Özgür Suriye arkadaşım sen neyi savunduğunun farkında mısın? Hem çok başlılık felakettir diyorsun hem de tek başlı parlamenter sistemi bırakıp çift başlı başkanlık sistemini savunuyor ve çift başlı başkanlık sistemine geçelim diyorsun.
Bakın arkadaşım, siz ve başkanlık sistemini savunanlar şunu anlamalılar: Başkanlık sistemi yasama ve yürütme kuvvetlerini birbirinden ayıran bir sistem yani sert kuvvetler ayrımı sistemi olduğu için çift başlı bir yönetim sistemidir. Lütfen yazdıklarımı dikkatlice okuyun:
Başkanlık sistemi = Sert kuvvetler ayrımı = Çift başlı sistem = Yasama 1 baş ve Yürütme 1 baş.
Dikkat çekmek için üstte kalın harflerle yazdım. Savunduğun sistem olan başkanlık sistemi tek başlı bir sistem değil çift başlı bir sistemdir. Bunun böyle olduğunu anla artık.
Bana diyorsun ki yasama ve yürütmenin tek elde toplanmasını başkanlık sisteminde de sağlayacak uygulamalara gidilinebilir. İnsaf ya! Yasama ve yürütmenin tek elde toplanabildiği sistem olarak parlamenter sistem var zaten. Sen aslında gerçekte parlamenter sistemi savunuyorsun da başkanlık sistemini savunduğunu zannediyorsun.
Benim önerdiğim sisteme itirazın olmaması gerekir. Bak kısaca tekrar anlatayım: 1- Cumhurbaşkanını halk seçer, 2- Cumhurbaşkanının yetkileri semboliktir ve cumhurbaşkanı ülkenin yönetiminde yol gösterici, uyarıcı olarak görev yapar ve devlet kurumlarının etkili biçimde işlemesinde etkili olur, 3- Koalisyonları engelleyip yönetimde istikrarla temsilde adaleti sağlamak için 2 turlu dar bölgeli barajsız seçim sistemi uygulanır. 4- Ülkeyi seçimleri kazanan parti ve başbakan yönetir. Cumhurbaşkanı, başbakanın yönetimini engelleyebilecek güce ve yetkilere sahip değildir. Ülke, başbakan ve partisi tarafından tek başlı olarak rahat rahat yönetilir.
AK Parti'nin ve başkanlık sistemini savunan pek çoklarının yaptıkları bariz hatalardan biri şu: Suyun 100 derecede kaynaması gibi her ülkede her toplum için en uygun yönetim sisteminin başkanlık sistemi olduğunu iddia eder minvalde konuşuyorlar. Oysa gerçek bu değil. Başkanlık sistemi her ülkeye her topluma uygun bir yönetim sistemi değildir. Başkanlık sistemi sert ve yoğun kutuplaşmanın olduğu, çoklu siyasi parti yapısına sahip olan siyaseten çoklu bölünmüş ülkeler için uygun bir sistem değildir. Bizim ülkemiz de böyle bir siyasi durumda olduğu için başkanlık sistemi Türkiyemiz için de uygun bir sistem değildir.
Başkanlık sistemi dünyada hiçbir ülkede başarıyla uygulanamaz demiyorum. Başkanlık sistemi kutuplaşma seviyesinin düşük olduğu, sert kutuplaşma olmayan, oyların çoğunlukla merkeze yakın iki siyasi partide konsolide olduğu ülkelerde uygulanabilir. Çift başlı başkanlık sistemi mesela Kuzey Avrupa ülkeleri olan Norveç, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerde uygulanabilir ve verimli de olabilir; ama Türkiye gibi yoğun ve sert kutuplaşmanın olduğu, çoklu siyasi parti yapısına sahip olan ve uzlaşmaya yatkın olmayan ülkelerde krizlere yol açacak bir sistemdir ve faydadan çok zarar getirir.
Konu Cihannur tarafından (07-12-2016 Saat 20:37 ) değiştirilmiştir..
|