Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-13-2018, 09:26   #4
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak sorularla islamiyet.com HÂBİL VE KÂBİL

*Kur'an-ı Kerîm'de kıssaları yeralan, Hz. Âdem (a.s)'ın iki oğlunun isimleri zikredilmektedir kıssalar ibrettir*İslâm nur ve huzur saçtıkça, putperestlerin yahudî ve hristiyanların dinimize düşmanlıkları kabarıyor, hasetleri sınır tanımıyor Yahudîler İslâm'a darbe vurmak için Hz. Peygamber (s.a.s) ve önde gelen sahabîleri öldürmek için tuzak kurmuşlardı. Onları yok edeceklerdi. Allah'ın (c.c) lütfuyla Hz. Peygamber'in suikastten haberi oldu
*Hz. Peygamber insanlara kahır elini değil, lütuf elini uzattı. müslümanlar müşrikleri affetme büyüklüğünü gösterdi.*Siyercilere ve İbn İshâk'ın rivayetine göre Hz. Havva kırk çocuk doğurmuştur.ikizlerden biri oğlan, diğeri kız oluyordu. Allah Teâlâ Âdem (a.s)'a, ikizlerden her birinin kız evlendirmesini vahyetmişti., Âdem (a.s)'ın büyük oğlu Kâbil ile küçük oğlu Hâbil de birbirinin kız ikiziyle evleneceklerdi. *Kâbil'in ikizi olan kız Aklimâ, Hâbil'in ikizinden güzeldi. Kâbil razı olmamış, Aklima ile evlenmek istemişti. Âdem (a.s) isteğin gayr-i meşrû olduğunu izah etti ise de Kâbil' söz dinlemedi. Kâbil'in ikizi Aklimâ hakkında kurban takdim etmelerini, hangisinin kurbanı kabul görülürse Aklimâ ile evlenmesini çare göstermiş, bunun üzerine kurban takdim etmişlerdi

*Tefsirlerde Kâbil ziraatçı, Hâbil çobandır. Kâbil'in kurbanı değersiz cılız başaklardan oluşan bir demetti. Üstelik dolgun bir başağı kurban etmeğe kıyamayarak yemiş, Hâbil ise beğendiği koyunu, kurban etmişti Hâbil'in kurbanı kabul görmüş, gökten inen beyaz bir ateş parçası Hâbil'in kurbanını yakmıştı *Habil ve kabil Kıssası Kur'an-ı Kerîm'de şöyle ifade edilir: "Onlara Âdem'in iki oğlunun kıssasını oku Hani Âdem'in iki oğlu kurban takdîm etmişlerdi biri kabul edilmiş, diğerininki kabul edilmemişti. *Kurbanı kabul edilmeyen, diğerine; Ahdim olsun seni katledeceğim' dedi. Diğeri Allah ancak muttakîlerden kurban kabul eder. Öyleyse Allah'tan kork, niyetini düzelt. Eğer beni öldürmeye elini kaldırsan bile, ben elimi kaldıracak değilim. *ben Rabbü'l-âlemîn olan Allah'tan korkarım. Dilerim ki günâhımı yüklenesin ve cehennemlikler den olasın. İşte zalimlerin cezası budur' dedi.

*Kâbil Hâbil'i öldürmekte nefsine uydu onu öldürerek zarara uğrayanlardan oldu.*Allah kabile kardeşinin ölüsünü nasıl gömeceğini göstermeye, yeri eşeleyen bir karga gönderdi. Kâbil gömmeyi düşünemiyordu. Yapacağı işi bir kargadan öğrenince Bana yazıklar olsun Kardeşimin ölüsünü örtmede karga kadar olamadım' dedi de ettiğine yananlardan oldu" (el-Mâide).*rivayetlere göre, karga başka bir kargayı öldürdü bir karganın leşini buldu yeri eşeleyerek gömdü ve Kâbil'e örnek oldu.Kâbil'in pişmanlığı "tövbe değildi. katlanmak zorunda kaldığı vicdanî eziyyetti çektiği sinir yorgunluğu içindi.*Kabil hâdisesinde Hz. Âdem oğullarını Kâbil'e emânet etmiş ve gitmişti. Dönüşünde çok üzüldü ve Kâbil'e lânet ve beddua etti. Kâbil kızkardeşini alarak babasından uzaklaştı, Yemene giderek ölünceye kadar orada kaldı *Kabil kıssasında yeryüzünde fesat çıkarıp kan dökecek olanları mı yaratacaksın?" diye, soran meleklerin ifadeleri gerçekleşiyor; şeytan yeryüzünde ilk başarısını kazanıyordu. mücâdele, insanlar için imtihan yeri olan dünyanın bir gerçeğiydi.*Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Öyle bir fitne gelecek ki oturan, ayakta olandan, ayaktaki yürüyenden, yürüyen koşandan daha hayırlı olacak"
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla