AYRINTI : 

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, belirli  koşullarda  öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin  yönetmelik  yayımlandı. 

Yönetmeliğe göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip  kıyafet giymeye zorlanamayacak. 
  Uygulama 2013 - 2014 öğretim yılında başlayacak. 
  "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve  Kıyafetlerine Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında  yayımlandı. Belli sınırlamalar hariç okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve  liselerde kılık ve kıyafetin serbest bırakıldığı ifade edilen  yönetmelikte, öğrencilerin okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet  giymeye zorlanamayacağı belirtildi. 
  Bakanlığa bağlı özel kurumlarda ise öğrenci velilerinin yüzde 60'nın  isteğine bağlı olarak okul yönetimi öğrencilere yönelik kıyafet  belirleyebilecek. 
  HANGİ DERSLERİ KAPSIYOR? 
  Yönetmelikte imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı  liselerin imam-hatip programlarında okuyan kız öğrencilerin tüm  derslerde, seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinin yer aldığı diğer ortaokul  ve liselerde ise sadece Kuran-ı Kerim dersinde başlarını örtebilecekleri  belirtildi. 
  Yine  yönetmeliğe göre, öğrencilerin yaş grubu özelliklerine uygun,  temiz ve  düzenli bir kıyafet giyecekleri, öğrenim gördükleri programın  özelliğine  göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum,  işyerlerinde  ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyecekleri;  beden eğitimi ve  spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde  ise etkinliğin  özelliğine uygun kıyafet giyecekleri ifade edildi.  Öğrencilerin tek tip  eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamayacağı  belirtildi. 
  Sağlık  özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin  özürlerinin  gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilecek. Özel  gün, hafta ve  kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde  kullanılmak üzere  veliye malî yük getirecek özel kıyafet  aldırılamayacak. 
  SINIRLAMALAR ŞUNLAR 
  Yönetmelikte  kılık ve kıyafetle ilgili getirilen sınırlamalar ise  şöyle;  "Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında  nişan,  arma, sembol, rozet ve benzeri takıları takamaz. İnsan sağlığını  olumsuz  yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler   giyemeyez, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler  giyemez. 
  Vücut  hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü  etek,  derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz  gömlek  giyemeyez. Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer  aldığı  fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve   giysileri giyemez. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak   bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz." 
  Kurallara  uymayan öğrenciler ve okul yönetimleri hakkında disiplin  hükümlerinin  uygulanacağı belirtilen yönetmelikte, 22/7/1981 tarihli ve  8/3349 sayılı  Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Milli  Eğitim Bakanlığı  ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle  Öğrencilerin Kılık  Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" ile 16/7/1982  tarihli ve 8/5105  sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan  "Kamu Kurum ve  Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine  Dair Yönetmeliğin  14 üncü maddesinde yer alan "ile 22/7/1981 tarihli ve  8/3349 sayılı  Bakanlar Kurulu Kararına bağlı "Milli Eğitim Bakanlığı  ile Bakanlıklara  Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık  Kıyafetlerine İlişkin  Yönetmelik hükümleri" ibaresinin yürürlükten  kaldırıldığı dile  getirildi. 
  2012-2013 öğretim yılının sonuna kadar kaldırılan  yönetmelik  hükümleri uygulanmaya devam edecek. 2013-2014 öğretim yılında  ise  sadece isteyen öğrenciler daha önceki yıllarda okul yönetimince   belirlenen önlük ve okul üniformalarını giyebilecek. , 

|