptırdınız.

Yahu kardeşim akıl var mantık var. Kuran 1500 yıl önce gelmiş.Üstelik dogmatk bir metin.

Hadi kişisel olarak alabilirsiniz yol gösterici metin. buna kimse de karışmıyor ama devlet yönetimini ona göre istemek resmen "dünya ilerlesin ama biz 600 yılında kalalım" demek.

Feride 01-17-2009 22:36

sapıkça bir düşünceye sahipsiniz.

Fasl-ı Gül 01-18-2009 19:04

Güzel KArdeşim,

Bilgi düzeyinden yoksun olarak oluşturulmuş sathi düşünceler bizi her zaman hakikati görmekten uzaklaştıracaktır. Kur'an-ı Kerim evrenseldir ve insanlığın hayatına yön verecek temel ilkeleri sunmuştur bizlere. Kur'an-ı Kerim "temel ilkeler ve değerler" ile her dönemde yaşanabilecek ilahi bir vahiydir. Bir vahyin bin yıl önce gelmesi, bugün uygulanabilir olmadığının göstergesi değildir, eğer siz insan olarak bin yıldan beri aynı insan iseniz, bu vahiyden bugünde istifadeniz pekala mümkündür.

Peygamber Efendimizin vefatından sonraki dönemi inceleme zahmetinde bulunursanız, yeni karşılaşılan probelemlere Vahyin "temel ölçülerinden" mülhem olarak ictihadda bulunulduğunu ve problemlere çözüm getirildiğini göreceksiniz. 7. yy., 10.yy., 16. yy.da nasıl vahyin çerçevesinde problemlere çözüm bulunuyorsa, 21. yy.da yine bu çözümler vardır vahyin içinde, belki biz okumayı bilmiyoruzdur. Ne dersiniz !

Kur'an-ı zihnimizdeki kalıplara uydurmak yerine, akl-ı selim ile okumayı deneyelim ve bundan sonra değerlendirme yapalım, ne olur!

Lütfen, zihinlerinizi kalıplardan kurtarıp, bilgi sahibi olduktan sonra fikir sahibi olamaya çalışalım. Belki o zaman ufkumuzun genişlediğini, dünyada bizden başka da düşünen insanların olduğunu daha iyi farkedebiliriz.

selam ile..

All times are GMT +3. The time now is 01:33.