Kaynak sorularlaislamiyet.com MEKKE'NİN FETHİ
*Mekke, yeryüzünde Tevhidin timsali ilk Mâbed Kâbe'nin bulunduğu şehir. O Kâbe ki,Çok mübarek ve insanların kıblesi olup âlemlere doğru yolu gösteren Kâbe'dir.*Mübârek yeri ve hidayet vesilesi Tevhid-i İlâhînin delili kabeyi ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem (a.s.), inşa etmişti. Zamanla bina gözden kaybolmuş, temel sabit kalmıştır Hz. İbrahim, oğlu Hz. İsmail ile Allah'ın emiriyle Kâbe'yi yeniden inşâ etmiş Kâbe*"Tevhid"*inancının sembolü olmuştur*yeryüzünün en şerefli ve en faziletli binâsı kabe Kureyş müşriklerinin elindeydi.*içi putlarla doluydu müşrikler, burada her türlü rezaleti ifa ediyorlardı.Gayretullaha dokunan, Hz. Âdem (a.s.) ile Hz. İbrahim'in ruhaniyetini rencide eden, Müslümanların kalbini sızlatan bu durum ortadan kaldırılmalı mübârek mâbed ve Mekke müşriklerin kirli ellerinden kurtarılmalıydı
*Hz. Fâhr-i Âlem Efendimiz (a.s.m.), mekkeyi
Kurtarmak istiyordu.Ancak Müslümanlar henüz az ve zâyıftı mekkenin fethedilmesi için Müslümanların çoğalması, güç ve kuvvet kazanması gerekiyordu. Hz Peygamber Cenâb-ı Hakk'ın müsait şartlar ihsan etmesini sabırla bekliyordu.*Hicretin sekizinci yılında,*İslâm, tüm haşmetiyle yayılmıştı. İslâmın en amansız düşmanları Hayber*ve Yahudiler tâbiiyet altına alınmış, en büyük bir fetih ve zafer olan*Hudeybiye Anlaşması*yapılmış Bizans İmparatorluğuna*Müte Harbiyle gözdağı verilmişti.İslâm ve Müslümanların önüne geçilemiyordu mekkenin fethinde ulvî ve mukaddes gaye için gerekli imkânları Cenâb-ı Hak ihsan etmişti.
*Mekkenin fethi için tek bir mâni vardı.Hudeybiye Anlaşması anlaşmaya göre Müslümanlarla müşrikler on sene harp etmeyecek ve anlaşmayı bozmayacaklardı. Ahde vefanın Zirvesi Resûl Efendimiz,kudsî gayesi için dahi olsa, ahdini bozup müşrikler üzerine yürümeyi düşünmüyordu.
*Kalblerimize nüfuz eden, gönlümüzden geçeni ve her arzumuza cevap veren Cenâb-ı Hak, Sevgili Resûlünün kalbindeki ulviyeti ona mekkeyi müjdelemişti.*Hudeybiye Anlaşmasından sonra Huzâa Kabilesi*Hz. Resûlullahın emânına girerek Müslümanlar tarafında yer almış,*Benî Bekir Kabilesi*ise müşriklerin himayesini kabul etmişti
iki kabile arasında düşmanlık, ve husumet vardı.
Nübüvvet nurunun parlamasıyla kanlı bıçaklı kabileler nur sayesinde Sulh etmişlerdi
*Benî Bekir Kabilesi Hz. Resûlullahı hicv tahkir etmişti Huzâalılardan tahammül edemeyerek efendimize hakaret edenin başını yaraladı Bekiroğulları Vetir*suyunda Huzâalılara saldırdı Huzâalıları Harem'de öldürmekten çekinmediler Huzâalılardan*yirmi üç kişiyi öldürdüler
*Mekkeli müşrikler, huza kabilesine saldıran Benî Bekirlilere at, ve silahla yardım etmiş çarpışmaya katılmıştı. bunu Peygamberimizden gizli yapmışlardı Kureyş müşrikleri,*Hudeybiye Anlaşmasını ihlâl ettilet.*bunun bilinmesinden korkuyorlardı.*Huzâalı Sâlim, Peygamber Efendimizden yardım istedi Efendimiz (a.s.m.) Huzâalılara yardım vaadi etti Kureyş müşrikleri, Benî Bekirlilere yardım etmekten son derece pişman oldu Ve Allah, bu hadiseyi Mekke kapılarının açılmasına, Kâbe-i Muazzamada Tevhid bayrağının dalgalanmasına zahiri sebeb kıldı.
|