Konu: Asrı saadet
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-10-2018, 08:38   #94
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak islamansiklopedisi.info
VAHŞÎ b. HARB(وحشي بن حرب)

*Uhud’da Hz. Hamza’yı şehid eden ve müslüman olan Habeşli köle, sahâbîdir Habeşistanlı ve Kureyşli Mut‘im’in kölesidir. Mut‘im Uhudda Vahşî’ye, Bedir’de amcası Tuayme’yi öldüren Hamza’yı öldürürse hürriyetini vaad etti. Bedir’de öldürülen Hâris in kızı Vahşî’nin âzatlığı için Hz. Muhammed, Ali veya Hamzayı öldürmesini istiyordu Hamza’nın organlarından gerdanlıkla Mekke’ye döneceğini söyleyen Süfyân’ın karısı Hind Bedir’de babasını, kardeşini ve amcasını öldüren Hamza’yı ortadan kaldırana takılar ve altınlar vaat etti *Vahşî, Uhud Savaşı için müşriklerle yola çıktı. Uhud’da çatışmalar başladı Vahşî bir kayanın, arkasında pusu kurarak hz Hamza’yı gözetliyordu. Hz. Hamza müşrik Sibâ‘ yı öldürdü vahşi mızrağını fırlatarak onu şehid etti; ciğerini söktü Hind ona ödüller verdi Hind Hamza ve şehidlerin organlarını gerdanlık ve halhal olarak taktı.

*Uhud savaşında zafer kazanamayan müşrikler hz Hamza’nın öldürülmesiyle bedirin intikamını almıştı. Vahşî âzat edildi; Hind onu ödüllendirdi. Vahşî müslüman olunca hürriyeti için Hamza’yı öldürmekten başka çaresinin bulunmadığını Uhud’a sadece bunun için katıldığını söylemiştir *Uhud’daki galibiyet haberini Mekke’ye ilk ulaştıran kişi Vahşîdir Ardından Hendek Gazvesi’ne katıldı Ensârî’yi şehid etti Mekke’nin fethinden sonra Tâif’e kaçtı. Peygamberimiz kendidine ölüm fetvası vermişti Vahşîye Hz. Muhammed’in İslâm’a girenleri affettiği bildirilince Medine’ye gitti Resûl-i Ekrem’in huzurunda müslüman oldu. *Vahşî, Resûlullah’ın huzurunda İslâm’a girmek istediğini günahkâr olduğunu söyledi Resûl-i Ekrem, “Kim tövbe edip iyi davranışlarda bulunursa şüphesiz o kişi tövbesi kabul edilmiş olarak Allah’a döner” âyetini okumuştur (el-Furkān). Vahşî, “Ey Allah’ın resulü küfr işledim. Allah bunu hasenata çevirir mi?” diye sormuş, Resûlullah Allaha ortak koşulması dışında bütün günahları bağışlar âyetiyle (en-Nisâ) cevap vermiştir.

*Vahşî, Allah’ın dilediğini affedeceği bildiriliyor, beni bağışlamayı diler mi deyince, Hz. Peygamber, “Ey nefisleriyle haddi aşan kullarım! Allahtan rahmetden ümit kesmeyin, Allah günahları bağışlar. Şüphesiz O bağışlayan, çok esirgeyendir” âyetini okudu(ez-Zümer) Vahşî’nin endişeleri gidmiş, İslâm’a girmiştir sırada Vahşî’den amcasını nasıl şehid ettiğini anlatmasını isteyen Resûlullah Vahşî’yi cezalandırmadı. amcasının katledilişini hatırlamak istemedi vahşinin gözüne görünmemesini istedi.*Vahşî islama girince Velîd kumandasında Yemâme Savaşı’na katıldı yalancı peygamber Müseylimeyi Vahşî mızrağıyla yere düşürdü Zeyd ile Dücâne müseylimenin kılıçla başını kesti Müseylimenin ölümüne sevinen Vahşî’ “Hamza’yı öldürmekle insanların en hayırlısının kanına girdim, Müseylime’yi öldürmekle de insanların en kötüsünü ortadan kaldırdım” dediği nakledilir. *Vahşi Hâlid ra ile Yermük Savaşı’na katıldı Dımaşk’ın fethinde bulundu. Dımaşk’ta yaşadı, Humus’un fethine katıldı ve yerleşti. Ölümüne kadar Humus’ta yaşayan, Vahşî Hz. Osman devrinde vefat ettiği
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla