Kaynak gıdahattı.com
Bir kandil geleneği Kandil simidi
Hepimizin severek yediği kandil simitleri eski ramazanları yaşatan güzel bir geleneğimizdir. Ülkenin farklı şehirlerinde farklı şekillerde üretilen kandil simitleri susamsız ve ağızda hızlıca dağılan bir simit türüdür. Çayla birlikte kış akşamlarında ailecek misafirliklerde bolca tüketilen kandil simidi günümüzde kandilin vazgeçilmezidir .
Kandil geleneği Osmanlıdan kalma bir mirastır. kandil simidi 14. yüzyıl Osmanlı saray gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak Türk yemek kültürünün önemli bir parçasıdır*
ortak duygularımızın beslendiği bir olgudur.
sultan sofralarında ve saray mutfağında yer alan simit, saraylıdır. Yeniçerilerin Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışanlara simitçi denmekte, sarayda Simitçi Ustası” adı ile çalıştırılan ustalar bulunmaktadır.sarayda simit bolca tüketilmiştir.
Saray kültüründen bizlere kadar ulaşan bu lezzet zamanla gelenekselleşmiştir olgunlaşmıştır. Kandil gecelerinde köklü aileler simitleri kendi elleri ile pişirip, torununa, çocuğuna ve komşusuna ikram ederken büyük bir maneviyat almaktadır Günümüzde kandil simidi geleneği devam etmekte, kandil ziyaretine gidilen evlere, hediye olarak götürülmektedir.
|