Kaynak vadetamam.com Ka’ka bin Amr (r.a.)
*Hz. Ebu Bekir (r.a.), Ka’ka (r.a.) hakkında şöyle söylemiştir: “Askerler arasında Ka’ka’nın sesi bin kişiye bedeldir.”*el-Ka’ka’ Hulefâ-yî Râşidîn devrinin ünlü kumandanıdır sahâbîdir Ebû Bekir döneminde
Alkame* üzerine müfreze kumandanı olarak gönderildi Hâlid in yalancı peygamber
Tuleyha ile yaptığı Büzâha savaşına
katıldı. Ulleys’in* Übulle’nin fethine Hâlid le beraber
Katıldı*Hîre’nin fethine katılan Ka’kâ ra.
Hz Velid’in emriyle çeşitli fetihlere katıldı
Hz. Ömer’in emriyle kumandan sıfatıyla Irak’a gönderildi .Ka’Kâ Kâdisiye ve İran fetihlerinde de önemli rol oynadı. Ağvâs’taki savaş, onun gayretleriyle kazanıldı . Hâlid’in emriyle Suri-ye’
fetihlerine katılan Yermük Savaşı’nda süvari birliğinin başındaydı Kâdisiye Savaşı’nda*büyük payı vardı*Hazret-i Ka’kâ, kadisiyede mücâhidleri cihâda Çağırdı savaş meydanlarında at sürdü, iranlıların er En yiğit kumandanı Hâcipi bir hamlede yere devirdi otuzuncu Farslı pehlivanı yere serdi
Onun bu bahadırlığı İranlıları ümidsizliğe düşürdü
mücâhidleri ise gayrete getirdi.*Hazret-i Sa’d’ın hücûm emri ile* mucâhidler, tekbîr getirerek düşman üzerine atıldı Ka’kâ* develerin üzerine süvarileri bindirdi.İran atlılarına saldırdı
İran atlıları, geriye kaçtılar gaziler İranı saf dışı ettiler. İran’ın meşhûr pehlivanları öldürüldü. Ka’kâ ve Mihcen sayesinde Kadisiyye meydânı on
bin İranlıya mezar olmuştu.*Medâin’in fethinde Kisrâ Yezdicerd in silahlarını* ele geçiren Ka’kâ’, Hz. Ömer’in emriyle Celûlâ Savaşında kuvvetin kumandanıydı garnizonlar kurdu etti .Vakkâs ra emrinde çalıştı. Humusta el-Cezîre Nihâvend ve Hemedan fetihlerine katıldı Hz. Osman ı destekledi*Hz kaka Cemel de Hz. Ali’yi temsil etti Siffîn de Hz. Ali’nin saflarında çarpıştı.Ka’kâ’ cesaretliydi. Hz. Ebû Bekir onu ve cesaretini överdi Ka’kâ şairdi şiirleri savaşlarla ilgiliydi
*Eğvas Gününde şehitler defnedildi, yaralılar tedavi edildi Hişam Utbe Vakkas gibi* komutanlar islam ordusuna yetişti Öncü kuvvete Ka’ka sağ kanada Kays komuta ediyordu. Öncü komutanı Ka’ka aceleyle ve Eğvas günü* Sa’d’ın ordusuna ulaşmıştı. Ka’ka’nın on bin mücahidi vardı. onar kişilik gruplara ayırdı. Kadisiye ordusuna Ey insanlar, ben size öyle bir grupla geldimki onlar sizin yerinizde olsalardı sizi anlamış olsalardı, şerefinizi kıskanırlar ve sizin önünüze geçmeye çalışırlardı. Haydi benim gibi savaşın dedi*Hz kaka “Benimle kim çarpışacak dedi. Hz. Ebu Bekr’in onun İçin böyle yiğiti olan
ordu hezimete uğramaz demişti İranlılardan behmen Ka’ka ile dü*elloya çıktı, Ka’ka ona Hey, Ebu Ubeyde’nin Selit’in Köprü sa*vaşına
katılanların intikamı heey!” diye haykırarak onu
öldürdü.*Ka’ka nın karşısına. iki
İranlı çıktı. Ka’ka’a’nın tek vuruşta
kafalarını biçti. Mücahit ordusu iran sasanilerine saldırdı.kılıç harbi devam etti.İran ordusunun zırhları parçalanmıştı.*Ka’ka süvarileriyle
İran üzerine yürüdüler. fil taklidi yaparak iran süvarilerini dağıttılar.* Ka’ka’a otuz hamlede otuz savaşçı öldürdü.gün müslümanların zafer günüydü. İran komutanı öldürülmüştü.
*Yermük savaşında Ka’ka’ b. Amr’ın şiiri:
Bizi yermük’te görmedin mi zafer kazandık. Nitekim Irak savaş*larını da kazanmıştık.
Medain Azra’sını asîl atlar üzerinde fethettik.
Daha önce Busrayı fethetmiştik.
Bize direnenleri keskin kılıçlarla öldürdük,
malları elimizdedir.Bizanslıları öldürdük.
Onların Vakus beldesinde darmadağın ettik.
Bir sabah vakti birbirlerini yardıma çağırdılar
Öyle bir hale geldiler ki, tadı anlaşılamaz.”
*Neha’ kabilesinden bir kadın Oğullarına: “Siz müslümansınız ama hiç değişmediniz.Göç ettiniz bir araya gelmediniz. Ülkenizle uyuşmadınız yurdunuzdan taşınmadınız ananızı yaşlı ve aciz bir halde arkada koydunuz. Siz tek bir adamın çocuklarısınız üvey değilsiniz. ananız tek. Ben babanıza ihanet etmedim,sizi utandırmadım. Gidip savaşa katılın.” dedi. Ço*cuklar harbe gitti kadın ellerini açtı “Ya Rabbi evlat*larımı koru!” diye dua etti.çocukları Harpten yara almadan döndüler. Topladıkları ganimetleri insanlık yararına bölüştürürdüler
|