03-11-2013, 07:49
|
|
|
Shatguy arkadaşım, anketin seçenekleri vs.. gibi ayrıntılarda boğulmayı ve tahkir edici üslubu bırakıp birbirimizi anlamaya çalışalım.
Alıntı:
Tarihinde birçok isyan oldu her isyan edene hak mı verdi bu devlet ? Yoksa ben gayet iyi biliyorum bu ülkede çıkan isyanları veya Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce çıkan isyanları ve merak ediyorum işte aklınız isyan edene hak vermekten ötesine basmıyor ise yarın başka bir etnik unsur isyan ederse ne yapacaksınız ?
|
Öncelikle ben "isyan edene hak vermek"le ilgili akıl zaafını anlamadım. Yani devlet mekanizması tebasına olabildiğince az hak versin, isyanla haklarını talep edenlere de pabuç bırakmasın gibi bir algı ortaya koyuyorsunuz. Bir kere size bunu söyleten ideoloji, arka plan, dünya görüşü... nedir bana göre onu tespit etmek gerekir. Devlet tebasına hak veren bir örgüt gibi almışsınız. Oysa bir hakkın hak olması onu devletin var sayıp saymasıyla alakalı olmamalı-olamaz. Devlet hak vermez, insanların insani-fıtri haklarını adil bir şekilde korur, sosyal dokular arasında makul-adil bir denge kurar.
Yani yukarıda konuşulan Anadolu Kürtlerinin hakları Türkiye Cumhuriyeti devleti tanıdığı sürece vardır mı diyeceğiz? Ya da devletler halklarına isyan ettikleri için mi haklarını verir? Devlet nasıl birşey ki Allah'ın insan olarak yaratarak yaşama hakkı-ifade hakkı-irade hakkı.. verdiği insanları bu konularda sınırlayabilsin. Bunları konuşmalı kanımca.
Alıntı:
Siz hala PKK ve yandaşları ile pazarlık yapmanın,taviz vermenin,tv hakkı,anadil hakkı gibi sözde kültürel ama saçma şeylerle insanların durdurulabileceğine inanıyorsunuz.
|
Yukarıdaki cümlelerime devamla. Bir takım haklardan bahsediyoruz, "tv hakkı" (?), anadil hakkı (?) tam bir açıklık ifade etmese de, bir hak isyan çıksın ya da çıkmasın diye bir topluluğa tanınmaz ki. Konuyu tam tersinden alıyoruz. İnsanların makul hakları neden sınırlandırılmış ki şimdi onların verilmesinden (!) bahsediyoruz? Normal bir insan annesinin konuştuğu dili konuşabildiği için neden devlete şükran duysun ki? Devletin bu konuda kendini zorlayarak birşey yapmasına lüzum yok ki.
Böyle lüzumsuz işler yapmayan devletler için "insanları durdurmak" gibi bir motivasyon olmasa gerektir. İnsanları durdurmak da muğlak bir ifade gerçi ama..
Öte yandan bir halk kitlesinin bir talebini gerçekleştirmek istemesi saçma olup olmamanın konusu değildir ki. Hukuki düzenlemelerle getirilen anlamsız kısıtlamaların kaldırılması yönünde talepler neden saçma olsun? Bunların içeriği durduğumuz yere göre bizim için anlamsız olabilir ama -bırakalım kısıtlamayı- bizim gibi düşünmeyenlerin bu anlamdaki fıtri taleplerini karşılamak-korumaktır devletin görevidir. (/görevi olmalıdır)
|
|
|