Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-27-2017, 10:00   #96
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak kırmızılar.com KUDÜS FATİHİ ATSIZ

*Suriye Filistin ve Kudüs’ü fatihi Melikülmuazzam Atsız, Alp Arslan’ın eniştesidir Türkmen beyidir.
Oğuzların Kınık boyundan Atsız Bey 1069 da Fatımi egemenliğindeki Filistin’e geldi. yıldırım hızıyla kısa süre içinde başkenti Remlede Büyük Selçuklu Devleti’ne bağımlı bir Türkmen Devleti kurdu
*Fethettiği Taberiyede Türkmenleri yerleştirdi yaptığı akınlarla Suriye ve Filistin’deki Fatımileri çökertti Akıncı Kurlu Bey, 1071 de Dımaşkı fethetti Akkâ’yı kuşatan Kurlu Bey şehiri alamadan öldü. Atsız Bey, kuşatmaları sürdürdü fatımi şehirlerini alamadan Remle’ye döndü.*Kurlu Bey’in ölümüyle Filistin Beyliği’nin başına Atsız Bey geçti. Atsız askeri harekâtları sürdürdü, yenilmez süvarileri ile Fatımi topraklarında fırtına kopardı ve Mısır Fatımi egemenliğini sona erdirdi.*Verimsiz Filistin topraklarında Türkmenler ekonomik zorluklar yaşadı Emir Atsız, devlet sınırlarını genişletmeye karar verdi. Silahlarını kuşanan Atsız savaşçılarıyla Filistin merkezi Kudüs’e yürüdü ve kenti kuşattı. Fatımilerin yönetimindeki Kudüs, Türk bir vali tarafından yönetiliyordu.

*dinin ve cihanın merkezi kutsal Kudüsü kılıçsız kan dökmeden, can yakmadan fethetmek isteyen Emir Atsız, valiye “Bu kutsal şehre savaşmamı Tanrı doğru bulmaz; şehrin kan dökülmeden teslimi halinde Abbasi ve Selçuklulara hutbe okutacağım” diye bir mektup yazdı*vali, Atsızın bileği bükülemeyen Türkmen savaşçılarından çekindiği için kudüsü teslime karar verdi, Atsıza Ben de Türküm. Şehri size karşı savunmayacağım; bana, ailem ve servetim hususunda güvence verilirse şehri teslim eder sizin hizmetinize girerim” diye mektup yazdı.*Kudüs’ün Türk asıllı Fatımi valisine karşı Atsız Bey cömert davrandı valinin isteklerini kabul etti kenti teslim alan atsız kudüs kapılarını Türkmen savaşçılarıy açtı
*Atsız Halka dokunulmayacağını” ilan etti yağma ve talana izin vermedi halkı korumak için muhafızlar dikti. Kudüs camilerinde Abbasi Halifeliği ve Selçuklu Sultanlığı adına hutbe okutdu. (1071)*Kudüs halkı, Atsız Bey’in gösterdiği adilane davranışlarından çok memnundu Emir Atsız, Büyük Selçuklu Devletine bağlı Filistin Türkmen Beyliği’nin başkentini Remle’den Kudüs’e nakletti.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla