Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-07-2017, 08:29   #4
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak dünyabülteni.net
Yassıada'dan İmralı'ya son yolculuk

Menderes, bir hücumbotla imralıya götürüldü. Bir gün önce Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan burada idam edilmişti. Menderes Artık son yolculuğuna çıkıyordu.Türkiye 27 Mayıs 1960 da cumhuriyetin ilk askeri darbesine tanıklık etti. cunta 10 yıllık Demokrat iktidarına son vererek Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Menderes ve altı yüze yakın Demokrat Partiliyi tutukladı Cunta Yüksek Adalet Divanı adını verdikleri cunta mahkemesinde anayasayı ihlal suçuyla yargıladı
Yassıada’da sanıklar baskı, hakaret, şiddetle karşılaştı.Milli Eğitim Bakanı Demokrat Rıfkı Salim Burçak adaya çıktığı günü şöyle anlatıyordu:*Yassıada'ya çıkışta, saldırıya uğramadık. Bazı arkadaşların vapurdan çıkarken dövüldüğünü işittim. Yarbay sopa ile Meclis Başkanı'nın böğrüne hırsla dürttü, onu hakaretlerle sıraya soktuğunu ıstırapla gördüm. Marmara'nın ayazında zangır zangır titriyorduk.

Hakarete, baskıya dayanamayan 6 kişi mahkeme sürecinde hayatını kaybetti. İntihar teşebbüsünde bulunuldu Tutuklular sayısız mesnetsiz suçlamalarla karşı karşıyaydı savunmalarına fırsat verilmiyordu. Sizleri buraya tıkan irade böyle istiyor"*diyerek karşılık veriyordu. Hakaretlere dayanamayarak isyan edenlerden biri Tevfik İleri’ydi. Burada başımıza oynanıyor. Oynansın, helal olsun, peşinde değiliz. şeref ve namusumuzla oynanmasın.’*diyordu.Yassıada’da Mahkeme Cumhurbaşkanı Celal Bayar,Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Rüştü Zorlu,Maliye Bakanı Polatkan, TBMM başkanı Refik Koraltan olmak üzere 15 sanık hakkında idam verdi.

Adnan Menderes idam günü hastalığı dolayısıyla duruşmaya katılamadı 17 Eylül sabahı profesör ada komutanı Menderes’i son kez muayene etti. Menderes,*“Hastayım,Milletim beni bu halde görmesin diyerek fotoğraf çekilmek istemedi Menderes’in odasında insanlık dışı olaylar yaşanıyordu. asacakları insana işkence yapmayı insanlığa sığdırabiliyorlardı komutan işkencenin Efendim sizi hastaneye götüreceğiz” diyecekti. Hastaneden kasıt idam sehpasıydı.Menderes, hücumbotla İmralı adasına götürüldü. Bir gün önce Zorlu ve Polatkan burada idam edilmişti. Menderes her şeyi anlamıştı. Artık son yolculuğuna çıkıyordu.Menderes İmralı adasındaydı iki askerin kolları arasında yürümeye başladı. İdam kararı okundu. Allah milletimize zeval vermesin dedi beyaz gömlek giydirildi.son sözleri ise şunlar oldu:*"Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum..."
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla