Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-29-2017, 10:54   #3
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Halepçe Katliamı*

16 Mart 1988 yılında Baas rejimiEnfal hareketi ismini verdiği operasyonda,*Irak'ın kuzeyindeki Halepçe kentini*savaş*uçakları ile 3 gün boyunca kimyasal gazlarla bombalandı. Resmi rakamlara göre 5 bin sivil kimyasal gazlardan zehirlenerek öldü, 14 bini aşkın kişi yaralandı.*Olay*nedeniyle 1 milyondan fazla kişi Türkiye ve*İran'a sığındı.
Kimyasal saldırı 'Kimyasal Ali'

Saddam Hüseyin*İran*ordusunun ilerleyişini durdurmak için*Irak*Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral*Alî Hasan Tikritî'ye (Kimyasal Ali)*zehirli gaz bombaları*kullanmayı emretti...Kimyasal bombalar ilk olarak Balisan Vadisi'nde kullanıldı.Balisan’ı, Şanexşê köyü takip etti.*Rejim*güçleri Talabani’ye bağlı güçlere ve ailelerine saldırdı. 28 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Kimyasal saldırıların üçüncü ve en büyüğü Halepçe’ye yapıldı.

Halepçe Katliamı*İran-Irak*Savaşı esnasında, Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı imha operasyonunun bir parçası.Irak Kürdistanı’nın İran sınırındaki kasabası Halepçe’de 76 bin kişi yaşıyordu.*

bombardıman başladığında ortaya bir koku yayıldı. Hayatta kalanların elma kokusu dediği kokuya kimse anlam veremedi.Kokuyu genizlerinde hisedenler ölmeye başladı. Hem insanlar, hem hayvanlar…ölüyordu Bombardımanda hardal, sarin gibi gaz içeren bombalar kullanılmıştı. Gazı soluyanların derisi yanmaya başladı, solunum sistemleri çöktü. Kimi evinin kapısında kimi bahçesinde,kimisi ise ‘kurtulurum’ umuduyla kaçtığı dağ yolunda ölüme yakalandı.

aralıklarla süren saldırılarda ölenlerin sayısı net değil. Bir çok kesiminin kabul ettiği ortak sonuç,en az 5 bin kişinin öldüğü, 14 bin 765 kişinin yaralandığı. yabancı gözlemciler, sayının çok daha fazla olduğu görüşünde.

Şans eseri hayatta kaldığını anlatan Ümit Reşit saldırı sonrasında "İran sağlık ekipleri beni İran’a götürdü. Sağlık durumum çok kötüydü. serumu içtim ve kanama geçirdim.beni hastaneye sevk ettiler. ölenler oluyordu.bayılmışım, öldü sanıp kefenlemişler. Mezarlığa götürülmeden kendime geldim”Bir kampa yerleştirildim 6 ay sonra babam tarafından bulunup, Halepçe’ye getirildim*

Ağustos*1988'de*Irak*ve*İran,*ateşkes*anlaşması imzaladılar.*Irak ordusu*ateşkesten 5 gün sonra Halepçe'yi geri aldı ve işgal esnasında 200 sakinin öldürüldüğü söyleniyor. Halepçe'de özürlü doğum oranı*Hiroşima*ve*Nagasaki'nin 4-5 katı Amerika*ise bu iddiayı suistimal ederek*Zayıflatılmış Uranyum*mermilerinin kullanmasını meşrulaştırmaya çalıştı.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla