maliye bakanı Mehmet Şimşek, gelir vergisi - kurumlar vergisi gibi vergiler yeterli oranda toplanamadığı için, akaryakıta - içkiye - sigaraya (ötv) yüklenildiğini itiraf etmek zorunda kalmıştı.
ben bu konuya başka bir açıdan yaklaşıldığını gördüm. (bir tartışma sitesindeki denetçiden duydum. site adını reklam olmasın diye vermek istemiyorum) . vergilerle cari açığın frenlendiği söyleniyordu.
alıntı:
ülkemizdeki cari açığın büyük bölümü enerjide dışa bağımlılık yüzünden. bu yüzden enerjiden tasarruf etmemiz gerekiyor.
-akaryakıttan alınan yüksek vergiler, akaryakıt tüketimini frenleyerek cari açığı azaltıyor.
-nükleer santral, ithal doğalgaza olan bağımlılığımızı düşürerek cari açığı azaltıyor. (elektriğimizin yarısı doğalgazdan)
ithal mallar da cari açığı arttırır.
-araçlardan %40, 84, 130 oranlarında alınan vergiler (ötv), çoğu ithal olan veya ithal malzemelerle üretilen arabaların satışını frenleyerek, cari açığı azaltıyor.
-neredeyse tamamı yurt dışından gelen cep telefonlarına da acilen %100 vergi getirilmeli. işsizim diyen adam elinde iphone ile dolaşıyor.
.......
Başbakanımız bir zamanlar ''Porsche kullanacağına Fiat kullan n'olacak'' diyordu. bu mantıkla cari açığı çözebilir miyiz acaba? ekonomiye ilgi duyan arkadaşlar varsa bu konuyu ele alıp tartışalım