Kaynak gizlenentarihimiz.blogspot.com
Abdüllaziz hanın kızı nazime sultan anlatıyor
Kuşkusuz, babamın intiharına hükmedenler aldatıcıdır. babamın öldürülüşüne bizzat şahit oldum. babam sarayda oturuyordu. yanı başında idim. on yaşında idim. yanımıza 8 pehlivan girdi Kuvvetli ve kötü niyetliydi Babam büyük cüsseli, sağlam bünyeli ve güçlü pehlivanlardandı.babam adamlardan uzaklaşarak sarayın merdivenine ulaşdı. merdiveni komplocular kaldırmışlardı. Sonra haykırdı merdiveni Kim aldı?’ Bu Adamlar onu takip ediyorlardı. korktum olan biteni izlemeye başladım. adamlar babamı ele geçirdiler. sırt üstü yere yatırdılar. İkisi sağ koluna, ikisi sol koluna, ikisi sağ ayağına, ikisi sol ayağına oturdular. İçlerinden biri bir ustura ile iki elinin atardamarlarını kesti. Babam bu hal üzere ruhunu teslim etti.
Sonra babamın cesedini pencere perdesine sardılar. karakola götürdüler. Mithat Paşa oradaydı. Babama karşı niyetlerinin kötüydü babam hal’ edildikten sonra Sultan Abdülaziz öldü. Sultan Murad onun yerine geçti’ diye nida ettirdiler.
babamın hatasız olduğunu iddia etmiyorum. hatasız olan Allah’dır. babam, ülkesinin sadık bir hizmetkârı idi. Milleti için çok şeyler yaptı. Orduyu kuvvetlendirdi.donanma dünyanın ikinci donanmasıydı. Güzel ahlaklı, yumuşak huylu ve tövbekârdı. kâtipti. Resmî yazıları harika bir eserdi. Arap ve Fars edebiyatı çok iyiydi Mahir bir ressam idi.Nâzime Sultan Babama haksızlık ettiler’ dedi.
“Sultan Abdülaziz’in katlini Nâzime Sultan’ın sözlerinden kaydettik. Umulur ki, Mithat Paşa ve ortaklarının tertibi ile kanlı bir şekilde hayatına son verilen padişahın vefatı hakkında şüpheye mahal kalmaz. Ümid ederiz ki, Mithat Paşa ve ortaklarının cinayetini dile getirmeyi intihar diyerek ört bas edenler, bir yanlışa ortak olma cinayetini işlemezler.“Hakikat bir gün olur tezahür eder,
Mezara dahi gömülecek olsa.”
|