Kaynak manevihayat.com Hz Adem ile ilgili ayetler
Hazreti Adem (aleyhisselam)'ın ayet mealleri
Rabb'in meleklere: "Ben bir halife yaratacağım" demişti. Melekler bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? biz seni överek tesbih ediyor ve takdis ediyoruz" dediler. Rabb'in "Ben sbilmediklerinizi bilirim." dedi. (Bakara)
Allah Âdem'e isimleri, öğretti. Sonra meleklere arzedip: Eğer sözünüzde sadık iseniz, şunların isimlerini bildirin, dedi.(Bakara)
Ve meleklere: "Adem'e secde edin!" dedik, hemen secde ettiler. Yalnız İblis dayattı, kibrine yediremedi, inkârcılardan oldu. (Bakara)
Dedik ki: "Ey Âdem, sen ve eşin cennette oturun, ikiniz dilediğiniz yerde bol bol yeyin, fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz." (Bakara)
Derken Âdem Rabb'ından kelimeler aldı, tevbe etti. tevbesi kabul edildi Muhakkak O, tevbeyi çok kabul eden, çok esirgeyendir. (Bakara suresi)
And olsun biz insanı kuru bir çamurdan, suretlenmiş balçıktan yarattık." (Hicr,).
O insanı kupkuru bir balçıktan yarattı." (Rahman,)
And olsun biz insanı çamurdan yarattık." (Mü'minun)
"O, sizi çamurdan yaratan, sonra ölüm zamanını takdir edendir." (Enam, 6/2).
"Sizi aslınızı topraktan) yarattık." (Taha, 20/55)
"Sizi bir topraktan yaratmış olması O'nun ayetlerindendir. Sonra siz her tarafa yayılır bir beşer oldunuz." (Rum, 30/20)
Allah, Adem'i, Nuh'u, İbrahim soyunu ve İmran soyunu âlemlere seçkin kıldı.(Ali imran suresi 33. ayet)
Allah her şeyi işitendir, bilendir. (Ali imran suresi)
Allah katında İsa'nın yaratılışı Adem'in ki gibidir; onu topraktan yarattı, ol dedi, ve oluverdi. (Ali imran suresi 59. ayet)
Onlara Âdem'in iki oğlunu oku. Hani ikisi kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, ötekine" Seni öldüreceğim" demişti. Diğeri şöyle demişti Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder". (Maide suresi 27. ayet)
Sizi yarattık, sonra biçim verdik ve meleklere: Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı. (A'raf suresi 11. ayet)
Allah buyurdu: "Sana emrettiğimde, seni secde etmekten alıkoyan nedir?" İblis: "Ben, dedi ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın." (A'raf suresi 12. ayet)
Ey Âdem! Sen ve eşin cennette durun, dilediğiniz yerden yeyin
Ey Âdem! Şüphesiz İblis sana ve eşine düşmandır. Sakın sizi cennetten çıkarmasın, sonra bedbaht olursun sıkıntı çeker, perişan olursun (Taha suresi 117. ayet)
şeytan vesvese verdi. Şöyle dedi: "Ey Âdem Sana sonsuzluk ağacını ve çökmesi olmayan bir saltanatı göstereyim mi?" (Taha suresi 120. ayet)
ikisi ağaçtan yediler.ayıp yerleri kendilerine görünüverdi.üzerlerine cennet yaprağından örtüp yamadılar. Âdem Rabbinin emrinden çıktı da şaşırdı. (Taha suresi 121. ayet)
|