Yok dünyada ekonomik daralma varmış da, yok petrol üretimi artmış da petrol fiyatları onun için ucuzluyormuş ve bu yüzden petrol fiyatları Haziran 2014'ten Aralık 2014'e kadar 6 ayda neredeyse yarı yarıya kadar düşmüş. Mış mış da mış mış. Kimi kandırıyorsunuz! Aşağıdaki tabloda 2013 yılının petrol üretim tüketim rakamları ve 2014 yılının tahmini petrol üretim ve tüketim rakamları yer almaktadır.
Yukarıdaki tabloya bakıldığında, petrolün ne arzında ne de talebinde 2013 yılından 2014 yılına geçen sürede kayda değer bir fark görünmüyor. O hâlde ne oldu da Haziran 2014'te 115 dolarlar seviyesinde olan petrol fiyatları 6 içinde neredeyse yarı yarıya ucuzlayarak 60 dolarlar seviyelerine kadar düştü? Bu sorunun cevabı şudur: Petrol fiyatları uluslararası serbest piyasada belirlenmemekte, manipülatif olarak belirlenmektedir. Petrolün fiyatı tamamen manipülatiftir. Şimdilerde 60 dolarlar seviyelerine düşmüş olan petrolün fiyatı, petrol üzerinde manipülasyon gücüne sahip olan ülkeler tarafından 6 ay içinde tekrar 115 dolarlar seviyelerine kadar yükseltilebilir.
Konu Cihannur tarafından (12-13-2014 Saat 02:28 ) değiştirilmiştir..
|