Sana yalnizca bir tavsiye....
Hasta adam diye tabir ettikleri Osmanli devletinin,
hem ic ve hemde dis hainliklere ragmen,
33 yil boyunca Sultan 2. Abdulhamid'in saltanati okumani ve okuduklarini objektif olarak algilamani tavsiye ederim.
Dünya tarihinde en muhtesem hafiye teskilatina sahip olan Abdulhamid mi evden cikamamis acaba?
Kimse yapilan hatalari inkar etmiyor.
Fakat görmedigin bir gercek var... hain kadrolara ve dis mihraklara ragmen osmanli tüm varligiyla devlet olarak islami doktirinlerle yönetilmis, öyle veya böyle nizami alem icin mücadele etmisitir...
Tanzimat olsun,
ittihati terakki idaresi olsun devleti zayiflatmis ve hatta cökertmistir ama asla bir baska devletin piyonu haline getirememistir....hele yardakcisi hic olmamistir.
Sana defaalarca sordum...hangi devletin piyonlugunu yapmis ve hangi devletin yardakcisi olmus?
Tanzimat dönemi osmanliya agir darbeler vurmustur.
Maddi külfet yüklemistir...disa borclanma sürecine sokmustur...
Fakat hicbir padisah biz borcluyuz diyerek ne vatanini nede haysiyetini, nede ilkesini satmamistir....istisnalar var elbette....ama geneli budur.
Osmanliyi cumhuriyetle kiyaslayamazsin...cünkü cumhuriyet rejimi tamamen din, örf ve ananelere ters olan yepyeni bir sistemi inkilaplar yoluyla zorunlu kilmistir. Fakat Osmanlida en asiri reformlar bile kanunla halka dayatilmamistir...kaldiki defalarca söyledim osmanlida kanuni mecelle yürürlükteydi...ayrica makami hilafet yürürlükteydi.
Yani hatasiyla bile olsa osmanli son dönemlerinde cumhuriyetten alisik oldugunuz o yardakciligi ve senin deyiminle piyonculugu yapmamistir....
Bunun sayisiz örneklerini verebilirim sana ama daha fazla yazmayida acikcasi artik gerekli bulmuyorum.
Yinede,
Yapti diyorsan...
hangi devletin piyonuydu ve kimlere yardakcilik yapti ve hangi padisahlar bu yardakciliga göz yumdu anlatta bilelim. Aydinlanmis oluruz....
|