Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S)
HATTAB GELİYOR
*Hazret-i Ömerin okuduğu ayetlerle kızgınlığı ve düşmanlığı silindi. İlk sözü:- Resulullah nerede? oldu.Kalbi, Resulullah'a tutuldu Eshab-ı kiram hz ekramın evinde, resulün nurlu cemali tatlı, te'sirli sözleri ile kalbini cilalıyor; sonsuz lezzet, zevk ve neş'e içinde ruhlarını ferahlatıyorlardı.*Hazret-i Ömer'in Erkam'ın evinde ve Kılıcı yanında idi. Eshab-ı kiram, Resulullah'ın etrafını sardı. Hazret-i Hamza,"Ömer'den çekinecek ne var, iyilik ile geldi ise, hoş geldi. Yoksa kılıcımla başını uçururum" dedi.*efendimiz Yol verin, gelsin!" buyurdu.
Cebrail aleyhisselam,, hazret-i Ömer'in imanla geldiğini haber vermişti. Resulullah hazret-i Ömer'i tebessüm ile karşıladı Hz.Ömer, diz çöktü. Resulullah, hazret-i Ömere İmana gel, ya Ömer!" buyurdu. O da temiz kalb ile şehadeti söyledi. Eshab tekbir seslerini göklere yükseltti
*Hazret-i Ömer, Müslüman olduktan sonra şöyle anlatır:"Müslüman olduğumda Eshab müşriklerden gizlenir ibadetlerini gizli yapardı. -Ya Resulallah! Biz hak üzereyiz? açığa çıkalım. Kavmimiz insaflı davranırsa ne ala, yok taşkınlık isterlerse, çarpışırız, dedim.*iki saf halinde dışarı çıkıp, Harem-i şerife yürüdük. Safların başında hz Hamza, diğerinin başında ben vardım Sert adımlarla, toprağı un ederek tozuta tozuta Mescid-i Haram'a girdik. Kureyşli müşrikler, Hamza'ya bakıyorlardı. Öyle bir hüzün ve kedere uğradılar ki, hayatlarında böyle bir yeise düşmemişlerdi.
*Hazret-i Ömer'in gelişiyle, Cehil - Ya Ömer! Bu ne haldir? deyince, hazret-i Ömer "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh" dedi. Ve müşriklere Ey Kureyş!.. ben Hattaboğlu Ömer'im... Karısını dul, çocuklarını yetim bırakmak isteyen kıpırdasın! Kımıldayanı, kılıcımla doğrayıp yere sererim!.. *Kureyşliler dağılıp, uzaklaştılar. Resulullah ve yüce Eshabı, saf tutup, tekbir getirdiler. Mekke semaları, Eshab-ı kiramın; "Allahü ekber!... Allahü ekber!.." nidaları ile çınladı. İlk defa Harem-i şerifte namaz kılındı.
*Hazret-i Ömer Müslüman olunca, Enfal suresi indi. Mealen;"Ey Peygamberim! Sana yardımcı Allahü teâlâ mü'minlerden senin izinde gidenler yetişir" buyuruldu. Müslümanların sayısı gün geçtikçe çığ gibi büyüdü
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) ikinci hicret*
*Habeşistan'daki Müslümanlara, "Habeş hükümdarından izin alarak Mekke'ye döndüler...
efendimizin huzuruna gelip, Habeşistan'da rahat ettiklerini ve hükümdardan memnuniyetlerini bildirdiler... Mekkede müşrikler eza ve cefaya başladılar. Zulümleri arttı. Her türlü işkenceyi yapıyorlardı...*Bir gün hazret-i Osman, Resulullaha Habeşistan'a gitmek için izin istedi. efendimiz buyurdu ki:Habeşistan'a dönün ki, Allahü teâlânın ismiyle mahfuz olasınız!*Ya Resulallah! siz, habeşistanana teşrif etseniz, belki Müslüman olurlar. Ehl-i kitap çabuk İslâm'a gelirler diyince efendimiz Ben, huzur ve rahata memur olmadım. Hicret hususunda Allahü teâlânın emr-ini bekliyorum. Nasıl emrolunursa öyle amel ederim!..
*Yüzbir kişilik hicret kafilesi ikinci defa Habeşistan'a gitti. kafilenin başında, Ca'fer Ebi Talib hazretleri vardı. Necaşi'nin ülkesine vardılar.müşrikler Habeşistana elçi ve. Necaşi'ye kıymetli hediyeler hazırlardılar. Ebi Rebia ile Amr bin As vazifelendirildi. Necaşiye söyleyecekleri ezberletildi. *Hükümdar ile konuşmadan patrik ve kumandanlara hediyelerini veriniz. Necaşi'ninkini takdim ediniz. Müslümanların teslimini isteyiniz. Necaşi'nin Müslümanlar ile konuşmasına meydan vermeyiniz" denildi.*Müşriklerin Elçileri Habeşistan'a geldiler. İçimizde bir takım insanlar türedi. bir din uydurdular. götürmek istiyoruz. bize teslim edin onlarla en çok meşgul olabilecek olanlar, öz ana-babaları ve komşularıdır.* dediler.müşrik Elçiler,*Necaşi'ye maksatlarını sinsice anlattılar:*Ey Melik! bir takım kimseler memleketine iltica etmişdir. kendi milletlerinin dinini terkettikleri gibi, sizin dininize de girmemişlerdir. uydurma dinleri vardır. bu dini bilmiyoruz. Bizi millet gönderdi. eşraf, size iltica eden adamların öz akrabalarıdır. İstekleri, iadedir. Ve onların hallerini yakından bilirler
|