10-07-2013, 01:03
|
|
|
Alıntı:
MEÇHUL ADAM Nickli Üyeden Alıntı
Ön eleştiri yapmam gerekirse, AKP bu demokratikleşme paketinde yeni seçim barajını kendi hesabına göre yapmıştır.Maksat, daha fazla milletvekili çıkarmaktır.
|
Alıntı:
MEÇHUL ADAM Nickli Üyeden Alıntı
Evet, demek ki ben haklıymışım değil mi?ANAP'ın yaptığını şimdi de AKP yapmaya çalışıyor.Değişen şey nedir şimdi?Adalet ve demokrasi böyle mi olur?Fark nedir söyleyin Allah aşkına!.
Ben de diyorum ki, madem demokratikleşmeye gidiyoruz.O halde Türkiye genelinde seçim barajını % 3'e düşürsünler.İşte ben o zaman onların ayağının altından öpmezsem namerdim.Bu yeni seçim sisteminde hiç de adalet yok.Herşey kendilerine göre ayarlanmış.Birgün gelir bu seçim yasaları kendi aleyhlerine dönüşürse bakalım o zaman ne yapacaklar?...
Zamanında ANAP bir zamanlar geçici de olsa sırf RP baraja takılsın ve meclise girmesin diye bölge barajını değişik yerlerde duruma göre % 20-25'lik bir engel koymuştu.RP,Allah'ın izniyle birçok bölge barajlarını geçti ve meclise girmişti.Bundan sonra vaziyeti anlayan ANAP bu seçim sistemini rafa kaldırdı..
|
AK Parti, 30 Eylül 2013 tarihinde AK Parti Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu Demokratikleşme Paketi ile iki farklı seçim sistemi önermiştir. Eğer AK Parti'nin önermiş olduğu iki seçim sistemi de kabul edilmezse mevcut seçim sistemiyle yola devam etmek durumunda kalabiliriz.
AK Parti'nin önerdiği seçim sistemleri barajsız dar bölgeli seçim sistemi ve % 5 barajlı daraltılmış bölgeli seçim sistemidir. Bu seçim sistemlerine niye itiraz ediyorsun ki? Seçim bölgelerinin daraltılarak barajın da ya sıfırlanması ya da % 5'e çekilmesi önerisi, mevcut sisteme göre çok daha demokratik seçim sistemlerinin önerileridir.
Şahsen barajsız dar bölgeli seçim sisteminin Türkiye için faydalı olacağını düşünüyorum. Dar bölgeli barajsız seçim sistemiyle Türkiye, 550 bölgeye ayrılır ve her bir bölgede o bölgede en çok oyu alan milletvekili adayı, milletvekili olarak seçilir. Bu sistem, mevcut sisteme göre çok daha demokratiktir ve temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini olabildiğince sağlamada en iyi ve en doğru sistemlerden biridir.
|
|
|