Konu: Asrı saadet
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-06-2018, 12:15   #75
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak vadetamam.com Ka’ka bin Amr (r.a.)

*Müslü*manlar celulada ganimetler ele geçirdi Ha*şim ra. ve Ka’ka ra. kaçan Farslıların peşine takıldı. Ka’ka, farslıları öldürdü. Kisra Firuzan kurtuldu. Ka’ka, esiri* Utbe’ye gönderdi. Müslümanlar binek ele geçirdiler.
Ha*şim, ganimetleri amcası Sa’d b. ra yolladı. Sa’d,
ganimetleri mücahitlere taksim etti.
*Celûla savaşında ganimet, 30 000 000 dinardı her süvariye 12 000 dinar düşmüştü. Her
süvariye 9000 dinar ve dokuz binek pay edildi** ganimetleri toplayıp Müslümanlara dağıtma işini hz Selman üstlenmişti. hz Sa’d, ganimetlerin beşte birini Süf-yan, ve Mukrin e gönderdi hz. Ömer
takdir edip ve beğenmişti. *Hz ömer celula savaşından sonra* Ziyad ra şöyle demişti savaşı Müslümanlara da anlatabilir* misin Evet, ey mü’minlerin emiri senin kadar çekindiğim yoktur. Sana anlattıklarımı başkasına anlatabilirim
Hz Ömer Bu fesahat sahibi bir hatiptir dedi.
Ziyad celula savaşını anlatmaya başladı
Askerlerimiz yaptıklarıyla dilimizi çözdüler,
diye karşılık verdi.*Hz. Ömer, ganimetin* muhtaçlara dağıtılacağına yemin etti. Er-kam ile Avf, bu mallar için nöbet tuttu Hz. Ömer,namazı kıldıktan* ganimet*lere yakutlara, altınlara, bakıp ağladı.* Avf,Ey mü’minlerin emiri, niçin ağlıyorsun? Allah’a yemin ederim ki şükredilmesi gerekir deyince Hz. Ömer şöyle karşı*lık verdi Allah’a yemin ederim ki, Allah, bu malları bir millete verirse o millet mutlaka bir*birlerini çekemez ve birbirlerine öfke duyar Birbirlerini çekememeyenlere Allah, azabını mutlaka bırakır.

*Celulanın ganimetleri paylaştırıldı.Celûla savaşı, hicri onaltıncı senenin zilkade ayında yapıldı. Medain’in fethi arasında dokuz aylık bir zaman vardı Utbe Celûla savaşıyla ilgili* şu şiiri söylemiştir:Celûla savaşı, Rüstem savaşı, Küfe savaşı, Şakaklarımı ağarttılar,* yaşlandım. Şakaklarım Mekke’nin çiçekleri gibi ağardılar.*Ebu Nüceyd’ Celûla savaşında* şu şiiri söylemiştir Celûla savaşında birliklerimiz arslanlar gibiydi Farslıların topluluklarını darmadağın ettim.
Onları hezimete uğrattım. Murdar Mecusilerin cesetleri helak olsun.Firuzan onları bir yudum su içirerek kaçırdı.Mehran da başların koparıldığı günde karşıma çıktı onu ele geçir*mek istedim.
Onlar, ölüm için bu diyarda ikamet ettiler*
Rüzgarları mezar topraklarına saçtılar.”
*Celûla savaşından sonra Utbe ra. Hz.
Ömer’in emriyle celulada ikamet etti. Hz. Ömer in
emriyle. Ka’ka ra Hul-van’a gitti Müslümanlara destek oldu ve Celûla’daki düşman komutanı er-Razi’yi öldürdü. Kisra Firuzan, kaçtı yerine naib* bıraktı. Ka’ka üzerine gitti.Şehir dışında yapılan* şiddetli savaşlarda Cenâb-ı Allah, Müs*lümanlara yardım etti Hulvan fethedildi. *Ka’ka hulvan* şehrini teslim aldı. Müslüman*lar ganimet ve esir aldılar. Orada ikamet ettiler Çevredekilere islamı tebliğ ettiler kabul etmeyenlerden cizye aldılar Daha sonra* Ka’ka Kûfe’ye gitti.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla