Siyaset Forum

Siyaset Forum (https://www.siyasetforum.com.tr/index.php)
-   AK PARTİ Yerel Seçim (https://www.siyasetforum.com.tr/forumdisplay.php?f=378)
-   -   2009 Yerel Seçimleri AK Parti Kaybetti,DTP-MHP-CHP Kazandı! (https://www.siyasetforum.com.tr/showthread.php?t=92387)

ishakyilmaz 03-30-2009 13:12

2009 Yerel Seçimleri AK Parti Kaybetti,DTP-MHP-CHP Kazandı!

Evet sevgili kardeşlerim bende uyandırılan intiba bu yöndedir açıkçası..Büyük bir heycan ve sinerji ile girdiğimiz,tahlil açısından çok önemli gördüğümüz yerel seçimlerin sonuçları bende kaybetme duygusuna neden olmuştur.Derin üzüntü içindeyim,milyonlarca AK Partilinin emeklerine yazık edildiğini düşünüyorum.Triliyonlarca bütçeler harcanmasına karşın genel olarak böyle bir sonuç almış olmamız açıkçası beni derinden üzmüştür.Benim için Yerel Seçimlerin en önemli beklentisi AK Partinin elindeki illleri almasından ziyade;gerek ideolojik gerekse diğer faktörler yüzünden muhalefetin elinde bulunan illeri alma seçimi olarak görüyordum.Bunun en açık delilide;CHP nin elinde bulunan İZMİR,DTP'nin elinde bulunan DİYARBAKIR,yine CHP'nin elinde bulunan Çanakkale,DTP nin güney ve doğu Anadolu'da ki bariz üstünlüğü listeyi bu şekilde uzatabilirim.Şimdi bırakın bu bölgelerde başarı elde etmeyi elimizde bulunan çok önemli bölgeleride kaptırdık..ADANA..ŞANLIURFA..VAN..SİİRT..ANTALYA bu kadar önemli bölgeleri elimizde bulunmasına rağmen kaybetik.Bunun gibi daha bir çok il ve ilçe var..Özetle durum bundan ibaretti.Lakin buna karşın DTP,MHP,ve CHP nin hem elimizde ki yerleri alması hem de ellerinde ki yerleri kaptırmaması seçimin galib olmalarını sağladı..Hakımızda en hayırlısı diyorum..!

politikaci 03-30-2009 13:38

Valla kızmayın ama İzmirden osmanlı tokadı yedik.aday seçimleri tek kelimeyle rezaletti.İzmirde en çok oy alacağımız yer diye tabir edilen adeta kalemiz olarak bilinen Buca ilçesinin adayının yolsuzluktan tutuklanmasına rağmen onun aday göstermesi,kalemiz Bucada chpnin %50 oy almasına sebep oldu.Akpartinin orada chpye fark atması gerekirken ve böylece izmir genelinde %3 kadar oy arttırması gerekliydi.

Gözlükleri çıkarırsak bu seçim için iyimserliğe luzüm yok.sonuç akparti liderliği ile sonuçlansada sandıktan ağır bir yenilgi aldık.

Bu sonucu akpartiye oy atan milliyetçilere bağlıyorum.Trt şeş açılımı onları kızdırdı.
Ve bu açılımla kürt vatandaşlardanda oy alamayınca ortada böyle kaldık.ayrıca milliyetçiler arama kurtarma ekiplerinin Muhsin yazıcıoğlu rezaletine kızmış olmaları gerek.

Chpnin saçma sapan açılımları,attıkları çamurlar;dar gelirli akpartili vatandaşlarımızı chpye oy atmakta zorladı.Kısacası çamurların izi kaldı.

Ayrıca Saadet partisinin oyları aptalca bölmesi ve çamur yarışında chpyi aratmamasına bu sonucu bağlayabiliriz.

Sonuç olarak gelecek genel seçimde tek başına iktidar olmamız kesin değil.Sandıktan gerçektende uyarı aldık.

Beyazgülüm 03-30-2009 13:40

Basbakanımızda söyledi zaten tatmin etmedi diye..Ama yinede bütün zorluklara rağmen yine kazandık bundan sonrası için ne yapabiliriz artık onun işçin çalışmalıyız...

Özgür Çağrı 03-30-2009 13:41

Trt şeşt Milliyetçi muhazafakar seçmeni kızdırdı fakat doğuda resmen ihanete uğradık. Herkes hakettiği gibi yönetilir

HAYIRLI OLSUN .

eda05 03-30-2009 13:47

doğunun halkının zekasından şüphe etmeye başlıyorum artık !! Hem ağlayıp sızlıyolar pkk diye ondan sonrada o partiye oy verip birinci çıkarıyolar herkes hak ettiği gibi yönetilir bunlarda hak ediyolar

Rafugee 03-30-2009 13:49

arkadaşlar ben şahsen Ak Partinin kaybettiğini düşünmüyorum..kaybettiği iller var tabiki ama 2004 yerel seçimlerine göre değerlendirirsek 3 puan kayıp var bu da çok büyük bir kayıp değil ki şanlıurfa ve adanada Başbakanımız oy korkusuyla aynı insanları tekrar aday yapsaydı sonuçlar 2004 le hemen hemen aynı olabilrdi diye düşünüyorum..ama Başbakanımız bunu göze aldı,dün kendiside söyledi bunu...ama üzüldüğüm,en başta İstanbul oldu,bu kadar az bi fark ben asla beklemiyordum,hiç haketmedikleri halde kendilerini birşy sanmalarına neden oldu bu sonuçlar...Bir de Antalya ya çok şaşırdım,Başbakanımız da çok üzülmüş bu ile,çünkü herşey ortada,yapılanlar....herşeye rağmen bu seçimlerde de bazı hatalarımız olduğu kesin,adaylar konusunda olsun,bazı stratejiler konusunda olsun...yinede sonuç olarak Ak Parti birinci parti olarak yeni bir zafere daha imza atmıştır diye düşünüyorum..:)

ishakyilmaz 03-30-2009 13:50

Alıntı:

eda05 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563896)
doğunun halkının zekasından şüphe etmeye başlıyorum artık !! Hem ağlayıp sızlıyolar pkk diye ondan sonrada o partiye oy verip birinci çıkarıyolar herkes hak ettiği gibi yönetilir bunlarda hak ediyolar

Tespitiniz kısmi olarak doğru gözüküyor olsa bile,genel olarak Güney Ve Doğu Anadolu zekası oldukça kıvrak ve zekidir.Buralarda aday hatası yapılmıştır diye düşünüyorum,daha doğrusu stratejik hatalar yapılmıştır.

Özgür Çağrı 03-30-2009 13:53

Valla kim ne derse desin en büyük zafer ne Konyada Ne Kayseride

en büyük zafer KOCAELİDE

12 İlçenin 11 ni kazandıkk

ve büyükşehiri kazandık. Varmı böyle sonuç :)

politikaci 03-30-2009 13:55

Valla ishak abim kusra bakma ama Başbakan daha ne yapsın? Trt şeşi açtı.Türkiyede yıllardan beri alışılagelmiş kürtlere karşı zihniyeti yok etti.Mitinglerde birleştirici mesajlar gönderdi. daha ne yapsın.hep kıvrak zekalı olmayanlar pkklı kürtlerdir elbet.normal kürt kardeşlerimize lafımız yok.ama bunca açılımdan sonra hala teröristler Türkiye'de 4. parti oluyorsa bi sorgulamamız şart

Güngören_34 03-30-2009 13:57

Alıntı:

Beyazgülüm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563888)
Basbakanımızda söyledi zaten tatmin etmedi diye..Ama yinede bütün zorluklara rağmen yine kazandık bundan sonrası için ne yapabiliriz artık onun işçin çalışmalıyız...

Hatamız nerde bunları bulup bir daha tekrarlamamız lazım:hmm

ishakyilmaz 03-30-2009 13:59

Alıntı:

politikaci Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563907)
Valla ishak abim kusra bakma ama Başbakan daha ne yapsın? Trt şeşi açtı.Türkiyede yıllardan beri alışılagelmiş kürtlere karşı zihniyeti yok etti.Mitinglerde birleştirici mesajlar gönderdi. daha ne yapsın.hep kıvrak zekalı olmayanlar pkklı kürtlerdir elbet.normal kürt kardeşlerimize lafımız yok.ama bunca açılımdan sonra hala teröristler Türkiye'de 4. parti oluyorsa bi sorgulamamız şart

Bölge halkı üzerinde stratejik politikalar seçimlere az bir süre kala yapılırsa sonuç bundan daha iyi olamazdı.AK Parti yapacaklarında çok geç kaldı diye düşünüyorum.Ankara'da ikamet edip,pc vasıtası ile oraları yönetmeye kalkışırsanız başarı elbette gelmez,DTP kahvelerinde adam kazanma peşindeydi..!

Morte 03-30-2009 14:52

Bence bu seçim yerimizde saydığımızın göstergesidir... Tamam güzel şeyler yapıyoruz da demekki hataşarımızla bunlara gölge düşürüyoruz...

politikaci 03-30-2009 14:57

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563914)
Bölge halkı üzerinde stratejik politikalar seçimlere az bir süre kala yapılırsa sonuç bundan daha iyi olamazdı.AK Parti yapacaklarında çok geç kaldı diye düşünüyorum.Ankara'da ikamet edip,pc vasıtası ile oraları yönetmeye kalkışırsanız başarı elbette gelmez,DTP kahvelerinde adam kazanma peşindeydi..!

Haklısında,mantıken zaten Vatanını seven topluluklar Dtp kahvelere değil evlere gelsede oy vermezler.Zihin işi bu.Akparti bence yapacağını yaptı,sonuçsa seçmenin vatan sevgisiyle doğru orantılı.

sevdesu 03-30-2009 14:57

kaybetmek kelimesi yanlış bişey herekz neden bu kadar olmusuz yapmayın arkadaşlar medya sizide mi kandırdı...... chpnin ölse alamayacığı bir oya sahipken bu mutsuzluk neden

Ertuğrul ÖZGÜL 03-30-2009 14:59

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563869)
Evet sevgili kardeşlerim bende uyandırılan intiba bu yöndedir açıkçası..Büyük bir heycan ve sinerji ile girdiğimiz,tahlil açısından çok önemli gördüğümüz yerel seçimlerin sonuçları bende kaybetme duygusuna neden olmuştur.Derin üzüntü içindeyim,milyonlarca AK Partilinin emeklerine yazık edildiğini düşünüyorum.Triliyonlarca bütçeler harcanmasına karşın genel olarak böyle bir sonuç almış olmamız açıkçası beni derinden üzmüştür.Benim için Yerel Seçimlerin en önemli beklentisi AK Partinin elindeki illleri almasından ziyade;gerek ideolojik gerekse diğer faktörler yüzünden muhalefetin elinde bulunan illeri alma seçimi olarak görüyordum.Bunun en açık delilide;CHP nin elinde bulunan İZMİR,DTP'nin elinde bulunan DİYARBAKIR,yine CHP'nin elinde bulunan Çanakkale,DTP nin güney ve doğu Anadolu'da ki bariz üstünlüğü listeyi bu şekilde uzatabilirim.Şimdi bırakın bu bölgelerde başarı elde etmeyi elimizde bulunan çok önemli bölgeleride kaptırdık..ADANA..ŞANLIURFA..VAN..SİİRT..ANTALYA bu kadar önemli bölgeleri elimizde bulunmasına rağmen kaybetik.Bunun gibi daha bir çok il ve ilçe var..Özetle durum bundan ibaretti.Lakin buna karşın DTP,MHP,ve CHP nin hem elimizde ki yerleri alması hem de ellerinde ki yerleri kaptırmaması seçimin galib olmalarını sağladı..Hakımızda en hayırlısı diyorum..!

kardeşim o kadarda ümitsiz olma az kişiyle kazanılan bedir savaşı var ama garanti görülen ve okçular sayesinde kayıp edilen Uhud var elbet AK partidede okçular tepesini terkedenler olmuş demekki ama elimizi başımıza koyup düşünürsek elbet HENDEK BİZİMDİR. yeterki biz kendimize fazla güvenipte gaflate düşmayelim......
saygı ve sevgilerle....

Beyazgülüm 03-30-2009 15:00

ADANA meçhul şu anda duaya ihtiyacımız var ama ilçelerin çoğunu aldık..büyükşehir öğleden sonra belli olacak

politikaci 03-30-2009 15:01

Alıntı:

sevdesu Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563971)
kaybetmek kelimesi yanlış bişey herekz neden bu kadar olmusuz yapmayın arkadaşlar medya sizide mi kandırdı...... chpnin ölse alamayacığı bir oya sahipken bu mutsuzluk neden

Kağıt üzerinde lider biziz tabi.Akparti %47 oylarla Türkiye'de birşeyleri değiştiremez yeterince güçlü sayılmazden %40 oy hem düşüş maksadında,hemde güç babında başarıdan uzak bir sonuçtur.Tabiki bu bir yerel seçim,genel seçimle bir olmaz.Fakat meydanlarda tüm liderler,başbakanımızda dahil bunu bir genel seçim havasına soktular.%47 oy alan bir partiye kapatma davası açılıyorsa,darbe planı yapılıyorsa bu oy ile gelecek genel seçimde şimdilik oy bakımından pek umut vadetmeyen bir partiye neler yapılmaz?

ishakyilmaz 03-30-2009 15:01

Alıntı:

Morte Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563963)
Bence bu seçim yerimizde saydığımızın göstergesidir... Tamam güzel şeyler yapıyoruz da demekki hataşarımızla bunlara gölge düşürüyoruz...

Mizahi bir şekilde imzanda gösterdiğin Büyükerşen,gırtlağına kadar yolsuzlukları bulunan bu şahıs yine ezici bir biçimde seçimi kazandı..Yani ortada büyük bir yanlış var bunu inkar edemeyiz..Eskişehir gibi bir çok il ve ilçelerde gerek CHP gerekse diğer partilerin defollu adayları yüksek oranlarla seçimleri kazandılar.Malesef yerel seçim sürecini iyi yönetemedik..!

xeoxxeox 03-30-2009 15:11

Bu seçimde en iyi çıkışı mhp yakalamıştır.10 il belediyesi almak mhp için inanımaz bir başarıdır,ayrıca bir daha ki dönem benim tahminim ankarada gökçek jubile yapacağından başkan mansur yavaştır.Akp bu seçimde büyük bir yara almıştır.Antalya ve adana büyükşehirleri urfa balıkkesir van siirt aydın giresun ısparta manisa illerini daha önce kendisinde olmasına rağmen kaybetmiştir.Bu çok büyük bir darbedir ve akp nin özellikle istediği yerler vardı izmir çankaya diyarbakır mersin eskişehir ordu batman trabzon.bunlardan sadece trabzonu büyük bir gayret sonucu almıştır.saadet partisi bu seçimde il genel meclisinde 2007 seçimlerine göre oylarını 2-2.5 katlamıştır.Belediye olarak il Urfa ilçe olrak 23 ilçe aldılar.Bu seçimde il genel meclisinde özellikle doğuda %10 barajını çok rahat aştılar.İstanbuld il genel meclisinde 7.5 aldılar.Bu gösteriyorki bir daha ki genel seçimde sp mecliste.aslında bu seçimde daha büyük hedefleri vardı ama olmadı.sivas rahmetli muhsin yazıcıoğluna vefa göstererek &50 ile BBP adayını belediye başkanı yapmıştır hayırlı olsun

ishakyilmaz 03-30-2009 15:16

Birebir örtüşmemiş olsa da, hatta şartlar kısmen değişik olsa da 1989 yerel seçimini andıran bir tablo çıktı ülkenin karşısına. Başbakan Erdoğan’ın tablo karşısında büyük bir şok yaşadığını düşünüyorum. Fakat bu sonuçların ülke için hayırlı olacağına inanıyorum.

Terennüm 03-30-2009 15:19

ben kaybedenin akparti olduğunu düşünmüyorum tek korkum şu:
TÜRKİYEDEKİ İSTİKRARIN KAYBEDİLMESİNDN KORKUYORUM

Ertuğrul ÖZGÜL 03-30-2009 15:21

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563992)
Birebir örtüşmemiş olsa da, hatta şartlar kısmen değişik olsa da 1989 yerel seçimini andıran bir tablo çıktı ülkenin karşısına. Başbakan Erdoğan’ın tablo karşısında büyük bir şok yaşadığını düşünüyorum. Fakat bu sonuçların ülke için hayırlı olacağına inanıyorum.

seçimlerden önce 1-2 yazar demişti olabilirdiye sonumuz öyle olmasın inşallah

ishakyilmaz 03-30-2009 15:23

Açıkçası miting meydanlarında ki coşku ve kalabaklıkta bizleri yanılgıya sevk etti..Alanları dolduran yüzbinlerce vatandaşın büyük çoğunluğunun Erdoğan sevgisinden meydanlara akın ettiklerini unutmayalım,ve bu demektir ki bu kalabalıkların oy verme işlminde aday sendrumu yaşamışlardır!?

Supraliminal 03-30-2009 15:25

Bu seçimleri akparti açık ara farkla her zaman olduğu gibi kazanmıştır.Ama kendisine göre değerlendirirsek kaybetmiştir evet.
Akparti yine 1.partidir sadece aday belirleme konusunda vahim hatalar yapılmıştır.Önemli yerleri kaybetmişizdir ve kaybetme aşamasına gelinmiştir.
Politikasını acil değiştirmesi gerekir akpartinin.
Bu sonuçlar beni hiç mi hiç tatmin etmedi doğrusu çok şaşkınlık içindeyim.
Hele hele yaşadığım İst-Kartal ilçesini akpartinin kaybetmesi acı vericidir.
İnanılmazdır ,şüphe vericidir.Anlamış deilim hayırlısı olsun.

eda05 03-30-2009 15:49

Alıntı:

ishakyilmaz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563900)
Tespitiniz kısmi olarak doğru gözüküyor olsa bile,genel olarak Güney Ve Doğu Anadolu zekası oldukça kıvrak ve zekidir.Buralarda aday hatası yapılmıştır diye düşünüyorum,daha doğrusu stratejik hatalar yapılmıştır.

valla ben anlamıyorum artık daha ne yapsın Tayyip bey doğu halkı akıllanmıyorsa...

ishakyilmaz 03-30-2009 15:56

Alıntı:

eda05 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 564057)
valla ben anlamıyorum artık daha ne yapsın Tayyip bey doğu halkı akıllanmıyorsa...

Söyleminizde bir genelleme içindesiniz..Lütfen genelleme uyandıracak bir uslüp kullanmayalım!

onr 03-30-2009 16:01

seçimler hakkında birkaç yorumda bulunmak gereklidir öyle sanıyorum.

birincisi ak parti'nin aldığı bu oy oranı partinin alabileceği minumum oy seviyesini işaret etmekte bana göre. dikkat ederseniz yerel seçim kampanyalarını tek başına yürüttü başbakan, tüm yükü sırtladı. ve bu %39 luk oy oranı bana göre başbakanımızın aldığı oy oranıdır. bir anlamda tayyip erdoğan'ın güven oyudur.

2007'de gerek abdullah gül, gerek abdüllatif şener gerek bülent arınç seçim kampanyalarında yer almıştı hatırlarsınız. %47'lik bu oranın bana göre 5-6 puanı bu destekle sağlanmıştı. tabi beni açıkçası en çok üzen dtp'nin artan oyları olmuştur. trt 6 açılımı olsun bir çok paket getirilmesine, güneydoğu'ya hizmet götürülmesine rağmen halkın hizmet verene değil de kargaşa çıkarana %75'lere varan ezici bir destek vermesi beni düşündürüyor. bu 2 milyondan fazla bir oy demek, azımsanacak bir miktar değil arkadaşlar.

47-39= 8 puanlık bir fark var görüldüğü gibi. gerçi genel seçimlerle yerel seçimler karşılaştırılamaz ama bir nebze olsa bilgi vermesi açısından önem taşımakta bu gösterge. ben ak parti'den chp'ye bir oy kaymasının olduğuna ihtimal vermiyorum. bu durumda ya mhp'ye yada sp'ye bir miktar seçmen kaybı olmuştur bana göre. haber sitelerinde de yapılan yorumlara göre ak parti'nin bu seçimde aldığı oy tabir-i caizse kemik oylardır. burası artık kesindir. bunun üzerine koyacağı her oy ak parti için başarıdır benim açımdan. 22 temmuz bu sebeple bir zaferdi. ancak gerek iç karışıklıklar, gerek global konjunktürde meydana gelen dalgalanmalar, neredeyse zorla ithal ettirilen bir kriz ortamı dediğim 6 puanlık bir düşüşe sebep olmuştur.

toparlarsak, arkadaşlar bana göre adalet ve kalkınma partisi bu seçimlerde anormal bir kayıp yaşamamıştır. kaybedilen iller evet, elbette üzüntü vericidir ama bir bakıma bu olay ak parti'nin bir dahaki seçimlerde aday belirleme stratejisini yeniden şekillendireceği hususunda umut vermiştir. bu seçimlerde dediğim gibi asıl endişe veren olay dtp'nin oylarının beklenmeyen ölçüde artması, dolayısıyla kutuplaşmanın had safhaya ulaşmasıdır.

Morte 03-30-2009 16:01

Alıntı:

eda05 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 564057)

Kesinlikle böyle düşünmemelisiniz. Sonuçta orada aşiretler gibi, PKK gibi gerçekler de var... Oradaki insanlarımız da DTP'ye isteyerek oy vermiyorlardır zaten.

ak61 03-30-2009 16:04

Güneydoğu, resmen biz hizmet değil devlet istiyoruz demiştir. Bu seçimde kaybettiğimiz oyların çoğu Trt Şeş olayı ve Kürtlere karşı milliyetçiler için taviz sayılacak haraketler. Bence başbakanın artık daha sert olup, Milliyetçilerin oyunu kazanması lazım. Doğudan ne yaparsak yapalım Dtp çıkacak bunu anlayalım.

Bide biz azalarken diğerlerinin artması kötü oldu. chp farkı bir seçimde %10 kapattı. %26 olan fark %16 ya düştü

Ertuğrul ÖZGÜL 03-30-2009 16:07

Alıntı:

ak61 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 564092)
Güneydoğu, resmen biz hizmet değil devlet istiyoruz demiştir. Bu seçimde kaybettiğimiz oyların çoğu Trt Şeş olayı ve Kürtlere karşı milliyetçiler için taviz sayılacak haraketler. Bence başbakanın artık daha sert olup, Milliyetçilerin oyunu kazanması lazım. Doğudan ne yaparsak yapalım Dtp çıkacak bunu anlayalım.

olmadı şimdi bu ayrımcı cümleler ayrı bir ırkmış gibi davrandıkça dahada soğuyorlar sertlik hiç bir şeye çare olmaz.....

LeyaL 03-30-2009 16:13

Bunca karalama politikları ve çamur atmalara rağmen ve
insanlarımzın bir çoğunun da bunları dikkate almasına rağmen
diyorum sonuç kötü sayılmaz..

Ertuğrul ÖZGÜL 03-30-2009 16:15

Alıntı:

Sahra Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 564122)
Bunca karalama politikları ve çamur atmalara rağmen ve
insanlarımzın bir çoğunun da bunları dikkate almasına rağmen
diyorum sonuç kötü sayılmaz..

hah ya işte böyle çok kötümser olmayalım ders alalım

NS 03-30-2009 16:31

ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol
trt ses yahut carsaf ... insanlar özüne ve dürüstlüğüne bakıyor

ishakyilmaz 03-30-2009 16:37

Ak Parti Neden Kaybetti?

30 Mart 2009 Pazartesi Saat 09:23

Başbakan başta Şanlıurfa olmak üzere bir çok ilde seçimi neden kaybettiklerini değerlendirdi!

BASIN: Medyayla mücadele ettik. KRİZ: Finansal sorun yaşıyoruz. HİZMET: Demek ki karşılık bulmuyor.

YEREL seçimde partisinin aldığı oy oranını tatmin edici bulmayan Başbakan Tayyip Erdoğan, oy kaybının nedenlerini, "Medyaya karşı da mücadele ettik. Finansal kriz yaşıyoruz. Demek ki hizmet karşılık bulmuyor" diye sıraladı. 22 Temmuz seçiminde AKP Genel Merkezi’nin balkonundan coşkulu bir topluluğa seslenen Erdoğan, bu kez binanın dışında ses sistemi kurulmasına rağmen salonda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şunları söyledi:

Bundan sonra dersimizi farklı şekilde çalışacağız

Bu akşam sayımlar bittikten sonra tabii ki bizler mesajımızı alacak, ona göre bundan sonra bundan sonraki süreçte dersimizi farklı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Başarıdan da başarısızlıktan da ders çıkarmayı siyasetin kalite kazanması için önemli görüyorum.

Hizip, kavim siyasetini ittik belki de bedeli bu oldu

Hiçbir zaman ayrıştırıcı siyasetin tuzağına düşmedik. Hizip siyasetini, zümre siyasetini, kavim siyasetini, bölge siyasetini elimizin tersiyle ittik. Belki bunun bedeli de oldu. Ama biz bu bedeli göze alarak adımlarımızı attık.

Sonuç AKP’nin güvenoyu aldığının göstergesi olabilir

Ortaya çıkan önemli bir sonuç, ikinci ve üçüncü sıradaki muhalefet partilerinin oylarının AKP’nin gerisinde kaldığıdır. Tabii burası anlamlıdır. AKP, tabiri caizse kendi kendisiyle yarışmıştır. Biz muhalefetle yarışmadık. Alınan sonuç AKP’nin güvenoyu aldığının göstergesi olarak yorumlanabilir. Bu seçimin birinci partisi kim oldu, önemli olan budur? Yani kimse millete haksızlık yapmasın. Sandıktan çıkan iradeyi küçümseme hakkını kimse kendinde görmesin.

Maksadı aşan beyanlar ve talihsizlikler geride kaldı

Bugün yeni bir gündür, yeni bir süreç başlıyor. Seçim sürecinde maksadı aşan beyanlar, ifadeler, talihsizlikler geride kaldı. Umarım siyasi rekabet içinde olduğumuz partiler için de yeni dönem yeni bir başlangıç olur. Bize göre demokratik rekabet çoğulcu demokrasinin gereğidir, olmazsa olmaz şartıdır.

Oranlar şu andaki görüntüde bizi tatmin etmiş değil

Değerlendirmemizi enine boyuna yapacağız, nerede eksiğimiz, nerede yanlışımız var, niçin bu noktaya düştük, daha fazla olmadı, bunun değerlendirmesini yapacağız. ’Ha bu oranlar sizi tatmin etti mi’ derseniz, şu andaki görüntüye bakarsanız, tatmin etmiş değil.

Krize ve medyaya rağmen eksiğimizi görme gayretindeyiz

Dikkat edilirse tüm siyasi partilerin hedefi tek partidir, o da AKP’dir. Birçok medya gruplarına karşı da bu mücadeleyi verdik. Bu mücadelenin neticesinde, üstelik de küresel finans krizinin olduğu dönemde bu seçimi yaşadık. Bu finans krizine rağmen böyle bir netice çıkmıştır. Eksiğimizi görmenin gayreti içinde olacağız.

Kimlik siyaseti ağır bastı ve sonucunda tablo bu oldu

İsterseniz işin başlığını şöyle atalım. Gördük ki herhalde hizmet siyaseti, eser siyaseti pek tutarlı olmuyor. Burada kimlik siyaseti biraz daha ağır bastı ve bunun neticesinde böyle bir tablo ortaya çıktı. Bütün bunlara rağmen biz oturacağız bunu masaya yatıracağız. Ne kadar kimlik siyaseti müyesser oldu veya olmadı? Buna göre de adımlarımızı atacağız.

Tahrik yarışı var, ışıklar sönmüş, e sönebilir

İstanbul ve Ankara’yla ilgili maalesef adeta bir tahrik yarışı var, bir gölge düşürme gayreti var. Kurumların yanına belediye otobüsleri gelmiş. E davet edilmiştir, gelmiştir. Bunlarda bir şey aramanın anlamı yok. Işıklar sönmüş, e söner. Bunlardan dolayı gölge düşürme gayreti içerisine girmek çok çok yanlıştır.

Seçimle bağlantılı kabinede değişiklik yapılabilir

Kabinede değişiklik seçimle bağlantılı olarak da yapılabilir, ama bağlantısı olmadan da yapılabilir. Seçim sonrasında bu adımı atarak yola devam etmek grubumuz içerisinde anormal bir şey olmayacağı gibi, kabine içindeki arkadaşlarım tarafından da anormal karşılanmayacaktır, karşılanmamalıdır. Kimse illa nihai orada oturacak değil. Bunlar değişebilir, değişmelidir.

Doğrusu seçim sonucuna üzüldüğüm iller de oldu

ANTALYA’YA Doğrusu üzüldüğüm iller oldu. Mesela Manisa’da, Balıkesir’de verilen hizmetler anlatılır gibi değil. Antalya’yla ilgili sonucu çok ama çok anormal buldum. Neticeye saygımız var, o ayrı mesele. Demek ki hizmet karşılık bulmuyor, bunu gördüm. Bundan dolayı üzüntülüyüm onu söyleyeyim.

FAKIBABA’YA Şanlıurfa’da o arkadaşı aday yapmadıysak takım oyununa uyabilecek bir insan olmadığı için yapmadık. Aynı şeyi Adana için de yaptık. Belediyecilik olsun, particilik olsun kollektif bir oyundur. O takım oyunu içinde yer alamayan insanların bu yola devam etmesi mümkün değildir.

Mirzaoglu 03-30-2009 16:41

oy kaybetmedi aslında bu seçimde bi çok kişi şahsa oy verdiler partiye değil yerel eçimde yine çok oy alır ak parti

LeyaL 03-30-2009 16:47

Alıntı:

Mirzaoglu Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 564175)
oy kaybetmedi aslında bu seçimde bi çok kişi şahsa oy verdiler partiye değil yerel eçimde yine çok oy alır ak parti

evet öncelikle bunun yerel seçim olduğunu unutmamak gerek.
Şahsa oy verildi partiye değil...Ümitsiz olmayalım daha çok çalışalım..

Tarantula_ 03-30-2009 16:57

Alıntı:

@korfez Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 563892)
Trt şeşt Milliyetçi muhazafakar seçmeni kızdırdı fakat doğuda resmen ihanete uğradık. Herkes hakettiği gibi yönetilir

HAYIRLI OLSUN .

Doğuda yapılan ihanet sadece bize yönelik değildi zaten Ülkeye yönetlikti hainlerden oluşan bir parti belediye alıyor yahu akıl alır gibi değil....:@

el-EMIN 03-30-2009 17:56

HICBIR Iktidar Ekonomik Krizlerden Oy kaybi olmadan cikamamistir.

Ak Parti Türkiye ve Avrupa standartlarinin üzerinde bir Oy orani yakalamistir..

2004 te 42 olan oy..2007 de 39 olmustur..

Bir Cok Belediyelerde SON ANDA degisikliklere gidilerek cok büyük hatalar yapilmistir..

Buda secim sonuclarini eksi yönde etkilemistir.

tabiki her ak partili belediye calisiyor diye bir Kaide yok..tembellerde var icimizde..

Bunun Bedelini ödeyecekler var..

ishakyilmaz 03-30-2009 18:21

AK Parti'den ilk özeleştiri
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. Yıldırım, "En iyi hizmeti yapan başkanlarımız bile oy kaybı yaşadı, seçimi alamadı. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Demek oluyor ki hizmet de yapacağız, gönül de.'' şeklinde konuştu.

''AK Parti dediğini yapan, yapmayacağını asla demeyen bir anlayışla siyaset yaptığı için bugünlerdedir'' diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "En iyi hizmeti yapan başkanlarımız bile oy kaybı yaşadı, seçimi alamadı. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Demek oluyor ki hizmet de yapacağız, gönül de.'' şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, Işıkpınar semtinde bir lokantada düzenlediği basın toplantısında, 4 seçim geçiren AK Parti'nin yerel seçimlerde rakiplerinin iki katı kadar oy aldığını belirtti.

Aldıkları oy oranını parti olarak değerlendireceklerini ifade eden Yıldırım, ''Oyumuzda gerileme söz konusudur, bunu değerlendireceğiz. Partimizin yetkili kurumları toplanacak, durumu değerlendirecek seçimin sonuçlarını en iyi şekilde okuyacağız'' diye konuştu.

AK Parti'nin başarısında izlediği politikanın etkili olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

''AK Parti, dediğini yapan, yapmayacağını asla demeyen bir anlayışla siyaset yaptığı için bugünlerdedir. AK Parti'nin oyunda gerilemeyi kendilerine başarı olarak görenler de çok heveslenmesin. Başarı demek iktidar partisinin önüne geçmek demektir. Oyunuzun iki katı iktidar partisininkinden daha aşağıda kalıyorsa o zaman başarıdan da söz etmek doğru olmaz. Gerçi bu onların işi, biz kendi işimize bakalım. Bu seçim bize hizmetin esas olduğunu gösterdi. En iyi hizmeti yapan başkanlarımız bile oy kaybı yaşadı, seçimi alamadı. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Demek oluyor ki hizmet de yapacağız, gönül de.''

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün kendilerini derinden yaraladığını kaydeden Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bu ülkede birlik, beraberlik ve manevi değerler konusunda hiçbir dönemde eğilmeyen, çizgisini değiştirmeyen değerli siyasetçi Muhsin Yazıcıoğlu ve dava arkadaşlarını ne yazık ki kaybettik. Seçimlerde ülkemiz huzur ve sükun içinde seçimleri tamamladı. Allah'a şükür kayda değer önemli bir sıkıntı da yaşanmadı. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. 'Seçim geçti, nasıl olsa bir seçim daha var, o zaman bakarız' anlayışına asla kapılmadan titiz bir çalışmayla bu meydanlarda verdiğimiz sözleri gerçekleştirmenin gayreti içinde olacağız.''

Toplantıya, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Erzincan'da seçimi kazanan AK Partili belediye başkanları da katıldı. (AA)

Davos_Fatihi 03-30-2009 19:33

%40 oyla secımın kaybedenı olmak karısık bır durum :D evet kazanmadık ama kaybettı dıyenlere gülerim !!!

All times are GMT +3. The time now is 23:28.