Dünyanın en tehlikeli 4. ülkesine yolculuk
Seda Şennik Ateş ırak gezi notları
Kerbela’ya geldiğimizde kendimi yaşadığım yıldan yüzyıllar öncesine gönderilmiş gibi hissettim.''*
Çölün bittiği noktada 3 katlı sarı toprak binaların, düzensiz sokakların ve caddelerin üzerinde Necef Havaalanı'na indi uçağımız Ramazan ayıydı. Ağustos’un en sıcak günleriydi sahabenin türbelerini ziyaret etmenin heyecanı ve 47 derecede buharlaşan oksijeni solumaya çalışarak bekledik valizlerimizi.Iraklı yetkililer,*Hz. Ali’nin kabir örtüsünden kesilerek hazırlanmış küçük örtüler hediye ettiler ilk hatıra fotoğrafı çekildi.bu kadarı bile ilginç bir hafta geçirmenin eşiğinde olduğumu hissettirmeye yetti.
Irak*dendiğinde zihnimde ilk görüntü Körfez savaşında Irak semalarına düşen bombaları hafızlarımızdan silinmeyen Ebu Gureyb işkenceleri... Irak, köklü kültürü ve Endülüsteki İslam tarihinin en önemli eserlerini barındıran kütüphaneleri aklımıza gelemiyor maalesef.
Necef havaalanından merakla izledim şehri, sanki dün çekilmiş askerler henüz sokağa çıkmaya başlıyor insanlar, ürkek adımlarla etraflarına bakarak… Adım başı kontrol noktası, adım başı asker… Altyapı Necef için çok yabancı bir kavram, şehir tam elektrik kablosu yığını, gökyüzünü görmek imkansız. Teller, birbirine geçen kablolar, onları tutan ipler vs. Necef’in gökyüzü mavi değil, siyah!
Türbe ziyareti kültürleri bizlerden farklı
Otelimiz Hz. Ali'nin türbesinin bulunduğu bölgedeydi. defalarca bombalanan türbede çok ciddi güvenlik var. Türbenin 50 metre ötesinden başlıyor yüksek beton duvarlar, tel örgüler tanklar, buna rağmen kendinizi güvende hissetmeyin zira Irak, Uluslararası Risk Yönetime göre dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında 4. sırada.
İlk ziyaret noktamız Hz. Ali’nin türbesi Hz. Ali’nin Necef’e 170 km uzaklıktaki Kufe de öldürüldüğü tahmin ediliyor. Cenazenin nereye gömüldüğü saklı tutulan peygamber yoldaşının bugünki ziyaretgahı 12 imamların 4.sü İmam Zeynel Abidin*tarafından bulunmuş.
Dünyanın en tehlikeli 4. ülkesine yolculuk
Seda Şennik Ateş ırak gezi notları
Hz ali Türbesinin inşa tarihi bilinmiyor. Türbenin kapısındaki bağrışmalar ve ağlamalar sizi ürkütmesin Şii toplumunda yadırganacak bir görüntü değil. Türbe kültürleri bizlerden farklı... Türbenin parmaklıklarına kafalarını vuranları, kendilerini türbe demirlerine bağlayanları oturup dövünenleri uzun uzun seyrettim Bu “elim” manzara, “ilmin anahtarı, bilginin efendisi” iltifat ve sıfatlarına fazlasıyla layık olan Hz. Ali’ye yapılan muamele, maalesef inanış algımı zorladı.
|