Kaynak sorularlaislamiyet.com mekkenin fethi
*Mekkeye girerken hz Velîde taarruz oldu Taarruz İkrime Cehil, Ümeyye tarafından yapılmıştı
Hz. Hâlid, karşılık vermedi. Çünkü emir vardı müşriklerin mücahidleri ok yağmuruna tuttuklarını görünce savaştı Müşrikler kaçtılar. iki mücahid şehid düştü, müşriklerden 13 kişi öldürüldü. Durumu Hz. Resûl öğrendi. Hz. Hâlide Allah'ın hüküm ve takdir ettiğinde hayır vardır." buyurdular.
*on bin kişilik muazzam İslâm ordusu Mekke'ye çarpışma olmadan girdi kanı heder edilenlerden Hatal ve Subabe müslüman oldu Hâris Tuleytıla, Huveyris Nukayz Sâre öldürüldü. Öldürülenler Peygamberimize Mekke'de iken ağır eziyet ve hakarette bulunmuşlardı öldürülmeleri emrolunan diğer müşrikler kaçmışlardı.Efendimiz, Mekke'ye girer girmez halka emân verdi Kim Süfyan'ın evine sığınırsa, emân verilmiştir. Kim, silahını bırakırsa emân verilmiştir. Kim, evine girerse emân verilmiştir."*On bini aşkın İslâm ordusu Mekke'ye girmişti. Fakat Mekke sakin ve asûdeydi emniyetteydi Efendimiz, Kasvâ'nın üzerinde, Zeyd, Hz. Ebû Bekir, Muhacir ve Ensâr topluluğuyla
Kâbe-i Muazzamaya ilerliyordu. Tebliğe başladığı günden muzafferiyete kadar mütevazi, affedici ve merhametli idi, tebliğ günün de.nasıl alicenap, şefkatli, mütevazi ve idiyse, on binlerin gönlünde taht kurmuşken yine bu vasıflarından zerre kaybetmemişti.
*Efendimiz tevazû, Allah'a minnet ve şükran hisleriyle Hâremi Şerife girdi. Müslümanlar akın akın muazzam Mâbede akıyorlardı. Resûl tekbir getirince, Müslümanlar hep bir ağızdan*"Allahü Ekber!"*diyerek Mekke ufuklarını kudsî sada ile çınlattılar. dağı, taş"Allahü Ekber! Allahü Ekber!"*diyordu.mekke fethedilmişti*Mekkeyi fetheden hz Resûl binlerce sahabîyle devesi Kasvâ'nın üzerinde Kâbe'yi tavafa başladı. Tavafın her devresinde ellerindeki değnekle Hacerü'l-Esvede istilâm ediyordu.Tavafın yedinci devresinde Kasvâ'dan indi. Makam-ı ibrahimde iki rekât namaz kıldı. Zemzem Kuyusundan su içti, abdest aldı.Safâ Tepesine çıktı kendisine muazzam günü gösteren Yüce Allah'a minnet ve şükranlarını takdim etti.*Medineli Müslümanlarda endişe vardı acaba hz Resûl burada mı kalacaktı Efendimiz, Ben söylediğinizden Allah'a sığınırım! Bilin hayatım sizinle, ölümüm de sizin ölümünüzledir. buyurdular.Ensar gözyaşlarıyla Fahr-i Kâinatın gönlünü almaya çalıştılar Vallahi biz bunları Allah ve Resûlüne muhabbetimizden dolayı söylemiştik, dediler.
*Süfyan Mescid-i Haramda düşünceye dalmıştı. Şeytan zihnini kurcalıyordu hz Resûl önünden geçtikçe o,Acaba şu adamla bir daha çarpışsam, ne olur?"*diye içinden geçirdi.Efendimiz, O zaman Allah seni hâkir eder."*buyurdu.*Süfyan, şimşek gibi sözler Başını kaldırıp Efendimizi yanıbaşında gördü. Şaşırdı, titredi. Allah'a tövbe ve istiğfarda bulundu Vallahi sen Resûlullahsın."*dedi.*Umeyr Peygamberimiz (s.a.v.)'i tavafda öldürmek niyetindeydi efendimize çok yaklaştı Fadale'ye hz Resûl dönüp,*Sen Fadale misin?"*İçinden ne düşünüyorsun?"*dedi. Fadale,Hiçbir şey düşünmüyor, Allah'ı anıyorum dedi efendimiz
Allah'tan af ve mağfiret dile ey Fadale!"*dedi.*
Ve onun için duâ etti. Fadale kötü niyetinden vazgeçti ve yumuşayan kalbiyle artdı. Hz Resûl ün nuranî tebessümü düşmanlığı dostluğa dönüştürüyor, katı kalbler balmumu gibi yumuşuyordu. Fadale, şöyle tasvir ediyordu Vallahi, göğsümden elini kaldırdığı zaman, bana daha sevimli ve sevgili bir şey yoktu.*Kureyş müşrikleri, Kâbeye üç yüz altmış put dikmişdi.Tebliğ ve Tevhid inancı ile akıl, ruh ve kalblerdeki putları yıkan Efendimiz, Tevhid inancıyla Kâbe'yi putlardan temizlemeye başlıyordu. Elindeki asâ Hak geldi, bâtıl zâil oldu. Muhakkak ki bâtıl yok olup gidicidir.âyetini okudu. putları yere düşürdü. Kâbe içinde ve çevresinde yere yuvarlanmayan hiç bir put kalmadı.
|