Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-08-2017, 08:18   #9
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak türktarihim.com
Malazgirt Savaşı 26 Ağustos 1071 cuma

Malazgit öncesi Roma Sivas’ta savaş hazırlıklarını tamamlamak üzereydi. General Nikefor Bryennes ile Türk asıllı savaş stratejisti General Magistors Erzuruma konuşlandıktan sonra Türkleri üzerlerine çekmek ve savaşın Roma Topraklarında yapmak istedi. Savunma Savaşı yapılacaktı. Buna korkaklık diyen generaller İrana doğru yönelip, savaşı Selçuklu topraklarında yaparak hızlı sonuç istediler Diyojen, selçuklu topraklarını istila etti
Sultan Alparslan, Romanın hareketini öğrenince Suriye’ye doğru yola çıktı. Muş’a doğru ilerleyerek Malazgirt ovasında ordugah kurdu Sultan Alparslan, Diyojen’e elçi gönderdi. barış amaçlanmıyor, zaman kazanmak,isteniyordu Diyojen, Selçuklu elçilerini hafife alıp Sulh müzakerelerini Rey’de yapacağım. Ordumu İsfahan’da kışlatıp Hemedan’da sulayacağım” demiştir. Selçuklu elçileri ise“Atlarınızı Hemedan’da kışlayacaklarından eminim, fakat sizin nerede kışlayacağınızı bilemiyorum” demiş, Artık Malazgirt Savaşının gerçekleşeceği kesinleşmiş, stratejileri netleşmiştir. Sultan Alparslan İslamın sancaktarlığınıda Halifeden dua talep etmiş, Halife İslam ülkelerine Cuma hutbesinde okunacak duayı camilere göndermiştir.*

Doğu Roma paralı askerlerle birlikte 70.000 kişiydi Malazgirtin kuzeyinde konuşlanmıştı. Selçuklu ordusunun gücü ise sadece 40.000 kişiydi. Selçuklu Ordusunun Roma ordusunun yarısıydı durumdaydı ancak Doğu Romadaki Peçenek ve Uz Türklerine Sultan Alparslan, kendilerine katılmaları teklifini gönderdi. Roma ordusunun en vurucu güçleriydi Roma Ordusunun en önemli savaş stratejistleri Peçenek Türküydü. Peçenek ve Uzlar Roma ordusunda konuşlanmış Selçuklular için mücadele etmişlerdi.*Roma ordusunun savaş düzeninde imha düzenindeydi. Stratejileri güçlü hücumla kesin sonuç almaktı. Sultan Alparslan ise 40.000 kişilik Selçuklu ordusuyla Hilal şeklinde tertibat almıştı. Hafif süvari kıtaları kanatlarda, vurucu unsurlar ve merkez güçler orta gerideydi. merkez güçler çekilecek, at üstünde ok atan süvariler düşmana taarruz ederek Roma ordusunu düşürecekti. düşman ordusu karargahlarından uzaklaşacak, baskın kıtaları düşmanın geri hattına saldırarak savaş düzenlerini bozacak “Turan Taktiğiyle düşman yok edilecekti.*

Alparslan, muharebeyi Cuma günü 26 Ağustosta yapmaya karar verdi. 26 Ağustos Cuma günü Ordusuyla Namaz kıldı ve dua etti ;
“Ya Rabbi! tevekkül ediyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve uğrunda cihad ediyorum. Ya Rabbi! Niyetim halistir. Yardım et; sözlerimde hilaf varsa beni kahret.”Allahü tealadan başka sultan yoktur. Emir ve kader O’nun elindedir benimle birlikte cihad etmekte veya benden ayrılmakta serbestsiniz. “Selçuklu ordusu, Sultan Alparslan’a bağlılıklarını haykırdılar. Sultan Alparslan, Beyaz kefen elbisesini giyerek askerlerine şöyle hitap etti Askerlerim! Şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. ruhum göklere çıkacaktır. Benden sonra oğlum Melikşaha bağlı kalın. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir.“Alparslan kefen giyip şehitliği kabullenmişti Selçuklu ordusu ağlayıp helalleşti Cuma namazından sonra malazgirt savaşı başladı
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla