![]() |
Toptan: Ne TSK o eleştirileri, ne de muhalefet bu ifadeleri hak ediyor
Toptan: Ne TSK o eleştirileri, ne de muhalefet bu ifadeleri hak ediyor Meclis Başkanı Köksal Toptan TSK ile muhalefet partileri arasında yaşanan tartışmalarla ilgili, "Muhalefette Genelkurmay'da ölçüsüz hareket etti. Ne TSK o eleştirileri hak ediyordu, ne de muhalefet partileri bu ifadeleri hak ediyordu. İnanıyorum ki herkes tartışmanın bu noktaya gelmesine üzülmüştür." dedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan TRT 1 televizyonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a yönelik yaptığı sınır ötesi harekatın ardından başlayan tartışmalarla ilgili değerlendirmesi sorulan Köksal Toptan, bu tür tartışmalarda çok dikkatli bir üslup kullanılması gerektiğini söyledi. Demokrasilerde eleştirilemeyecek, tartışılamayacak bir kurum olmadığını ifade eden Toptan, ancak üslubun çok iyi ayarlanması üzerinde durdu. Muhalefetin de Genelkurmay'ında ölçüsüz hareket ettiğini belirten Toptan, ne TSK'nın o eleştirileri hak ettiğini, ne de muhalefet partilerinin bu ifadeleri hak ettiğini söyledi. İnanıyorum ki herkes tartışmanın bu noktaya gelmesine üzülmüştür." "Teskerenin neredeyse oybirliği ile geçmesiyle, Meclis'in TSK'ya büyük bir güven duyduğunun altı çizildi." diyen Toptan, şöyle devam etti: "Önce hava, sonra kara harekatı yapıldı. Kara harekatı çok zor şartlarda yapıldı. Oradaki şartları tam bilmeden olayı tartışmanın yanlış olacağını düşünüyorum. TSK harekatı başarıyla gerçekleştirmiştir." Amerikalı yetkilinin gelmesinden bir gün önce çekilmenin başladığını vurgulayan Toptan, Amerikan yöneticilerinin çekilmeyi gördükleri halde hoyrat bir sergileyerek bu açıklamaları yaptığını savundu. Toptan, "Çekilme bir gece önce başlamış. Çekilme başladıktan sonra Amerika'dan bu konuda açıklamalar gelmeye başladı. Amerikalılar bunu gördükleri halde böyle bir açıklama yapmış olmaları hoş değil. Burada bizin diplomatik eksikliğimiz var." diye konuştu. Kuzey Irak operasyonunu TSK'nın ne şartlarda yaptığının unutulduğunu dile getiren Toptan, muhalefet partilerinin genel başkanlarının hükümetten ve Genelkurmay'dan bilgi almadan eleştiride bulunmasının yanlış olduğunu kaydetti. "TSK'ya bir şey söylerken dikkatli olmamız lazım. TSK'yı yıpratacak üslubu yanlış buluyorum." diyen Toptan şöyle devam etti: "TSK'ya değil de hükümeti eleştirselerdi hükümet çıkıp cevap verirdi. Yanlışlık orada yapıldı. Genelkurmay'ın verdiği cevabın da dozu oldukça yüksekti. Tartışmanın sürdürülmesinin kimseyi faydası yok, zararı var. Bu önemli bir operasyonun keyfini çıkarmamız gerekirken gereksiz bir tartışmaya yol açtık. Burada herkese mesaj vardı. Dünya kamuoyunun desteği alınarak yapılmıştı." Toptan özetle şu açıklamaları yaptı: "Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar şehide rağmen çocuğunu davullu zurnalı askere gönderen bir millet bulamazsınız. Şehit oğlunun cenazesinde 'kardeşi onun yerine gidecek' diyen analar başka bir millet yoktur. Bizim insanımız orduyu peygamber ocağı olarak görür." "Muhalefette Genelkurmay'da ölçüsüz hareket etti. Ne TSK o eleştirileri hak ediyordu, ne de muhalefet partileri bu ifadeleri hak ediyordu. İnanıyorum ki herkes tartışmanın bu noktaya gelmesine üzülmüştür." "Genelkurmay başkanımızın söylediklerine inanmaktan başka benim aklımdan bir şey gelmez. Amerika Irak'ta başarılı mı? Ama orada bu tartışmalar yapılmıyor. Seçim sathı mahallinde bile bunun tartışmasını yapmıyorlar. Seçimlerde bile seviye elden bırakılmıyor." "TSK'ya verilen görevin çerçevesi belli. Açıklamada varılması gereken bütün hedeflere varılmıştır deniyor. Şuraya kadar gitseydiniz, buraya kadar gitseydiniz deniyor. Bu doğru değil. Genelkurmay her gün basını bilgilendirdi. Bütün bunlardan sonra bu tartışmaların yapılmaması gerekiyordu." "Askeri seçeneğin dışında PKK sorununun çözümü için hükümetin veya MGK'nın bu konuda bir paket çalışması vardır bilemiyorum. Örgütün elindeki argümanların alınması lazım. Bir iyileşme sağlandı, ama yeterli olmadığı görülüyor. GAP'ın bölge için önemi herkes tarafından biliniyor. Belki buna bağlı olarak başka planlar da vardır." "Türkiye'nin büyük bir ülke olması için enerjimizi harcamalıyız artık. Meclis'in bu yapısı bizim için büyük bir şanstır. DTP'nin de Meclis'te olması şanstır. Sorunun çözümüne dönük DTP'nin bir katkısı olmadı şimdiye kadar. Meclis çalışmalarından bir şikayetim yok. Önce terör örgütü ile ilgili netleşmesi lazım DTP'nin." Türkiye'nin ikinci gündem maddesi haline gelen 'türban' konusunda da değerlendirmelerde bulunan Toptan, şu açıklamalarda bulundu: "Ben YÖK kanununu değiştirelim istedim. YÖK'ün üniversiteler üzerinde yetkilerini azaltalım, üniversiteler kendi dünya görüşlerine göre nasıl istiyorlarsa öyle yapsınlar dedim. Bakılacaktır ki başörtüsünün oraya girmesi orayı batırmıyor, girmemesi de öteki tarafı çıkartmıyor. Ama kabul görmedi. Bazı tereddütler ortaya çıktı. Anayasa değişiklik süreci ortaya çıktık. Anayasa Mahkemesi bu konuyu görüşeceğini açıkladı. Zannediyorum bu sürecin sonunu beklemek lazım. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar çok nemli. İtirazı reddederse YÖK kanununda değişiklik yapmak gündeme gelebilecek. Rektörlerin açıklamalarından tereddütlerin devam ettiğini görüyorum. Anayasa Mahkemesi süreci durdurursa başlanılan noktaya geri dönülür. Türkiye'de herkes bu sorunu kabul ediyor. CHP'de kabul ediyor. Sorunun çözümü konusunda farklı düşünceler var." Yıllardan beri laik-antilaik tartışmaları yapıldığını belirten Toptan, kimilerinin bu tartışmalardan tehlike çıkardığını, ancak kendisinin öyle bulmadığını vurguladı. Sivil itaatsizliği de sevdiğini aktaran Toptan, "Bunlar bir toplumun ne kadar canlı olduğunu gösterir. Bunlar güzel şeyler. Türk halkı kendine özgü bir laiklik anlayışı oluşturmuş. Halk şuanda yaşadığı hoşgörüye dayalı, güvene dayalı, kimsenin birbirine müdahale etmediği laiklik anlayışını seviyor. Birileri çıkıp laiklik budur dese kimse onu takip etmez. Osmanlı bir din devleti idi, ama başka dinlere karşı da çok hoşgörülüydü. Cami, kilise ve havra yan yana olabiliyordu. Biz batının laiklik anlayışını almışız, bize özgü hoşgörüyle birleştirmişiz güzel bir ortam oluşturmuşuz." şeklinde konuştu. Ankara (Zaman) |
Toptan: Ne TSK o eleştirileri, ne de muhalefet bu ifadeleri hak ediyor
Türkiyenin mormalleşmesi adına talihli bir açıklama...
teşekkürler...+1 |
All times are GMT +3. The time now is 23:39. |