Kaynak sorularlaislamiyet.com
KİSRÂNIN İSLÂMA DÂVETİ
*Hicretin 7. senesi, Muharrem ayında. (Milâdî 628.)
Hükümdarları, İslâma dâvet eden Resûl Efendimiz, Ashabdan Huzâfe`yi İran Kisrâsı Hürmüz`e elçi gönderdi. Peygamberimizin dâvet mektubunu Kisrâ hürmüze teslim etti.Bismillahirrahmanirrahim Allah Resûlü Muhammed`den, Fars büyüğü Kisrâ`ya hitap, Kisrâyı hiddetlendirdi. Şuna bak Benim kulum, kölem (Hâşâ) kalkıyor bana mektup yazıyor" diyerek Hz. Resûlullahın mübârek mektubunu küstahça yırttı.haddini aşarak elçi Huzâfe`ye şöyle çıkıştı Mülk ve saltanat benimdir ne yenilgiden ne de bana ortak çıkacağından asla endişem ve korkum yoktur *İran kisrası efendimizin mektubuna hadsizce cevap verdi Firavun, İsrailoğullarına hakim olmuştu. Siz ondan dgüçlü değilsiniz. Sizi hâkimiyetim altına almaya engel olacak kim var? Ben Firavundan iyi ve güçlüyümdür diye hitap etti ve Hz muhammedin elçisi huzeyfeyi dışarı attırdı*Hz. Huzâfe, Efendimizin dâvetini Kisrâya vermişti. Medine`ye gelen Hz. Abdullah, Peygamberimize olanları anlattı Peygamberimiz Kisrâya şöyle beddua etti Yâ Rabbi! Nasıl benim mektubumu parçaladı, Sen de onu ve mülkünü parçala bedduanın tesiriyle Kisrâ hürmüzü oğlu hançer ile parçaladı. Sa`d Hazretleri ise, iranı param parça etti. Sasaniyeler yıkıldı
*Efendimizin İran Kisrâsı Hüsrev Perviz`e gönderdiği dâvet mektubu şu meâldeydi:
Bismillahirrahmanirrahim! Allah Resûlü Muhammed`den, Kisrâ`ya Doğru yolda gidenlere, Allah`a ve Peygambere iman edenlere, Allah`tan başka ilah olmadığına, Onun ortağı bulunmadığına ve Muhammed`in Onun kulu ve Resûlü olduğuna şehâdet edenlere selâm olsun!*seni İslâma dâvet ediyorum.Çünkü ben; insanlara gelecek tehlikeleri haber vermek ve kâfirlere o azap sözünün gerçekleşmesi için peygamber olarak gönderildim.Müslüman ol ki, selâmete eresin dâvetimden yüz çevirirsen, mecusîlerin günahı senin boynuna olsun*Kisrâ, Efendimizin mübârek mektubunu yırttı hiddetlenerek Yemen valisi Bazan`a Kureyşten biri ortaya çıkmış, peygamberlik ediyormuş. Sen Onu bağlayıp getir Vali Bazan Efendimize Kisrâya teslim olmasını emretti Eğer, benimle gelirsen seni bağışlatır.Gelmezsen Kisrâ seni ve kavmini yok eder, memleketini de yıkar.
Halife ömer in iran kisrası yezdigirte mektubu Yezdigirt biat etmez isen geleceğini iyi görmüyorum. Bir zamanlar ülken dünyanın yarısına hükmediyordu, lakin bak ülken ne hale geldi Ordun her cephede mağlup edildi ülken çöküyor Kendini kurtarman için bir teklifte bulunmaktayım.Tek bir Tanrıya, kainatı yaratan tek bir Tanrıya iman et Biz tüm dünyaya gerçek Tanrı'nın çağrısını getirdik Ateş'e tapma halkına da ateşi bırakmalarını emret. Doğruya, bize katıl. Kainatı yaratana, tek gerçek Tanrıya Allah-u Ekber'e iman et. *Allah-u Ekber'e iman ederek İslam'ı kabul et kurtuluşa er. Paganlara yanlış ibadetlere son ver Allah-u Ekber'i kurtarıcın kabul et. hayatta kalmanı ve halkının huzura ermesini sağlayacak tek yol budur. Acem halkı için en iyisini düşünüyor isen bu yolu seç Biat tek çözüm yoludur.*Allah-u Ekber*
|