Kaynak islam ansiklopedisi android programı
KAİNATIN EFENDİSİ HAZRET-İ*MUHAMMED
(Sallallahü aleyhi ve sellem) yazan Mehmet ORUÇ
Zemzem kuyusu
*Zemzem bir sudur hiç eksilmez dibine erişilmez. hacılara kifayet eder. Cebrail aleyhisselamın kanadıyla vurduğu yerden çıkmıştır.
Allahü teâlânın, İsmail aleyhisselama yarattığı sudur. Susuzları kandırır, açları doyurur. Hastalara şifa olur. *Dede Abdülmuttalib'e, rüyasında bir kimse; "Ey Abdülmuttalib! Kalk Tayyibe'yi kaz!"diyerek kayboldu. Ertesi gün; "Kalk, Berre'yi kaz!" Üçüncü gün Kalk, Mednune'yi kaz Dördüncü gün "Ey Abdülmuttalib Kalk, Zemzem kuyusunu kaz!" deyince, Abdülmuttalib; "Zemzem nedir? diye sordu. O zat şöyle cevap verdi Kurban kesilen yere git. kırmızı gagalı bir karga gelir. Gagasıyla yeri eştiği yerde, bir karınca yuvası görürsün. orası Zemzemin yeridir" dedi.*efendimizin dedesi Abdülmuttalib, rüyasındaki yere gitti rüyada söylenen kırmızı gagalı karga bir çukura kondu gagası ile yere vurunca Altından karınca yuvası çıktı. Abdülmuttalib kazınca kuyunun ağzı göründü.Abdülmuttalib Allahü ekber, Allahü ekber!" diyerek tekbir getirdi Kureyşliler, Ey Abdülmuttalib! Bu, babamız İsmail'in kuyusudur. Onda hakkımız vardır. Bizi ortak etmelisin!" dediler.
*Abdülmuttalib Hayır! Bu sadece bana ihsan edilmiştir diye cevab verdi. Kureyşliler; "Sen yalnızsın. bize karşı koyman mümkün değil!" dediler.içi burkuldu. Tek çocuğu olduğuna üzüldü. üzüntü ile ellerini kaldırarak; "Ya Rabbi Bana on çocuk ihsan eyle. duamı kabul buyurursan, Kabe'de kurban edeceğim" diye yalvardı.*Abdülmuttalib, kazı işinde şiddetli çarpışmaların olabileceğini düşündü. kazmayı bıraktı bir hakem istedi. Şam'dan bir kahin getirdiler ancak Yoldan çıkacak kervan susuzluktan ve sıcaktan hareket edemez oldu. Abdülmuttalib geliniz! Toplanınız size ve hayvanlarınıza yetecek kadar su buldum! diye bağırdı.*aleyhisselamın mübarek nurunu taşıyan Abdülmuttalib, su ararken, devesinin ayağı taşa takılmıştı taş yerinden oynayınca su çıkmıştı. Herkes geldi, kana kana su içerek hayat buldu.
*Abdülmuttalib'in büyüklüğü karşısında mahcub olan Kureşyliler Ey Abdülmuttalib sana sözümüz kalmadı. Zemzem kuyusuna layık olan sensin. seninle münakaşa etmeyeceğiz.hakeme lüzum kalmadı dönüyoruz, dediler Abdülmuttalib, alnındaki nurun hürmetine, Zemzem kuyusunu kazıp, su çıkarma şerefine kavuştu.*
|