Kaynak kırmızılar.com KUDÜS FATİHİ ATSIZ
*Atsız Beyin Emirindeki Şöklü Bey Akka’yı fethetti. Akka Valisi olarak atandı Akka’yı fethettikten sonra burada bağımsızlık sevdasına kapılan Şöklü Bey, Atsız’ın isteklerini reddetti omuz omuza kanlı savaşlara giren iki eski silah arkadaşı arasında çatışmalar başladı*Atsız ile asi Şöklü arasındaki savaşta sonuç alınamadı Şöklü, Kutalmışoğullarına Sen Selçuklu hanedanındansın, sana itaat edip hizmetinde bulunmaktan şeref duyarız. Atsız hükümdar soyundan değildir ondan razı değiliz” diyerek Filistin’e çağırdı*Atsız bütün kuvvetleriyle Şöklü üzerine yürüdü. 1075 Taberiye’deki savaşı Atsız Bey kazandı, Şöklü ve oğlu öldürüldü, babası ve küçük oğlu Mısır’a kaçtı. Atsız, Melikşah’a ulak gönderip tutsak Kutalmışoğullarını ne yapması gerektiğini sordu.
*Kardeşlerinin Atsız’a esir düştüğünü öğrenen Kutalmışoğlu Süleymanşah, Humusta Atsız’a kardeşlerimi ve amcaoğlumu derhal serbest bırak dedi Atsız ise “Melikşahın buyruğunu bekliyorum” diyerek Süleymanşah’ın emrini yerine getirmedi. Melikşah’ın buyruğuyla esirleri teslim etti.
*Emir Atsız ve kardeşi Çavlı Bey fetihlere devam etti Trablusşam’ı aldı ancak Melikşah, Atsız’ı görevden alıp, yerine, kardeşi Tutuş’u atadı Atsız, Melikşah’a tek başıma fethe çalıştığım ülkede, sultanın söz dinler bir vekiliyim sultandan yardım istemedim. Fethettiğim memleketlerde, sultana hutbe okutuyor, vergi ödüyorum. Sultanın yerime Tutuş’u atamakda olduğunu öğrendim. düşmana karşı başarılar kazanmışken görevden alınma sebebim nedir diye sorunca Melikşah, Atsız’ı görevinde bıraktı. kırılan gönlünü onarmak için hil’at, külâh, kılıç ve kalkan gönderdi.*Atsız’ın kuşattığı Dımaşk’ta Fatımi egemenliği vardı Atsız,1075’de bütün kuvvetleriyle şehri kuşattı Kudüs gibi orayı da kan dökmeden fethetti başkenti Kudüs’ten Dımaşk’a nakletti.
|