Halepçe katliamının tanıkları
Katliamda sağ olarak kurtulmayı başaran Ekrem Mahmud isimli bombardımandan nasıl kurtulduklarını söyledi.*Biz dayımlara yemeğe davetliydik.bombardıman başlayınca,sığınağa koştuk. Kimyasal gaz kullanıldığından ıslak bir bez parçası ile Ağzımızı burnumuzu kapamaya çalıştık ve sığınaktan aracımıza koştuk.kuzenlerimden biri yere yığıldı. Kardeşlerim onu taşımak istedi. Ancak olmadı onla oyalansaydık biz de ölecektik. hızla uzaklaştık.
Çok acı günler geçirdik O günün acısını hala unutamadığını söyleyen Soyba Hanim isimli bayan ise, ' Olaydan Sonra kaçtık izimizi kaybettirdik. Tek başıma Tahran'da tam 3 ay yaşadım. Çocuklarımın başına ne geldiğinden haberim olmadı. Döndüğümde çocuklarımı kaybettiğimi öğrendim. en Son küçük oğlumun cesedini bulabildim. Çok ağır ve acı günlerdi, evimden dışarıya adım atamıyorum ' dedi.*
TÜM AİLEMİ KAYBETTİM*
Osman Mustafa isimli Halepçe 'li Bende gazdan etki gazın bulunduğu yerde olmadığım için 24 saat Sonra ayıkmışım. Eşimi alarak İran 'a kaçtım. döndüğümde 5 'i erkek ve 2 'si kız kardeşimi, anne ve babamı, 2 yengemi ve 1 yeğenimin hayatını kaybettiğini öğrendim.” ifadesini kullandı.*
Halepçe Katliamının üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen katliam tanıkları bu acıyı yüreklerinde taşıyorlar. Katliama tanık olan Mehdi Hama Arif, 5 bin insanın kimyasal silahlar sonucunda yaşamlarını kaybettiğini, 15 bin insanın yaralı bir şekilde İran’a kaçtığını belirterek Irak rejiminin her şeylerini yok ettiğini dile getirdi.
Mehdi Hama Arif, Halepçe katliamına tanık olan 100 binlerce insandan bir tanesi. Irak rejiminin ilk başta kimyasal bomba atmadığını dile getiren Mehdi Hama bombalı saldırılar üzerine halkın kimyasal saldırıların yerin altında daha fazla tesir gösterdiğini belirtti.*
Mehdi Arif, İran’a kaçarken para dahi alamadıklarını İranda 6 yıl kaldıklarını ve 6 sene boyunca geriye dönemediklerini dile getiren Arif, şehre döndüklerinde şehrin harap halde olduğunu söyledi.
Hama Arif, katliamın tesirlerini örtbas edilmek için şehri yeniden dizayn edildi Halepçe olduğu gibi bırakılsaydı,katliamın tesirleri görülecekti katlam izleri yok edildi. Bilerek ve isteyerek bu katliamın izleri yok edildi.*
Katliam mağdurlarına en büyük yardımının İranlılar tarafından yapıldığını söyleyen Mehdi Arif, İran helikopterleri yaralıları alıp İran’da tedavi ettirdiler
Türkiye’nin bölgeye uzak olduğu için yardımını gönderemediklerini ifade etti.*
Halepçe Katliamı Irak*savaş*uçakları, Halepçe'yi bombaladı. Ortalığa keskin bir elma kokusu yayıldı ve çocuklar kokuya doğru koştu. Son sözleri, ‘Daye behna seva te’ yani 'Anne elma kokusu geliyor' oldu. Sonra da birer birer öldüler...
|