Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-20-2015, 06:14   #7
Kullanıcı Adı
Cihannur
Şimdi de başkanlık sisteminin Türkiye'de nasıl kurgulanabileceği hususu üzerinde birkaç kelam edeyim. 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, başkanlık sistemine geçilecekse bunun ABD'deki gibi sert kuvvetler ayrımının olduğu, denge-denetim mekanizmalarının bulunduğu bir sistem olarak kurgulanması gerektiğini dile getirdi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da Türkiye'deki sistemin ya pür parlamenter sistem ya da pür başkanlık sistemi olması gerektiğini söyledi. AK Parti seçim beyannamesinde de teklif ettikleri başkanlık sisteminin sert kuvvetler ayrımı ve demokratik kontrol ve denetim mekanizmalarına dayanan bir model olacağı ifade edildi.

Hem 11. Cumhurbaşkanımız Gül'ün (AK Parti'nin kurucu babalarından ve partinin 2. adamı) hem de AK Parti'nin 2. Genel Başkanı olan şimdiki genel başkanı ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun ortak söylemlerinden ve de AK Parti'nin seçim beyannamesinde vaad edilenden anlıyoruz ki, pür başkanlık sistemi üzerinde genel bir mutabakat oluşmuş. Yani meclisin yasa yapma ve bütçe çıkarma vd. yetkilerinin başkan tarafından gasp edileceği bir otoriter başkanlık sistemi modeli önerilmiyor. İşte burada kritik bir mesele var. Peki Gül'ün ve Davutoğlu'nun ortaklaştıkları ve AK Parti seçim beyannamesinde de kaba hatları çizilmiş olan başkanlık sistemine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan razı mıdır, o böyle bir modeli yani pür başkanlık sistemini kabul etmekte midir?

Mevzuyu biraz daha açıp netleştireyim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın, başkanlık sisteminden (pür başkanlık sistemi)
yani yasamanın sadece yasama faaliyetlerine bakacağı, yürütmenin de sadece icraatla ilgileneceği bir modelden yana olmadığı kanısındayım. Cumhurbaşkanımız Erdoğan gittiği yerlerde halkımıza soruyor ya hani, "Başkanlık sistemini istiyor musunuz, başkanlık sisteminden yana mısınız?" diye, hah işte bu soruyu ben de Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a sormak isterim ve sorayım.

Sayın Cumhurbaşkanım, başkanlık sisteminden (pür başkanlık sistemi) gerçekten yana mısınız, başkanlık sistemini (pür başkanlık sistemi) gerçekten istiyor musunuz? Yasama ile yürütme kuvvetlerinin birbirlerinden sert bir biçimde ayrılıp kopartılarak çift başlı bir yönetim modeli olan başkanlık sistemine geçilmesinden yana mısınız? Çift başlı başkanlık sistemine geçilerek meclisin sadece yasama faaliyetlerine bakacağı, yasa çıkaracağı, bütçe geçireceği vd. yasama faaliyetlerinde bulunacağı ve başkanın işine karışmayıp icraat yapmayacağı, başkanın da sadece yürütme faaliyetlerinde bulunup icraat yaparak ülkeyi yöneteceği ve yasa yapmaya, bütçe geçirmeye ve meclisin diğer yasama faaliyetlerine karışmayacağı bir yönetim modelini yani başkanlık sistemini istiyor ve destekliyor musunuz? Başkana, kanun hükmünde kararname çıkarma gibi yetkiler verilmeyerek başkanın, meclisin yetkilerini gasp edemeyeceği ve bunun yanı sıra meclisin çıkaracağı yasaları veto edemeyeceği, sadece yeniden görüşülmek üzere meclise gönderebileceği ve böylelikle başkanın, meclisin yasa yapmasını önleyici ve engelleyici bir tutum alamamasını öngören bir pür başkanlık sisteminden yana mısınız? Yönetimde tam bir çift başlılık bulunan başkanlık sistemini -meclis, yasama faaliyetlerinde bulunacak, başkan da icraat yapıp ülkeyi yönetecek, kimse diğerinin işine karışmayacak- istiyor ve destekliyor musunuz? Somutlaştırırsam, mesela diyelim ki başkanlık sistemine geçtik ve halkımız sizi başkan olarak seçti ve Başkan Erdoğan oldunuz. Yine diyelim ki sizi başkan olarak seçen halkımız sizi seçtiği gün yasama seçimini de yaptı ve TBMM'nin çoğunluğunu CHP'li milletvekillerinden oluşturdu. Böyle bir durum oluştuğunda 4 ya da 5 yıllık başkanlık süreniz boyunca CHP'li meclis çoğunluğunun çıkaracağı yasalarla ülkeyi yönetmeyi kabul eder ve buna razı olur musunuz? Bunun yanı sıra 4 ya da 5 yıllık başkanlık süreniz boyunca CHP'li meclis çoğunluğunun kabul edeceği Türkiye bütçeleriyle ülkeyi yönetmeyi kabul eder ve buna razı olur musunuz? İşte bütün bunları kabul ediyor musunuz ve gerçekten başkanlık sisteminden (pür başkanlık sistemi) yana mısınız, başkanlık sistemini (pür başkanlık sistemi) gerçekten istiyor musunuz? Sanırım artık mevzu epey açıklığa kavuşmuş oldu. Sormuş olduğum bu sorulara Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın evet diyeceğini ve onun, başkanlık sistemini
(pür başkanlık sistemi) isteyerek bu sisteminden yana olacağını zannetmiyorum.

Konu Cihannur tarafından (04-20-2015 Saat 15:12 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla