Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-06-2017, 08:55   #3
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak frmtr. com
Nizamülmülk suikasti
Nizamülmülk (1018- 1092)

Devlet için kendini adadı. Adil ve güvenilir bir vezir oldu. Atamasını yaptığı Hasan Sabbah`ı görevden alınca düşman kazandı. Melikşah`ın gazabını üzerine çekti. Sabbah`ın fedailerince suikaste kurban gitti.Nizamülmülk Sultan Alparslan ve Melikşah`ın yanında devletin kurumsallaşmasını sağladı 27 Kasım 1072`de Alparslan şehit edilince oğlu Melikşah`ın tahta çıkmasını kabul etmeyenler vardı. Nizamülmülk ayaklanmaları önleyerek Melikşah`ın sultan olmasını sağladı
Nizamülmülk`ün Melikşah`a yakınlığını çekemeyenler Melikşah ile Nizamülmülk`ün arasını açtılar. Nizamülmülk`ün oğlunun öldürülmesiylr vezir ve melikşahın arası açıldı.Nizamülmülk Ömer Hayyam`ı İsfahan istihbaratına getirmek istedi Hayyam Arkadaşı Hasan Sabbah`ı tavsiye etti Sabbah eksik bir raporla Şah`ın karşısına çıktı. sultan melikşah Sabbah`ın öldürülmesini istedi

Sabbah ölüm emrinde vezir Nizamülmük`ün parmağı olduğunu düşünür. Ömer Hayyam ölüm emrinin önüne geçer ve Sabbah büyük bir kinle Selçuklu topraklarını terk eder. Semerkant`a kaçar Melikşah semerkantı ele geçirme planları yapar. Melikşah`ın gözde cariyesi Terken Hatun Semerkant hükümdarının esir alındığını yayar. Dedikodular fitne ve fesatlan Nizamülmülk ile Melikşah`ın arası açılmıştır. Melikşah Nizamülmülk`e ülkeyi sen mi yönetiyorsun ben mi? der Nizamülmülk cilt kanseridir ve 1 aylık ömrü kalmıştır. Melikşaha ben yönetiyorum her şeye ben yardımcı oldum. sana o gücü ben verdim. der Melikşah Nizamülmük`ü öldürtmeye karar verir azılı düşmanı Hasan Sabbahla anlaşır Nizamülmülk Melikşah`a rüyasında Peygamber Efendimizi gördüğünü ve Allah senin canını sen istediğin zaman alacak dediğini Allah benim canımı sultanımdan kırk gün evvel alsın. dediğini ekler. Melikşah tehdit edildiğini anlar boğazı düğümlenir. Nizamülmük melikşahın emriyle hasan sabbah ve haşhaşiler tarafından hançerlenerek öldürülür.

Hasan Sabbah yüzünden ülkede nizamülmülke hain damgası da vurulmaya çalışılsa da Nizamülmülk, devlete büyük hizmetler göstermiş, örnek bir devlet adamıdır. Hasan Sabbah hırsı ve kıskançlığı yüzünden her türlü hainliğe ve sapıklığa kafası çalışan birine karşı milletimizin sağladığı popülerite, Nizamülmülke sağlanamıyor ne yazık

*
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla