Kaynak islamveihsan.com
HZ. HAMZA (R.A.) NASIL MÜSLÜMAN OLDU?*
*Hz. Hamza Kureyşte çok önemlidir Güçlü, kuvvetli yapısıyla, cesaret sahibi er kişidir Kureyş’in müşrikleri ondan korkup çekinirlerdi. reis değildi ama savaşçı avcı,cesaretli, ve güçlüydü, kuvvetiyle haksızlığa karşı koyar, dürüstlüğü ile zulme boyun eğmezdi Peki Hz. Hamza nasıl Müslüman oldu?
*Allâh Resûlü Kâbe’de Kur’ân-ı Kerîm âyetlerini tilâvet buyuruyordu. Cehil, Peygamber’e hakâret etti bir kadın, durumu Hazret-i Hamza’ya bildirdi:
Hazret-i Hamza, Kâbede mel’ûn Cehl’e mânî oldu. habîsin başını yardı Cehl’in başından kanlar akdı. îman düşmanı, canından endişeyle kaçtı müşrikler Hamzadan korkuyorlardı. Kureyş’in pehlivanları hamzadan çekinir ve karşısına çıkamazdı
*Hazret-i Hamza, Âlemlerin Efendisi yeğeni Muhammed sallâllâhu aleyhi ve sellemın yanına giderek intikâmını aldım yâ Muhammed artık rahat ol dedi.BEN SENİN MÜSLÜMAN OLMANLA SEVİNECEĞİM!”*Resûl Efendimiz ise, amcası hz hamzaya Ey amca! Ben asıl senin Müslüman olmanla sevineceğim!”*deyince, Hazret-i Hamza’nın gaflet perdeleri aralandı. yiğitler yiğidi, te*bessümle mübârek yeğenine baktı ve O’nun nûruyla aydınlandı ve kelime-i şehâdet getirdi.
*Hazret-i Hamza -radıyallâhu anh Peygamberimizden iki yaş büyüktü ve O’nun hem amcası hem de süt kardeşi idi.sallâllâhu aleyhi ve sellem Ey amca! Ben senin Müslüman olmanla sevineceğim!”*buyurmakla, onun hidâyetiyle mes’ûd olacağını belirterek, mühim olanın, fânî dünyâ hayâtı değil, ebedî ukbâ hayâtının önemli olduğunu ifâde etti İslâm’ı yücelten hizmetleri, şahsî menfaatlerimize tercih etmeli ferdî hususlardan çok, dînî hizmet ve gayretlerle huzur bulup sevinmeliyiz *Hazret-i Hamza’nın*-radıyallâhu anh- Müslüman olduğunda Hazret-i Ebûbekir ve Efendimiz, Mescid-i Harâmda insanları İslâm’a dâvet etti -sallâllâhu aleyhi ve sellem ise Ey Ebûbekir sayımız çok az. buyurdular. Hz Ebûbekir insanları Allâh’a îmâna dâvet ettiler müşrikler Hz Ebûbekir’in ve Müslümanların üzerlerine yürüdü onları dövmeye başladılar. fâsık Utbe, Ebûbekir’in ra yı çiğnedi, yüzünü demir ayakkabısıyla tekmeledi.hz Ebûbekir’in her tarafı kan içindeydi. Kabîlesi Teymoğulları, müşriklerin elinden onu zor kurtardı
*Müslümanlık hızla yayılıyordu ve Hz Hamza gibi bahâdırların İslâm’a girmesiyle müşrikler “−Muhammed’in iyice ciddîleşti, işlerimizi karıştırdı. Sihirde, kehânette, en âlimimiz O’nunla konuşsun” dediler.Utbe Efendimiz’e gitdi Allâh Resûlü onu sessizce dinledi Sonra da beni dinle buyurdu.Besmele çekerek Fussilet Sûresi’ni okumaya başladı. secde etti Utbenin hali çok değişmişti Utbe Vallâhi, muhammedin sözlerini şimdiye kadar işitmemiştim. O ne şiir, ne sihir, ne de kehânettir!
فَإِنْ أَعْرَضُوا فَقُلْ أَنْذَرْتُكُمْ صَاعِقَةً مِثْلَ صَاعِقَةِ عَادٍ وَثَمُودَ
yüz çevirirlerse de ki sizi, Âd ve Semûd’un başına gelen yıldırımla îkâz ettim.»*(Fussilet, 13) ayetini okuyan hz muhammedin okuduğu ayetleri dinleyen utbe şöyle diyordu okumasın diye elimle ağzını tutarak, akrabâlığımıza yemin ettim. Muhammed’in her sözü aynen vukû bulurdu üzerimize azâb ineceğinden korktum.*Utbe kureyşlilere şöyle demişti Ey Kureyş cemaati Gelin dinleyin muhammedi kendisiyle bırakın, aradan çekilin onu Araplar öldürürse, O’ndan kurtulursunuz. Şâyet hâkim olursa, O’nun hâkimiyeti sizin hâkimiyetiniz, kudret ve şerefi sizin kudret ve şerefinizdir Böylece Muhammed sâyesinde insanların en mutlusu olursunuz!” dedi.Kureyşliler: Ey Velîd! O seni sihirlemiş!” deyince Utbe: Benim fikrim budur. Siz nasıl istiyorsanız yapın dedi.
|