Dostum bende isterim İslamiyrtin tamamen uygulandığı bir devlet, ancak bu ülkenin tamamı bunu istemedikçe bu iş olmaz. Ülkede belkide 2-3 milyon ateist, 3-5 milyon sadece işte lafta Müslüman caminin yerini sorsan bilmez ilgisiz alakasız, 3-5 milyon farklı dinlerden, minimum 5 milyon Alevi var. Ve özellikle yeni üniversite gençliği dediğimiz benim yaşıtlarım. Bunlar kabul edicekmi İslami hükümleri. Baskı ile zorla bunu kabul edin yönetim bu mu olacak diyeceksin. İslam hükümlerini baskıyla getiremezsin. İslamiyet evet bahsettiğin gibi bize idarede yönetimde dini soyutlayın gibi birşey emretmiyor, ama realite diye birşey var. Bugün referandum yapılsa %80 hayır çıkar Şeriata belkide. Belki şeriatın manada anlamı bilinmediği doğru algılanmadığı için böyle olur ama hadi %50 %50 çıksın. Ülkenin yarısı bunu istemezken baskıyla zorla İslami hüküm mü getirilcek. Bence en ideal yönetim şekli demokrasidir. Uygulanabilirdir. Aksi birşeyin gerçekliği yoktur. Sadece daha çok şiddet ve zulm getirir. Benim hayatımda islamı yaşamama engel birşey yok, Kur'an'ın her hükmünü de aklımla bugüne yorumluyorum açıkcası, günümüzdeki bu kadar etnik dinsel sosyal hayat tarzı ... Bu kadar farklılıklar varken demokrasi dışındaki bir model zor. Çok zor.
|