Kaynak ilimdünyası.com Köprü savaşı
*İran sasani ordusu ve müslümanlar savaştılar iran ordusunda filler vardı müslüman ordusunu halife ömerin görevlendirdiği es sekafi komuta ediyordu Müslümanlar fillerin üzerin*e gidemiyor atlar korkuyordu Es sekafi ra.ve arkadaşları attan inmiş kılıçla savaşıyorlardı sekafi Fillerin etrafını sarın kayışlarını üstündeki adamları düşürün" emrini verdi. Ken*disi fillerin. Üstündeki adamları düşürdü Bir beyaz fil sekafinin üzerine yürüdü. Sekafi kılıçla filin dudağına vurdu. Fil sekafiye Ön ayağı ile vurdu ve çiğnedi. İnsanlar korktular Müslümanlar her yönden katledilmeye başladı. *Kimisi kaçarak köprüye doğru gitti Bayrağı Müsenna alıp kaçmayanları korudu. Abdullah Yezid köprüyü yıktı Emirleriniz ne üzere öldüyse siz de ölün, dininizi savunun!" dedi. Müşrikler müslümanlan köprüde kuşatdılar. Kimisi korkup Fırat'a attı. Ve boğuldu, diğer müslümanlar öldürüldüler. Müsenna "Ey insanlar, deh*şete düşmeden köprüyü geçin, biz yerimizden ayrılmayacağız. Kendinizi boğmayın" diye ba*ğırdı.
*Köprüyü kesen Abdullahı Müsenna'ya getirdiler, abdulah köprüyü çarpışsınlar kaç*masınlar diye kestim" dedi.*Medine'liler Müsenna'dan ay*rılıp Medine'ye geldi. Kimisi çöle dağıldı. Müsenna az bir insanla orada kaldı.yaralandı şehit düşene kadar savaştı Ömer (r.a.) Muhacir ve Ensar'ın feryat ettiklerini duyunca "Ey müslümanlar, üzülmeyin, siz kaçmadınız ben sizin grubunuzum siz bana katıldınız" diye müslümanları teselli etdi
Muaz ra köprü savaşında bozguna uğramış kaçarak medineye sığınmıştı Enfal suresinin 16. ayetde "Her kim savaş günü tekrar gelmek için veya bir başka cihat grubuna katılmak haricinde sırtını döner harpten kaçarsa şüphesiz Allah'ın ga*zabı ile geri dönmüş olur" ayetini okuyunca ağladı Hz.. Ömer "Ağlama Yâ Muaz! Ben senin grubunum, sen de bana katılan kişisin." dedi.köprü savaşında müslümanlar ağır bir yenilgi ve bozguna uğradılar sasaniler 2000 kişiyi öldürdü ve kimisi derede boğuldu Sekafi ra.müslümanlardan sekiz yüz kişiyle şehid oldu.
|